Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aracın tertibatsız olması nedeniyle MTV muafiyeti verilmedi!?

@ahmedduman60
Merhaba, sağ taraftaki kas gücü kaybı (nörolojik veya fizyolojik herhangi bir nedenle) ayak bacak ekstremite ve el -kol şeklinde bir ayrıma tabi tutuluyor mu? herhangi bir fikriniz var mı?

Bir yakınımız transvers miyelit geçirdi ve belki bu sene sağlık raporu ile kendi üzerina araç alabilir, el ve kollarında sorun yok , sağ ayak ve bacakta güç kaybı ve yürüme zorluğu mevcut. bunların da dışında maalesef süregelen tuvalete çıkma ve kontrolü sorunu devam ediyor. iç organların kontrolüne dair sorunlar da "ortopedik" engel tanı grubu altında mı ele alanıyor merak ettim, 2023 sonrasında %90 altı "ortopedik" engel raporlarında sıhhi yakınlarının engelli adın aracı kullanabilmesi hakkı da kaldırılmış zira. bu engelli vatandaşlar için büyük zorlukları beraberinde getiriyor kanısındayım umarım çözülür. biraz uzun yazdım kusura bakmayın, iyi günler dilerim.

@ysebem,

% 40 üzeri herkes ötv'siz araç alabiliyor mu ? benim engelli raporum % 86. özel tertibatlı taşıt kullanabilir yazıyor engelli raporumda. ama sürücü raporuma özel tertibat kodlarını vermediler, sen normal sürücü olursun dediler. alamadım ötv'siz. mahkemeye başvurduk, onlar da Ankara'da heyet baksın dedi, Ankara'daki heyet de "sana özel tertibat koduna gerek yok, normal sürücü olursun" dedi. iki yılda bir kontrol şartıyla normal sürücü yaptılar.

@güney01

%90 aşağısı oranlarda ortopedik engelden dolayı ÖTV indirimli araç alımında herhangi bir oran şartı yok. Tertibatlı araç kullanması gerekir ifadesi içeren raporu ve ehliyetinde debriyaj, gaz, vites gibi hareket ettirici aksam ile ilgili yeterli tertibat kodları olması gerekiyor.

@Xanax,

Merhaba hocam, aynı durumda babam için geçerli kendisi sağ kol engelinden dolayı otomatik vites ÖTV muaf araç aldı fakat MTV muafiyetinden yararlandırılmıyor. Vergi dairesine dilekçe verdik ÖTV den yaralanırsınız ama MTV de tertibat gerekiyor diyor. Kanunda açık olarak kişinin engeline uygun özel tertibat yaptırması halinde yararlanabilir diye belirtilmiş. Ama vergi daireleri MTV için muaf tutmuyorlar. Zaten ÖTV den yararlanmışsın MTV yi de öde modundalar. Ya çizelge talep edilecek ya dava açılacak. Bu da çok uzun süreç demek.

@ozmuşlu,

arkadasım fiziken engelın varsa .. Arabayı kullanan uzuvlarında el kol bacak gibi ortopedık bır engelın var ise ve doktor evet bu engel aracı kullanmaya sorun teskıl eder der ise.. Ortopedık engellılerde % aranmaz . . benım sorunum sol ayagımda oldugu ıcın bana otomatık vıtes ozel tertıbat yerıne gecıyor , normal viteslı kullanamaıyorum . Umarım acıklaycı olmustur

Üst Alt