Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni hastalarının malulen emeklilik sonrası vasi tayini yapmaları mecburi midir?

kgokbak

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
SGK ya malulen emeklilik için başvuru yaptım beni tıp fakültesine sevk ettiler. Şizofreni hastasıyım.
Sormak istediğim tıp fakültesi %60 oranında engelli olduğumu kabul ettiği takdirde vasi tayini mi yapmak zorundayım?

birincisi SGK daki sizi sevk eden zatımuhteremler yanliş yapiyorlar tıp fakultesi bir hastası 1YIL muayene aetmeden böyle bir rapor vermem veremem diye bir cevap alicaksiniz ha eger 1 yıl tıp fakultesinde muayene olmussaniz o başka ...sizi numune hastanesine sevk almanızı öneririm eger raporu alırsanız vasi tayini kolay merak etmeyin...

Zaten 1,5 yıldır tıp fakültesinde tedavi görüyorum.O yüzden oraya sevk ettiler.Vasi tayini nasıl kolay onu anlamadım.Birde ne gibi dezavantajları var onu merak ediyorum.Yaşım daha 28 yani bu yaşta vasi tayin edip malulen emekli olmak mantıklı mı? İleride kendi adıma şirket kurabilirmiyim? Ehliyetim var hala geçerliliğini sürdürülebilecek mi.Bu gibi konularda beni aydınlatırsanız sevinirim.

eger 1.5 yıldır tıp fakültesinde muayene oluyorsanız bu raporu tıp fakültesinden alabilirsiniz bu raporu en zor veren hastanedir çok ince eleyip sık dokurlar...öncelikle emekli olabilmeniz için yüzdesini bilmiyorum ama şizofren hastalar için vrilen başkalarının yardımı olmadan hayatını devam ettiremez ...tedaviye olanak vermeyen .... kronik şizofren %80 engelli raporu almanız şart....öncelikle bu raporu alabilirseniz vasi karrarı kolay....mahkemeye bir dilekçe verip birinci derece bir yaınızı vasi tayin ediyorsunuz...eger sürekli ilaç kullaniyorsanız ki şizofren hastalar hayatları boyunca ilaç tedavisi görürler ve bu ilaçlar dikkat dagıtıcı ilaçlar oldugu için ehliyetinize el konulabilir...vasi kararı elinde olan kişi sizin adınıza şirket kurabilir ...tüm hukuki ve mali konularda kendi adınıza işlem yapamaz duruma düşüceksiniz...

Bendeki kronik şizofreni ama ihtiyaçlarımı kendim karşılayabiliyorum.İlaç tedavisi ile hayatımı idame ettirebiliyorum.Kronik şizofren olduğum için verilecek %60 oranında bir raporla vasi tayini gerektirmeden malulen emekli olma şansım yokmu?

malulen emekli olabilmek için raporun derecesinin kaç olması gerekiyor bunu net olarak bilmiyorum yanlış bilgi vermek istemem...ama örneğin bir şizofren hastanın babasının sağlık haklarından yararlanabilmesi için SGK nın bizden istedigi rapor aynen şöyleydi....tedavi ile iyileşmeye olanak vermeyen , başkalarının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek , % 80 oranında kronidite kazanmış şizofreni yazan rapor istedi bu kelimelerden 1 tanesi eksik olsa kabul etmedi tamn 3 kez rapor çıkartmak zorunda kaldık....sizi SGK hastaneye sevk ettigine göre bu sevk kagıdında yaziyordur mutlaka SGK nın istedigi raporun şekli özellikleri ve nitelikleri sizi tıp fakultesine sevk ettigi resmi yazıda neler yazıyor paylaşırmısınız

"Şu sigorta sicili ve Tc kimlik nodaki şahıs kendisinde enaz %60 oranında maluliyet gerektirecek engel olduğunu iddaa etmektedir.Bu durumun tespit edilerek tarafımıza bir raporla gönderilmesi" şeklinde devam ediyor.Malulen emeklilik için enaz %60 oranında engel aranıyor.

Malulen emeklilik için maluliyet cetveli belirleyicidir. Orada ilgili madde şöyle:
12- PSİKİYATRİK BOZUKLUKLAR:
Hafif işlerde bile çalışmaya olanak vermeyen (sürücü belgesi olmayan), tedavi ile düzelmeyen, kronik nitelik kazanmış, ağır seyirli, organik veya organik olmayan psikotik bozukluklar (demans, şizofreni, bipolar affektif bozukluk, frontal lob sendromu, paranoid vb.)
Vasi atamasına dair bir bilgim yok. Ama bence sgk'nun üzerine vazife değildir. Onlar emeklilik açısından şartları değerlendirir ve sonuçlandırır bence.

Teşekkür Ederim...

----------

Bülent Bey birşey daha sormak istiyorum;
İlk şizofreni teşhisi konduğunda çalıştığım şirket işkur üzerinden engelli raporu almamı istemişti.Bende doktorla birebir görüşmemde %45 in üzerinde olmasın çalışmaya devam etmek isdeğimi söyleyip %45 oranında çalışabilir şekilde rapor almıştım.Şirket 1 yıl sonra beni geçirdiğim ataklardan dolayı işten çıkardı.(Tabiki gerekli tazminatı vererek)Çalıştığım sürede defterdarlığa başvurup vergi indirimi için başvuruda bulunmuştuk.Ankara'dan onaylandı fakat ben vergi indiriminden hiç yararlanmadım.
Bu olanlardan sonra ben malulen emeklilik yolunu seçtim ve sgk ya başvurdum, yani elimde hali hazırda %45 lik raporum ve defterdarlıktan onaylanmış vergi indirimi hakkım var.Bu durum malulen emeklilik için sorun oluşturur mu?

Malulen emekli olabilmek için
1- ilk sigortalı olunduğunda maluliyeti gerektirecek derecede işgücü kaybının bulunmaması,
2- Malulen emeklilik talebinde bulunulan tarihte maluliyet cetveli'ne göre malul sayılması
3- En az 10 yıl sigortalılık süresi ve en az 1800 gün prim yatırılmış olması
gerek. Bu şartlar varsa, daha önce vergi indirim hakkı elde etmiş olmanızın hiç bir sakıncası/etkisi olmaz.

Bülent bey;
Ben malulen emeklilik için başvurdum fakat bir işyerinde sigortalı çalışıyor görünüyorum.Hastahene sevkini verdiler 23 aralıkta tıp fakültesinde muayene olacağım.Sigortalı görünüyor oluşum malulen emeklilik için bir sorun yaratır mı?

Malulen emekli olabilmeniz için işten ayrılmanız gerek. Şu haliyle başvurunuz kabul edilir, ama sadece işgücü kaybınızın maluliyet cetveli'ne göre maluliyeti gerektirecek derecede olup olmadığı değerlendirilir. Sonuca göre siz işten ayrılıp malulen emeklilik için başvurursunuz sonra...

Yani , sevk olduğum hastahane değerlendirmesini yaptıktan sonra mı işi bırakayım? (Zaten sadece sigortalı görünüyorum aslında çalışmıyorum.)

Hastane sonucu size söylemez. Ama evet, hastaneden bu konuda bilgi alma şansınız olursa, maluliyet derecesinde işgücü kaybınızın olduğuna dair onay aldıktan sonra işten ayrılıp malulen emeklilik talebinde bulunabilirsiniz.

Dün tıp fakültesinde muayene oldum.Doktor malulen emekli olabilmem için vasi tayini yaptırmanın şart olduğunu söyledi.Bende malulen emekliliği kabul etmedim.Şuan ki emeklilik şartların nedir bunu öğrenmek istiyorum.Bilgilerim ;
SSK başlangıç 21.10.1999
Rapor : %45
Yaş 28
Ödenen prim gün :2014
Vergi indirimi yapılıyor.
Bu şartlarda ne zaman emekli olurum?

Bunu doktor nereden biliyormuş? Yani bunu söylemeye yetkisi var mıymış? Bence bu konuda SGK bile görüş belirtememeli. Bu çok hukuki bir şey. Aileyi ve mahkemeyi ilgilendirir, onlar görüş belirtebilir, hastane ya da doktorlar değil. Doktor mevzuatı biliyor ve size yardımcı olmak adına söylüyorsa, ona bir şey diyemem, ama fazlası onu ilgilendirmez. Onun işi işgücü kaybına neden olan hastalığın/sakatlığın tespit edilmesidir.
Bence SGK bilgi edinme birimine yazıp sorun bunu:
1- Kurumunuzdan emeklilik talebinde bulunan kişilerden vasi talep edilmekte midir?
2- Ediliyorsa bu hangi mevzuat maddesine göre yapılmaktadır, kimlerden vasi talep edilmektedir?

emekli olursunuz ama vasi kararınız yoksa maaşınızı vermezler şu an için hastalıgınız iyi seyrediyor ama gelecegin insanlara ne getirecegi belli olmaz bence bir an önce emekli olun ve maaşa baglanın bu hükümetlerin ne yapacagı bellimi olur insanlara maaş baglamamak için ellerinden geleni yapıyorlar bende şu an şizofren olan kardeşimim vasisiyim onun için birazda olsa bilgim var:confused::(

bermu2aa ;forumun karanlık dehlizlerinde kalmış bu başlığa uzun zamandan beri girmediğim bu siteye girdiğim günde birşeyler yazman beni ürküttü. Hayatımın kurgulandığını düşünmeye başladım şimdi. Ayrıyeten sağlık bakanlığı engelli sınavını kazandım. Emekli olmak istemiyorum gücüm yettiği kadar çalışıp , bu hastalıkla baş etmeye çalışacağım.

kgokbak, bana da olur böyle şeyler :) Ne bilim, aklımdan biri geçer mesela, bi bakmışsın ya telefonum çalıyor (o kişi arıyor), bi bakmışsın ilgisiz bi yerde karşı karşıya kalmışız... İnan bunu yaşamayan kimse yoktur. "Ürkecek" bişey yok kardeşim.

Üst Alt