Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sakatlık oranım ilerleyince malulen emekli olamaz mıyım?

dotanu53

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
1998 yılında ikinci derece sakat olarak çaykur çay fabrıkasına mevsimlik iişçi olarak ,işe başladım.Yılda 4 ay çalışıyorum,aradaki boşluğun bir kısmını isteğe bağlı olarak ödedim. şuanda 2630 gün sayım var.
Bu yıl yaşım 55 olunca ssk ile görüştüm malülen emekli olabilirmiyim diye?
Sakatlık derecem %90 tesbit edildi birinci dereceye yükseldi.Bu durumda emekli olabilirmiyım?
En az 15 yıl ve 3600 gün şartı var dediler.Siz ne dersiniz?
3 yıll sürekli sigortalı olmam gerekiyor, pirim ödemem gerekiyor.Sakat olarak işe giren,sakatlık oranı değişse dahi malülen emekli olamıyor.

2.derecede (%60--79) işe başladığınız için malulen emekli olamıyorsunuz.
Şayet işe girerken 3 .dereceden engelli olsaydınız ve çalışma sürecinde %60 ı geçseydi o zaman olabilirdiniz.
17 yıl ve 3840 gün prim ödeme şartlarıyla erken emekli olabilirsiniz,tabi vergi indirim hakkınız olması şartıyla.

Sigortalı olmadan önce maluliyet cetveli'ne göre malul olmamak ve/fakat daha sonra sakatlığın/hastalığın ilerlemesi sonucu maluliyeti gerektirecek derecede işgücü kaybı oluşmak şartıyla (gerekirse hukuki süreçle de olsa)malulen emekli olunabilir aslında.
Ama Ufuk'un da yazdığı gibi, ilk işe girdiğinizde zaten %60 ve üzeri işgücü kaybınız var idiyse, bu durumda şimdi 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün primle malulen emekli olma şansınız yok.
Bu durumda ancak vergi indirim hakkınıza istinaden erken emekli olabilirsiniz, o da 4a (yani eski adıyla ssk) için (ilk sigortalı olduğunuz tarih +) 17 yıl sigortalılık süresi ve 3840 gün prim demektir.

Iyi geceler sayın oturanboğa kardeş bugün kocaeli sgk müdürlüğüne gittim kendi durumum için şimdi ben 1999 da %45 oranlı rapor aldım 30/12/2001 de ilk sigortalı oldum şuan 2052 primim var çalışamıyorum malulluk için başvuru yapmak istedim bana söylenen şuan zaten sakat olarak işe başlamışsın sen malul olamazsın sağlam başlasaydın olurdu dendi bende sakat olarak başladım ama malul derecesinde değildim dedim orada bikaç kişiye gittim sordum hepsi aynı şeyleri söylediler bu konuya yorumunuz nedir bi aydınlatırmısınız bekliyorum.

Dediğim gibi, kurumun ve çalışanların işgüzarlığı. Kanun çok net. Bunu uygulamıyorlar genelde, ama dava konusu yapıldığında çok çok çok büyük oranda çalışan lehine sonuçlanıyor. Bu minvalde bir çok emsal dava kararı bulabilir avukatınız...

5510 /
Malûl sayılma
MADDE 25-
Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.
Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.

Peki benim 7 yıl doldu 10 yılı beklemem gerekirmi

Başkasının bakımına muhtaçlık düzeyinde sakatlık söz konusuysa, hayır, 10 yılı beklemenize gerek yok. Aksi halde evet, 10 yılı beklemek zorundasınız.

Üst Alt