Arkadaşlar, Mevzuyu şu yönden kaçırmışız: Uzun süredir X'e bakmıyordum. Aman Allahım... Vah vahhhh! Meğerse halk bize fena ifrit oluyormuş. Bunlarda ÖTV'siz araba alıyormuş, oh olmuş diye yazanlar mı yok, neler neler.
Kervana İyi Parti'de katılmış. Lütfü diye bir vekil varmış. O da şöyle yazmış:
Engellilere 5 yılda bir tanınan ÖTV’siz araç alımı hakkı, yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 10 yıla çıkarıldı.
Buna ek Yerli Katkı Oranı da %20’den %40’a yükseltildi.
Bu düzenlemeden önce engellilere tanınan ÖTV muafiyeti, önemli ölçüde suistimal ediliyordu.
Bazı bölgelerde *bazen hekimler tehdit edilerek*, bazen de parti teşkilatından gelen telefonlar sayesinde alınan raporlarla, ÖTV’siz araç almak alelade bir iş olmuştu.
Hatta öyle ki; son dönemlerde bazı yabancı otomobil bayi satışlarında engellilere ait araç satışı, toplam satışın neredeyse %50’ sini teşkil etmeye başlamıştı.
Doğru karar..!
Uzun süredir X'ye bir şey yazıp çizmiyordum. Bir an görünce iki laf etmeden duramadım:
Sen de mi Brütüs?
Lütfü!
Sen ki temel hak ve hürriyetlerinin gelişmesi, sosyal ve hukuk devletinin savunulması ve daha buraya yazamayacağım bir sürü ilke üzerine namus ve şeref sözü verdin. Dünyadan haberin olmadığı gibi engellilerin neden araç almak zorunda olduğunu da anlayamamışsın. Üstelik halkın sana verdiği denetim görevini de elinin tersi ile fırlatıp atmışsın. Bir de bunları yaparken, “Kürtler doktorlara baskı yaptı” diye yalan söyleyerek meseleyi şirazesinden çıkarmaya ve meşrulaştırmaya çalışmışsın. Devlet orada. Sor onlara: Hangi ilden kaç kişi bu haktan yararlanmış? Elinde soru önergesi verme gibi bir olanağın var. Yaz iki satır, sor! Velev ki bir an için dediğinde haklısın. Nasıl bir sonuç aldınız bu yasayı çıkartmakla? Eskiden 5 yıl istismar edebileceklerdi şimdi 10 yıl mı oldu? Bu mu?
Madem ki Lütfü, bir istismar var ortada, devlet aciz mi? Devletin gücü yetmiyor mu? Devletin polisi, savcısı, mahkemesi yok mu? Senin bu kafa yıllardır halka eziyet eden kafanın ürünüdür. Birileri bir konu hakkında denetim yapmak istemiyorsa, hakkın tamamını ortan kaldırmayı tercih etmiştir. Yasak gardaşım diyerek bu millete sopa sallamıştır. İşte sen de millete o sopa sallayanlardanmışsın.
Bak Lüftü, engelliler kimdir, nasıl yaşarlar, nasıl bir mücadele ile hayatlarını sürdürürler bilir misin? Benimki de soru? Bilginin katresi yokmuş. Senin partinde hiç mi engelli biri yok da, hadi sen bilemedin ona sormadın? İlimde cimrilik olmaz. Sorarsan anlatayım. Ama soramazsınız. Öğrenmek dahi istemezsiniz. Bu ÖTV istisnası neden çıkmıştı, amaç neydi, nasıl gelişti olaylar?
Sana engellileri anlatayım mı Lütfü? Otobüse, minibüse, taksiye binemeyen engellilerin neler çektiğinden bahsedeyim mi? Binebilenlerin neler yaşadıklarını anlatayım mı? O bakışların, o soruların, o işitmeye mecalin olmayacak lafların nasıl ortaya saçıldığını anlatayım mı? Birden bir yere gitmenin nasıl bir işkenceye döndüğünü izah edeyi mi? Dinleyemem dersen İstanbul’da kısa bir tur atalım ister misin? Cesaretin varsa, mertsen, lafının arkasında isen, buyur gel! Hariçten gazel atmakla olmuyor.
Bak şurada koca koca laflar etmişsiniz:
https://iyiparti.org.tr/storage/img/content/9Q3J/engelsiz-yasam-calistayi-basin-2.pdf (52. sayfaya bakıver) Bir şurada 125. sayfaya bakıver:
https://iyipartikadikoy.org/wp-content/uploads/2021/04/secim_beyani.pdf
İşte verdiğiniz sözler. Lafımın başında söyledim: “Namus ve şeref sözü vermiştin.” Masada duruyor.