Merhaba arkadaşlar,
emeklilik konusundu bu 18 yaş olayı bayağı kafamı karıştırdı ve uzun süredir araştırıyorum, araştırmalarım neticesinde çıkardığım sonuç;
emekli olabilmek için uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırmaya başladığınız tarih geçerli, staj süresince bu kollara prim yatırılmıyor, örneğin; 15 yaşında staja başlayan birinin 2 sene staj yaptığını varsayarsak, bu iki sene boyunca yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına prim yatırılıyor, 17 yaşında stajını bitirip normal bir işte çalışmaya başladığında, normal sigortası ödenmeye başlıyor, yani uzun vadeli sigorta kollarına da prim yatırılıyor, bu durumda sigorta başlangıcı 17 yaş oluyor, bende böyle bir durumda olduğu için sgk bilgi edinme' ye başvurdum, gelen cevap aşağıdaki gibi
emeklilik konusundu bu 18 yaş olayı bayağı kafamı karıştırdı ve uzun süredir araştırıyorum, araştırmalarım neticesinde çıkardığım sonuç;
emekli olabilmek için uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırmaya başladığınız tarih geçerli, staj süresince bu kollara prim yatırılmıyor, örneğin; 15 yaşında staja başlayan birinin 2 sene staj yaptığını varsayarsak, bu iki sene boyunca yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına prim yatırılıyor, 17 yaşında stajını bitirip normal bir işte çalışmaya başladığında, normal sigortası ödenmeye başlıyor, yani uzun vadeli sigorta kollarına da prim yatırılıyor, bu durumda sigorta başlangıcı 17 yaş oluyor, bende böyle bir durumda olduğu için sgk bilgi edinme' ye başvurdum, gelen cevap aşağıdaki gibi
- Soru : Merhaba, 24.07.1975 doğumluyum 1992/06 tarihinde sigortalı olarak işe başladım ve çalıştığım kurumda (%40) 3.derece özürlü kadrosundayım vergi indiriminden faydalanıyorum prim ödeme gün sayım 4900 bu bilgiler ışığında erken emeklilik için gerekli sürem ne zaman doluyor kurumunuza ne zaman müracat rdrbilirim gereğini bilgilerinize arz ederim.
Cevap : Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
Bilgisayar kayıtlarının tetkikinde 17.09.1990 sigortalı girişiniz mevcut ise de sigortalı hizmetlerinize rastlanılmadığından ilk ödeme tarihiniz olan 15.06.1992 alınmıştır.Buna istinaden %40 rapor ve 3.derece özürlü kadrosuna tabii olarak 16 yıllık sigortalılık şartını yerine getireceğiniz 15.06.2008 tarihinden sonra tahsis talebinde bulunabilirsiniz.
Bilgilerinizi rica ederiz.