skolyoz
ben skolyozla 1988 yılında tanıştım. 90 yılındada ilk amelliyatımı oldum. o zaman bana ailemde skolyoz olan varmı diye sorduklarında olmadığını söyledim.üstünden 10 sene geçtikten sonra halamda skolyoz olduğu anlaşıldı. yaşı ilerledikçe aynı olay babanemdede belirdi. uzmanlar bile o zamanlar genetikmi olduğu konusunda birşey söylemeselerde ben genetik olduğunu düşünüyorum malesef artık. yıllar önce benim çocuklarımdada aynı şey olabilirmi diye doktoruma sormuştum o da bana erkek çocukta olma olasılığı çok düşük ama kız çocukları daha tehlike altında demişti. şimdi 2 çocuk annesiyim. biri erkek diyeri kız sürekli gözüm üstlerinde ve sürekli onları muayene ediyorum. gerçekten çok zor bir olaymış bu hastalıkla savaşmak. kendim hiç önemli değilim artık ben skolyozla arkadaş olarak yaşamayı öğrendim ama allah düşmanıma bile vermesin derken kendi çocuklarını korumaya çalışmak gerçekten çok zormuş. birde ben doktorlara sorduğumda bana yapılan bir spor varsa özellikle buluğ çağında bırakılmamalı ve devam edilmeli demişlerdi örneğin ben yıllarca bale yapmıştım ama 1 sene bıraktıktan sonra skolyoz çıktı o zaman bana herkes baleyi bırakmasaydın bu hastalık kasların çalışacağı için olmaya bilirdi dediler ama keşke demek için geçti. bence çocuklarımızada devamlı yapabilecekleri spora yönlendirmek gerekiyor sanırım en azından buluğ sonrasına kadar.