Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni hastaları ehliyet alabilir mi?

afsin1

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
yuzde 80lik sizofreni raporu alan ve ehliyeti mevcut olan yok mu aramizda?
peki yuzde 45lik sizofreni raporu alanda var mi ehliyet.?

Şizofreni hastaları ehliyet alabilir mi?

29 Aralık 2015 tarih, 29577 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te konu ile ilgili maddeler şunlardır:

Madde 4:

(2) Tabip tarafından, sürücü veya sürücü adayının yapılan genel muayenesinde;

l) Ruh hastalığı (ağır akıl hastalığı, zeka geriliği, demans, kişilik bozukluğu, ağır davranış bozukluğu),

olup olmadığı yönünde değerlendirme yapılır.

MADDE 9 (1) Ruh sağlığı hastalıklarından; ister doğumsal isterse hastalığa, travma veya beyin sinir ameliyatına bağlı oluşmuş ağır akıl hastalığı olanlar, zeka geriliği olanlar, demans (bunama) ve/veya yaşlılığa bağlı davranış bozukluğu olanlar, muhakeme, davranış ve uyumu belirgin ölçüde bozacak düzeyde kişilik bozukluğu, dürtü kontrol bozukluğu ve ağır davranış bozukluğu olanlar ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilir. Buna göre.

a) Sürücü belgesi verilemeyecek durumlar şunlardır;

b) Sürücü belgesinin geçici olarak verilemeyeceği durumlar şunlardır;

1) Psikotik bozukluk, akut alevlenme dönemlerinde kişinin sürücü belgesi geri alınır. Patolojinin düzelmesi ya da tedaviye yanıtın oluşması için geçecek en az 3 aylık süre sonunda yeniden muayene şartı aranır. Bu sürenin sonunda durumu sürücü olmaya uygunsa 6 ayda bir kontrol şartıyla sürücü belgesi geri verilebilir. Ancak şizofreninin tedavi yanıtı düşüklüğü ve kronikleşme eğilimi göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda sürücü belgesinin kalıcı olarak alınması kararı da verilebilir.

4) Bipolar duygu durum bozukluğu, psikotik özellikli depresyon durumlarında: kişinin durumuna göre akut dönemlerde sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilir. Subakut ve remisyon durumlarında sürücü belgesi kontrol muayeneleri koşuluyla geri verilir. Kontrol muayenelerinin süre ve aralıklarının raporda belirtilmesi gerekir.

Kaynak: Şizofreni hastaları ehliyet alabilir mi? ? Şizofreni Dernekleri Federasyonu

[FONT=sans-serif]yuzde 80lik sizofreni raporum var alamıyorum ehliyet, kronik olduğu için.

[/FONT]

kronik olmayan vaka var mi. ben butun sizofreni hastalarin kronik oldugunu dusunuyordum. yani kronik olmazsa ilac kullanilmayacak mi?

afsin

sürücü yönetmeliği:

"1) Psikotik bozukluk, akut alevlenme dönemlerinde kişinin sürücü belgesi geri alınır. Patolojinin düzelmesi ya da tedaviye yanıtın oluşması için geçecek en az 3 aylık süre sonunda yeniden muayene şartı aranır. Bu sürenin sonunda durumu sürücü olmaya uygunsa 6 ayda bir kontrol şartıyla sürücü belgesi geri verilebilir. Ancak şizofreninin tedavi yanıtı düşüklüğü ve kronikleşme eğilimi göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda sürücü belgesinin kalıcı olarak alınması kararı da verilebilir."

% 80 şizofreni raporu olan ve ehliyeti olan var mı ? Aranız da ?

%80 ağır özürlü anlamına geliyor arkadaşım bende ilk başta sağlık güvencesinden yararlanmak için 80 di ehliyet emniyete kaptırdım
sonra %45 düştü oran çok uğraştım ama aldım

emperor007 saol kardeşim. Şimdilik rapor almaktan vaz geçtim . Maluliyet raporum var zatende onu da kullanamıyorum . İndirim vs için olsun ehliyetime bir şey olmasında indirim istemiyorum

mehmet b.
KARDEŞ BÖYLE BİR RAPORUN VARSA KURUMLARA GÖRE HAPI YUTTUN KİMİNE GÖREDE SENDEN İYİSİ YOK :-D

AKIL hastası raporu akıl işi değil bence

emperor007 kardeş doğru ama bu hastalık bizde var yapacak bir şey yok rapor çıkarsan da mağdur sun çıkarmasan da
Birde zannediyorlar sen keyfinden hastasın cahil insanları hasta olduğuna inandıramıyorsun onları Allah’a havale ediyorum tek dileğim allahım bu hastalığı çocuklarıma vermesin şu cuma saati hürmetine

mehmet b.
kardeşim aynen oğlum var 1 yaşında genetik bir rahatsızlık oluğu belli de dediğin gibi bizden sonraki nesillere gecmez inşallah amin

ilaçlarını kullan böyle bir şey varsa ama işin gücün de yerindeyse kesinlikle ehliyet ve damgalanmamak için bu raporu alma ben çok pişmanım bu rapordan

Yalcinkeles

ben yenilettim. ama sağlık raporu alırken psikolojik engelinden bahsetme. sıkıntı olur. sağlık bilgilerini de e nabız sisteminden gizle.

E nabizdan gizledim ins ehliyetimi yeniletebilirim bir sikinti olmaz suan arabam var kullaniyorum ehliyet eski hayirlisi bakalim

%80 şizofreni tedavi ile çalışamaz yani tedaviye yanıt vermiyor demektir, elbetteki tedaviye yanıt vermeyen bir şizofreni hastasına trafiğe çıkıp da cellat olsun diye ehliyet verilmez, devlette de istihdam edilmez.

benim vardı ehliyetim. yeniletmek için özel hastyaneye gittim. sorunumdan hiç bahsetmedim raporu verdiler. ehliyeti çıkardım. devlet hastanesine gitmeyin

emperor007

selam ne gibi bir damgalanma yaşadın anlatabilir misin biraz ? bende buaralar çıkartmayı düşünüyorumda

Bende 2020 nisan ayında ehliyet başvrusunda buluncam.%45 engelim var

Şizofreni f.08 ehliyet alabilirmi kesin bilenler içeri

Şizofreni f.08 tedavi ile ișlevselliği kısmen düzelen yüzde 65 raporum bulunmakta bana ehliyet verirler mi daha önce alan varmı veya alamayan kesin bilgisi olanlar cevaplasın

Sonra engelli aylığımızı kesmesinler yada rapor oranımızı düşürmesinler ?

Arkadaşlar son durum nedir, bende de yüzde 45 var, 6 ay da bir kontrol mü gerekiyor, alsam mı ehliyet acaba:)

@true blue

Ben kursa yazıldım ama daha bir sonuç çıkmadı. TEST sınavı 72 puanla geçtim. (Hiç bilgim yoktu bu konuda)

Bana Ruh Sinir Hastanesi ""6 ayda bir kontrol şartıyla sürücü belgesi alabilir"" diye rapor verdi.

ayDÜNYAvazo hocam sürücü belgesi için sağlık raporu çıkarttırmaya gittiğinde mi kontrol şartını verdiler.
6 ayda bir hastaneye gittiğinde sadece görünüyor musun, evrak işi sağa sola gitme çok oluyor mu?

(Aile hekimine ehliyet almak için rapor almak istediğini söylüyorsun)
EN ÖNCE= Evet aynen bağlı olduğum aile hekiminin sevkiyle gittim RUH SİNİR HASTALIKLARİ HASTANESİNE bu hastanenin görüşü bu yönde oldu bana.

Merhaba

1 senenin üstünde kontrol şartı alan var mı ?Benim engel oranım %40 doktor bana verir mi acaba

Üst Alt