Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağ-kur (4b) vergi indirimi ile engelli emeklilik?

levo38

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar babama sağlık kurulundan süresiz %77 engel oranı verildi Alo 170 ile görüşmelerim sonucu vergi indirimi ile babamın bağkurdan 3960 günden engelli emekli olabileceğini söylediler
bugün vergi dairesine gidip vergi indirimi başvurusunda bulunduk sonrasında sgkya geçip bağkurdan sorumlu memurla görüştüğümde öyle bir şey olmadığını vs söyleyip malulen emeklilik bölümüne yönlendirdi oradaki arkadaşta vergi indirimini aldıktan sonra genel müdürlüğe dilekçe yazarız sskdan maaş bağlanır deyince bende babamın ssk değil bağkurlu olduğunu söyledim oda bi duraksayıp ekstra bir bilgisi olmadığını söyledi :D

Babamın bağkur tecil bilgileri ;
4B TESCİL BAŞLANGIÇ 08.08.1985
HİZMETE BAŞLAMA TARİHİNİZ 01.07.1975
ödenmiş + dondurulmuş primleri toplanınca 5400 gün için 959 günü kaldığı söylediler yani şu an primlerin toplamı 4441 gün(askerlik dahil) ve kendisi 68 yaşında

alo 170deki memurlar farklı diyor
sgkdaki memurlar farklı diyor
çevremizde direk müdürle görüşün diyen yakınlarımızda oldu
bu forumda da bir kaç konu okudum burada da bağkurluların engelli indirimi almasına gerek kalmadan engelli emekliliğine başvurabileceğini söyleyen kişiler var kafam inanılmaz karıştı...
bu arada babam yakalandığı hastalıktan dolayı 2-3 yıl kadar malulen emekliydi sonrasında hastalığında iyileşme olduğu için yaklaşık 1.5 yıl önce maaşı kesildi 1-2 kere itiraz edip tekrar heyete girdik ama sonuç red gelip durdu

bu konuyla ilgili bilgisi olan, yardımcı olabilecek birisi var mı acaba? :confused: :(

levo38

Öncelikle Bağkur'dan emeklilikte vergi indirimi de eldeki rapor da bir anlam ifade etmez. SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif tanılı teşhis koyulursa 4680 prim günü ile, Orta tanılı teşhis konulursa 4320 prim günü ile, Ağır tanılı teşhis konulursa 3960 prim günü ile emekli olunabilir

bagkur.PNG

5510 sayılı yasanın 28. maddesi uyarınca erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvuracaksınız. Sizi hastaneye sevk edecekler. Hastane SGK Hastalık Listesi'ne göre teşhisi yazacak ve raporu sgk'ya gönderecek. SGK rapordaki bilgileri SGK Hastalık Listesi'ne göre değerlendirecek ve hastalık düzeyine göre Hafif-Orta-Ağır düzeyi belirleyip prim günü ve sigortalılık süresi de tamamsa emekliliği onaylayacak.

Bağkur saçma bir şekilde önce malulen emeklilik açısından işleme koyup Ağır tanısı yoksa "malul değilsiniz" diyerek başvuruyu reddedebiliyor. Böyle olursa, "ulan ben de biliyorum, 5510 28'e göre işleme koyun" diye dilekçe vereceksiniz.

Öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ederim :) Maaşı kesildiğinde karara itiraz etmiştik akabinde gelen red kararıyla birlikte bizi 5-6 ay sonra tekrar gelin heyete yollayalım demişlerdi, o zaman gittiğimiz heyetin sonucunda da red çıkmıştı ona da itiraz etmiştik ama yine red gelmişti.
Son gelen raporu 28. maddeye göre işleme koydurabilir miyiz acaba? En son heyete 2021 haziran ayında girmiştik

Bu arada bu %40-49, %50-59 ve %60 üzeri oranlar çalışma kaybı oranları mı yoksa engel oranları mı? Babamın heyet ve itiraz sonuçlarında çalışma kaybının %60ının kaybedilmediğine karar verilmiştir gibi bir şey yazıyordu da

Tamamdır :) en son raporumuzu tekrardan işleme koydurma hakkında bir fikriniz var mı acaba?

En son rapor dediğim sgknın bizi 2021 haziranda malulen emeklilik için yolladığı hastanenin heyet raporu =) onu tekrardan 28. madde üzerinden işleme koydurabilirim inşallah

OturanBoğa

Birazdan SGK'ya gideceğim umarım bir aksilik olmaz :)
Babamı 2021 haziran ayında malulen emeklilik için yolladıkları raporu 28. maddeye göre işleme koymalarını vs isteyeceğim, umarım SGK babamın ödenmemiş primleri olmasına rağmen dilekçemizin cevabına babamın hafif, orta yada ağır tanılı olduğuna dair bir cevap verirde ona göre işimize bakarız çünkü babamın ödenmiş + ödenmemiş ve askerlik borçlanması hesaplandığında toplam 4441 günü oluyor.
İnşallah en kötü orta teşhisi koyarlarda borçlarını bir şekil ödeyip emekliliğine başvuru yaparız eğer hafif koyarlarsa ekstradan 7-8 ay kadar prim yatırmamız gerekecek gerçi ona da razıyız maaşı 1.5 yıldır kesik vaziyette...

Edit : Merhabalar şu an saat 13:30 ve mesajıma ekleme yapıyorum.
Sabah 10 civarı SGKya gidip memur arkadaşlarla tekrar görüşüp Bülent abinin söylediği kanun ve maddesini söylediğimde önceki görüşmelerime istinaden daha bir ilgili alakalı davrandılar :D Sağ olsunlar yardımcı oldular şimdi 2021 hazirandaki bizi yönlendirdikleri hastanenin raporuyla ve bizim 3-4 ay önce kendi aldığımız engelli raporuyla babamın çalışma kaybının tespitine dair bir dilekçe yolladık inşallah tekrar hastaneye sevk etme vs durumları olmadan babamın çalışma kaybı tespitini yaparlarda günü tutuyorsa borcumuzu ödeyip emekliliğine başvururuz :)
Ekstra bir şey oldukça konuyu güncelleyeceğim.

Bülent abi sana da tekrardan teşekkür ediyorum sağ olun :)

İki kere sordum koyacaklarını söylemişlerdi :) Şimdi DYSde böyle gördüm acaba doğru mudur? 28/5'e göre işlem açmışlar ama konuda maluliyet yazıyor doğrudur herhalde :) size de tekrardan teşekkür ederim Bülent abi çok sağ ol, kanunla maddesini net bir şekilde söylemesem uğraştırıp duracaklardı yine...

https://www.hizliresim.com/skngs1v
skngs1v

levo38

Muhtemelen yukarıda yazdığım şekilde olacak: Bağkur saçma bir şekilde önce malulen emeklilik açısından işleme koyup Ağır tanısı yoksa "malul değilsiniz" diyerek başvuruyu reddedebiliyor. Böyle olursa, "ulan ben de biliyorum, 5510 28'e göre işleme koyun" diye dilekçe vereceksiniz.

4b engelli emeklilik başvuru ile alınan ağlık kurumundan alınan iş gücü kaybını.....

OturanBoğa

5510 sayılı yasanın 28. maddesi uyarınca 4b engelli emeklilik başvuru ile Sgk nın yönlendireceği sağlık kurumundan alınan iş gücü kaybını yada hastalık düzeyini gösterir rapor Engelli kimlik kartı alımında ve engellilik durumu nedeniyle tanınan yasal muafiyet istisna ve avantajların kullanılmasında yeterlimidir?

Bu statüde engelli emekliliğe başvuran ve sağlık kurumundan iş kaybını gösterir rapor alan 4b mensuplarının engelli kimlik kartı, emlak ve gelir vergisi muafiyeti ve benzeri istisnalardan faydalanabilmeleri için vergi dairesine başvurup ayrıca Vergi indirimi belgesi alması gereklimi? Bu yola başvurulması halinde tekrar sağlık kurumundan engellilik yüzdesini gösterir rapor almak gereklimi?

teşekkür ederim.

golyath

4b statüsünde emeklilik ile vergi indiriminin hiç bir ilgisi yok. 4b'lilerin emeklilik için sigorta müdürlüğüne başvurması ve onların sevki ile hastaneden rapor alması gerekir.

sorum standart 4b emeklilik değil engelli 4b emeklilik ile ilgiliydi.
vergi indirimi ile engelli emekliliğin aynı olmadığı bilgisine vakıfım.
sorum, 4b engelli emeklilik sürecinde sağlık kurumundan alınan hastalık düzeyini gösterir raporun Vergi indirimi veya engelli kartı çıkartılmasında işe yarayıp yaramayacağıdır?

golyath

Üzerinde oran bulunan rapor vergi indirimi engelli kartı vb. haklar için de kullanılabilir.

Güncelleme!
Uzun bir aradan sonra tekrardan merhabalar :)
En son girdiğimiz heyet raporu ve hastaneden engelli kartı için aldığımız heyet raporunun 28/5 maluliyet tespit dilekçe başvurumuza dün yanıt geldiğini görünce bugün hemen SGK gittim ve babamın Orta düzeyde çalışma kaybı olduğuna karar vermişler.
Bağkurdaki memur dosyayı inceleyip kriterlere baktıktan sonra bizi telefonla arayacağını söyledi.
İnşallah hayırlı haberler alırız daha neyin kriterini arıyorlar bilmiyorum ama umarım yine bir pürüz çıkmaz...

OturanBoğa

Bülent abi selamlar :) Babamın orta derecede çalışma kaybının tespit edildiği kağıdın yanında da tahsis talep kağıdıda vardı onuda ekstradan yollamışlar
memur bey bunun ayrı kriterleri var kriterlere bakıp sizi telefonla arayacağım dedi(aramadı :D yarında aramazsa pazartesi tekrar gideceğim) de neyin kriteri acaba bir fikriniz var mı ?
28. maddenin 5. fıkrasında;
Çalışma Gücü Kaybı %60 ‘In Altında, Ancak % 40 Ve Üzerinde Özürlü olanlardan:
- Özür Oranı, % 50 ilâ % 59 arasında ise, en az 16 yıldan beri sigortalı olmanız ve 4320 gün,
- Özür Oranı % 40 ilâ % 49 arasında ise, en az 18 yıldan beri sigortalı olmanız ve 4680 gün,
Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanılabilir.

yazıyor birde bu en alttaki malulluk,yaşlılık primi bildirmiş olmak şartıyla dediği kısmın anlamı nedir acaba? neyi bildirmemiz gerekiyor?

babam 68 yaşında, malulen emekli olmuştu bi 2 yıl maaş aldıktan sonra %60 üzeri rapor verilmediği için maaşı kesildi, dondurulmuş borçlarını ödediğinde 4441 günü olmuş olacak, daha neyin kriteri olabilir acaba bir fikriniz var mı? memur bey ister istemez benim kafamı karıştırdı da :D

edit: herhalde kriter dediği sigortalılık yılı filan sanırım

Selamlar :)) az önce sgkdan ödenek talep belgesi ve borç ihya belgesi aldım
Belgeleri babama doldurup imzalatıp tekrardan sgkya teslim edeceğim :))
Memur arkadaş Ödenek talep belgesinde yaşlılık aylığını seçmiş ona göre işlem yapılacak sanırım
Borç ihyasından sonra borcumuzu ödeyince babam emekli olacak inşallah :)))) bülent abi yardımların için çok teşekkür ediyoruz sağ ol var ol :))
4 yıldır malulen emeklilikle vs süründürüyorlardı böyle bir şey olduğunu bilmiyorlar mıydı, akıllanıra mı gelmedi yada uğraşmak mı istemediler bilemiyorum en iyisi sağlık olsun diyelim bari :D

işte ülkenin geldiği duurm liyakatsizlik ve rezillik.onca memur bilmez mi? hasta insanı yakınlarını aylardır uğraştırıyolar bu onların işi bunu onların bilmesi lazım.bilmiyorlar araştırmıyorlar.kadrolar doldurulmuş şişirilmiş birilerinin yakınları memur yapılabilsin diye. imamdan spor müdürü , güreşçiden banka ykü olursa bu olur .

Merhabalar...
Kötü haberle geldim
Babamın zamanında 20bin tl dondurduğu borcu ihya talebinin cevabında 86bin tl olarak bize bildirdiler
Kağıtta prime esas günlük kazanç beyanımız üzerine hesaplanmıştır yazıyor
Bu ne saçma bir iş

OturanBoğa

Vallahi... memurların iş bilmezliği yüzünden 4 yıldır sürünüyoruz
1.5 yıldır maaş kesik
Geçen yılın yapılandırmasını kaçırdık birde enflasyon kurbanı olduk
Neyse sağlık olsun kredi çekebilirsem babam için kredi çekeceğim yada o çeker ben ona kefil olurum bilmiyorum :)

Bu arada memur arkadaş raporun kontrole tabi olabileceğini söyledide olabilir ne demek öyle mi değil mi?? Gelen kağıtta öyle bir şey görememiştim...
Her türlü sorunlular... yarın bir daha gitmem gerekecek :D

hanifeaydin

keşke aylardır uğraşıyor olsak ... 2018de babamı malulen emekli yaptılar o zamandan beri heyetlerde sürünüyoruz ki 2020 kasımda babamın maaşı kesildi :) o zamandan beri bir sürü dilekçe verdik kararlara itiraz ettik memurlarda sağ olsun bize isteğe bağlı bağ-kur ödeyebilirsiniz, bir yerde çalışabilirsiniz gibisinden abuk subuk şeyler söylüyorlardı :)) birininde aklına çalışma kaybına bağlı emeklilik olayı gelmemiş ya bravo gerçekten oturdukları koltuğa yazık :=))

Sgkdan çıktım
Orta düzeyde çalışma kaybı kontrole tabi değilmiş şükür
Geriye kredi çekip borcu kapatmak kalıyor :))
Babama ziraat kredi vermiyorlar bende anca yetim aylığım ile 60bin çekebiliyorum, üstünü tamamlaması için babam adına başka bir bankayla görüşeceğiz bakalım hayırlısı

tekrardan merhabalar
https://prnt.sc/RoIlBobnihjT
bu 86bin tl ihya borcu yanında birde 5656 tlyide mi ödemek zorundayız ?? Hey Allahım ya rabbim ya bu nedir böyle ...
ihya borcunu ödesek 4320 günü geçiyor 4400 filan oluyor yetmez mi ya?
OturanBoğa bir fikrin var mı bülent abi? :( sgkdaki memurlarda bir şey demiyor kağıt veriyorlar toplam borcu ödeyin diyorlar ee bu 5600tlde ek prim borcu çıktı :D of of

Tekrardan sgkdan çıktım, 5600 tllik prim borcunuda ödememiz gerektiğini söylüyorlar
İhya borcunu kapatınca zaten 4320 günü geçiyoruz bi rahat bırakmadılar :))

levo38

Maalesef, borcu ödemekten başka yol yok. Bence ödemenin taksitlendirilmesi konusunda SGK ile konuşun. Bu tür inisiyatifler kullanıyordur eskiden.

Hiç bir şey yapmıyorlar abi...
60bin kendim çektim
5600 tlyi bir çocukluk arkadaşımdan borç aldım
27.000 tlyide tanıdık bir abi tamamlayacak, pazartesi hallolacak inşallah...
2 gün sonrada yapılamdırma çıkarırlar ama neyse yapacak bir şey yok

Borçları yatırdım :)) makbuzları, tahsis talep ve gss borcu yoktur kağıtlarınıda teslim ettim.
Şimdiden hayırlı uğurlu olsun diyelim:)) biraz can sıkıcı bir borç ödedik ama Allah büyüktür öderiz inşallah :)) Bülent abi hakkını helal et yardımların için çok teşekkür ederim :))

Bağkur Maluliyet 2. Karar işlemi (zc) ne demek acaba

selamlar :))) bugün itibariyle çok şükür babamın emekliliği onaylandı :))))
Öncelikle Bülent abi olmak üzere ilgilenen, yardım eden herkese çok teşekkür ederim sağ olun var olun :)

bülent bey merhaba
görüyorumki forumda ciddi bilği yardımınız var ..teşekkürler
sizdem ricam bana yardım etmeniz

sorum şu;
ben kendim iki ay önce doktor heyetine bireysel başvuruda bulundum ve kalp ve şekerden %48 rapor verdiler
vatan cad.vergi dairesine elden teslim ettim raporu ve belgeleri
ankaradan dün %48 süresiz oyayım geldi

1999 dan2004 kadar sigorta sonrası esnaf bakuru tekrar bir yıldır sigorta yatırıyorum
anlattıklarınızdan yola çıkarak bagkurdan emeklilik için dilekçe vermeye korkuyorum
ssk dan henüz 2,5 yıl daha yatırmam gerekiyor emeklilik için

ne yapayım
bakurdan emeklilik için pirimim tamam (fakat red.vs korkuyorum
ssk dan son 3,5 yıl şartı için 2,5 yıl yatırmam gerekiyor

son tahlilde siz bir şey söyleyin onu yapayım
çok teşekkürler...

Bende sizinle aynı durumdayım Bağkur lu vergi indirimi ile emekli olamıyor Ek1 hastalıklar listesinde hastalıklarınız bulunuyorsa sevk talep edip şansınızı deneyebilirsiniz. Ancak tek hastalıktan %40 dahi olsa ek1 hastalıklar listesinde rahatsızlığınız olması gerekiyor. Bu durumda çok zor diye düşünüyorum. 2.5 yıl prim ödeyip 4a kapsamında 2003 öncesi girişiniz varsa o zaman vergi indirimi ile emekli olabilirsiniz.

1999 ssk girişliyim
kalp ve şeker 2 rahatsılığın toplamı %48 süresiz raporluyum
dediğim gibi
bagkur emekliliği işleri sarpa sardırmak olacak gibi.

ssk dan emeklilik için 2,5 yıl beklerken vergi indirim belgem geçerliliğini yitirmez umarım

zeki ben

Bağkur'dan emekli olunacaksa SGK Hastalık Listesi'ne göre net bir tanı teşhis olmalı. Yok eğer son 2520 primin fazlası 4a olacaksa ve emeklilik 4a'dan olacaksa, o zaman elde edilmiş bir vergi indirin hakkı bulunmalı. O hakka istinaden günü geldiğinde erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvuracaksınız. Yeni rapor felan istemeden emekli ede ekler sizi.
Ancak dikkat: Sonradan her ne amaçla olursa olsun alınan düşük oranlı rapor emekli olduktan sonra SGK'nın kontrole çağırmasına neden olur. O nedenle sakın düşük ıranlı rapor almayın.

2008_oncesi.PNG

Üst Alt