Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Zihinsel engelli oğlumun oyunu kullanabilir miyim? [Hukuk]

metehan50*

Üye
Konular
26
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar vasisi olduğum zihinsel engelli oğlumun adının askı lisesinde bulunduğunu tespit ettim.Oğlum ilk kez oy listesinde yer almaktadır.Oğlum yatalak hasta durumundadır.(Kasları zayıfladığından)Vasilik belgesiyle oğlumun oyunu ben kullanamaz mıyım? Saygılar sunarım.

hiç mümkün gözüken bir durum değil bu.istediğiniz kadar vasisi olun oy kullanma işlemi kişisel fikirleri içeren bir işlemdir. yani hiç kimse oğlunuz yerine sizin oy kullanmanıza izin vermez ve doğru da olmaz bu.

lynx2696;
Cevabınız için teşekkürler.Yaşlı annem ve babamın oylarını ben kullanıyorum normal olarak.Kendileri sandığa gidiyorlar ama oy kullanmasını bilmiyorlar.Ben de buna binaen oğlumun oyunu kullanabilirim düşüncesindeydim.Madem öyle neden böyle özürlülere oy çıkartıyorlar anlamış değilim.

Seçimlerin Temel Hükümleri Kanunu'nun 8. maddesine göre kısıtlı olanların (akıl hastalığı veya akıl zayıflığı) seçmen olamayacağı hükmü yer almaktadır .

metehan50*

anne ve babanız nasıl kullanacaklarını bilmedikleri için onlara yardımcı olursunuz ancak oğlunuzun yatalak olduğunu ve zihinsel engelli olduğunu söylemektesiniz. ysk nın il/ilçe kurumlarına başvurarak listeden adının çıkartılmasını isteyebilirsiniz.

Türk Medeni Hukukunda "Münhasıran Şahsa Bağlı Haklar" denilen bir kavram vardır. Şahsen kullanılması zorunlu olan haklar da denilir, kanuni temsil yoluyla başkasına devredilemez. Evlenmek, boşanmak gibi mesela. Oy kullanmak da bu haklardandır.
Ayrıca zihinsel engellilerin (mahcur) seçme ve seçilme hakları bulunmamaktadır.

Zihinsel engelliyim ben ve ben seçmlerde oy kullanamıyorum nedendir sorucakdım yüzde %50 zihinsel engelliyim raporumda vardır bende oy kullanmak isdiyorum ne yapmalıyım sizce muhtarada gitdim adliyedede gitdim derdiler sen kullanamazsın ama neden bende kullanmak isdiyem

Üst Alt