Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Zihinsel engelli evlenebilir mi?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Ako89

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. Ben dayısı olarak fırsat buldukça konu açıp ögrenmeye calışıyorum siz değerli insanlara şimdiden teşekkürü bir borç bilirim.
Öncelikle zihinsel engelli %65(ağır ibareli) yeğni mi evlendirmek istiyoruz.
Standart prosüdürde evlendirile bilir miyiz yoksa herhangibi bir heyet veya saglık kuruluşuna gitmemiz mi gerekiyor?
Evleneceği kişinin ilk evliliğinden olma çocugu var evlencegi eşi çocugu ve annesiyle bir arada yaşasalar ve eve giren tek maddi olanak evde bakım maaşı ve emekli maaşıyla 2022 de alabilirler mi?
Teşekkür ederim

Siz evlendirmek istiyorsunuzda o istiyor mu? İstedi diyelim evliliği yürütebilecek kapasitede mi? Evlilik nedir biliyor mu? Sorumluluğu alabilecek mi? Evleneceği kişidede mi zihinsel engel var? Çocuğu olsa onun sorumluluğunu taşiyabilecek mi? Zihinsel engellilerin evlenmelerine karşı değilim ama zihinsel engelli olmayan biriyle evlendiği zaman ne bilim ezik bi duruma düşüyor gibi geliyor bana. Karşı taraf HER ZAMAN HER ŞEYİ yapmalı.

Yeğeniniz kızmı erkek mi?
Hukuken aile mahkemeleri zihinsel engelli bireylere onay vermiyor.
Şahsi görüşümü almak isterseniz evlendirmeyin derim.Zihinsel diyorsunuz, iradesine bir başkası tarafından müdahale edilmesi doğru değil...

Kağan55

benim bi akraba var zihinsel davranış bozukluk %65 rapor var aile mahkemeleri buna onay vermezmi aklı normal insan gibi yanlış rapor vermiş doktor

Mahkeme Yanlış rapor sözüne bakmaz;
Sisteme kayıtlı zihinsel engelli rapora bakar, ama itiraz hakınız var, şuan ki mevcut rapora itiraz edersiniz, sağlam raporu alırsanız ortada bir sorum kalmaz.ancak benim kanaatim mobale girmeyin/geçmiş olsun ...

Bu konuya bilgi sahibi insanları davet ediyorum. Psikiyatrik engelli evlenebilir mi? Yasalarda ne yazıyor. Bunları açıklarsanız iyi olur.
hozgul Hakan Ağabey aydınlatırsanız iyi olur, ben de öğrenmek istiyorum. Bu arkadaşlara göre ben de evde kaldım :D
Zihinsel engelli ile Ruhsal-duygusal engelli farkı var o yüzden yazıyorum.

Evleneceğiniz kişinin hayatını zindan etmeyecekseniz, evliliğin getireceği sorumluluğu alabilecekseniz evlenin, bunun için bir uzman görüşüne ihtiyaç var mı?

selda*

Var... Kişi remisyonda sağlıklıdır. Bir hasta remisyona çekilemezse hem kendi hayatı hem de eşinin hayatı zehir olur. O yüzden uzman görüşü şarttır! Uzman, doktora denir ve de yasaları bilen hukukçulara denir. Uzman kavramı bu tür sorulara cevap bulmak için ortaya çıkmıştır.

tysharp

Arada ki fark zeka seviyesi. Zihinsel engelliler 5 yaşında çocuk gibi düşünüp davranabilir. 5 yaşında ki çocuk evlenir mi?

ÖzgürKız

Tamam işte o kişi hangi engel grubunda önce o tespit edilmeli ona göre yorum yapılmalı. Kişinin dayısı ruhsal olandan mı bahsediyor zihinselden mi? Belki de Bipolara zihinsel diyordur demek istiyorum. Bu halk arasında kavram karmaşasına dönüşmüş durumda.

Benim net görüşüm evlenmemeli
1)dünyaya sağlıklı bir bebek getiremezler kendi çektiği sıkıntıları çocuğuna yaşatmamalı insan
2)genetik rahatsızlığı olan engellilerde evlenmemeli
3) erkek zengin ve zihinsel engelli kadın fakir ve engelli değil diyelim yine olmaz çıkar menfaat ilişkileri çok yürümez maksimum 6 ay yada 1 yıl

Not: Genetik engeli olup bunu bilerek evlenip dünyaya engelli bir bebek daha getirenin de canı cehenneme😈 kendi çektiğini çocuğuna çektirme☹️

Hangi hastalıklar evlenme engelidir?

1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ‘nun md. 123 ve md. 124’te, bu hastalıklar sayılıdır. İlgili yasa md. 122 uyarınca evlenecek kişiler, tıbbi muayene yaptırmalıdır.Frengi, belsoğukluğu, yumuşak şankr, cüzzam veya akıl hastalığı bulunanların evlenmesi yasaktır. Sayılı hastalıklardan bir hastalığın tedavisi yapılıp, sirayet tehlikesinin ve hastalığın geçtiğine yönelik tabip raporu alındığı takdirde, evlenme engeli ortadan kalkacaktır.
Zihinsel engelli bireylerin evlenebilmeleri için heyet raporu isteniyor, ruhsal veya zihinsel engelli bireylere heyet onay verirse evlenebilir, aksi halde resmiyette evlenemez onay verilmez...

sleeping beauty

Temizlik kendine bakmanın 10%dur. Hani sadece evin toplu olup olmaması kendine bakıp bakamamamdan ibaret değil.

@Helsinki erkek arkadasimin hastaligi genetik dededen anaya anadan ogluna gecmis

Ben Allaha guveniyorum. Gerisi irgalamaz beni

Genetik derken psikolojik mi? Neyse evlen ama bebek yapma kimsesiz bir bebeği sahiplenin. Doktorlar çocuk yapmanız sakıncalı engelli olma ihtimali çok yüksek derse ya Allah bismillah deyip bebek yapma sakın! Korkutuyorsun beni ☹️

Akıl hastalarının evlenebilmeleri için, evlenmelerinde sakınca olmadığına dair sağlık kurulu raporuna ihtiyaçları vardır. Yani maasi ne alaka ona anlam veremedim.Soru su olmali bence engelli kisi kendi disinda diger 3 kisiye engelli maasiyla bakabilir mi ?

cinsel istismar olur zihinsel birinin evlendirilmesi

Helsinki

Sana mı soracağım evlenirken?

Yahu durun yasa ve linkleri getireceğim. İş başa düştü.

Hukuken şizofreni hastası raporu bulunan kişilerin evlenme ehliyeti kaldırılırken raporu ibraz etmeyenlerin ya da iyileşme evresindeki hastaların evlenmesinde engel bulunmuyor. Uzmanların uyarıları şöyle:
Doç. Dr. Haldun Gürsoy (Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı):
Şizofreni hastalarında şiddet eğilimi 10’da 1 oranındadır ve ancak tedavi edilmeyen durumlarda, hastalığın alevlenme döneminde gerçekleşir. Herhangi birimizin bir şizofreni hastası tarafından öldürülme olasılığı 14 milyonda 1. Tedavisi güzel giden, kontrollerini düzenli yaptıran, ilaçlarını alan bir hastanın evlenmesine hiçbir engel yoktur. Sorumluluğu kaldırabilecek durumdaysa evlenmesi muhteşem olur.
‘Hastaya göre değerlendirilir’
Doç. Dr. Burhanettin Kaya (Türkiye Psikiyatri Derneği, Ruh Sağlığı ve Medya Çalışma Birimi Koordinatörü):
Kişi şizofreni hastası ise ve bu bildirilirse evlenme ehliyeti ortadan kalkıyor. Fakat herkesin hayatını kurma hakkı var. Ayrıca çocuğu da şizofreni hastası olacak diye bir şey yok. Evlilik açısından da aile şizofreni hastalığında koruyucudur. Ayrıca şizofreni hastaları tamamen iyileşebiliyorlar. Hastalığın sadece yüzde 30-40’ı kronikleşiyor.
Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu (Psikiyatr): Şizofreni hastalarının evlenip evlenmemesi durumu hasta bazında değerlendirilmelidir. Hastalık iyileşme halindeyse şizofreni hastası evlenebilir ama hastalık kronikleşmişse, kişi evliliği sürdüremeyecek durumdaysa evlenmesinde sakınca olabilir. Diğer yandan evlendikten sonra eğer kişi, eşinin hastalığından yakınıyorsa, ‘Evlilik çekilmez halde’ derse o zaman boşanmak için mahkemeye başvurur ve şizofreni hastası olan kişi bir heyete alınır. Eğer heyet de onaylarsa boşanma gerçekleşir. Evlenmeden önce ise kişi eşine durumunu açıklamalı ve çift doktordan bilgi almalıdır. Kaynak=Milliyet Gazetesi

https://dosyaism.saglik.gov.tr/Eklenti/10503,evlilik-oncesi-muayene-ve-danismanlik-rehberipdf.pdf?0

Kişinin genel muayenesi sırasında, bir akıl ve ruh hastalığı konusunda şüphe
oluşması durumunda, evlenmeye engel bir durumun olup olmadığının tespiti için,
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları açısından değerlendirilmek üzere tam teşekküllü bir
devlet hastanesine sevk edilir. “Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbî sakınca
bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler” (TMK
Madde 133).

Sayfa 9

Psikiyatrik engelli işe girer gibi yeniden sağlık kurulunca değerlendirildikten sonra olumluysa evlenebilir. Remisyonda olan hasta sağlıklı kabul edilir ki zaten öyledir. Artık devlete ve uzmanlara da güvenmiyorsanız konuyu kapatıyorum. İyi Günler.

ben paranoid tip şizofreniyim 2 ci bayanla evlendim 2 ev kurdum 2 side beni seviyor 2 sinede gül gibi bakıyorum 2 evliyim;);););););)

3 cüsü yolda peygamber efendimiz 4 e kadar izin veriyor

önemli olan para maddiyat her kapıyı açar ;);););););););)

Zihinsel engelli kişiler BM Engelli Kişilerin Haklarına İlişkin Sözleşmesi kapsamında -ki Türkiye'i Anayasa 90. madde delaletiyle bağlar. Evlenebilir. Bizim iç hukukumuzun buna uygun olmaması bu gerçeği ortadan kaldırmaz. İç hukuk ile uluslararası bir bir sözleşme çakışırsa uluslararası sözleşme geçerli sayılır. Tam bu kapsamda olmasa da aynı gerekçelerle oy kullanmaları da sorunludur Türkiye'de. Bunun ile ilgili yazı şuradadır.

Bazılarının şunun evlenmesine karşıyım, şunlar evlenmesin ve çocukları olmasın demesi ırkçılıktır, ötesi öjenidir. Hitler de benzer düşüncedeydi.

Peki kıstas ne olacak sorusunun cevabı şudur: Sebep, anlam, sonuç ilişkisini kurabiliyorsa, (senin - benim kurduğun gibi olmak zorunda değil) evet evlenebilirler. Dünyada sayısız örneği vardır. Bizim gibi gelişmemiş memleketlerde ise bu bir sorundur. Burada evlenecek kişinin engelli kişiyi istismar etmediğine de bakılmalıdır.

Öte yandan akıl sağlığı yerinde olanlar diye tabir ettiği kanundan yola çıkarak; iddia ediyorum ki, ülkede yaşayanları bir teste tabi tutalım, hiç biri evlenmesin dersiniz...

ne saglık kurulu raporu arkadaşlar kişi evlenmek isterse bal gibi evlenir bide doktorlamı ugraşacagız doktor kim oluyor o mu karar verecek ben evlenmeyi kaldırabiliyorsam zaten kendim evlenirim kafaya koymuşsam evlenirim kötüysem zaten hastalık olarak hiç yanaşmam kendimizi bilmiyormuyuz

not:zihinsel ayrı bir hastalık mental reterdasyon şizofreni ayrı bişey ben zekaya inananlardanım

tysharp

Kimseye sormak zorunda değilsin git evlen
Ben zihinsel engelliler, bipolar ve sizofreni hastalarının evlenmesi taraftarı değilim yasaların canı cehenneme sen sizofreni hastasımısın evlenip çocuğuna bu rahatsızlığı geçirme riskin çok fazla annen baban zamanında bu genlerle ilgili biraz bilgi sahibi olsaydı şimdi sen buradan bana yazıyor olmazdın.

Tekrar söylüyorum rahatsızlığınız genetik ise evlenip bebek yapıp kendi çektiğiniz rahatsızlıkları çocuğunuza çektirmeyin.

sleeping beauty

Ben sana evlenme demiyorum. Sevdiğin adamla evlen ama rahatsızlığınız genetik ve çocuğa geçme durumu varsa bebek yapma diyorum.
Ailesi tarafından terkedilmiş bir bebeği evlatlık al.
Senin yaşadığın sıkıntılar ailenden kaynaklanıyor biyolojik anne ve babayla büyüdün sonra gerçek aileni aradın kolay değil yaşadıkların üzülüyorum hepinizi seviyorum.

sorun zihinsel engelli birinin evlenmesi hemde ağır zihinsel engelli bir kişiye vasi atadıklarından dolayı birey olarak kabul edilmiyor (ama bence dayının sorma amacı daha başka gibi geldi bana ) birey olma vasfını sağlamayan birinin evlenmesi kanunen de yasak olması gerekmezmi

Evlenebilir mi? sorusunu hangi hastalık açısından sordunuz. evlenecek olan eşi kişinin hastalığını biliyor mu?
Buna evlenmeden önce alacağınız raporda karar verilir. zihinsel engelli biri ağır engelli ise evliliği yürütemez, sorumluluk sahibi olamaz. evleneceği kişi rahatsızlığından haberdar olup evlilikte destek olursa evlilik devam edebilir. fakat ağır engelli biri için evlilik zor bir süreçtir.

Ben bu başlığa neden girdim ki resmen kendim ettim kendim buldum. Evlenmeyin bebek yapmayın dünyaya engelli bireyler getirmeyin dedikçe evlenip bebek yapacağız diyorlar😀 yapın ülke deliden geçilmiyor Selda`nın dediği gibi hepimiz deliyiz evlenin en az üç çocuk yapın😀

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt