[size=4] insanlar, ilk bashtan shunu diim:
o plakayi sakatliimin yüzüme vurulmasi olarak algilamiom... sakatliim yüzüme vurulsa bile ben rahatsis olmuom, rahatsis olan arkadashlara da saygi duyuyom... herkes kendi bilmeli... fakat hic ihtiacim olmayan bi alanda beni düshünüomush gibi yapip devletin kendi rahatliini saalamak icin getirdii bu uygulamayi -tekrar diom- ayrimcilik olarak görüom... nasil ki kadin olmaktan utanmadiim gibi sakat olmaktan da utanmiom... ama artik kadinlar pembe plakayla yola ciksin, özel muamele görsün deseler tepkim ayni shekilde olur... o arabanin icinde kimin oturduu hic kimseyi ilgilendirmess!...
önemli olan trafik kurallarina uyup uymamasidir. nokta.
'nokta' dedim ama biras daha acma geregi duydum nedense birden:
trafikte kadin, erkek, sakat, saalam, shishko, zayif, zenci, japon vs. yoktur... trafikte 18 yashini doldurmush, sürücü ehlietini almish, trafie uymasini ve aracini kullanmasini bilen sürücüler vardir... kim olursa olsun ve ne olursa olsun bu shartlari yerine getiremien trafie cikarilamass. cikarilmishsa eger eshittir. özel muameleye gerek kalmamishtir. dilemma cok güzel isimlendirmish bunu: "etkilenmek", bashkalari tarafindan etkilenmek... neyi yapip neyi yapamadiima birakin da bashkalari diil kendim karar veriim.
özel muamele görmek isteenler veya farkliligi ile gurur duyup herkese göstermek isteenler diliosa arabasinin her yanina kocaman kocaman tekerlekli sandalye amblemi yapishtirsin - ben sakatim desin... veya arabasini pembeye boyasin - ben kadinim desin... ne yapiosa yapsin... herkes kendi bilmeli...
ama hic kimse gereksis olan özel muamele görmeye ve göstermeye mecbur birakilamas.
shimdi "nie mecburmush canim? istemiosa normal plaka kullansin" diiceksinis... normal plaka kullansin ama, o zaman da gercekten ihtiac duydugu özel parkyerlerine park edemiicek... anlatabiliomuyum sevgili lider334 arkadashim??
mesele ihtiac meselesi... utanip sakatliimi torpido gözüne saklama ve dötüm sıkıshtıgı an da torpido gözünden sakatliimi cikarip dikiz aynasina takma meselesi diil... shartlarin herkes icin eshit olup olmamasi meselesi...
özetliim:
birine ihtiacim yok, öbürüne var...
trafikte herkesle eshitim, parkyerlerinde deilim...
trafikte engelsizim, park yerlerine gelince engelliyim...
trafikte özel muamele görmeye ihtiacim yok, sakat parkyerlerine ihtiacim var...
özel muamele görmeye kimse beni zorlayamas, sakat park yerlerini kullanabilmem icin herkes kendi payina düshen görevi yapmali... özel muamele umrumda diil (hatta istemiom), sakat parkyerleri benim hakkim, tipki vergi muafietinin hakkim olduu gibi
biri benim en doal hakkim ve devlet bu hakkimi vermeye mecbur,
öbürü ise devletin bana güya tanimak istedii (gereksis, sacma sapan) bi 'hak' ama o haktan yararlanmaya beni mecbur edemes ...
plaka uygulamasi ile bu iki nokta tamamen celishkide...
ishte bu yüsden 'park kimligi' yöntemi plakadan daha iidir diom...
yoksa utanipta sakatliimi göstermek istemediimden falan diil...
hadi farz edelim ki utaniom, mümkün olduu kadar bashkalarina göstermek istemiom sakat olduumu... kime ne bundan?? utanamiicakmiyim?? utanma hakkina sahip olamiicakmiim?! utansam da utanmasam da, kimse bana "bu park yerini kullanmak istiosan bütün gün ülke haritasinda herkese sakat olduunu göstererek gezmelisin" di-ye-meeeees... ama dio... ve ben buna bozuluom... gerci bana dien yok, sizlere diolar ama yine de bozuluom...
ahmet haklisin, toplumun zihnindeki "engellilik" kavraminin ic acici olduuna ben de pek inanamiom... dediin gibi bi cok insan engellileri acinicak durumda, sadakaya ve yardima muhtac birer yaratiktan bashka bishi olarak göremio belkide... peki devlet tarafindan plakalara yapishtirilan bu amblem insanlarin kafasindaki o düshünceyi daha da güclendirmiicek mi?? trafikte aslinda hic bi yardima muhtac olmayan (park konusu haric) engelliler o amblemle saalamlar tarafindan yardim dilenen durumuna düshmiicek mi??
ayhan' Alıntı:
...bazı arkadaşlarımızı biliyorum buraya ilgili değil çevremdekilerden bahsediyorum.engelli araçları otopark ücreti vermesin diyor bende soruyorum neden diye ben engelliyim diyor tamam engelli olabilirsin ama hayatını çalışarak kazanıyorsun ve artık toplum içerisinde toplumun diğer fertleri ile bazı konularda eşit hale gelmişsin dimi....
hayir, bu konuda da toplumun dier fertleri ile eshit diilim... onlar cimrilik yapmak istedikleri an 10 dakika yol yürümeyi göze alip bashka yere park edebilirler, ya da arabayi kapinin önünde birakip otobüs, tramvay vs kullanabilirler... ama benim öle bi shansim yok, o parayi ödemeye mecbur kalirim, cimrilik yapamam
... dolayisiila arkadashlarina katiliom, engelliler otopark ücreti vermemeli diom...[/size]