Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Trafik kazası geçirdim, %60 raporum var. Nasıl emekli olabilirim?

ahmetdemir

Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
0
bende bir soru soracağım : %60 rapor bildiğim kadarı ile 2. derece engelli oluyor,16:02.2000 de işe girdim sonradan trafik kazası geçirdim,engelli oldum 26.07.1977 doğumluyum
raporluluk sürem sigortaya dahil edilmedi ve toplamda 2800 günüm var halen çalışmaktayım ben nezaman emekli olurum.
2. dereceler 15 yılda mı emekli oluyor.yardımcı olursanız sevinirim.
saygılar

ahmetdemir..
17 yıl 3840 güne tabisiniz....
2000+17:2017 yılında vergi ind. hakkından faydalanıyorsanız emekli olabilirsiniz..

ilker bey bu hesapla yaklaşık 1000 gün sonra emekli oluyorum illa 17 yılı tamamalamak gerekir mi günü doldurunca oluyormu 2.yıl 7 ay sonra normalde emekli oluyorum

ilker bey verdiğin bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim

Ahmet, sen omurilik yaralanması geçirmemiş miydin? Sonradan %60 ve üzerinde işgücü kaybı ile malul duruma gelen kişiler malulen emekli de olaiblirler ya. Onun için sordum.

Arkadaşım sen ilk sigortalı olarak işe başladıktan sonra engelin oluşmuş.
%60 ve üzeri rapor alabilirsen 16.02.2010 tarihinde malulen emekliliği hakedebilirsin.
Senin için bu daha uygun,erken emeklilik için oldukça uzun bir süren var.

bülent bey ve ufukalp trafik kazası sonucu %60 raporluyum ama çalışabiliyorum o konuda sorun yok malulen emekli olmayı istemedim ilginiz için çok teşekkür ediyorum hastaneden aldığım rapor ankaradan da %60 la döndü iş kura kaytlı da oldum toplamda 17 yılı , yoksa 3840 gün dolduğu zaman hemen emekli olabilirmiyim onu öğrenmek istedim Ali Tezel le konuştum günü nasıl olsa doldurursun demişti yılı beklemelimiyim onu öğrenmek istmiştim saygılar..

Ahmet.
Malesef emekli olmak için süre ve prim ikisini birlikte yerine getirmen gerekiyor.
Biz de zaten o yüzden malulen emeklilikten bahsettik. Yoksa emekliliğine az bir süresi kalmış birine neden malulen emeklilik tavsiye edelim.
Siz bilirsiniz artık,8 yıl beklerim diyorsanız o dasizin tercihiniz.

ufukalp verdiğin bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim saygılar..

Ahmet Bey,
Sakıncası olmadığını ve başka arkadaşların da bu konuda tereddütleri olabileceğini düşünerek özel mesaj yoluyla sorduğunuz soruyu ve elimden geldiğince yapacağım yorumu buraya alıyorum.

''malulen emekli olamak için iş kazası olması gerekmez mi önce onu sorayım sonra benim şimdiye kadar aldığım raporlarda %45 %55 ve %60 var enson vergi indirimi için aldığım rapor %60 ve ankaradan da öyle geldi. bu rapor la malulen emekli olamak için günüm dolduğunda 2010 un 2 ayında başvurabilirmiyim vergi indiriminden faydalanaraktan emeli olunca bildiğim kadarıyla maaş olarak baya iyi alıyorsun malulen emekli olunca öyle olurmu size zahmet yardımcı olursanız sevinirim saygılar... ''

Öncelikle ilk sorunuzu ele alalım.
Malulen emeklilik için mutlaka iş kazası olacak diye bir şart yok.
Ancak yeni sgk yasasından önce şöyle bir fark vardı;malul sayılabilmek için,iş kazası ya da meslek hastalığı sebebiyle meslekte kazanım gücünün en az %60 ını kaybetmiş olmak şartı aranırken,iş kazası ya da meslek hastalığı dışında kalan durumlar için çalışma gücünün en az 2/3 ünün (%66,6) kaybedilmiş olması gerekiyordu.
Şu an yürürlükteki mevzuata göre ise her iki durumda da malullük alt sınırı %60 dır.
İkinci soruya gelince;
Vergi indirimi ya da başka sebeplerle daha önce aldığınız raporlarla malulen emekli olamazsınız.Kurum malulen emeklilik taleplerinde mutlaka hastaneye sevk ediyor.
Maaş konusuna gelirsek;
bağlanacak aylık miktarını belirleyen etkenler prime esas kazanç tutarları ve aylık bağlanma oranını etkilemesi yönünden de prim ödeme gün sayısıdır.
Ancak,
Malulen emeklilikte aylık bağlanma oranı prim gün sayısına bakılmaksızın %60 olacağına göre, maşınızda bir fark olmayacaktır. Hatta raporda başkasının bakımına ihtiyaç duyduğu ya da ağır özürlü ibaresi bulunduğunda +10 oran eklenerek %70 den aylık bağlanmaktadır.
Umarım aydınlatıcı olmuştur.
Bu arada şunu da belirtmek isterim,buradaki yazı tamamen kendi yorumumdur ve kesin bilgidir şeklinde iddiam yok,eksiklerim ya da hatalarım olabilir.Diğer arkadaşlardan da yorumlarıyla katkı sağlamasını bekliyorum.

ufukalp bey gayet açık geyet güzel cevaplamışsınız çok teşekkür ediyorum saygılar...

Üst Alt