Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sakatlık oranımın düşürülmesiyle ilgili Danıştay Kararı [Hukuk]

izzetogretmen

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
DANIŞTAY diyor ki: Vergi indiriminden yararlanmak için hastahanenin verdiği ve ilgili yönetmeliğe/cetvele uygun olarak düzenlenen sağlık kurulu raporlarında yer alan işgücü kaybı oranı Maliye Bakanlığı Sağlık Kurulu'nca düşürülemez. Kurul, verilen raporun ilgili yönetmeliğe/cetvele uygunluğunu teyit etmekle sorumludur.
Davacının/çalışanın Maliye Bakanlığına sunduğu %40'lık raporun sağlık kurulunca %20'ye düşürülmesinin hukuka aykırı olduğuna, çalışanın vergi indirim başvurusunun onanarak vergi indirimi ve erken emeklilik haklarından yararlanmasının sağlanması gerektiğine karar verilmiştir.

Ayrıca bkz: http://www.engelliler.biz/forum/huk...igi-tarihteki-mevzuat-temel-alinir-hukuk.html

Arkadaşlar daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi; idare mahkemesinde davayı kazandım, ancak Maliye temyize gitti. Ekim 2007'den beri Danıştay'da. Halen incelenme sırasını bekliyor...

Dairesi ONBİRİNCİ DAİRE
Davacılar MALİYE BAKANLIĞI
Davalılar İZZET ****
Genel Evrak Yıl - No 2007-121***
Esas Yıl - No 2007-10***
Davanın Türü İPTAL DAVASI(TEMYİZ)
Davanın Konusu PARASAL HAKLAR
Geldiği Yer HATAY İDARE MAHKEMESİ
Geldiği Yer Esas Yıl - No 2006-***
Geldiği Yer Karar Yıl - No 2007-***
Geldiği Yer Temyiz Yıl - No 2007-**
Bölgeden Gönderme Tarihi
Daireye Geliş Tarihi 10/10/2007
İstem YOK İstem Sonucu -
YD ile ilgili İstem YOK
YD ile ilgili İstem Sonucu -
YD İtiraz ile ilgili İstem YOK
Dosyanın Son Aşaması İncelenme Sırasını Bekliyor
Karar Sonucu
Karar Tarihi
Karar Yıl - No

Genel Evrak Bilgileri

Dava geçmişi:

Merhaba arkadaşlar. Benim vergi indirimi için devlet hastanesinden aldığım %40'lık rapor Maliyece %20'ye düşürülmüştü. 2004 yılında idare mahkemesinde dava açtım. Mahkeme görevsizlik kararı vererek vergi mahkemesine yolladı. Vergi mahkemesi "sorun sakatlık oranıyla ilgilidir" diyerek dosyayı bölge idareye gönderdi. Bölge idare de görevli mahkeme olarak idare mahkemesini tayin etti, böylece dava idare mahkemesinde görülmeye devam etti. İdare mahkemesi bir üniversite hastanesini hakem olarak tayin edip yeni bir rapor istedi. % 54 oranıyla yeni bir rapor çıktı. İdare mahkemesi de buna dayanarak lehimde karar verdi. Davayı kazanmam Maliyenin hoşuna gitmemiş olacak ki davayı temyize götürdü. Dava şu an Danıştay'da. Ve 13 aydan beri "incelenme sırasını bekliyor"

Dilerim dava en kısa zamanda lehimde sonuçlanır da bu durumdaki arkadaşlarım için emsal teşkil eder. Saygılarımla.

Sabırın sonu başarı Tebrikler.........

Öncelikle sizi tebrik ediyorum...

Sizden bir ricam olacak izzetöğretmen bu kararı nasıl bir yol çizerek aldınız; açık bir şekilde yazarmısınız?

Teşekkürler....

Arkadaşlar öncelikle sizlere teşekkür ediyorum. Geç gelen adalet adalet değildir ama haklarımızı da kimsenin çiğnemesine izin vermemeliyiz. Rapor oranımın (doktorlar tarafından ben görülmeden) düşürülmesi beni çok kötü etkilemişti. Dilekçeyle itiraz etmeyi düşünmeden doğrudan (sendikamdan yardım isteyerek) dava açmayı düşündüm.Arkadaşlarıma dava açacağımı söylediğimde öğretmenlikten olursun falan dediler.Tabi alakası yoktu.Cesur olmak ve sabretmek lazım diye düşünüyorum.

Bu arada bu davayı avukatsız açtım.

Karar bana bugün tebliğ edildi. 20 gün içinde karşı taraf itiraz etmezse kesinleşecek.

İdare mahkemesinin kararını da yayınlıyorum.

idare1.jpg

Merhabalar.

Bu konuya göstermiş olduğunuz ilgi ve alakanız için şimdiden teşekkür ederim. Benim de benzer bir hikayem var ve sizlerden fikir istiyorum:

1) İlk raporumu 94 yılında %40 olarak aldım.Fakat hiç birşirketin engelli kadrosunda çalşımadım
2) 2008 eylül ayında engelli kadrosundan yeni işime girdim,fakat vergi indirim hakkımıda kullanmak isteyince malumunuz raporum Gelir dairesi Başkanlığı(İzmir Vergi dairesi başkanlığı) tarafından kabul görünmedi.
3) Vergi dairesinin sevkiyle İzmir Atatürk Hastanesinden %40 olarak rapor aldım;Ankara sağlık kurulu%0 olarak geri çevirdi.
4) Avukata danışdım mahkeme yoluna gitmek istediğimi belirttim itiraz dilekçesi yazdı bunun üzerine Vergi Dairesi başka hastaneye sevkimi kabul gördü İzmir Tepecik Hastanesinden de %40 rapor aldım.Bu sefer ne komiktirki Ankara Merkez sağlık kurulu %28 verdi.
5) Son olarak bu hakkımı daha önceden almama rağmen kullanamıyorum(Askerliğe elverişli olmadığımı gösteren raporum bile var).Avukatım konusunda ise bu konuda deneyimli biri değil açıkçası sizin bildiğiniz üzere İzmirde olan tanıdığınız,bu konuda hassa olan bir avukat arıyorum.Bu hakkımı gecikmeden aramak istiyorum.

Başarılar dilerim.

Saygılarımla

Umut KÖSEMEN

Şimdi mahkeme kararının noterde tasdikli fotokopisi ve bir dilekçe ile birlikte defterdarlığa başvuru yapıp, vergi indirim hakkınızın işleme konmasını isteyeceksiniz.

Geçmişe dönük olarak vergi indirim hakkınızın tanınması ve geçmişte alınan fazla verginin geri ödenmesi ne kadar mümkün olabilir, bilemiyorum. Dava açılsa olur da, maliye kendiliğinden verir mi, hiç bir fikrim yok

Umut_K, yukarıdaki minvalde siz de hukuki süreç başlatabilirsiniz diye düşünüyorum. Avukat bu örnek kararı görünce, bence hiç bir sorun yaşamadan hakkınızı alırsınız. Hatta, avukata bile gerek yok, İzzet arkadaşımız kendi başına dava açmış... Dava dilekçesine bu örnek kararı da iliştirirseniz, kolayca çözülür işiniz bence.

bulent bey, benim durumumu biliyorsunuz: http://www.engelliler.biz/forum/sag...neye-sevk-ettiler-ne-yapmami-onerirsiniz.html
sımdı ben bu kararla onay alabılır mıyım? izzethocanın kazandıgı davanın danıstay kararına malıyenın 07/07/2009 tarihine kadar ıtıraz etme hakkı var sanırım . bu tarıhı beklemek gerekır mı?bı de bız bu kararları sıtemızden ındırpmı notere goturecegız onay ıcın .yada baska neler yapacagız.

saygılarımı sunarım tum arkadaslara.

gursa, önce hakem hastanesinin kararını beklemek gerek sizin açınızdan... Yukarıdaki karar, hastanenin nihai kararına rağmen maliyenin oranı düşürmesini geçersiz kılıyor...

Bunasıl iş bende idari mahkemeden davamı açtım davamı vergi mahkemesine taşıdılar vergi mahkemeside daha önce gönderdiyim ankaraya 1 rinci ve 2ci gönderdiyim sakatlık raporu dosyalarıma dava açmadıgımdan 30 gün süre aşımından dolayı dava açmadım 3 cü gönderdiyim dosyam %34 le geri gelince davamı açtım süre aşımına ugramayan dosyam oldugu halde hakim 2 ci dosyama göre vijdanen oy çokluguyla karar vermiş dosyada süre aşımına ugradıgı için bildikleri halde davayı düşürdü 3 cü dosyaya göre deyerlendirse davayı kazanacagımdan vede emsal teşkil edeceyimden bilinçli olarak bana davayı kaybettirdi hakim size hakkımı helal etmiyorum resmen ankaraya tarafoldunuz dedim çıktım dışarı

izzetöğretmen maliyenin 07/07/2009 tarihine kadar itiraz etme hakkı vardı karara demıstınız. ne oldu ıtıraz ettıler mı?etmedılerse karar kesınlestımıs oluyor degılmı?ettılerse konu hakkında bızlerıde bılgılendırırsenız memnun oluruz.saygılar hepınıze.

Dün idare mahkemesine uğradım. Karşı tarafın itiraz süresi dolmadığı için karar kesinleşmemiş.10 gün daha bekleyeceğiz :(

Merhaba arkadaşlar. Karşı taraf okuluma yazı göndermiş. Sakatlık indiriminden yararlanabileceğim. Bu durumda karar kesinleşmiş oldu. :)

Hocam kayırlı uğurlu olsun.inanın kendim kazanmış kadar çok sevindim.sizi kutlarım.vermiş olduğunuz ve mücadeleniz ve zaferiniz için .hak verilmez alınır.bizlerede örnek oldunuz.basarılar dilerim.

Bu olay emsal teşkil etmeli ve insanların mağduriyetine son verilmeli.
Tebrikler Sayın Hocam.

Teşekkür ederim arkadaşlar. Ama bir sorun var. İdare geçmişe yönelik işlem tesis edemeyeceğini (mahkeme kararlarında buna değinilmedi) sakatlık indirimini bu aydan itibaren uygulayacağını söylüyor. Ortada 5 yıllık bir kayıp var. Bu konuda ne yapabilirim? Bülent Bey'in ve diğer arkadaşların görüşlerini bekliyorum.

Hocam size bir hukuk mücadelesi yolu daha gözüküyor diye düşünüyorum.
Kolay gelsin.

allahımın izniyle hocam bunun da üstesinden gelir inşallah .yolun açık olsun hocam.sana bol şans.allahım işini rast getirsin.yürü be hocam.durmak yok yola devam.

Arkadaşlar davaya gerek kalmadı. Gelir İdaresi Başkanlığına dilekçe yazdım. Gelen cevabi yazıda ilk rapordan itibaren sakatlık indiriminden yararlanabileceğim yazıyor. Kurum mutemedi oturup hesap yapacak şimdi :)

helal be hocam bunu da hallettınız sonun da .azmın zaferı türkiyede hıç bir hak uğraşmazsan alınmıyor.dava dava dava hakkımızı almak için başka yol bırakmıyorlar.çayan çayar uğraşan alır mantıgı.ne yaparsın.aslında tüm kurumlar bu davalardan sonra oturup adam akıllı bir düzenleme yapsalar bizleri ve adaleti zor durumda bırakmasalar daha iyi olur kanaatindeyim.inşallah onlarda hatalarını fark ederlerde gerekli düzenlemeleri yaparlar.diyelim ve bekleyelim.

İzzet hocam
Azminizden dolayı sizi kutluyorum. tüm engelli arkadaşlarımız sizin gibi azimli olmuş olsak tüm haklarımızı söke söke alırdık.

Bende 99 yılında işe girmek için Ankara Numune hastanesinden %60 rapor aldım. Ancak 2001 yılında vergi indiriminden yararlanmak için Maliyeye başvurdum ve maliye rapor oranımı %40 a düşürdü. Yani 2001 den beri 3.derece vergi indiriminden yararlanıyorum. Acaba bende mahkeme yoluna gitsem olur mu? bunun bir süresi varmıdır? bilgi verirseniz sevinirim.

Benimde aynı şekilde rapor oranımı düşürdüler % 19 a hemde aynı hasatane hatay devlet hastanesi bende işlemi iptal ettirip bekletiyorum...sanırım sağlık kurulu heyeti başındaki doktordan kaynaklanıyor..bana istediğin kadar uğraş 19 dan fazlasını vermem dedi...bide güzel bir fırça çekti ...

Sayın kenan06,
Öncelikle hakkımdaki dilekleriniz için sağolun.
2001 yılında %40'lık rapora itiraz etmeniz gerekirdi. O zaman aşımına uğramış olmalı.Yeni bir raporla %60'lık oran almanız durumunda dilekçeyle 2.derece sakatlık indiriminden yararlanmak istediğinizi belirtin. Kabul etmezlerse veya oranı düşürürlerse dava açın.Selam ve saygılarımla.

----------

Sayın y.ırmak,
Doktor keyfine göre oran belirleyemez.Bunun için yönetmelik ve cetvel var. Ona göre vermesi gerekir. Size verilen rapora itiraz edip bir hakem hastaneye sevk etmelerini isteyin.

Azmin Zaferi...!!!

Hocam sizi tebrik ediyorum.Hakkınızı sonuna kadar arayıp, sonuca ulaşdığınız için.Uzun,zor bir dönemden sonra hakkınızı almanız çok güzel bir olay.Bu dava sonucu bizlere de örnek olurda erken emekliliğe bizlerde kavuşuruz.

Üst Alt