Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yetim aylığında yersiz ödeme gerekçesiyle ödemelerin geri istenmesi!?

dayı47

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
ben %60 engelliyim yaşım 48
SSK den emekli olan Babandan kalan yetim aylığı engelli oldugumdan dolayı alıyordum.

1990 yılında 657 ye tabi sözleşmeli memur olarak işe başladım.
yetim aylığınıda ayrıca ödemeye devam edildi.

Ancak rahatsızlığımdan dolayısıyla mecburen 16.07.2010 tarihinde emekliye ayrıldım.
yetim aylığı ödemesi devam ediyordu

ancak 11.02.2015 tarihinde SGK dan bana yazı gönderildi yazıda
EMEKLİ OLMANDAN nedeniyle 28.08.2010-24.02.2015 tarihler arasında ödenen yetim aylıgı geri istenmektedirler toplam 40,553,00-tl. borç geri ödeme hesaplanmıştır.

emekli maşımdan baska bir gelirim yok evli 2 çoçuk babasıyım eşimde ms hastasıdır.

bu konuda ne yapabilirmiyin bilgi verilseniz minnettar kalırım şimdiden teşekkur ederim

dostlar yersiz ödeme hakkında tebliğat geldi
yukarda bahsettim konu hakkında 40,553.00-tl+8,031.00-tl faiz hesaplanmış
itiraz edecem örnek dilekçe varmı bu konuda teşekkürler şimdiden

dostlar itiraz dilekçemi verdim bekliyorum

Dayı bey geçmiş olsun size birşey soracam benim eşimde yetim biz sadece engelli maaşı alıyoruz eşim% 68 engelli acaba yetim aylığı alabilirmi teşekkür

eşim diyorsunuz eğer nikahınız varsa alamassınız

sevgili kardeşim aynı saratosa kaedeşin dedii gibi nikah var ortada
benim babamdan kalan yetim aylığı %60 engelli oldugundan dolayı vermişlerdi
şimdi geriye dönük beşyıllık hesap çıkardılar

YETİM MAAŞI HAKKINDA
Ölen sigortalının veya emeklinin vefatı halinde yetim kalan kız çocuklarına koşulları uygunsa yetim aylığı bağlanır.
5510 sayılı Kanun öncesi yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre kız çocukları, ölen anne ve babalarından dolayı iki tam maaş (SSK- Bağ- Kur ve Emekli Sandığı-SSK gibi) alabildikleri gibi tek maaş (Emekli Sandığı-Emekli Sandığı) veya bir tam bir yarım maaş (SSK-SSK) alabilmekte yahut ölüm tarihine bağlı olarak hiç maaş alamamaktadır.
5510 sayılı kanun ile aileyi esas alan ölüm sigortası, sigortalının geride kalan hak sahiplerine sosyal güvenlik garantisi sağ¬lar.Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalının eşi, çocukları, anne ve babasını hak sahibi olarak tanımlamıştır.
5510 sayılı Kanun’a göre, ölüm aylığına hak kazanılabilmesi için; sigortalının ölümü, sigortalının belirli süre prim ödemesinin olması ve hak sahibi niteliğini taşıması gerekir.
Yetim aylığından kız çocuklarının faydalanabilmesi medeni durumu ve çalışma ilişkisine bağlıdır.Kız çocukları yaşları ne olursa olsun bekar ,dul veya boşanmışlarsa, çalışmıyor, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık almıyorsa yetim maaşı alabilirler.
5510 sayılı Kanun’a göre, hem anneden hem de babadan dolayı ölüm aylığı almaya hak kazanan kız çocuklarına hem anneden hem babadan olmak üzere iki aylık bağlanacak ancak yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın ise yarısı ödenecektir.
Anne ya da babanın ölümü sonrası bağlanacak aylılardan bir tanesinin 5434 sayılı Kanun kapsamında olması halinde yetim kız çocuklarına her iki aylık tamdan ödenecektir.
5510 Sayılı Kanun’a Göre Kız Çocuklarına Anne ve Babadan Bağlanacak Aylık ;
A)Anne Babanın ölümünün 30.09.2008 sonrası olması halinde
*ANNE(4A) BABA (4A) yani ikisi de SSK lı ise yetim kız çocuğu çalışmamak ve emekli maaşı almamak kaydıyla yüksek aylığın tamamını düşük aylığında yarısını alır.
*ANNE(4B) BABA (4B) yani ikisi de BAĞ-KUR ise yetim kız çocuğu çalışmamak ve emekli maaşı almamak kaydıyla yüksek aylığın tamamı düşük aylığın yarısını alır.
*ANNE(4C) BABA (4C) yani ikisi de EMEKLİ SANDIĞI ise yetim kız çocuğu çalışmamak ve emekli maaşı almamak kaydıyla yüksek aylığın tamamı düşük aylığın yarısını alır.
* ANNE veya BABA (4A veya 4B) BABA veya ANNE (4C) ise iki maaş da tam olarak alınır.

B)Anne Babanın ölümünün 30.09.2008 öncesi olması halinde
Ölüm aylıklarında ölümün gerçekleştiği tarihteki sosyal sigorta mevzuatına göre ölüm aylığı bağlanmaktadır.Sosyal Güvenlik kanununda yapılan her bir değişiklik yetim kız çocuklarının aldıkları maaş şartlarında da değişikliklere sebep olmuştur. Bazı yetim kızlar iki aylık alabildikleri gibi bazıları hiç aylık alamamaktadır. w.osmanozbolat.com
Yetim kız çocuğunun anne ve babasının ikisinin de ölüm tarihleri 1.10.2008 öncesi ise ölüm tarihindeki son sigortalılık statülerine göre ilgili sosyal güvenlik kanunlarının ölüm aylığı şartlarına göre değerlendirme yapılacak buna göre aylık bağlanacaktır.
Yetim kız çocuğunun anne ve babasından birisinin 1.10.2008 öncesi vefat etmiş olması halinde 5510 sayılı Kanun ve diğer sosyal güvenlik kanunu kapsamında değerlendirme yapılacaktır. Buna göre de yetim kız çocuğuna kesin olarak en azından bir tam aylık bağlanacak veya bir tam aylığa ilave bir tam veya bir yarım aylık da ödenebilecektir.Temel belirleyici ölen kişinin ölüm öncesi tabii olduğu sigorta statüsüdür.
Buna göre;
*Vefatlardan biri 1.10.2008 öncesi ise ;
4/A ise anne ve baba Yüksek olan aylık tam, düşük aylığın yarısı
4/B ise anne ve baba Yüksek aylık tam,düşük olan aylığın yarısı
4/C ise anne ve baba tercih edilen aylık tam
*Vefatlardan ikisi de 1.10.2008 öncesi ise;
4/A ise anne ve baba Yüksek olan aylık tam düşük aylığın yarısı
4/B ise anne ve baba Yüksek olan aylık
4/C ise anne ve baba tercih edilen aylık tam
*Vefatlardan biri 1.10.2008 öncesi Emekli Sandığı ve 4A SSK veya 4/B Bağkur ise iki tam aylık
*Vefatlardan biri 1.10.2008 öncesi EMEKLİ SANDIĞI ve EMEKLİ SANDIĞI ise tercih edilen aylık tam
*Vefatlardan biri 1.10.2008 öncesi ise Emekli Sandığı ve 4A veya 4B ise iki tam aylık
*Vefatlardan ikisi de 1.10.2008 öncesi Emekli Sandığı ve 4A veya 4B ise iki tam aylık
*Vefatlardan biri 1.10.2008 öncesi 4A veya 4B ve 4A veya 4B ise iki tam aylık
*Vefatlardan ikisi de 1.10.2008 öncesi ise 4A veya 4B ve 4A veya 4B ise iki tam aylık alırlar.
1479 sayılı Kanun kapsamından yaşlılık aylığı almakta iken ölen sigortalının hak sahibi kızları için ölüm tarihine bağlı olarak değişen ölüm aylığı şartları bulunmaktadır. Vefat eden sigortalının vefat tarihinin 04.10.2000 öncesi veya 08.08.2001 ila 01.08.2003 tarihleri arasında olması halinde kız çocuklarına aylık bağlanabilmesi için kız çocuğunun gelirinin geçimi sağlayacak miktardan az olması diğer bir ifade ile gelirleri toplamının brüt asgari ücretin altında olması gerekmektedir.
1.10.2008 tarihinden sonra vefat eden sigortalının yetim kızına sigortalılık statüsüne bakılmaksızın hem anne hem de babadan yetim aylığına hak kazanmaları halinde yüksek olan aylığın tam düşük olan aylığın ise yarısı ödenir.
Sosyal Güvenliğimiz açısından kız çocuklarına pozitif ayrımcılık yapılmaktadır.Aynı uygulamanın erkek çocuklarına da sağlanması eşitsizliği ortadan kaldıracaktır.

DEVLET YETİM MAAŞI BAĞLADI DİYE SEVİNME

Bu ülkede yaşıyorsan öyle hemen sevinmeyeceksin. Hele devlet adamlarının verdiği müjdeler haberler hemen bir mutluluk balonu oluşturmayacak. Oturup düşüneceksin araştıracaksın sorup soruşturup danışacaksın. Bunları neden yazıyorum ? Son bir yıldır devlet bugüne kadar ödediği yetim maaşlarını faiziyle geri istiyor. Pardon !!! Devlet olarak sana almaman gereken yetim maaşını yanlışlıkla ödemişiz diyor.

Öyle bir yıl iki yıl falan değil 10 yıl geriye doğru istiyor. Sizin bütün bilgilerim Devlette vardı. Yetim maaşı bağladılar benim suçum ne ? gibi söylemlerinizi de dinleyen yok.

Yetim maaşı kız çocuklarının babalarının emekli olduğu Kuruma (SSK -EMEKLİ SANDIĞI-BAĞKUR) medeni durumlarına çalışıp çalışmamalarına göre değerlendirilip ödeniyor. Babanın ölüm tarihi , medeni durumun değişme tarihi , çalışma durumunun hangi yıllarda olduğu gibi farklılıkları var. Yani yetim maaşını alabilir miyim ? sorusunun cevabı herkese göre değişiyor.

Ölüm aylığı bağlanmasında veya bağlanan aylığın kesilmesinde kendisinden aylık bağlanacak sigortalının vefat tarihinde geçerli olan kanun hükümleri esas alınıyor. 4.10.2000 öncesi ile 8.08.2001 -01.08.2003 tarihleri arasında vefat eden BAĞKUR sigortalısının kız çocuğuna yetim aylığı bağlanabilmesi için geçimini sağlayacak başka bir gelirinin olmaması şartı aranıyordu. Geçimini sağlayacak gelir ölçüsü de aylık brüt ücreti kadardır. Eğer yetim maaşı başvurusu yapan kadının babası bu tarih aralığında vefat ettiyse kadının toplam geliri yetim maaşı dahil asgari ücretin brüt tutarından fazla olamaz. Fazla ise yetim maaşı bağlanmaması gerekir. SGK da bağladıysa 10 sene sonra bile pardon der maaşı geri ister. Geri istenilen yetim maaşı ödenir mi? Zor . Bu maaşa başvuranların büyük bir kısmı zaten geçinemediği için yetim maaşına başvuruyor. Geçen zaman içinde her ay alınan yetim maaşları harcanmış ihtiyaçlarda kullanılmış. Bu durumda işi bilen bir avukatla yola devam etmek gerekiyor.

6.08.2003 tarihine kadar 4956 sayılı kanuna göre geçimini sağlayacak kadar geliri olan yetim çocuklarına yetim maaşı bağlanmaz.

6.08.2003 de yetim maaşı alma şartları arasında muhtaçlık kriteri kaldırıldı. Dolayısıyla bu tarihten sonra yetim maaşı bağlanmışsa muhtaçlık kriterine uymuyor diye yetim maaşı kesilip geri istenemez.

Açacağınız dava ile kesilen yetim maaşı kesildiği tarihten itibaren tekrar bağlanması ve daha önce ödenen maaşların geri ödenmemesi için bir hukuk savaşı başlatmanız gerekiyor.

Yetim maaşı başka bir nedenle kesilmiş ise bu da değerlendirilebilir. Kısacası devletin verdiği vereceği tüm müjdelerde yanınızda bir klavuz danışmanınız olsun.

Adalet şemsiyenizin hep açık olduğu sağlıklı ve bol kazançlı günleriniz olsun…

Üst Alt