Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGK hizmet dökümünde görünen 837 TL aylık kazanç yazısı hakkında..?

çhita

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
raporlu sgk dan 5 aydır sigortası yatıyor a4 hizmet dökümünde 5 aylık ayda 837 tl yatmış aylık kazanç olarak yazıyor peki bu sadece aylık 837 tl yatan aylık sigorta primi mi. maaş ta varsa maaşta buna dahilmi. sadece maaş mı.

soruyu şöyle ekleme yapayım tam yazmadım sanırım
abim çalışmıyor özürlülük raporu var. bu rapor üzerinde sgk dan pirime bağlanmış ama gayet yüksek prim 837 tl peki maaşıda yatıyormu yoksa sadece emekllilik için mi bu yatan kazanç ve ne zaman emekli olur

Orada gordugunuz rakam "prime esas kazanc" toplami.

Abiniz asgari ucret uzerinden calisiyor gorunuyor. Asgari ucret brut rakami 837 TL dir.

Gelire esas kazanc uzerinden Prim odenir. Asgari ucretin primi 290 TL civari.

Sorunuz net değil ancak ben şunu anladım bilmem doğru mu?
Abiniz engelli ve çalışmıyor.
Ancak bir firmada engelli kadrosunda çalışıyor olarak gösteriliyor ve asgari ücret üzerinden sigorta primi ödeniyor.
Hizmet dökümünden yola çıkarak ne maaşı tahmin etmeye çalışıyorsunuz pek anlamadım.
Maaş konusu abinizi sigortalı gösteren firma ile aranızdaki anlaşmaya bağlı.
Firma;ya çalışmadan sizin sigortanızı yatırırım ama maaş veremem demiştir ya da bir miktar ödeme yapmayı vaad etmiştir,o aranızdaki anlaşmaya bağlı.

Chita ; Ufukalp yaniti vermis.

Abiniz anlasmaya bagli olarak is veren tarafindan sadece Sakat slotunu doldurmak icin gosterildigini anliyoruz.

Is veren de SGK ya bu kisiyi Asgari ucret uzerinden calistirdigini beyan etmis. Zati en dusuk brut maas olan 837TL olarak calisiyor gostermis. Primlerini oduyor..

Ama.. abinize ilave para verip vermemesi, abinizle anlastigi isyerine bagli. Sigorta + Maas olarakmi anlasti ? Yoksa sadece Sigortasini oderim, maas vermemmi dedi ?

Not: Bu sekilde anlasmissa, orda burda sozunu etmeyin cunki o is veren yasal olarak suc isliyor.

sesene hocam şimdi anladım
suç olsa bile bile kimse maaşa bağlamaz o kesin o konuda acemiyim ve o yüzden burası sorunun cevabıydı.
ve maaşı hak eden bir insan maaş almakta suçsa özürlü olmakta suç demekki. şimdi anlaşma nasıl olmuş onu da bilmiyoruz. ya maaşıda yasal olarak varsa buna dahil ondan bile haberimiz yok. zaten bir kuruş bile almadık. eğer anlaşmada maaş yoksa zaten vermezler kimse gel bensana para vereyim demez hele türkiyede.

peki bu sistemle abim kaç yılda emekli olur?

Kac yilda emekli olacagina vereceginiz bilgilere bakarak soylenebilir.

1: Sigorta giris tarihi.
2: ozurluluk orani ve vergi indirimi hakki varsa, vergi indirimi kacinci dereceden. (vergi indirimi hakki yoksa 1 an once vergi indirimi icin muracaat etsin).
3: Sigrota prim gun sayisi.

bunları ssk müdürlüğünden mi öğreneceğiz emekliliği ve maaş varsa

Chita,
Siz abinizi ssk lı çalışan olarak göstermişsiniz iyi güzel ama o iş yeri sizin sadece ssk priminizi ödüyor.Ama çalışan bir engelli olsa hemde maaşını alacaktı.Ayrıca o iş yeri engelli çalıştırmadığı için ceza uygulamasına tabi olacaktı.
Ama sizin kardeşiniz o iş yerinde kağıt üzerinde çalışan ssk lı olduğu için iş veren sadece ssk primi ödeyerek kurtuluyor..Ayrıca şikayet veya denetleme olur ise kardeşinizin o iş yerinde kağıt üzerinde çalıştığı tespit edilir ise yatırılan tüm ssk primleri iptal edilir.
Sizin yerinizde olsam giderim iş yerinde mesai saati kadar orada beklerim ve maaşımı alırım...

anladım yani gidip o iş yerinde ancak çalışırsa maaş alabilir. yada engelli olduğu için ssk işine giremeyip sadece işkurdan mı iş bulabilir.

Çhita,zaten maaş olsa ya kart çıkarırlar her ay git paranı çek derlerdi ya da aydan aya gel maaşını al derlerdi.
O işverenin yaptığı sadece yasalardan doğan engelli çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmediğinden alacağı cezadan kaçmak,cüzi bir miktarla (ödediği sigorta primi) paçayı kurtarmaktan başka hiçbirşey değil.
Ve evet bu uygulama yasal olmayıp,fiili olarak işyerinde çalışmayan birini çalışıyor göstermek suçtur.

Ben şahsen böyle bir uygulamayı engelliler açısından da hiç uygun bulmuyorum.
Engellileri işyerinde ''şekil bozukluğu'' olarak gören bir zihniyetle karşı karşıyayız.
Birçok firma var ki; engelli çalıştırmaktansa her ay ona vereceği maaş ve prim tutarından daha fazla olan cezayı ödemeyi tercih ediyor,bazıları da sizin verdiğiniz örnekteki gibi sözde yardım etme kisvesi altında üç-beş kuruş prim yatırarak firmanın ''imajını kurtarma'' çabasına girişmektedirler.
Halbuki öyle tekliflere prim verilmese o işyeri zaten o engelliyi ya da bir başka engelliyi çalıştırmak sigortasını ödemek ve maaşını da vermek zorundadır.
Bazı arkadaşlar şimdi, çalışamayacak durumda olan ağır engelli ve bakıma muhtaç arkadaşlarımızı öne sürerek karşı çıkacaklar belki.
Ancak o arkadaşlarımız zaten engelli aylığı ve evde bakım parası almaktadırla ki sigorta primi ödendiğinde o ödemeler kesilmektedir.
Engellileri işyerinde birer ''öcü'' gibi gören bu zihniyete bilerek arka çıkmayalım lütfen.

ufukalp sana katılıyorum hocam.
bence çok yazık olan yine özürlü olana oluyor inanın abim istanbulun o yakasından bu yakasına gidip geliyor çalıştırmıyorar. maaşada bağlanmıyor. kaymakamlık maaşı hep red ediyor. zaten sağlıklı çalışamıyor girdiği sigortasız işlerede hep birileri dalga geçiyor uğraşıyor. fazla iş yaptırıyorlar bir kaç gün sonra işten çıkmak zorunda kalıyor. o zaman özürlüye acımak yok yasası var. şahsen kafam çok karıştı. belkide katı yasalar nedeniyle o şirketlerde haklı.

peki işsizlik sigortası yada içinde maaşıda olabilirmi?;

Hasan Kardeş,sizi anlıyorum gerçekten çok zor durumda olan arkadaşlarımız var bu konuda.
Ancak ''katı yasalar nedeniyle o şirketler de haklı'' sözünüze asla katılamayacağım.
Katı dediğiniz,engelli istihdamı konusundaki yasalar,sosyal adalet ve düzeni sağlamaya yönelik yaptırımları içerir.
Gerek devlet, gerekse özel sektör harfiyen uysa ülkemiz engelliler açısından çok daha yaşanılır bir düzene kavuşur.
Ama işte belki de haklı dediğiniz o ve benzeri uyanık,düzenbaz firmalar hep bir yerlerinden delme peşindeler bu yasaları.
Asla haklı değiller,üç kuruş sigorta ödemek değil,işe yerleştirmek,insanca yaşayacağı bir ücret ve engeliyle çelişmeyen bir iş vermek yasal sorumluluğu onların.
Bilakis daha da katı olsun yasalar,cezalar daha caydırıcı olsun,ve bu cezalar kamu,özel farketmeksizin hiç taviz vermeden uygulansın. Uygulasın ki;zaten zorlu bir hayat mücadelesi veren tüm kardeşlerimiz daha özgür,daha bağımsız,daha yaşanılır bir dünyaya kavuşsunlar.

İşsizlik fonundan ödeme ise yalnızca belli bir süre sigortalı olarak çalışmış ve kendi inisiyatifi dışında işten çıkarılmış kişilere yapılır,dolayısıyla abinizin şu an işsizlik ödeneği alması mümkün değildir.

Üst Alt