Adı ne olursa olsun herhangi bir belge çıkarttığımızda/sahip olduğumuzda (nüfus kağıdı, araç ruhsatı, hastane raporu, ehliyet, vs vs) mutlaka ama mutlaka noterden en azından bir suret yaptırmak gerekiyor. Burası Türkiye ileride lazım olduğunda elde orjinali yoksa bile bu suret ile iş görülebiliyor. Herkese bunu tavsiye ederim.
Başıma gelen bir hadiseyi anlatayım da ne demek istediğim daha rahat anlaşılsın. Ben de bu tedbir vardır, her önemli belgenin bir suretini noterden çıkartırım. Yıllar önce çantan çalındı, içinde arabanın ruhsatı da vardı. Arabanın muayenesi de yalan olmasın iki veya ü ay önce yapılmıştı. Bursa Trafik Şb.Md.ne gittim ve zayiinden yeni bir ruhsat çıkartılmasını istedim. Yanımda noter tasdiksiz fotokopisi vardı. "Ya yeniden muayeneye gideceksin ya da ruhsatın noter tasdikli fotokopisini getireceksin ki zayiinden verelim" dediler. Yeniden muayeneye gitsen muayene parası vereceksin üstelik arabanın muayenesi daha yeni olmuş. İstanbul'a telefon açtık evin anahtarını bıraktığımız ahbabımıza noter tasdikli ruhsatı fotokopisinin nerede olduğunu söyledim ve bulup bana Bursa'ya kargo ile yolladı. Bursa trafiğe bu tasdikli nüshayı verince zayiinden yeni ruhsatı aldım ve halen onu kullanıyorum.
Dolayısıyla noter tasdiki yaptırmayı âdet edinmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Selametle