Kardeşim halk arasında yaygın bir söz vardır: “Adanalıyık, Allah’ın ayısıyık“ diye ama bu sözün doğruluktan yana hiçbir nasibi yoktur zira memleketin her şehri, her kasaba ve her köyü ayı dolu, öküz dolu. Ayı ve öküz cinsinden insanlar denince Adana değil, bence İstanbul açık ara birinci gelir.
İkinci hususa gelince eve tıkılıp kalırsan kafayı yersin. Hele hele bir meşgalen yoksa o zaman tam oynatırsın. Dışarı çıkmaktan çekinme, atla tekerlekli iskemlene en azından mahallende tur at, biraz insan gör, hava al, bulutlara bak, hatunlara bak, gözün gönlün açılsın. Laf atma ama. Yoksa tekerlekli iskemle filan demezler çantayı yapıştırırlar kafana. Sakat dernekleri varsa yakınında oraya git, güzel sohbetler olur, kendini daha rahat hissedersin orada. Dediğim gibi kesinlikle eve kapanma. Tekerlekli basketbol takımı var mı senin oralarda? Varsa mesela aralarına karış, ok atma müsabakalarına katılmaya bak yakınlarında böyle organizasyonlar yapılıyorsa.
Evden dışarı çıkmamakta ısrarlı isen kendine meşgale bul. Mesela lisan öğren. Ağaç oymacılığı yap, tespih yapmaya bak. Ben Datça’da sahilde tezgah açıp tespih satan tekerlekli iskemledeki bir arkadaşımız ile biraz hasbihal ettim. Öküz ve koç boynuzundan tespih yapıp satıyordu. Koç boynuzundan imal edilmiş bir tespih aldım kendisinden. Boş boş oturup başını ellerinin arasına alıp saatlerce düşünürsen hapı tutarsın. Sen abini dinle. Üniversiteye hazırla kendini. Evde olsan bile yapacak çok şey var. Ben de sakatım ama benim hayatta girmediğim, çıkmadığım delik kalmadı. Çevreyi umursama, koy dötüne rahvan gitsin çevre. İsteyen istediği kadar baksın sana, isteyen istediği kadar arkandan konuşsun, umursama. Rahat ol. Bir de helal süt emmiş merhametli bir hatun çıktı mı karşına oooo senden kralı yoktur bu alemde. Sana bir tüyo vereyim. Hatunlardan korkma. Hatunlar inan erkeğin fiziğini filan belki önemsiyorlar ama bu önemseme ilk sırada olan bir şey değil. Hatun kısmı adam gibi adam arıyor, kültürlü adam arıyor, kendisini güldürecek neşe verecek adam arıyor. Genel kültürünü geliştir, genel kültürünle döversin milleti. Eve kapatırsan kendini hatun da bulamazsın ona göre.
Selametle.