Bende doğuştan olan fenilketonuri hastasıyım benden 4 yaş büyük abimde aynı hastalıktan muzdarip geç tanı (3 yaş) konuduğu için malesef zihinsel engelli olarak kaldı annem farklılık sezsede doktorlar bir şeyi yok diye sürekli geri gönderiliyorlarmış tabi sene de 82 olduğu için hastalıkta bilinmiyor 3 sene sonrasında ankara hacettepe hastanesinde tanı konuulduktan sonra iş işten geçmişti. Düzelme şansı da yok beyin hücreleri öldüğü zaman yenilenme gibi bir durum söz konusu değil çünkü.
Ben 2. çocuk olduğum için erken tanı ile normal insanlardan farkım yok zeka konusunda. Ama rapor ile ilgili hiç bir bilgim olmadığı için engelli raporu almak ne benim ne ailemin aklının ucundan geçmedi rapor alındığını dahi bilmiyorduk. Ta ki 2012 ağustos ayında rahatsızlanana kadar. 1 sene yataktan kalkamadım evin içinde dahi yürüyemedim. Felç geçirme, inme gibi bir durum yaşadım. O zamanlar bu site ile bilgilenmek için araştırma yaparken üye oldum 2013 yılında.
Ben yatağa düştüğümde annemde yatağa düştü. Akrabalar baktı bize. Annem akciğer kanserine 1 sene dayanabildi ve rahmetli oldu. Şu anda abim ile ben beraber yaşıyoruz. Hem kendime hem ona bakıyorum. Kağıt üzerinde vasisi babam ama her şeyi ile ben ilgileniyorum abime. Ben işe gittiğim zamanlar abimin öğle yemeğini babamın karısı (üvey ana) verir geri tüm ev işleri bende. Bulaşık, çamaşır, ev temizliği, yemek, ütü vs... Pandemi den dolayı 7 aydır işe gitmiyorum idari izinliyim.
Engelliğimde iken 2013 sonu ekpss kursuna giderken yürüyemediğimden dolayı babam arabası ile alıp ev kurs arası götürüp getiriyordu. Destek ile yavaş yavaş yürüyordum. O zamanlar zor günlerdi. Başkasına bağımlı olmayı hiç sevmezdim. Derken 2014 ocak ayında başvuru yapmadığım halde doğa koleji beni işe almak istemesi şaşırmıştım. Çalışırken yavaş hareketler ile yürümeye başlıyordum. Derken zamanla iyileştim ve yürüme ile ilgili sıkıntıyı atlattım. Şimdi yürüyebiliyorum ben farkında olmasam da yeni tanıştığım kişiler niye öyle yürüyorsun ayaklarında sorun mu var diyorlar rahatsızlandım düzeldim diyerek geçiştiriyorum.
İlk başlarda 2013 ve 2014 yılı zordu sonra rahatladım. Sadece koşamıyorum ve yüksek yerlerden çıkma - inme de problem yaşıyorum. O da pek farkedilmiyor. 2016 yılında da maxi scooter aldım tüm işimi onunla görüyorum geziyorum. Yürüyerek gittiğimde bazen ayağım takılıyor düşme tehlikesi geçiriyorum hatta düştüğüm de oluyor seyrekte olsa.
Engeli alışmak için kafaya takmamak lazım. Hayatı yaşamaya başlayınca , zevk almaya kendini meşgul edecek bir şeyler ile oyalanınca mis gibi hayatına devam ediyorsun. Bardağın boş tarafına değil dolu tarafına bakmak lazım derim.