enim anladığım da, Bağkur'luların sakatlıktan dolayı erken emekli olamayacakları yönünde. Daha doğrusu, 1 ekimden önce bağkurlu olanlar sakat statüsünde erken emekli olamaz diye anlıyorum ben. Sebep:
5510 sayılı yasa tüm kurumları birleştirdi ve 1 ekim 2008'den sonra ilk defa sigortalı olacak herkesin (bağkur, ssk, emekli sandığı) aynı şartlarda emekli olabilmeleri sağlandı. Bu bağlamda sakatlar da erken emekli olabilecek:
- %60 ve üstünde olup malulen emekli olamayanlar en az 15 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3960 gün,
- % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
- % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilir.
1 ekimden önce ssk'lı olanlar için eski mevzuat geçerli:
www.engelliler.biz/haklarimiz/eemekliolmavkmabsartlari.htm
1 ekimden önce Emekli sandığına tabi olup, memuriyetten önce sakat olduğunu belgeleyenler:
15 yıl hizmet süresinde emekli olabilirler.
1 ekimden önce Emekli sandığına tabi olup, memuriyetten önce sakat olduğunu belgeleymeenler ya da memuriyetten sonra sakatlanananlar (
5510 / geçici madde 4):
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
Bunların dışında Bağkurluların 1 ekim öncesi ya da sonrası diye herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Yani, 1 ekimden önce ES tabi çalışanlar için
5510'da bir düzenleme yapımış, ama bağkurlular için yapılmamış.
Ben bundan şu sonucu çıkarıyorum (aksini düşünen arkadaşlar dayanaklarını yazarsa sevinirim):
1 Ekimden sonra ilk defa sigortalı olan bağkurlular, bu mesjaın ikinci paragrafındai düzenlemeye tabi olarak sakatlıktan dolayı erken emekli olabilirler.
Ancak 1 ekimden önce sigortalı olan bağkurluların sakat statüsünde erken emekli olabileceklerine dair hiç bir düzenmleme bulunmamaktadır. Bu da, 1 ekim öncesinde sigortalı olan bağkurluların sakatlıktan dolayı erken emekli olamayacakları anlamına geliyor. Bu kişiler ancak sk'ya geçiş yapar ve oradan emekli olabilecek ek primi öderlerse ssk'dan erken emekli olabilirler. Başka bir şansları yok.