Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alım süresi 10 yıla çıkartıldı ve menşei kısıtlaması getirildi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ÖTV indirimi ile BYD alma imkanın yok. Yerli üretim değil. Türkiye de bile yapılsa %100 çin malı
Çin markası. Ancak Türkiye de uretilince muhtemelen en az %40 yerli üretim olacak. Yerli üretim/yerli malı hesabinda işcilik büyük oran tutuyor. Muhtemelen %40 üzeri yerli üretim olur.

bu tofaş ın fiat ın sahibi türk değil galiba yerli sayılmıyor mu fransız galiba:rolleyes:

@samuray42,
Hukukçu iseniz ve hukuk bilginiz ile bunu ifade ediyor iseniz gülebilirsiniz. Ancak bu konu, Hazine ve Maliye Bakanliğının ilgili birimlerinin, vergi dairelerine iletecegi resmi görüşü ile vergi daireleri açısından açıklığa kavusabilir. Hukuki olarak ise bu görüş engelliler aleyhine çıkar ise idare aleyhine engelliler tarafından açılacak idari davalar sonrası, mahkeme karaları ile netleşir.

@mehmetbey06,

Hayır öyle bir şey söz konusu dahi değil. Türkiye de üretildiğin de yerli olmuyor. Sadece Fabrika Türkiye de oluyor tüm parçalar Suudi Arabistandan gelecek yedek parça üssünü suudi arabistana kurdular. Türkiye de yerli üretim diye bir şey yok.

bu sitede geçmiş zamanda bizzat sevgili engelli arkadaşlardan !!!
ötv indirimli araç alanlar için yok şu cezayı kesin yok bu yasağı getirin yok şunu bindirmeyin yok şunu kullandırmayın bakın ötv li araç alabiliyorlar mı gibi birbirinden parlak fikirlerini hayretle çok okudum..Böyle saçma sapan konuşacağınıza hakkınıza sahip çıkın dediğimi iyi hatırlıyorum..
şimdi hak gitmiş yine aynı sığ beyin...
ben mağdur oldum
ben daha mağdur oldum
ben şunun yüzünden
ben şu engelli yüzünden mağdur oldum
ben ben diyene kadar etrafınıza bakın 'böl parçala yönet' nerede

Arkadaşlar ben 2020 yılı şubat ayında arabamı almıştım.bu yıl 2025 şubat ayında 5 yıl doluyor.benim herhangi bir işlem yapmam gerekecekmi acaba uzatma için.yoksa aynen devam edecekmi?

@xkatip74,

evet ama korkum başka kılıf uydurabilirler.. Bakalım mevlam ne eyler, ne eylerse güzel eyler

• Beğen
Reaksiyonlar: seus
herkes her zaman ki oldugu gibi çaresız kabul etmıs sımdı su araba yerlı olurmu olmaz mı tartısmasında . Bız essek oldukdan sonra bıze semer vuran cok olur boyle gıderse . Hıcmı aranızda dernek uyesı baskanı vs yok bır orgutlenın bır basın acıklaması yapın neyın kabullenmesı bu arkadas ? anlamak mumkun deıl

Kanunun en zayıf yönü yetkili zira çifte standarda sebep oluyor. Engelli olmayanlara olmayan bir uygulama Engelli olanlara çıkarıldığı için kanunen eşitlik hakkı çiğnenmiş oluyor. Keşke bu konudan olsun itiraz yapılabilse. Etap etap Engelli olanların hakkı yendi kendilerini sağlam sananlar tarafından. Geçtim empatiyi makul düşünenler bile KDV daha da az alınacağı için bu kanuna karşı çıkardı. Bu kanunla hem az vergi alınacak hem de ticarete darbe vurulacak, Engelli ve yakınları da kırılmış olacak. Bir taşla üç kuş vurdu iyi bir şey yaptığını sananlar, yazıklar olsun ne diyelim ki başka. Ben arabamı alırken ısrarla beni görmek isteyen,aksi takdirde onay vermeyen vergi dairesindeki yöneticiler, diyecek bir şey bulamayınca neden arabanı değiştiriyorsun ki,değiştirme,eskisini kullan, demişti. Oysaki 7 yıldır kullanıyordum ve hakkım olduğunu zannediyordum. Sana ne seni ne ilgilendirir ki diyemiyorsun bile çünkü tüm yetki onda. Hürrem sultanın önündeki zavallı kullar gibi boyun eğdik,alttan aldık,sırf daha da uğraştırmasın diye. Bakış açıları bu,maalesef.

Arkadaşlar, Mevzuyu şu yönden kaçırmışız: Uzun süredir X'e bakmıyordum. Aman Allahım... Vah vahhhh! Meğerse halk bize fena ifrit oluyormuş. Bunlarda ÖTV'siz araba alıyormuş, oh olmuş diye yazanlar mı yok, neler neler.

Kervana İyi Parti'de katılmış. Lütfü diye bir vekil varmış. O da şöyle yazmış:

📌Engellilere 5 yılda bir tanınan ÖTV’siz araç alımı hakkı, yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 10 yıla çıkarıldı.

📌Buna ek Yerli Katkı Oranı da %20’den %40’a yükseltildi.

📌Bu düzenlemeden önce engellilere tanınan ÖTV muafiyeti, önemli ölçüde suistimal ediliyordu.

📌Bazı bölgelerde *bazen hekimler tehdit edilerek*, bazen de parti teşkilatından gelen telefonlar sayesinde alınan raporlarla, ÖTV’siz araç almak alelade bir iş olmuştu.

📌Hatta öyle ki; son dönemlerde bazı yabancı otomobil bayi satışlarında engellilere ait araç satışı, toplam satışın neredeyse %50’ sini teşkil etmeye başlamıştı.

📌Doğru karar..!

Uzun süredir X'ye bir şey yazıp çizmiyordum. Bir an görünce iki laf etmeden duramadım:

Sen de mi Brütüs?
Lütfü!
Sen ki temel hak ve hürriyetlerinin gelişmesi, sosyal ve hukuk devletinin savunulması ve daha buraya yazamayacağım bir sürü ilke üzerine namus ve şeref sözü verdin. Dünyadan haberin olmadığı gibi engellilerin neden araç almak zorunda olduğunu da anlayamamışsın. Üstelik halkın sana verdiği denetim görevini de elinin tersi ile fırlatıp atmışsın. Bir de bunları yaparken, “Kürtler doktorlara baskı yaptı” diye yalan söyleyerek meseleyi şirazesinden çıkarmaya ve meşrulaştırmaya çalışmışsın. Devlet orada. Sor onlara: Hangi ilden kaç kişi bu haktan yararlanmış? Elinde soru önergesi verme gibi bir olanağın var. Yaz iki satır, sor! Velev ki bir an için dediğinde haklısın. Nasıl bir sonuç aldınız bu yasayı çıkartmakla? Eskiden 5 yıl istismar edebileceklerdi şimdi 10 yıl mı oldu? Bu mu?

Madem ki Lütfü, bir istismar var ortada, devlet aciz mi? Devletin gücü yetmiyor mu? Devletin polisi, savcısı, mahkemesi yok mu? Senin bu kafa yıllardır halka eziyet eden kafanın ürünüdür. Birileri bir konu hakkında denetim yapmak istemiyorsa, hakkın tamamını ortan kaldırmayı tercih etmiştir. Yasak gardaşım diyerek bu millete sopa sallamıştır. İşte sen de millete o sopa sallayanlardanmışsın.

Bak Lüftü, engelliler kimdir, nasıl yaşarlar, nasıl bir mücadele ile hayatlarını sürdürürler bilir misin? Benimki de soru? Bilginin katresi yokmuş. Senin partinde hiç mi engelli biri yok da, hadi sen bilemedin ona sormadın? İlimde cimrilik olmaz. Sorarsan anlatayım. Ama soramazsınız. Öğrenmek dahi istemezsiniz. Bu ÖTV istisnası neden çıkmıştı, amaç neydi, nasıl gelişti olaylar?

Sana engellileri anlatayım mı Lütfü? Otobüse, minibüse, taksiye binemeyen engellilerin neler çektiğinden bahsedeyim mi? Binebilenlerin neler yaşadıklarını anlatayım mı? O bakışların, o soruların, o işitmeye mecalin olmayacak lafların nasıl ortaya saçıldığını anlatayım mı? Birden bir yere gitmenin nasıl bir işkenceye döndüğünü izah edeyi mi? Dinleyemem dersen İstanbul’da kısa bir tur atalım ister misin? Cesaretin varsa, mertsen, lafının arkasında isen, buyur gel! Hariçten gazel atmakla olmuyor.

Bak şurada koca koca laflar etmişsiniz: https://iyiparti.org.tr/storage/img/content/9Q3J/engelsiz-yasam-calistayi-basin-2.pdf (52. sayfaya bakıver) Bir şurada 125. sayfaya bakıver: https://iyipartikadikoy.org/wp-content/uploads/2021/04/secim_beyani.pdf

İşte verdiğiniz sözler. Lafımın başında söyledim: “Namus ve şeref sözü vermiştin.” Masada duruyor.

Arkadaşlar sanırsam uygulama şöyle olacak 01.012025 öncesi araç alanlar 5 yıl dolunca aracı satabilecek ancak 5 yıl daha bekleyecek yani muafiyetli araç alamayacak. Bir diğer husus vergiyi ödeyim satayım dersen güncel fiyat üzerinden vergi ödenecek. Bu ihtimal daha vahim kanunda böyle bir şey yok. Bu durumda kalırsanız kanunla yapılmadığı sürece kesinlikle dava konusu yapın. ilgili uygulama yakında çıkar.

@öztürkmen,

merhaba,
şu kısım oldukça tehlikeli ve sıkıntılı, zira aracımı satmam gerekiyor, eğer böyle bir düzenleme olacak ise şimdiden halledelim çıksın aradan.

2020 deki aracın süresi doluyor şimdi onu uzarak için hergangi bişr işlem yapılacakmı otomatikmen 10 yıl olacakmı?

Birkaç aya kalmaması lazım araç elimiz ayağımız; olumlu ya da olumsuz bir karar çıkmalı bir an önce😡

@hozgul,
kardeşim bir ülkede muhalefet partisi engellileri pert eden bu yasayı alkışlıyorsa, bizlere yazıklar olsun demekten başka bir şey düşmez, ancak tepkimizi sandıkta gösterebiliriz, saygılar

@CaVaLieRe,

işte boyle olmalı , herkes bır sekılde tepkısını dıle getırırse ger adım atılır , yoksa ahh vah larla elımızdekınden oluruz . 1- 2 seneye de tüm haklar alınır .

@hozgul, beni engellemiş.
Çok pis küfredesim var bu herife.
Al işte bu da muhalefet vekili,al birini vur ötekine...

Sevgili arkadaşlar

Gerekli makamlara ilettim ilgili kanunda geçmişe dönük işletildiğini kazanılmış Haktan bahsettim ve bunu maliye bakanlığı yetkilileri kanunu yanlış yorumluyorlar geriye doğru işletiyorlar aynı zamanda maliye bakanlığı da hatanın farkında olduğundan dolayı müdürlüklere bu konu ile ilgili uygulama yazısı bir türlü gönderemediler sizlerden ricam cimer olsun siyasetçi ve ilgili kurumlara yazmanız özellikle kanun çıktıktan sonra 10 yıl olur çünkü anında yazıyor detayları zaten herkes biliyor ama geriye doğru işletilmesi anayasamıza ters bunu hukukçu milletvekillerine de söylediğiniz zaman yorum yapamıyorlar yani engelli haklı ama maliye bakanlığı kendince saçma sapan yorum getiriyor bu konu için siyasetçilere ve ilgili kurumlara sürekli yazılması inanıyorum ki kanunu yanlış yorumlayan maliye bakanlığı gerekli düzeltmeyi yapacaktır ve müdürlüklere yazacaktır bugüne kadar yazmamasının sebebi de budur ama bu konuyu gündemde tutulması gerekir

Arkadaşlar hukukçu bir arkadaşımız mümkün olduğunca sade ve kısa bir metin hazırlasa da bizler cimere iletsek çok iyi olur. Saygılar.

@xkatip74,
Katip merhaba,
Sandığa gidince çok güzel Lambaya EVET çakıyorlar. Bizim milletimiz AKILLANMAZ.
Tüm oy kullanan engelliler seçimde HAYIR basamayacağını biliyor.
İş sadece ötv değilk i.
Bakım maaşı allıyom der baska bırı gelırse keser diye düşünür cahil insanım benım.

@öztürkmen,
bu kesin midir? yani ben 2 yıl sonra aracı elden çıkaracağım.ama 5 yıl bekleyeceğim yenisi için ( 10 yıldır 4.evreyim metaztas da var ilk kez raporumla araç aldım böyle olduk ) .hangi araç 10 yıl dayanıyor?

saçmasapan bu yasa yı iptal ettireceğiz .yüzbinlerce memur var denetim yapamıyor olan bize gerçek engellilere oluyor. ARACIN DEĞERİNİN 4 KATI ÖTV KOYARSAN KİMSE ARAÇ ALAMAZ.ARAÇ A 1 KAT ÖTV KOYSA NEYSE MİLLET ENGELLİ RAPORU DERDİNE DÜŞMEZ .KENDİ İMKANIYLA ALIR.ARACI BULAN ÜRETEN SATAN O KADAR VERGİ KOYMUYOR.

ZATEN BUNA İLK İTİRAZ OTOMOBİLCİLERDEN GELECEK .SATIŞLARIN %25 İ GİDİNCE ÖNCE ONLAR SES ÇIKARACAK Kİ ONLARIN SESİ BİZİM SESİMİZDEN DAHA GÜR.

ERKEN SEÇİM İSTİYORUZ.

@öztürkmen,
Siz bilirsiniz öncedende yapılan bir işlemdir.5 yılı dolan araçlarda olduki değiştirmek istenmiyor yani araç kalacak bu durumda muafiyet devam ediyormuydu çünkü araç normale döndürülmüyor ya.yoksa bunun için işlem yapılması gerekirmi

@Hüseyin İlik,

Sn İLİK,

Daha önce de yazışmıştık. 2020 de aldığım aracı ihtiyaçtan dolayı fark ÖTV yi ödeyerek 2023 yılında (2025 yılında ÖTV istisnasıyla araç alabileceğimi düşünerek) sattım. Çıkan kararname geriye yönelik işlememeli diye düşünüyorum. Konu ile ilgili resmi tebliğin çıkması mı bekleniyor?Çıkacak tebliğ hukuken geçmişi de kapsayamaz diye düşünüyorum? Ne tavsiye edersiniz?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt