Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkur'luyum. 5510 yasanın 28. maddesine göre emekli olmak istiyorum..?

karakas69

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Benim %60 sürekli özürlü kimliğim var. Bedensel engelli 15 yıllık bağkurluyum.
01.01.1995 başlangıcım
bağkurlu olmadan önce engelim vardı. daha önce emekli olamıyorduk. 5510 sayılı kanunun 28. maddesine göre emekli olabilirmişim diyolar.
bilgi verirseniz sevinirim.
bir de neler yapmam lazım.

vergi indirimine hiç müracat yapmadım. benden istenecek yeni raporda özür oranımı düşürebilirler mi.

engelim sol kol omuzdan ampute (üst ekstremite) diye geçiyor.
sevk ettikleri hastanaden alacağım oran yeterli mi yoksa yine ankara mı son kararı veriyor.
aydınlatırsanız sevinirim.tşk ler.

% 60 ve üzeri olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 15 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3960 gün,
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
primle emekli edilirler

Siz kendi sakatlığınızla %60 ve üssü rapor alacağınıza eminseniz şimdi başvurun aksi halde 1 yıl daha bekleyeceksiniz.

Evet, 5510/28 ile %40 ve üzerinde işgücü bulunan Bağkurlularf da erken emeklilik hakkına kavuştular. Bu kapsamdaki kişiler yukarıda Emrullah arkadaşımızın aktardığı şekilde kademeli olarak emekli olabiliyorlar.
Emeklilik zamanınız geldiğinde sigorta müdürlüğüne başvuracaksınız, kurum sizi bir hastaneye sevk edecek, hastane sakatlığınıza dair bulguları/tanıyı işgücü kaybı cetveli'ne göre yazacak, raporu sgk sağlık kuruluna gönderecek, kurul raporu işgücü kaybı cetveli'ne göre değerlendirecek ve hangi oranda işgücü kaybı olduğunu tescil edecek, sonra da emekliliğiniz onaylanacak.

Kendi aldığınız raporun hiç bir geçerliliği yok.
Tek belirleyici olan işgücü kaybı cetveli'dir. Orada Üst Ekstremite Amputasyonu'nu düzenleyen 2.3 sayılı tablo "Omuz dezartikülasyonu" düzeyinde aputasyon için %60 işgücü kaybı oranı öngörüyor. Bu tanı net olarak rapora yazılırsa, Ankara'nın düşürmesi söz konusu olamaz.

çok teşekkürler bülent bey vede miremur kardeş.ocağın ilk haftası müracat edicem gelişmeleri yazıcam buraya...

Bağkur prim borcu..

slm bülent bey,

benim yüzde 60 raporum var, sol kol omuzdan ampute. 01.01.1995 girişli bağkurluyum 01.01.2010 15 yılım doldu. halen bağkurluyum.
dün (p.tesi) şişli bağkura gittim müracat ettim, dilekçeye de 5510/28 genelgeyi ekledim .19900 tl prim borcum var. işlemler güzelce başladı. memur kontrol etti. hastaneye sevk yazısını yazdı. dosya yukarı şefe gitti. fakat şefleri prim borcunu ödemeden hastaneye sevk edilmez dedi. ve işlemim iptal edildi.

ben hastaneden raporu alıp,emeklilik kesinleşince prim borcumu kapatmayı düşünüyodum.fakat olmadı ,biliyosunuz işgücü kaybı yüzde 59 a düşse 1 yıl daha beklemem lazım. fakat raporu alıp garanti edebilsem. kredi çekip borcu yatıracaktım. bağlanan maaşla da öderim diye düşünüyodum.

şimdi ne yapmamo önerirsiniz?

birde prim borcunu yatırmadan sevk işlemim gerçekleşmez mi diye sormak istiyorum.

saygılar...

Maalesef kuruma borç varken emeklilik işlemleri başlayamaz. Bu konuda yapılabilecek bir şey yok.

Bir puan da o kadar kritik ki, doğrusu bir şey diyemiyorum... Ama şimdi sakatlık oranı cetveli'ne baktım, eğer amputasyon düzeyi tam olarak "Omuz dezartikülasyonu" düzeyinde ise, bu durumda oran çok net olarak %60 olarak belirlenmiş. Bir sorun olacağını sanmıyorum. Ama işte, bir tesrlik olursa 19 bin TL kredi çok zorlar... Ne desem sorumluluk büyük, o yüzden sizin karar vermeniz gerek...

Not: Bağkur'unuzu sonlandırmazsanız bir sene daha prim borcunuzun üstüne ekleneceğini de unutmamak lazım...

Evet haklısınız Oturan Boğa,Prim borcu 50 lira dahi olsa almadan işlem yapmıyorlar.Çünki ben yaşadım.Banka dekontunu görmeden işlem yapmadılar.Karakas69 tavsiyem eline para geçtikçe yatırması bir sene sonrada Yaşlılıktan mürcatla işi garantilemesi,Yanılılıyorsam düzeltin Oturan Boğa,bağ-kurdan malulen emekli olması çok zor.Malulen emekli yapmamak için ellerinden geleni yapıyorlar.Emekliliği seneye daha kesin olur bence,karar yine sizin...

birkaç ,ortopedi doktor tanıdığada sordum.yüzde 60 diyolar.p.tesi tekrar bağkura gidip şefleriyle bi konuşacağım durumu anlatacağım.olmassa yapacak bişey yok.mecbur yatıracaz parayı şansımızı deneyecez.miremur kardeş 1 yıl bekle garanti et diyon ama ortalık iş durumları malum.zaten 4 yıl ödeyemedik 20000 tl oldu.1 yıl sonra 30000 olur onu ödemek daha zor.yinede fikirleriniz için tşkler...

bağkur da bazen af çıkıyor borç faizlerini en aza indiriyorlar ama ne zaman çıkar bilinmez...

tarihi iyi bilmiyorum ama 2008 de haliba pirim ceza affı ben ondan yararlanıp yatırdım
teşkisizde ozaman yatırsaydınız sadece ana parayı alıyorlardı

Evet haklısın iş güç herşey aldı başını gidiyor,Birde kanuni gerçekler var,prim borcun varsa kesinlikle işlem yapmazlar bilgine sundum....

miremur;507286anlaşılan sigortalılar' Alıntı:
% 60 ve üzeri olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 15 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3960 gün,
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
primle emekli edilirler
Siz kendi sakatlığınızla %60 ve üssü rapor alacağınıza eminseniz şimdi başvurun aksi halde 1 yıl daha bekleyeceksiniz.
........................................................................
Daha öncede yazdığım gibi bir öneride bulunacağım...Sen %60 şı aalbileceğine inanıyorsan şimdi başvur,ancak üzülerek söylüyorum benim % 80 iken emekli olduğum rapor %60 la onay aldı.Bak Şenol71 arkadaşa %4o iken %20 ye çekerek onay vermediler.

ben çok araştırdım amputelere indirim yapmaları çok zor.en son çıkan cetveldede oranım %60,ortopedici 3 doktorada sordum ayrıca.yok öyle birşey yapamazlar dediler.zaten yapsalar bile itirazda hakkını alırsın diyolar.inşallah gerek kalmazda 60 ı alırım:)

ben 1992 de ameliyat geçirdim.hastaneden çıkışta durumumu belirtir rapor vermişlerdi.tesadüfmü desem şansmı desem onu saklamıştım.Allah size kolaylık versin.eğer operasyon geçirdiği hastaneyi biliyosa,ordan araştırmaktan başka çare vardır inşallah.aslında istedikleri işe başlamadan evvel sakat olduğunu belirlemek zannediyorum.kayıtları bulamassa yeni sevkle işe başlamadan evvel sakat olduğunu tesbit ettirmeli.bu benim tahminim.ama yinede oturanboğa daha iyi bilir.

bülent abi,
1) emeklilik başvurusunu yaparken işyerimi kapatıpmı başvurmam lazım.
2) işyerimi kapattım fakat rapor oranım düştü 1 yıl daha beklemem icapettiğinde 1 yılı ssk lı olarak ödeyip emekli olabilirmiyim.yoksa bağkurlu mu olmam lazım.veya askerliğimi yapmıştım onu borçlana bilirmiyim.

bilgi verirseniz sevinirim.

1)Bağkurdan ne zaman kapatacağını öğrenebilirsiniz,bende net oalarak bilmiyorum.
2)en son 3.5 yıl nereye prim yatırırsanız oradan hak sahibi olursunuz,
3)Gün yıl prim şartlarınız uyuyor ve yetiyorsa neden askerlik borçlanmasını düşünüyorsunuz.Zaten sizin normalde borunuz yokmu?Azmı geldi borç üstüne askerlik borcunu talep ediyorsunuz.

emrullah kardeş,askerlik borçlanmasını,raporum yüzde 60 ın altında gelirse 16 yılı tamamlamak için kullanabilirmiyim diye sormak istemiştim.

Yinede askerlik borçlanmasının mantığı yok.Sen şimdi emekliliğe başvursan evrak gitti geldi hastane rapor bağ-kur Ankara derken zaten 8-10 ay geçer.Olumlu geldi mesele yok.Aksi halde zaten normal emekliliğinin zamanı gelmiş olur.Ne dersin?

Bülent bey,prim borcumu ayarladım bu hafta yatırıp, 5510/28 e göre emeklilik müracatımı yapıcam.
her ihtimale karşı hastaneden raporum yüzde 60 ın altı çıkarsa (sol kol amuzdan ampute,üst ekstremite), bağkurluluğum 15 yıl 2 ay.rapor 50-59 arası gelirse 16 yıl için kalan 10 aylık süreyi askerlik borçlanması yapıp emekli olabilir miyim.
çünkü emekli olamassam 20000 tl lik prim borcunun 10000 tl sini kredi çektim. askerliikten sonra sakatlandım(1992), sakatlıktan sonra bağkurlu oldum (1.1.1995).

vereceğiniz bilgiler için tşk ler

Hadi hayırlısı...
Tabii ki askerlik borçlanması yapabilirsiniz. Askerliğiniz ilk sigortalılığınızdan önce ise, borçlandığınız süre kadar öne alınır sigortalılık başlangıcı ve tabii o süre priminize eklenir.

Sizin için en önemli konu, kurumun 25. maddeye göre malulen değil, 28. maddeye göre sakatlıktan dolayı erken yaşlılık emekliliğinden işlem yapması...Buna çok dikkat edin.

Arkadaşlar bağkura borcumu yatırdım 31 martta emeklilik başvurumu yaptım.haseki hastanesine sevk ettiler ordanda randevu aldım.raporumu alıp emekli olucam kısmetse.şu ana kadar sorunsuz ilerledim,inşallah bir sorun çıkmadan kurtulurum.gelişmeleri buraya yazıcam......

Arkadaşlar,

raporumu aldım hasekiden, SOL OMUZ DEZARTİKÜLASYON yazdı doktor sağolsun .ama oran yazmıyor.
sordum oran niçin yazmıyor diye. artık sadece teşhis yazıyoruz diyolar.
ilk dolaştırdığım evrakta doktor hem onuz dezartikülasyonu yazdı hem de oranı %60 yazdı.
heyetin verdiği raporda oran yazmıyo şimdi.

acaba ankaraya mı gidip oran orda belirlenecek...

Aslında hastaneler bu konuda yanlış uygulama içinde. Malulen emeklilik tespitinde evet, rapora oran yazılmıyor, ama onun dışındaki başvurularda oran yazılması gerek.
Yazılmaması soun yaratır mı, belki; bilmiyorum... Büyük olasılıkla SGK sağlık kurulu raporu değerlendirip oranı kendisi belirleyecektir...

Bekleyip görmekten başka bir yol gibi...

evet bülent abi biraz araştırdım kasım 2009 da bi genelge yayınlanmış oran yazılmıyo.oranı sgk sağlık kurulu belirleyecek.hayırlıssıyla emeklilik onayım gelir inşallah.

2009'da bir genelge yayınlanmış mı, yayınlanmışsa genelgede ne yazıyprmuş, bilmiyorum. Bence görevli kişi bilmeden konuşuyor olabilir...

2008 sonunda maluliyet tespitine dair yayınalanan bir yönetmlik var ve orada "g) Sağlık kurulu raporlarının karar hanesinde çalışma gücü kayıp oranı belirtilmez, "Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenecektir." ibaresi yazılır" der. Bunun dışında kalan rapor için özürlülük ölçütü yönetmeliği vardır ve orada 8. ve 9. maddeler oranın yazılmasını öngörür...

Sayı : B.13.2.SGK.0.11.07.00/951-14.910.517
13/11/2009
Sevk verilen sigortalılarımıza maluliyet ve iş kazası raporları yerine genellikle özür oranı içerir rapor tanzim edildiği görülmekte olup hastane sevk yazılarında; Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği esaslarına göre maluliyet veya iş kazası talebi dikkate alınarak rapor düzenlenmesi ve raporlandırma aşamasında kullanılan dayanağı tıbbi belgelerin de gönderilmesi gerekmektedir.
Bu hususta yapılacak tıbbi işlemlerde rapor hazırlamakla yetkili kılınan hastanelerin dikkat etmesi gereken unsurlar aşağıda açıklanmıştır.

Sağlık Kurulu Raporlarında;
1-a) Hastane adının,
b) Sigortalı veya hak sahibinin adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, baba adı ve doğum tarihi bilgilerinin,
c) Raporun tarih ve sayısının,
ç) Hastaneye giriş ve çıkış tarihlerinin,
d) Sigortalı/ hak sahibinin mühürlü fotoğrafının,
e) Sağlık kurulu raporunun düzenlenme nedeninin, (maluliyet, iş kazası, meslek hastalığı)
f) Kimlik tespiti yapılarak sigortalı/hak sahibinin talebine esas teşkil eden hastalık ya
da arızalarının, ilgili branşlarca muayenesi sonucu, muayene bulgularının her bölümün karşısına ayrıntılı olarak yazılmasına,
g) İlgili branşlarca yapılan tetkik sonuçlarının sağlık kurulu raporuna yazılıp, tetkik raporlarının aslı ya da onaylı fotokopilerinin eklenmesine,
ğ) Eklenen test ve tetkik belgelerinde sigortalı/hak sahibinin adı, soyadı ve tetkik tarihinin belirtilmesine,
h) Devam eden tedavisi varsa tedavi protokolünün belirtilmesine,
ı) Tıbbi terimlerin kısaltılmaksızın yazılmasına,
i) Daha önce aynı hastanede tedavi görülmüş ise, buna ilişkin işlem tarihinin de yer aldığı epikrizler, ameliyat notları, patoloji raporları, tetkikleri ve benzeri belgelerin aslı veya resmî onaylı fotokopilerinin eklenmesine,
j) Hekim muayeneleri, tetkikler vb. işlemler tamamlandıktan sonra bilgisayar ortamında yazılmış ve sağlık kurulunca onayları tamamlanmış, asıl nüshasının sevk veren sosyal güvenlik il müdürlüğüne gönderilmesine, hasta yakınlarına bir nüsha verilecek ise “aslı gibidir” onayı yapılarak verilmesine,
k) Sağlık kurulu raporlarının karar hanesinde çalışma gücü kayıp oranı belirtilmeksizin, "Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenecektir." ibaresinin yazılmasına,
dikkat edilecektir.

Yok mehmet, bu aktadığın da maluliyet ve iş kazalarının tespiti için geçerli...

ok abi .doğru ben yanlış anlamışım.Bülent abi raporumda sadece, teşhis:sol omuz dezartikulasyonu karar:durumunu bildirir rapordur diyor.oran yazmamışlar.birde sgk da bi tanıdık arkadaş var bağkura sordu 9 gün oldu rapor daha bağkura gitmemiş.normalmi bu gecikme....

Üst Alt