Ahmet Bey,
Sakıncası olmadığını ve başka arkadaşların da bu konuda tereddütleri olabileceğini düşünerek özel mesaj yoluyla sorduğunuz soruyu ve elimden geldiğince yapacağım yorumu buraya alıyorum.
''malulen emekli olamak için iş kazası olması gerekmez mi önce onu sorayım sonra benim şimdiye kadar aldığım raporlarda %45 %55 ve %60 var enson vergi indirimi için aldığım rapor %60 ve ankaradan da öyle geldi. bu rapor la malulen emekli olamak için günüm dolduğunda 2010 un 2 ayında başvurabilirmiyim vergi indiriminden faydalanaraktan emeli olunca bildiğim kadarıyla maaş olarak baya iyi alıyorsun malulen emekli olunca öyle olurmu size zahmet yardımcı olursanız sevinirim saygılar... ''
Öncelikle ilk sorunuzu ele alalım.
Malulen emeklilik için mutlaka iş kazası olacak diye bir şart yok.
Ancak yeni sgk yasasından önce şöyle bir fark vardı;malul sayılabilmek için,iş kazası ya da meslek hastalığı sebebiyle meslekte kazanım gücünün en az %60 ını kaybetmiş olmak şartı aranırken,iş kazası ya da meslek hastalığı dışında kalan durumlar için çalışma gücünün en az 2/3 ünün (%66,6) kaybedilmiş olması gerekiyordu.
Şu an yürürlükteki mevzuata göre ise her iki durumda da malullük alt sınırı %60 dır.
İkinci soruya gelince;
Vergi indirimi ya da başka sebeplerle daha önce aldığınız raporlarla malulen emekli olamazsınız.Kurum malulen emeklilik taleplerinde mutlaka hastaneye sevk ediyor.
Maaş konusuna gelirsek;
bağlanacak aylık miktarını belirleyen etkenler prime esas kazanç tutarları ve aylık bağlanma oranını etkilemesi yönünden de prim ödeme gün sayısıdır.
Ancak,
Malulen emeklilikte aylık bağlanma oranı prim gün sayısına bakılmaksızın %60 olacağına göre, maşınızda bir fark olmayacaktır. Hatta raporda başkasının bakımına ihtiyaç duyduğu ya da ağır özürlü ibaresi bulunduğunda +10 oran eklenerek %70 den aylık bağlanmaktadır.
Umarım aydınlatıcı olmuştur.
Bu arada şunu da belirtmek isterim,buradaki yazı tamamen kendi yorumumdur ve kesin bilgidir şeklinde iddiam yok,eksiklerim ya da hatalarım olabilir.Diğer arkadaşlardan da yorumlarıyla katkı sağlamasını bekliyorum.