Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şehirler arası ulaşımda engellilere uygulanan indirim ile ilgili tecrübeleriniz..? [Soru]

sen/duyar

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
yüzde 80 özürlüyüm .2006 yılında nüfus cüzdanımın arka yüzüne ,nüfus müdürlüğünden yazılı olarak aldım .Bazen bazı firmalar nüfus cüzdanını kabul etmiyorlar..illa ki ,özürlü kartı olacak diyorlar. Sosyal hizmetlere baş vururken,özürlü kimliği artık verilmiyor,nüfus cüzdanına işleniyor demişlerdi .
Gerçekten özürlü kimliği verilmiyor mu ?
Ayrıca bazı firmalar kimlik fotokopisi istiyorlar....gerekli mi?

Artık Özürlü Kimlik Kartı verilmiyor. Nüfus cüzdanı o işi görüyor. Firmalar nüfus cüzdanını kabul etmek zorunda.
Fotokopi isteyebilirler. İndirim yaptıklarını firma merkezine ıspat etmeleri için bu gerekli olabilir...

ben izmirden eskişehire gittim eylül ayında gidiştede dönüştede %40 indrim yaptılar ben nie %50 değil dediğimde %40 indirim yapılıo dediler

ben 2007 şubatta İstanbulda Adana'ya gittim , haziranda da Fethiyeye gittim ama indirim yapmadılar , gerçi Fethiyeye giderken sormadım indirim yapılıyomu diye ama Adana'ya giderken sormuştum öyle bir uygulama yok , bize bildirilmedi dediler,

seyma' Alıntı:
ben 2007 şubatta İstanbulda Adana'ya gittim , haziranda da Fethiyeye gittim ama indirim yapmadılar , gerçi Fethiyeye giderken sormadım indirim yapılıyomu diye ama Adana'ya giderken sormuştum öyle bir uygulama yok , bize bildirilmedi dediler,

yapman gereken şu arkadaş aldığın biletle bulunduğun yere en yakın tüketici hakları derneğinin şubesine o biletle gidip şikayet etmen bunun örneklerini okudum forumda para cezası kesiliyo o zaman anlarlar böyle uygulama varmı yokmu :evil: ayrıca o adamı dövmeni tavsiye edecem ama en iyi dayak para cezasıdır :lol:

katılıyorum yeşimciğim ya raporun aslı yannıda bir fotokopisini isteyebilirler ya da başbakanlık özürlüler idaresinden verilen özürlü kimlik kartının bir fotokopisini vermen yeterli oluyor % 50 indirimden yararlanabiliyorsunuz... :)

benden rapor istemediler zaten yanımda götürmüştüm lazım olur diye ama sadece özürlü kartının fotokopisini aldılar eshot otobüslerinde kullandığım kartın.Kimlik şubatta gelicek . Ama dediğim gibi %40 yapıolar indirimi %50 yapmaları gerekiyoda %40 yapıolarsa şikayet etmek en doğal hakkımızdır.Hakkımızıda sonuna kadar arar ve alırız

fotokopisi yetiyor die biliyorum

pamukkale fırması musterı hızmetlerıyle gorustum. bırazda atıstık basbakanlık kartın olmadan veremeyız dedıler.

Halt etmiş Pamukkale seyahatteki çalışan! Başbakanlık artık o kartı vermiyor ki, indirimi o karta bağlamak mümkün olsun!
Nüfus kağıdına sakatlık yazılıysa, özürlü kimlik kartı ya da sağlık raporu varsa mecburlar indirim uygulamaya. Aksi davranan kişi ve firmaları lütfen şikayet edin...

Bulunduğunuz terminalin zabita noktasına yada kaymakamlıkta tüketici köşesine şikayet ettiğiniz taktirde. Şikayet sayısı 5'i bulduğunda o firmaya kapatmaya kadar olduğu gibi para cezai yaptırımı var.
Firma bunu göze almaz.

Bildiğim kadarıyla otobüs firmaları bu uygulamanın iptali için karşı dava
açmışlar. Yakında durum dahada netleşir.

Her zaman olduğu gibi biz bu konuyu da suistimal etme yolunu buldukki firmalar karşı dava açmışlar.

Verilen haklara iyi sahip olmalıyız.
Kötü kullanım için bizlerde elinden geleni yapmalıyız.

Yıllardır sürekli seyahat ediyorum. İşre benim hikayem.

Yönetmelik çıktıktan sonra;

Çağlar Seyahat,
Şampiyon Hersekli (daha sonra İstanbul Seyahat tarafından satınalındı)
İstanbul Seyahat,
Metro Turizm,
Özlem Seyahat, ile yollara düştüm. Ama,

Çağlar Seyahat: Binbir zorluk çıkardı ve uzun süre yönetmeliği uygulamadı. Sonunda aba altından sopa gösterip uygulatmayı başardım. ("Valilikte çalışıyorum, şikayet mi etmem gerekiyor" diyerek) (Çözüldü)

Şampiyon Hersekli: Nispeten küçük bir firma olduğundan işler gayrıciddi yapılıyordu. Önce yönetmeliğin Ocak 2007de uygulanmaya başlayacağını bildikleri hikayesini uydurdular. Yönetmeliği çıkardım ve göstermek istedim, bu defa patronun aldığı kararla ocakta uygulayacağız dediler. Patronun kararının Devletin Yönetmeliğinden üstün olamayacağını söyledim ve kötü adam kabul edilip indiririm yapıldı. Bir süre iş gereği hergün kullandığım bu firmada adeta öcü kabul edildim. Sonraki çalım atma girişimleri "Kısa Mesafede Uygulanmıyor" oldu. Yine Yönetmeliğie başvurup zorluk çıkardım ve bir gün uyguladılar ertesi gün yine aynı hikayeye başvurdular. Her gün aynı gerginliği yaşadım uzun süre. Sonra çıkardıklardıkları zorluk ise, bilet kesmemek oldu. Bana yerinizi ayırdık, ücreti muavine verirsiniz diyorlardı. Bazen ayrılan yerimi başkalarına sattıkları da oldu. Muavinler nispeten daha yumuşak davrandılar. Yönetmeliği hatırlattığımda sorun çıkarmadılar. (Muallakta)

İstanbul Seyahat: Bir yazıhanenin uyguladığı indirimden diğerinin haberi yoktu. Hepsine öğretmek zorunda kaldım. Hâlâ sorun çıkarmaya devam ediyorlar. (Muallakta)

Metro Turizm: Trakyadaki yazıhanelerinden (Lüleburgaz-Kırklareli ve Edirne) onlarca defa bilet aldım fakat sadece bir defa sorun yaşadım. O seferde de Metro Turizm'in aracı bir yazıhanesinden bilet almıştım ve bileti satan amca çok yaşlıydı ve bir türlü durumu anlamadı. Genelde kartı Başbakanlık Kartını göstermek yeterli oluyordu. İstanbulda ise Gümüşsuyu ve Esenler Otogar ve Mecidiyeköy şubelerinden bilet aldım. Önceleri sorunlar çıkardılar:

1-Yönetmelik hakkında bize bilgi gelmedi. (Bilgi göstererek durum çözüldü)

2-Kartınızdaki oran kadar indirim yapabiliriz, yani %40. (Saçmaladıklarını kendilerine anlattım. %90 engeli olan birine o oranda mı indirim yapacaksınız. Yönetmeliğe gerek olmadan ikna oldular)(çözüldü)

3-İndirimi uygulamıyoruz. (Metronun Call Centerini arayıp durum çözüldü)

4-O indirimi artık yapmıyoruz. (Yine Call Center yardımıyla çözüldü)

5-İndirimi yapmam için şube müdürümüzden onay almalıyım, kendisi şu anda yok. (bu benim sorunum değil Metro Turizm'in sorunudur. çözüldü)

6-Kartınızın fotokopisi gerekiyor (hayhay, hemen vereyim. çözüldü)

Özlem Turizm: Asla indirim uygulamadılar, çok fazla uğraşamadım. Çözülemedi

evet çoğuna dersini vermişsin ergin arkadaş fakat özlem turizmede vermelisin bu dersi nasılmı ordan aldığın bileti sana en yakın kaymakamlıkta bulunan tüketici haklarına o biletle şikayet etmen gerek sonra o firmaya ceza vermeleri gerekiyo eğer ceza verilmezse bi üst makama bu seferde ceza vermeyen tüketici haklarını şikayet edicen o yerde ceza vermezse daha üste oda olmazsa dahada üste şeklinde uğraşacaksın bayağı uğraştırır tabi en sonda ülkeyi şikayet ediceksin avrupaya bi çok firmanın benimde başıma geldiği şeklinde böyle bi kanun elimize ulaşmadı demesidir bu ne kadar doğrudur orasını bilmem eğer gerçekte böyle bi kanun onların bazılarına ulaşmadıysa bu seferde o kanunları onlara ulaştırması gereken mercide suç var bide bazı firmalara nasıl ulaşıyoda bazı firmalara ulaşmıyo dediklerine göre orası tam bi muamma dediktif gibi konuştum bugünde neyse bana komiser kolombo diyebilirsiniz artık :lol:

PAMUKKALE TURİZM/ DENİZLİ BÜROSUNA GİTTİM GEÇENLERDE , ÜZERİNDE % 40 ENGELİM OLDUĞUNU BELİRTEN KARTIM OLDUĞUNU , İNDİRİM HAKKIM OLUP OLAMAYACAĞINI SORDUM BİLGİ AMAÇLI

ONLARIN CEVABI % 50 VE YUKARISINA İNDİRİM YAPIYORUZ % 40 ORANINA İNDİRİM YAPMIYORUZ OLDU.

O ZAMAN BÖYLE BİR UYGULAMA GETŞRMENİN PEK BİR ANLAMININ OLDUĞUNU SANMIYORUM ...YASAL BİR ZORUNLULUK GETİRİLMEDİKÇE HİÇ BİR FİRMA BU KONUDA SOMUT ADIMLAR ATMAZ..

Bu zaten yasal bir zorunluluk. İyi niyetle yapılan bir işlem değil.

Evet.. Ergin haklı.. "Yasal zorunluluk" olması için başka ne olması gerekiyor? :roll:

Uygulamanın hatalı işlemesinden mağdur olan kişiler, gerekli yerlere şikayette bulunmalılar! Bir şirkete verilen ceza, diğerleri için "emsal" olur. Ve 'yasal bilinç' bu şekilde zaman içerisinde oluşur..

Ergin' Alıntı:
Bu zaten yasal bir zorunluluk. İyi niyetle yapılan bir işlem değil.

ÖYLE AMA FİRMALARLA KONUŞTUĞUNUZDA BU OLAYIN FİRMANIN İYİ NİYETİNE BAĞLI OLDUĞU İNANCINA VARIYORSUNUZ.
DEVLET İÇİN ENGELLİLİK ORANI % 40 TAN BAŞLIYOR İNDİRİMİN DE % 40 ENGELİ OLANLARI DA KAPSAMASI GEREKİR ÖYLE DEĞİL Mİ..
Kİ BENİM GÖRÜŞTÜĞÜM TURİZM FİRMASI EGENİN EN BÜYÜK FİRMALARINDAN BİR TANESİ MADDİ KAYGISININ DA OLACAĞINI SANMIYORUM..
SANIRIM YASAL ZORUNLULUĞU ZORUNLU HALE GETİRMEK LAZIM :)

Büyük Türk büyüklerinden S.Demirel "Herkesin cebine bir polis koyamayız" demişti..

Aslında Demirel'ce bir laf ama haklılık payı da yok değil! :D

"Devlet" kavramını Tanrılaştıran, onsuz hiçbir şeyin olmayacağını düşünen necip Türk Milleti, en basit meselelerde bile, kendisinin yapabileceği şeyleri yapmayıp, gözlerini devlete çevirmekte, olmayınca da ondan şikâyet etmekte uzmandır!

Oysa, devleti oluşturan, onun işlevlerini yerine getirmesini sağlayan kişiler; uzaydan gelmiş değillerdir ki.. :D Kendi toplumumuzdan, bizim aramızdan çıkmış kişiler..

Tamam.. Onun da yanlışları vardır.. (Hem de pek çoktur ;) ) O yanlışlar yüzünden eleştiririz.. (Hem de gerektiğinde salvo atışlarla taş üstünde taş koymamacasına. ;) )

Peki biz, birey olarak, kişi olarak, yurttaş olarak üzerimize düşeni yapıyor muyuz? Sevgili Ergin yaptıklarını anlatmış: http://www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?p=344547#344547 Hangi birimiz yaptı onun yaptıklarını? (Yapanları tenzih ederim. ;) )

Gönül isterdi ki, bütün bunları tek başına yapmasın, sağlam ve kaliteli bir engelliler örgütü ile birlikte yapsın. Getirdiği/getireceği ses, çok daha büyük ve kalıcı olsun. Ama yok böyle bi$i.. :( Öyle diye, eeer bi şeyi devletten mi beklemek lâzım be yav? :p

Değil Ege'nin, Türkiye'nin en büyük firması bile olsa 'yannış :p yapma' kapısı her zaman açıktır. Tıpkı devletin de yaptığı yanlışlar gibi.. Ama onları düzeltmek için hiç bir girişimde bulunmayıp sadece şikayet etmek, biraz (da değil epeyce ;) ) haksızlıkmış gibi geliyor bana.. :)

Kale ve Yonca Seyehat Bana bu konuda her zaman yardımcı oluyor allah razı olsun onlardan % 50 verip yol parası 5 ytl ye istanbula gidiyorum İstanbulda da İETT beyaz Kartım var Bu Ülkede haklarını bilmeli insanlar...

Otobüsle trafik kazası geçirince;ister istemez otobüs fobisi oluştu bende.Yaklaşık 13 yıldır da hiç otobüse binmemiştim. Hem bir başlangıç olması hemde bu korkudan kurtulmak için, tatil yolculuğunu otobüsle yapmaya karar verdim. Sitede okuduğum başlıklarda, sahip olduğumuz haklarla ilgili olarak da bilgim vardı. Durum böyleyken;

Pamukkale firmasından bilet ayırttım,iki gün sonra da almaya gittim.
Gişedeki görevli bilet fiyatını söylediğinde,(siz %50 indirim uyguluyomusunuz falan diye sormadan) sağlık raporumu gösterip; yani 14 ytl mi? :twisted: diye sordum (sözde ona cvp hakkı vermiyorum ama :oops: )
-hayır 28 ytl dedi.
-eee %50 indirim? dedim.
-rapor geçerli değil hanımefendi. nüfus cüzdanınızın arkasında belirtilmesi gerekiyor engellilik oranınız...nüfus cüzdanınızda yazıyormu? dedi.
-resmi gazete de raporun geçerli olduğuna dair bilgi var. Ha nüfus cüzdanı, ha özürlü kimlik kartı , ha rapor... hepsi aynı ! dedim
-evet???... dedi
-ne evet ???... dedim
-alıyomusunuz bileti ? dedi
fazla üstelemenin bi anlamı olmıcağını düşündüm :?
-alıyorum alıyorumm... Şikayet dilekçeme eklicem bu bileti :evil: dedim.
-iyi yolculuklar dedi sağolsun : )

aldık bileti...13 yıl aradan sonra, otobüsle yaptığım ilk yolculuğumu, kazasız belasız atlattık çok şükür : ) şimdi şikayet kısmıyla uğraşıcam...

ben %51 derece iştme engelliyim istanbuldan tokata gitmek için bilet istedim engelliyim dedim indirim istedim olmaz dediler ulaştırma bakanı özürlülere %50 indirim önerdi dedim çok konuştum kendime ve 7 yaşındaki kızıma %50 indirimli bilet aldım küçük firmalar zola veriyor tokattan izmire izmirden istanbula metro ile geldim metro çok iyi firma özürlü kartı gösterince hemen indirim yapıyorlar

nüans' Alıntı:
şimdi şikayet kısmıyla uğraşıcam...
bi zahmet :)
bu arada bu firmalara tazminat davası açabiliyor muyuz birinin canını yaksak hepsine ibret olur sanıyorum

arkadaşlar,benim bu indirim olayından hiç haberim yoktu biliyormusunuz. okuyunca şaşırdım ve şunu sormak istiyorum raporun üzerinde sürekli yazmıyorsa
ne kadar süre önce yenilemem lazım. belli bir süresi varmı 6 ay 1 yıl falan.

Arkadaşlar, Anadolu Yakasında sadece METRO firmasına ait otobüslerin kalktığı bi yer var. Adı şimdi aklıma gelmiyor. 21.05.2008 tarihinde oradan bilet aldım özürlü kimlik kartımı beyan ettim verilen cevap şu oldu. % 50 sakatlık oranı gerekli % 40 oranına indirim yapılmıyor. İtiraz ettim sonuç vermedi. Ortada bir kanun var ama uygulama o kadar çok farklı ki. Kaldıki istanbula gidişim uçaklaydı aynı kimlik kartımla indirim yapmışlardı uçakda var otobüste yok :) garip bi çelişki.

merhabalar , bne bu konuda seyahat ettıkçe yaşadıklarımı yazıyorum.
dün VARAN firmasından(bilet gişseinde yanlışım yoksa Bülent bey di ,sağolsun buarada ilgilendi epey)
ist-antalya ya bilet aldım kartımı ve raporumun fotokopisni gösterdim ve %50 indirimli biletimi aldım.....
ben indirim yapmayan 1-yada 2 firmaya rastladım ama konuşmamla haklı nedenler ve kanun maddesinin çıktılarıyla herzaman indirim hakkımızı aldım....
bunu sizlerde yapın ...
bu bizlerin doğal bir hakkı ve kullanacağız haliyle....
uygulamayanlara da gereğini göstermeliyiz......
saygılarımla

tekrar merhaba arkadaşlar,

bu hafta sonu (ki 7 senedir her yaz h.sonları) gidip -gelirim yazlık olduğundan...erikli-yayla sahiline gittim....

Keşan Birlik te Turgay Bey var(Esenler Otogar) ....sağolsun çok yardımcı oldu....raporumu gösterdim indiirmi uyguladı..bilginiz olsun....

dönerkende keşan gürel firmasıyla geldim...ordada Fatih ve Olcay bey(Yayla Sahilinde) var onlarda aynı sekilde yardımcı olup indirimi uyguladılar...
Keşana ve Yayla sahiline sık gelip giden biri olarak başka arkadaşlara da bilgi vermek istedim.....
sevgiler herkeze..

Geçenler de Erzurum'a gittim Esadaş biz özürlü bileti kesmiyoruz talimat var dedi zira Dadaş Turizm'de öyle kavga ettim bilet filan almadım 70 Milyon niye vereyim şikayet de edemedim birazdan onların anlıcağı dilden şikayetvar.com'a şikayet edicem en sonunda Palandöken Turizm'den aldım bileti 35 Ytl'ye ama otobüs felaket rahatsız edici eski bi arabaydı.İstanbula Kamil Koç'la gittim %50 indirim'le ama dönüşte neredese 6-7 firma gezdim ben art niyet seziyorum bütün arabalarda özürlü kontenjanı dolmuş(2 kişilik kontenjan varmış sözüm ona ben bilmiyorum)ertesi gün'e kesebiliriz dendi bende Nilüfer'di sanırım onunla seyahat ettim.Bugun Eskişehir'e gidicem bakalım bu sefer neler yaşıyacağız :D ve bir soru ;

Garaj'da şikayet edebileceğimiz yer yok mu bu firmaları?

Garajda şikayet edeceğin yer var ama etkili olmaz...
En etkili yer kaymakamlıkta; 540 ytl ceza keserler o kadar.

Üst Alt