Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Şizoaffektif bozukluk tanım var. Memurum. Emeklilik şartım nedir?
Malulen emeklilik için SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı alabilmek gerekir. Yani oran değil, "Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen" teşhisi önemli.
Eğer SGK Hastalık Listesi'ne göre Orta tanısı alırsanız, yani raporunuzda "Tedaviye rağmen kısmen çalışma olanağı veren" tanısı olursa, bu durumda ( 25.04.2008 +) 16 yıl (4a+4c toplamda) 4320 prime tabi olarak erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz.
Olamayacak derken ne demek istediğinizi anlamadım.. raporumda "tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen" ibaresi var.. bu durumda 15 yıl ve 3960 güne tabi değil miyim? Malulen emeklilik için de bu rapor yeterli değil mi?
O yanıtım size değil, (Gölge) arkadaşımızaydı. Çünkü emekliliğe temel olan SGK Hastalık Listesi'nde psikiyatrik hastalıklarda "Hafif" tanısı yok. Emeklilik için o cetvelde öngörülen bir tanı olmalı. Sizin Ağır ya da Orta tanısı alabileceğinizi düşünüyorum. Önceden aldığınız %80 raporu bunu söylüyor bize.
Merhaba..
İlk sigorta girisim: 25 Nisan 2008
Toplam prim gün sayım:4330
Engel oranim: %80 şizoafffektif bozukluk
Bu arada 2010 yılından beri devlet memuruyum
Erken emekli olmak istiyorum. Malulen değil.bunun için şartlarım tutuyor mu?
Ve yaşlılık aylığı bağlanırsa tekrar sigortalı çalışabilir miyim?
Teşekkürler
Sizoaffeklik bozuklukta ilaç tedavisiyle çalışma olanigi veren yüzde 45 ilaç tedavisi ile çalışamayan yüzde 80 dur.rapor dereceleri .eğer vergi indiriminden emekli olursanız bir başka işyerinde çalışabilirsiniz.
Vergi indirimi alın . Sonra başvurun sgk sizi tekrar hastaneye sevk eder . Elinizdeki raporu da kurul doktoruna gösterin . Aynı oran alırsanız malul değil de yaşlılık yani çalışma gücü kayıp oranına göre normal emeklilik talep edebilirsiniz gibi.
%80 olan raporunuzla her türlü emekli olabilirsiniz.
Erken emekli olmak istiyorum. Malulen değil. bunun için şartlarım tutuyor mu?
Ve yaşlılık aylığı bağlanırsa tekrar sigortalı çalışabilir miyim?
Kişisel fikrim Yaşlılık Emekliliğine başvurduğunuzda tablodaki 15 yıl + 3960 gün sigorta primi ödeyerek emekliliğe hak kazanırsınız.
Yaşlılık aylığı ile emekli olunursa da çalışılabileceğini düşünüyorum. Vardı benimde öyle bir hayalim
Yaşlılık Aylığı ile emeklilikte çalışıyor olma şartı var. Benim gibi müstafii olma (işe gitmemezlik yapma) ya da istifa etme sakın, şartların tutsa da emekli olamazsın.
Sonradan engelli olunca prim gün sayısı değişiyor mu?
Değişiklik sadece malulen emeklilikte oluyor fakat senin çalışma yılın ve sigorta primin zaten istenilen süreleri karşılıyor.
İşe başlarken %80 raporu olan biri malulen emekli olamıyor, onun yerine 15 yıl + 3960 gün sigorta primi ödeyerek yaşlılık emekliliği ile emekli olabiliyor.
İşe başladıktan sonra %60 ve üzeri rapor alan biri 10 yıl + 1800 gün sigorta primi ödeyerek malulen emekli olabiliyor.
@ucuncubahar,
Teşekkür ederim..ben malulen emekli olmak istemiyorum. Erken engelli emekliliği olsun istiyorum..%80 oranla bu mümkün mü?
Evet işe başladıktan sonra aldım raporu.
Saolsun Bülent abi nin verdiği tabloda 16 yıl 4320 gün diyor ama dediğim gibi ben sonradan engelliyim.. sonradan engelli olunca bu tablo değişir mi?
yazdığı gibi yaşlılık emekliliğine başvurarak ve yeniden rapor alarak emekli olabileceğini düşünüyorum. Tablodaki ilk sekme seni ilgilendiriyor yani 15 yıl + 3960 gün olan raporun % 60 ve üzeri çünkü. sonradan engelli olunca bu tablo değişir mi?
değişmez. 2008 sonrası işe başlayan herkesi ilgilendiren tablo budur, değişmez.
Sonradan engelli olmak fark ettirmiyor. Önemli olan SGK Hastalık Listesi'ne göre Orta tanısı almak. tanının düzeyine göre yukarıdaki ilk mesajımda yazdığım gibi, malulen değil erken Yaşlılık emeklisi olabilirsin.
Evet, iki orta tanısı malulen emekli olur. Bu net. SGK Hastalık Listesi en son madde:
"2. Birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağının bulunmadığı durumlar, ağır düzeyde çalışma gücü kaybı olarak değerlendirilebilir."