Çok geçmiş olsun.
Henüz çok yeni bir vaka. Olabildiğince cihazla yürüyerek ve fizik hareketlerini (fizyoterapistin gösterdiği şekilde) yaparak tedavinize devam edin. Omurilik öyle acayip bir şeydir ki,aynı seviyeden yaralanan bin kişiyi getirin, bini de farklı süreçler yaşar. Onun için, "şu seviyeden yaralananlar şu süreçte, şu kadar iyi olur" demek imkansız. Yaralanmanın yol açtığı kayıplar ilk iki senede adım adım kazanılır. Ne kadar geri dönüş olur, bunu kimse bilemez.
1- İdrar boşaltımı için kesinlikle sabit sonda kullanmayın. Yapabiliyorsa normal yolla mesaneyi boşaltmaya çalışsın, yapamıyorsa, 4-6 saatte bir TAK yapsın
2- Her gün mutlaka aynı saatte büyük tuvalet (dışkılama) için tuvalete otursun ve yapmaya çalışsın.
3- Her gün mutlaka cihazla ayağa kalkıp yürüsün.
4- Psikolojisini mutlaka iyi tutmaya çalışın. Ailesinin ve arkadaşlarının desteği her şeyden önemli, bunu sakın unutmayın.
5- Yatak yarası olmamasına çok dikkat edin. Bunun için iyi beslenmeli, temiz olmalı, oturduğu-yattığı yer pürüssüz olmalı, tekerlekli sandalyesinde mutlaka koruyucu minder bulunmalı, gerekirse
havalı yatak kullanılmalı vs.
6- Sakın sakın sakın sakın ama sakın (bunları yazarken buna uymayacağınızı biliyorum ama!) "iyileştiririm" diyen umut tacirlerine malzeme olmayın! Hiç bir bitki, yağ, hoca okuması/duası/üflemesi, türbe ziyaretleri, kök hücre vb. ameliyat, akapunktur-biyoenerji-masaj-reiki-şu-bu yönetem size tek tek tek bir adım dahi kazandırmaz. Çevrenizde "şu ayağa kalktı, bu parasız bakıyor, şurada iyi ediyormuşlar" diye dolaşan insanlar (bazen bilim insanları!) olacaktır. İnanın hiç ama hiç biri yarar sağlamaz. Emin olun maddi manevi büyük zarara uğrarsınız.
7- Bu forumlarda gerek sağlık gerek medikal ürünler ve gerekse psikolojik anlamda oldukça önemli bilgiler mevcut. Lütfen zaman ayrın ve okuyun. Kafanıza takılan her şeyi (ilgili başlıkta) sorabilirsiniz...