Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2006 sigorta girişi ve 2. derece vergi indirimi ile emeklilik şartlarım nedir?

geronimo1

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
8
Kolay gelsin arkadaşlar. Benim ilk sigortalılık başlangıcım 2006 aralık, sigortalı olduktan sonra yalnızca 3-4 ay primim yattı ve taki 2009 mayıs'taki sürekli işime girene dek prim yatmadı, 2. derece engelli statüsünde, 4a ssk'lı işçi olarak çalışıyorum. Acaba ne zaman emekli olurum, bilgi kirliliğinden başım döndü, bilgilendirirseniz sevinirim, sağolun.

geronimo

18 yıl 4000 prim gün sayısına tabisiniz. Yani aralık 2024 de yılınız dolacak. Eğer o zamana kadar 4000 prim gün sayısınada ulaşırsanız emekli olabilirsiniz.

Öncelikle yanıt yazdığınız için teşekkürler, ilk sigortalılık başlangıcı ile işe giriş tarihinin ayırdını yapamadım, benim baktığım tabloda [FONT=Segoe]01.10.2008 yılından sonra işe girenler için (2009 Mayıs) [/FONT][FONT=Segoe]15 yıl, 3800 gün yazıyor, bu ilk sigortalılık başlangıcı mı oluyor yoksa işe giriş tarihi mi acaba? Sağolun.[/FONT]

geronimo

Merhaba,Engelli vergi indirimi ile emeklilik tablosunda emeklilik şartlarına bakarken raporda yazan derece ile (siz belirtmişsiniz 2. derecede engelli vergi indirimi belgeniz olduğunu) bir diğer şart ise ilk sigorta başlangıç tarihi ile (ilk sigorta başlangıç tarihinizi Aralık 2006 olarak belirmişsiniz ) belirlenir.

Engelli vergi indirimi ile emeklilik şartları tablosundaki tarih aralıkları ilk sigorta başlangıç tarihini (SGK kurumuna ilk kaydınızın yapıldığı resmi tarihi) belirtir.Daha sonraki zamanlarda iş değiştirebilirsiniz ancak ilk sigorta başlangıç tarihiniz asla değişmez.

Bu arada unutmayın Engelli vergi indirimi ile emeklilik hakkı sadece 4A(işçi) statüsünden çalışan ve ilk sigorta tarihi 01.10.2008 tarihinden önce yapılmış vatandaşlarımıza verilmiştir.Yani 01.10.2008 tarihinden sonra ilk sigorta girişi yapan vatandaşlarımızın engelli vergi indirimi belgesi ile emeklilik hakları yoktur.

Sizin sigorta girişiniz Aralık 2006 olması nedeni ile engelli vergi indirimi hakkınız mevcuttur.İlk sigorta girişiniz yapılmasından sonra SGK primi yatırılıp yatırılmaması veya az yatırılmasının bir önemi yoktur.Siz birkaç yatırdığınızı söylemişsiniz 1 gün olsa bile kanunen sigorta başlangıç tarihinizle ilgili bir sıkıntı yaratmayacaktır.

Saygılar.

merhaba 2008 yılından sonra emekli olan engellilerde belirgin bir avantaj oluyor yanı oranlara göre 2 yıl daha erken emekli oluyor....ama emekli olduğunda sgk bana yeni rapor çıkar deme hakkı doğuyor
Peki 2008 yılı öncesi sgk lı olan engellilerde 2 yıl daha geç emekli oluyor ama her ne hikmetse sgk bazen hadi bana yeniden rapor çıkar diyebilr burda belirgin hak kaybına neden olup haksızlığa neden olmaktadır.

Ülkemizde malesef engelli kanunları oturmuş değil kanun adı altında memurlar hak kayıplarına neden oluyor burda hala ismi lazım değil malum parti savunucuları var engelliye şöyle yaptılar böyle yaptılar nah yaptılar ellerimizden bir bir aldılar.

SİZ BUGÜN EMEKLİ OLSANIZDA EMEKLLİĞİNİZİ ASLA GARANTİ GÖRMEYİN BİR GÜN ANSIZIM SGK MAAŞINIZI KESER DERKİ BANA YENİ RAPOR ÇIKAR DER..

Ülkemize acilen engelli kanunu gelmeli herşey açık ve netleşmeli ÖTV,EMEKLİLİK,İŞ,SOSYAL HK....Yarım yamalak işler yapılıyor

Kolay gelsin arkadaşlar. Benim ilk sigortalılık başlangıcım 2006 aralık, sigortalı olduktan sonra yalnızca 5 ay prim yattı, 2009 mayıs'tan beri düzenli olarak yatıyor, 2. derece engelli statüsünde, 4a ssk'lı işçi olarak çalışıyorum. Acaba ne zaman emekli olurum.

toplam 15 yıl 11 ay 11 gün gözüküyor ayDÜNYAvazo

4.902 günse eğer 13 buçuk yıl yapar yanlış olmasın (O ZAMAN 15 YIL FALAN YAPMAZ)

Arkadaşlar kolay gelsin, bilenleriniz beni bilgilendirirse çok sevinirim. 26 aralık 2006 tarihinde sigortalı oldum, sigortam başladıktan sonra 2009 mayısta girdiğim sürekli işime dek yalnızca 5 ay prim yattı, 2009 mayıs'tan beri 4a ssk'lı işçi kadrosunda 2. derece engelli konumunda çalışmaktayım. 4902 günüm var. Acaba ne zaman emekli olurum.

ilk sigorta başlangıcı 18 yaşında olmuş ise 18 yıl 4000 güne tabisiniz prim gününüz tamam görünüyor eğer vergi indirim belgeniz de aynı oranda ise 2024 aralıkta dilekçeyi verebilirsiniz daha önce arkadaşlar detaylı yazmışlar size

İyi günler benim öğrenmek istediğim bir şey var.

Benim 28/12/2006 tarihinde sigorta başlangıcım oldu, 6 ay sigortam yattı, 27/08/2008 tarihinde %62 engelli raporumu (hastalığım doğuştan) çıkarttım,
15/05/2009 tarihinde engelli çalışan ve 4a ssk'lı olarak işe girdim ve engelli vergi indirimi için yeniden rapor çıkarttım mayıs 2009 da ve Ankara'dan raporum %62 olarak onaylandı ve 2. derece engelli çalışan oldum.
6000 iş günü primim var, emekliliğe hak kazandım mı acaba, b

en 2024 ocakta hak kazandığımı düşünüyorum. (18 yıl 4800 prim günü ölçütüne göre) Değerli vaktinizi almazsam değerli görüşlerinizi öğrenebilir miyim? Sağolun.

@geronimo1, Rapor ve vergi indiriminizin Süresiz veya Süreli olduğunu yazmamışsınız ama Süresiz olduğunu varsayarak söylüyorum,

İşe giriş tarihiniz ve yazdığınız orana göre 18 Yıl - 4000 Gün şartını sağladığınız zaman emekli olabilirsiniz.

İşe giriş tarihinizde 18 yaş altı değilseniz ve Staj kapsamında değilse işe giriş,

İşe Giriş 28.12.2006 + 18 Yıl
Bu ay sonu 28.12.2024 tarihinde çalışma yılı kriterini tamamlıyorsunuz.
Prim gününüz zaten fazlasıyla var.
30.12.2024 Pazartesi günü emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.

Çok sıkıntılı bir döneme denk geliyor sizin emekliliğiniz. Bu günlerde vergi indirimi ile emeklilik sisteminin değiştirilmesi için görüşmeler yapılıyor. Bu değişiklik kabul edilip yürürlüğe girdikten sonra vergi indirimi ile emeklilik artık olmayacak.

Sizde bu duruma düşerseniz elinizdeki raporun ve vergi indiriminizin bir önemi kalmayacak. Hakkınızda hayırlısı olsun.

@geronimo1,

seninle aynı durumdayım benimde 24 aralıkta günüm doluyor ama yeni kanun değişeceği için emekli olamayacağız. SGK ya emeklilik için başvuru yaptığımızda bizi hastaneye sevk edecek maalesef eğer hastalığınız Ağır kategorisinde ise malulen emekli yapıp daha sonra çalışmamızın da önünü kesecekler gibi duruyor. Şu an hiç bir şey belli değil lütfen sizde twitter da telegramda bizlere destek olun sesimizi duyuralım. Tüm engelliler için ciddi bir hak kaybı olacak.

çok teşekkürler çok sağol

Günaydın arkadaşlar, benim e devletimde engelli çalışan olduğum belli değil, 28 aralıkta emekliliğim dolacağı halde daha 10 yılın var diye gösteriyor sizde de öyle mi acaba? e devlet te engelli durumda çalışan olduğum belli değil?

@geronimo1,

İşe giriş belgesinde özürlü olarak belirtilmiştir. Orayı kontrol et orda belirtilmiştir muhakkak.

@Bilgi Hazinedir,

"Bu arada unutmayın Engelli vergi indirimi ile emeklilik hakkı sadece 4A(işçi) statüsünden çalışan ve ilk sigorta tarihi 01.10.2008 tarihinden önce yapılmış vatandaşlarımıza verilmiştir.Yani 01.10.2008 tarihinden sonra ilk sigorta girişi yapan vatandaşlarımızın engelli vergi indirimi belgesi ile emeklilik hakları yoktur."

Ben 4a çalışanıyım 2005 girişliyim ve 2018 yılında %43 oranında raporum var ve vergi indirim yazım var her iki belge de süresiz şeklindedir.

O zaman biz bu yeni çıkacak yasadan dolayı 18 yıla düşeceğinden dolayı ben direk emekli olabiliyorum.

@ozzykarakus, Daha önceden aldığınız %43 engel oranına, yeni yasa ile birlikte çalışma gücü kaybı olarak bakılacak bu oran yine %40 olacak mı ama en büyük handikap burada. Sınırda olanlar; birden fazla rahatsızlığı bulunan, tansiyon / şeker gibi hastalığı olanlar en büyük riski taşıyor şuan

Şunu merak ediyorum.

Bu yasa genel mi yoksa engelli memurları mı kapsıyor...

"Bu arada unutmayın Engelli vergi indirimi ile emeklilik hakkı sadece 4A(işçi) statüsünden çalışan ve ilk sigorta tarihi 01.10.2008 tarihinden önce yapılmış vatandaşlarımıza verilmiştir.Yani 01.10.2008 tarihinden sonra ilk sigorta girişi yapan vatandaşlarımızın engelli vergi indirimi belgesi ile emeklilik hakları yoktur." bu ibareden onu anladım

@ozzykarakus, 4A yı kapsıyor. Yasaların değişmesi ve her statüde ki çalışana farklı farklı emeklilik şartları olduğu için karışıyor biraz aslında ama sizin açınızdan baktığınızda karışacak bir durum yok. Siz eski yasaya göre evet vergi indirim belgesi ile emekli olabiliyordunuz ama yeni çıkan yasa bunu elinizden alıyor. 2008 öncesi ve sonrası diye bir kavram kalmıyor ortada. 2008 sonrası ile aynı şartlara tabi oluyorsunuz. İşe girişiniz 2004 olsa yada engeliniz %60 olsa yine vergi indirimi ile şimdi dilekçe verip emekli olabilecektiniz ama işe giriş tarihi 2005 olduğu için seneye olacaktı malum. Şimdi yeni yasa çıkarsa vergi indirimi ile değil çalışma gücü kaybına göre bakılacak.

@HuYSuz79 Listede agir tanidayiz o o ne olacak malulen ile aynı değil mi ?Ha yasa cikinca emekli olmusuz ha malulen fark yok yani

@samedo99, Sizin durumunuzda öyle ama herkes için aynı şey geçerli değil. Zaten bakın ısrarla söylediğimiz şey şu %40 civarı raporu bulunanlar, şeker tansiyon gibi rahatsızlıklardan oran alanlar %40'ı birden fazla rahatsızlıkla tamamlayanlar için durum zorlaşıyor. Ama yine de çalışma gücü kaybı için bakabildiğimiz veriler olmamasından dolayı onun tam hesabını bilen yok şuan. Sadece riskli durumda değilsin denilebilir.

@HuYSuz79 Hastalık listesi belli ya nasıl bakamiyoruz.Yani demek istedigim benim yasa ile ne iism var onu merak ediyorum aynı şey olmayacak mı sonuc olarak sonu malulene çıkmıyor mu yani sigorta girişim 2006

E belli ise ben bir örnek yazayım çalışma gücünü hesaplayın. %35 işitme kaybı var. %10 ortopedik hareket kısıtlığı. %20 tansiyon, %20 şeker, %10 görme kaybı, %20 ruhsal rahatsızlıkları olsun. Yani hiç biri ağır tanı değil. Yüzde kaç çalışma gücü kaybına denk gelir ? Balthazarda göre belli %74 engelli bu kişi. Çalışma gücü kaybı ne bu kişinin bakın hastalık listesine açıklayın öğrenelim o zaman.

Ben sizin durumunuzla herkesin durumu aynı değil diyorum siz hala sadece kendi durumunuzdan yola çıkıyorsunuz. Tek bir hastalık ağır tanıdaysa zaten neyin hesabı olacak. Hesaplama için elde 2 farklı değer olması gerekir.

@HuYSuz79 Ben size farklı hastalıktan bahsetmedim ki ağır tanıdan her iki turlude aynı demek istiyorum.yasa çıkarsa arada ki fark ne dedim siz bana balthazar diyorsunuz ,onu biliyorum zaten yeni hasa çıkarsa sorun olur onlarda

@samedo99, Cümlenin başında sizin durumunuzda öyle diyorum. Bu ne anlama geliyor ? Bu konuda yazılan yazılar sadece size gitmiyor ki. Size söylenebilecek her şey diğer konuda söylendi zaten farklı kişiler tarafından.

Üst Alt