Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Türkiye'nin her yerinde önümüze çıkartılan engellerin resmini çekip burada paylaşalım

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

OturanBoğa

Yönetici
Konular
678
Reaksiyonlar
1,351
Güncel: Burada konu edilen girişim ayrı bir forum olarak genişletildiği için bu başlık kilitlenmiştir. Konuya Fotoğraflarla Türkiye'de Sakatfobi forumunda devam edebilirsiniz.

Arkadaşlar, Türkiye'nin her yerinde önümüze çıkartılan mimari veya hizmet sunumuna dair engellerin resmini çekip burada paylaşalım lütfen.

Bu engeller doğrudan belediye veya diğer kamu sorumluluğundaki (toplu taşıma araçları, duraklar, yollar, kaldırımlar, kamu binaları, okullar, sosyal tesisler vb.) alanlara-hizmetlere dair de olabilir, özel sektörün sorumluluğundaki (alışveriş merkezleri, kültür alanları vb.) alanlara-hizmetlere dair de olabilir.

Engellendiğiniz alanın veya alamadığınız hizmetin fotoğrafını çekin, sonra yer, tarih ve sorumlu kişi veya kurumun adını da belirterek fotoğrafı buraya ekleyin. Zaman içinde kimlerin sakatları dışladığına dair utandırıcı bir arşiv oluşturabiliriz!

Hadi bakalım! Dışlayıcı-hizmet-sunan-yüzsüzleri bol bol fotoğraf çekerek deşifre edelim...

Not: Mutlaka kendi çektiğimiz fotoğrafları eklemek zorunda değiliz. Yer ve tarih bilindikten sonra alıntı da yapılabilir.
Not: Mesajlarınıza resim eklemekle ilgili teknik bilgiye ulaşmak için buraya tıklayın

sabah gazetesi tv eleştirmeni yüksel aytuğ sık sık engellilerle ilgili konuları köşesine taşır. işte konu başlığımızla ilgili bugünkü (25 ekm 2008) yazısı.
http://sabah.com.tr/gny/aytug.html
yalnız bu link bu gün için geçerli.
yazı daha sonra gazetenin arşiv bölümüne aktarılıyor.

Engellinin engeli biter mi?
Haber bültenlerinde içim sızlayarak izledim. Türkiye'yi Pekin'deki Paralimpik Olimpiyatları'nda temsil eden sporcu kafilemiz, havaalanında karşılandıktan sonra Engelliler Spor Federasyonu'nda basın toplantısına götürülüyordu. Ellerinde altın ve bronz madalyaları, arkalarında tekerlekli sandalyelerini iten refakatçileriyle birlikte... Ama gelin görün ki, asıl engelleri, kaldırımın ortasındaydı. Zira kaldırımlarda rampa yoktu. Milli sporcularımız, ite, kaka, kaldıra, çeke oradan oraya götürülmeye çalışılıyordu. Görüntü bana 80'li yıllarda spor muhabirliği yaparken başıma gelenleri anımsattı. İki engelli basketbol takımı gösteri maçı yapacaktı. O zamanlar tekerlekli sandalyede basketbol oynayanları görmek neredeyse imkansızdı. İki takım, Türkiye'de bir ilk'i gerçekleştireceklerdi. Spor salonuna gittiğimde bir de ne göreyim? Salonun giriş ve çıkışlarında sadece merdiven var. Rampa bir yana asansör bile yok... Sporcuların kucakta sahaya taşındığı anları görüntülemiş ve haber yapmıştım. Yıl 2008... 20 küsur yılda değişen hiçbirşey yok... Engeller, aynı engeller...

NOT: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş'ı bir gün Zincirlikuyu'da yeni yapılan Yıldız Posta kavşağından Sabah gazetesinin önüne kadar, adına "kaldırım" denilen, direkler, setler, çukurlar ve türlü tuzaklarla komando eğitim parkuruna çevrilmiş o yolda tekerlekli sandalye kullanmaya davet ediyorum... Eğer devrilmeden "parkuru" tamamlarsa, kendisine bir paralimpik madalya da benden...

konumuzla ilgili değil ama yine bu yazarın daha 15-20 gün önceki bir yazısını aktarayım(yazı yerine link verecektim ama bulamadım bulunca değiştireceğim ki konu dağılmasın)
izlememiştim, televizyongazetesi. com'un haberinde okudum. tv8'de Başak Sayan'ın sunduğu "Kayıt Dışı" programına konuk olan ünlü yapımcı Fatih Aksoy kafasındaki çok özel projeyi açıklamış. Şöyle demiş Aksoy: "Bir sit-com var aklımda. Sit-com'un 4 tane oyuncusu, 4 tane zeka özürlü. Ve onların aslında aşkları, günlük hayatları üzerine kabaca yazılmış bir senaryo üzerinden onlar oynuyorlar. Çok etkilendim. Çünkü ben böyle yaşayan insanların evlerinde hapis olduğunu düşünüyorum. Biz Türkiye'de çok fazla görmüyoruz öyle insanları, çünkü evlerdeler. Bu eve hapsetmek acayip bir durum, aileler de bundan utanıyorlar. Sokaktakilerden de mahallenin delisi muamelesi görüyorlar. Orada çok ilginç bir şey var onu yapmayı ümit ediyorum. Bunu yayınlayacak bir kanal bulunur, bulunmaz onu bilemem. Ama onu yapmayı istiyorum..."
Sevgili Fatih Aksoy bence hiç durma... Bu sosyal sorumluluk projesi için gerekirse ben de bugüne kadar hiç yapmadığım bir şeyi yapar, elimde program dosyası ile kanalları kapı kapı dolaşır, yöneticilerini ikna etmeye çalışırım. Ve sanırım, bu "hayırlı" işe "Hayır" diyecek kimse de olmaz. Zira zihinsel ve fiziksel engellilerin bu ülkedeki sayısı 7 milyonu aşıyor. Yakınlarımdan biliyorum, eve hapsolan bu insanların tek eğlencesi televizyon. Ama gelin görün ki o ekranda kendilerini neredeyse hiç göremiyorlar. Zaten izole bir yaşama mahkum edilen bu engelliler televizyon karşısında kendilerini iyice "yalnız" ve "farklı" hissediyorlar. Bence televizyon yöneticileri ekran başındaki bu "en sadık" izleyicilerine vefa borçlarını ödeme fırsatını kaçırmazlar.
NOT: Engellilerin AGB reyting ölçümleri içine dahil edilmeleri için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Ama televizyon yöneticileri engellilere ilgilerini göstermek için bu düzenlemeyi beklememeliler.

bence buraya eklenen resimleri sıcağı sıcağına ilgili kurumlara iletilmeli ki bilgi sahibi olup hemen önlem almaya başlasınlar.

Umarım bu resimlere yetkililer kendileride bakıp utanıyorlardır

Bu başlığı çok önemsiyorum zira sayfalarca yazı'da anlatılamayan gerçekler bir fotoğrafla anlatılabilir.

Bende tüm engelli arkadaşlarımızın karşılaştığı mimari engellerin fotoğraf larını cekip buraya eklemelerini rica ediyorum şu an için fazla resim yok hadi burayı resimlerle dolduralım.:) bu okadar da zor bir şey değil hemen hemen herkezin foto çekebilen çep telefonu djital foto makinası var malzeme çok nasıl olsa size kalan tek şey resmi çekmek hadi bakalım deklenşörünüze küvvet.:)

Ben bundan sonra her dışarı çıktığımda alacağım fotoğram makinemi yanıma. Böylece güzel ülkemin güzel mimarisini sizinle paylaşacağım burda :)

VALA BÜLENT ACAİP HOŞ VE SÜPER FİKİRLE ÇIKTIN KARŞIMIZA HAYRAN KALDIM FİKRİNE SEN BİR DAHİSİN BE ADAM :mrgreen:
HATTA BEN DİYORUM Kİ BU ARŞİV OLMAKTAN ÇIKSIN BİR İHTİYAÇ DURUMUNDAKİ BİR ENGELLİ ARKADAŞIMIZI SEVİNDİRSİN DİYE DÜŞÜNÜYORUM ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR BİRİKİP BİRİKİP BİR SERGİ NİTELİĞİNDE AÇIK ARTTIRMAYA SUNULABİLİR VE GELİRİ ENGELLİLERE AİT KURUM VE KURULUŞLARA BAĞIŞLANIR GÜZEL BİR PROJE...
DÜŞÜNCENE HAYRAN KALDIM DEDİĞİM GİBİ OLMASA BİLE ENGELLİ SORUNLARIYLA İNSANLARI YÜZLEŞTİRMEKLE TAM BİR AYNA....
TEK KELİMEYLE HARİKASIN BÜLENT

Zaman içinde bu fotoğraflarla deşifre etme işini çok daha ileri aşamaya taşıcaz. Her il/ilçe için ayrı ayrı başlıkların olduğu bir forum olacak... Böylece google arama motorlarında o ilçe/belediye/cadde/alışveriş merkezi arandığında en tepede bizim eleştirimiz çıkacak. Çok daha fazla ses getirecek tabii.
Hele bi insanların elleri alışsın fotoğraf çekme işine..

Çok iyi fikir bence, google'da arama yapanlar bizim eleştirileri resimleri görünce kendini suçlu hissedecek insanlar elbette olacaktır.. Kolları sıvamanın zamanı.

Ümraniye'yi acaip reklam yapacağım :) Sevgili belediye başkanımız Hasan Can belki uyanır. :)

çok akıllısınız beyler gerçekten.... :D

rampalar hakkında bi iki sözüm var.
yüksek kaldırımlardaki dik rampalardan örnek vereyim.
o rampayı -aküsüz-bir tekerlekli sandalye kullanıcısının yardımsız çıkabilmesi için rampa eğiminin en çok (%6 )yaklaşık 20-25 derece dolaysıyla da rampa boyunun da uzun olması gerekiyor. rampa boyu uzun olursa ya caddeye taşar ya kaldırımı böler. her iki durumda yürüyebilenler için tehlikelidir. takılıp düşerler.
özellikle istanbul'da otomobillerin yukarı çıkıp park etmemesi için kaldırımlar yüksek tutuluyor.
bir basamak yüksekliği, bir tekerlekli sandalye kullananın yardımsız ve arkaya devrilme tehlikesi yaşamaksızın çıkabilmesi için rampanın en az bir metre boyunda olması gerekir.
2 basamak için 2 metre...3 basamak için 3 metre... hesaplayın artık.
( antalya'da rastladığım 10cm yüksekliğindeki kaldırım ve tatlı rampalara da bi istanbullu olarak öpücükler gönderiyorum :) )
bu sebeple mekanların önünde bulunan rampalar bizim yalnız başına çıkmamızı sağlamaktan çok, en az yardımla çıkmamıza yönelik olarak yapılıyor. eleştirirken bunu göz önünde tutalım geçenlerde bi alışveriş merkezine gittim. önünde 8 basamaklı bir merdiven ve yanında rampa vardı...dik..2m falan boyunda. şimdi buraya 8m lik bir rampa yapılamaz. caddeye taşar ya da binayı böler. çoğu rampalar da zorunluluktan dolayı bu mantıkla yapılmıştır.

VE BİLİNÇLİ BİR ELEŞTİRİ YAPABİLMEK İÇİN ŞU LİNKİ OKUMAKTA FAYDA VAR DİYORUM.
http://www.insaatmuhendisligi.net/index.php?action=printpage;topic=7413.0

capricorn,
Umarım başkanınızla yardımcısı arasında şöyle bir dialog geçmez;
- " Başkanım bizi internette yayınlamışlar"
Başkan, Yardımcısına;
-Hamza'm, korkma birşey olmaz, hem reklamın iyisi kötüsü yoktur. Üç-beş tane körle, topalla mı başa çıkamayacağız. Hey ki hey, biz ne badireler atlattık."
ve dialog sürer gider..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt