Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Süreli raporla emekli oldum. Emekliliğim devam edecek mi?

hakohako

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
2
Merhaba,

Ben 2023 Haziran ayında 2 sene süreli %45 engelli raporu aldım ve Vergi İndirimi yazısı alarak emekli oldum. Hayatımı buna göre dizayn ettim. Çalışmıyorum ve tek gelirim bu emekli maaşım.

Benim 2 senedir araştırıp cevap bulamadığım bir soru var :

Ben hayatımın bir anında engelliyken, kanunun bana verdiği haktan yararlandım ve gereken prim gün ve sayısını kat kat fazlasıyla geçtiğim için, 60 yaşımı beklemeden emekli oldum. Benim engelli oranım 2025 Haziran’da %40’ın altına düşebilir fakat ben kanunun bana verdiği hakla emekli olduktan sonra, raporum %40 altına indi diye emekliliğim kesilecek mi?

“Engelli raporu 2 senelik” demek, “emeklilik de 2 seneliktir” mi demektir? Bunu yorum olarak sormuyorum. Kanun ya da genelge ya da yönerge maddesi olarak somut bir kanıt olarak soruyorum. Ben emekli olurken imzaladığım dokümanlarda böyle bir bilgi göremedim. Doğru bilgiyi arıyorum.

Özetle, bir “t” anında emekli olmaya hak kazandıracak bir engel oranına sahip olduğum için emekli olduysam, bu emeklilik sallantıda bir emeklilik midir? Engelli raporu %40’ın altına düştüğü anda emeklilik kaybedilir mi?

Benimle aynı durumda olan kişilerin yardımlarını rica ediyorum.

Teşekkürler.

@hakohako,

Merhaba,

Sorunuza soru ile yanıt vermek istemiyorum ancak emeklilik sisteminin adı Engelli Vergi İndirimi ile Emekliliktir.

Bu bağlamda hastaneden aldığınız Engelli Sağlık Kurulu raporu 2 yıllık (süreli) olduğunu anlıyorum.Bununla beraber emeklilik hakkınızı veren belge Defterdarlıktan aldığınız Engelli Vergi İndirimi belgesidir.

Sorum Gelir İdaresi ysni Defterdarlıktan aldığınız Engelli Vergi İndirimi belgeniz Süreli veya Süresiz midir?
Bu belge süresiz ise kontrol muayenesine tabii değilsiniz.Hastaneden aldığınız belge Engelli Sağlık Kurulu raporunda süre ne olursa olsun,Gelir İdaresinin verdiği Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik süreçleri ilerler ve tekrar belirtiyorum emeklilik sisteminin adıda buradan gelmektedir.

Süreli Engelli Vergi İndirimi belgeniz var ise dereceniz düşürülür ise (1.'den 2.'ciye yada 2.'den 3.'cüye gibi) o zaman emeklilik şartlarınız yeni rapora göre olur ve şartlar karşılanmaz ise emeklilik iptal edilir.

Sizin paylaştığınız durum emeklilik sınırı olması nedeli ile sizin ki iptal olacaktır.

Engelli vergi indirimi belgesi süresiz ise emeklilik süresiz yani ömür boyudur.Engelli vergi indirimi belgeniz süreli ise (1 - 2 -3-4-5 yıllık gibi) o zaman süre kaç yıl ise emekliliğiniz o kadar yıl devam eder ve süresinin bitmesine 3 ay kala kontrol muayenesine tabii tutulursunuz .

Bu konuların tamsmı SGK genel yazısı ile bir belgede kurum içi yönetmelik yazısı ile açıklanmaktadır.Yazıyı bulabilirsem yazımın sonuna linki bırakacağım.

Saygılar.

Not:Çok uzun bir genelgedir.Engelli vergi indirimi ile emeklilik kontrol muayenesi konuları 261-262-263-264-265 nolu sayfalarda örnekleme desteğiyle anlatılmaktadır.

Saygılar.

Son düzenleme:
Teşekkürler. Benim süreli vergi indirimim. Peki ben 2 senenin dolmasına yakın bir zaman kalınca, kendime vazife çıkarıp kendim mi başvuracağım yoksa bir telefon ya da posta ile beni kontrol muayenesine mi çağıracaklar acaba?

@hakohako,

Kontrol muayenesinde rapor oranın %40 altına düşerse emekliliğini direk iptal olur.aldıgın raporla muhtemelen vergi indiriminden iki yıllıktır ssk da seni rapor sürece göre emekli etmiş.Mevcut hastalıkların nedir neden kontrol muayenesinde düşük oran alacağını kanısına vsrıyorsun

@hakohako,

Ben 0cagin 14 de verecem emekliligini %58 süreli benimkisi 2026 yilinda girecem. Tekrar benim süre bittiğinde eskiye mi tabiyim. Yeniye mi sizce

@fenerliyizz,

%58 oranım dediğim gibi hastalığımda şeker unsilin kullanıyorum tansiyon ve kolostrol ve uyku apnesi var ağır derece bunlar kanımca düşmez de ama ben 2 sene sonra eski kanuna mi göreyim yeniye mi o önemli

@Semih avci,

Eski kanuna tabi baltzar formülünü göre. Yasa çıkmadan emekli olmuş herkez hakları korunacak. Süreli raporla vergi indirimi ile,kontrol muayenesine tabi olanlar süresi dolduğunda eski mevzuata göre kontrol muayenesine girecek ve baltazar formülü ne tabi olacak

@fenerliyizz,

Bunu bana net olarak biyerdemi de böyle gördün de söylüyorsun avukata varana kadar sordum hepsi net bisey diyemiyo sgk mudurune sordum oda tahminim. Eski yasa ya tabisi diyo ne bisey yok

Kazanılmış halk geri alınmaz.Mecliste yasa degişir resmi gazatede yayınlanır yürüllüge girer.Kazanılmış hak sürekli vergi indirimi ile yada süresiz sonuçta emekli olmuşsun.bu hakkı hangi yönetmelikle hak ettiysen aynı şekilde sürec devam eder.

Üst Alt