Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yetim aylığı alırken çalışmaya başlamak, emeklilik ve sağlık güvencesi karmaşası?

turanalpertunga

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
doğum tarihim:20.04.1975
sigorta giriş tarihi:01.12.1990
sigorta prim gün sayısı: 220 gün
dialize giriş tarihi:01.04.1995
böbrek nakil tarihi:04.12.1990
rapor tarihi:11.12.2002 %80 (sürekli)

-sayın genel yayın yönetmenim;
dialize girdiğim tarihten bügüne kadar babamın sigortasından faydalanıyor ve ilaçlarımıda aynı şekilde Emekli Çoçuğu adı altında alıyordum.1/4 oranıda da maaş almaya devam ediyorum. Şu anda 2 aydır güvenlik şirketinde, özel güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum.benim korkum işten çıkarıldığımda maaşımda kesileceğinden bir daha böbrek ile ilgili ilaçlarımı alamama korkusudur.

şimdi tüm bu bilgiler ışığında;

- emekli olabilmem için kaç gün sigorta primi yatırmam lazım?
- işten çıkarıldığımda babam üzerinden tekrar ilaçlarımı alabilir miyim?
- işe girdiğimi sgk'na bildirmeli miyim?
- vergi indirimi emeklilik süresini kısaltır mı?

şimdiden çoookk teşekürler, saygılar.........

Malulen emekli olamazsın (nakil olanlar malulen emekli olamıyor). Çünkü nakil sonrası alabileceğiniz rapor oranı %40 olur. Bu durumda emeklilik için prim gününüzü 3600'e tamamlamanız gerek.

Kural: maluliyetiniz devam ettiği sürece, kendi sosyal güvenceniz de yoksa, babanızın sağlık güvencesinden yararlanabilirsiniz. Yani, çalışma haliniz son bulduğunda, babanızın sağlık güvencesinden yararlanmak için yeniden başvurabilirsiniz kuruma.
Yalnız, yeniden babanızın sağlık güvencesinden yararlanmak istediğinizde, maluliyet tespitinizi ister kurum. E, nakil olduğunuz için malul de sayılmazsınız. O zaman babanızın sağlık güvencesinden yararlanma hakkını elde edemezsiniz. Bu konu böylesine riskli maalesf!

İşe girdiğini SGK zaten fark eder.

Vergi indirim hakkı elde etmek için defterdarlığa başvuru yapacaksın... %40ve üzerinde rapor alırsan, 3600 günde emekli olacaksın.

Eğer baban SSK emekli ise ve sen de 1 ekim 2008 den önce baban vefat ettiği için bu yetim aylığını almaya başladıysan (1 ekim 2008 den önce çalışma gücü kaybı oranı % 66 ın üzerinde olduğu için sana yetim aylığı bağlanmıştır) senin herhangi bir işyerinde sigortalı olarak çalışmanda hiç bir sakınca yoktur ve babandan dolayı yetim aylığını kendi sigortandan emekli oluncaya kadar alabilirsiniz, ama babanızın ssk emeklisi olması ve 1 ekim 2008 den önce vefat etmiş olması ve yetim aylığının size 1 ekim 2008 den önce bağlanmış olması gerekmektedir.

babam ssk emeklisi olduktan kısa bir süre sonra vefat etti.ben okuduğum süre içerisinde hastalandım ve dialize bağlandım. o zamanlar lise sonda okuyordum. babamdan 1/4 oranında maaş bağlandı. sonra 5 yıl dialize girdim.babamın tahsis numarasından dialize girdim ve ilaçlarımı almaya devam ettim.
beni korkutan işe girdikten sonra ilaçlarımı ve sağlık hizmetleri alama riskinin olmasıydı.malum ortada ekonomik bir kriz var. zaten kriz 4-5 yılda bir hep olur. bu yüzden iş arama ve işe girme konusunda hep soğuk kanlı olmuşumdur. Türkiye'de özürlünün iş bulma sorununu sizler çok daha iyi bilirsiniz.
Sayın Hasan Tahsin Bey;
vermiş olduğunuz bilgiler doğru ise o zaman korkulacak bir şey yok demektir. babam 1985 tarihinde emekli oldu. ve kısa bir süre sonra vefat etti.

vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı öncelikle; sayın oturanboğa beyfendiye ve size çok teşekkür ederim. saygılar ve sevgiler.

Üst Alt