Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkur'luyum. 5510 yasanın 28. maddesine göre emekli olmak istiyorum..?

miremur kardeş sen tecrübelisin .senin emeklilik ne kadar sürdü.gerçi senin ankara maceran vardı.bizimki istanbuldan olucak galiba.ankaraya gidicekmi acaba.....

Büyük bir ihtimal gider.İş gücü kaybı tesbiti Ankara'da yapılır,tamam emekli deniliyor,süre yani maaş taksimetresi o zaman başlıyor...ya sabırda bizlere düşüyor...

Bülent bey,Miremur kardeş bugün bağkurdan aradılar.raporum ulaşmış onlara.memur bey,askerlik yaptığıma dair belge istedi.onuda aldım.p.tesi vericem bağkura .dosyamı yüksek sağlık kuruluna göndereceğini söyledi.bizim istanbul bağkur güzel çalışıyo.aman nazar değmesin.gelişmelerden haberdar edeceğim.....

Haydi hayırlısı,inşallah emekliliğini tebrik edeceğiz yakında....Bekle ve moralini bozma olmazmı?

Yahu bu sitede Bu insaların bagkur denen kurum dan Çektikleri neler ya bu kurumun baştan aşagı yenilenmesi gerekli...

bülent bey,ilker bey,bugün bağkura gittim askerlik hizmet belgemi verdim.
memır dosyamı hazırlamış ankaraya yollayacağım dedi. yazdıkları yazıya baktım. işaretli şıkta (*) yüzde 40 ile yüzde 59 arasında ne oranda işgücü kaybettiğini soruyorlar.
doğru mu bu
acaba yüzde 60 almayı imkansız halemi getiriyorlar.

acele cvp bekliyorum.
tel açıcam

Aslında bu ibare 28. maddeye göre değerlendirildiğini gösteriyor. Yalnız, o oranları yazmamaları gerek. Zira 28. maddenin 4. fıkrası %60 ve üzeri sakatlığı bulunan ve/fakat malulen emekli olamayan kişilerin emekliliklerini de düzenler. Yani, sevkte oran değil, "[FONT=TimesNewRomanPSMT]Çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü en az ne oranda kaybettiğini[/FONT]" yazılmalı/işaretlenmeli ([FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]2009/67 sayılı genelge)
[/FONT]

Bülent bey merhaba bugün bağkurdan yazı geldi.

İlgide kayıtlı talebinize istinaden dosyanız incelenmiş olup, raporunuz genel sağlık sigortası genel müd. maluliyet ve sağlık kurulları daire bşk.lığınca 5510/28.mad göre incelemiş haseki eğt.arş.hast.7120 sayılı raporu uyarınca; özür durumuna göre tüm vucut fonksiyon kaybı oranının %60 (yüzde altmış)olduğuna karar vermiştir.
5510/28.mad 5. fıkrasına göre tarafınıza yaşlılık aylığı baplanabilmesi için 16 yıl sigortalılık süresi ve bu süre içinde ödenmiş 12 yıl (4320) gün priminiz bulunması gerekmektedir .rapor tarihiniz itibariyle 15 yıl 4 ay 10 gün sigortalılık süreniz ve 15 yıl 1 ay 28 gün (5485gün) ödenmiş priminiz bulunmaktadır.
16 yıl sigortalılık süreniz bulunmadığından tarafınıza yaşlılık aylığı bağlanamamıştır.​

bu durumda ne yapmalıyım .yüzde 60 ım onaylanmış. bağkur mu bilmiyor acaba...

Hey Allahım! :)

Aşağıdaki dilekçeyi yazın ve size gelen cevabın fotokopisini de ekleyerek karara itiraz edin

xxx'na,​

xx tarihinde yapmış olduğum itiraza karşılık tarafıma verilen yazılı cevapta (EK 1) "özür durumuna göre tüm vucut fonksiyon kaybı oranının %60 (yüzde altmış) olduğuna karar" verildiği, ancak 5510/28. maddesinin 5. fıkrasına göre tarafıma yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için "16 yıl sigortalılık süresi ve bu süre içinde ödenmiş 12 yıl (4320) gün primin" bulunması gerektiği bildirilmiş ve sonuç olarak "16 yıl sigortalılık süreniz bulunmadığından tarafınıza yaşlılık aylığı bağlanamamıştır" denilmiştir.

Ne var ki bu değerlendirmenin ne mevzuata ne de teamüllere uygun olmadığını düşünüyorum. Şöyle ki:

Bilindiği gibi yasa erken emeklilik için şu sakatlık oranlarını öngörmektedir:
1) 5510 / 25-26-27 gereğince %60 ve üzeri oranla maluliyet derecesinde işgücü kaybı olanların malulen emekliliği
2) Bir nedenle (5510/25: "Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.") malulen emekliliği mümkün olmayan ve/fakat %40 ve üzeri sakatlığı bulunanların erken Yaşlılık emekliliği.

Diğer yandan Yaşlılık emekliliği ise 28. maddenin 4 ve 5. fıkralarında düzenlenmiştir:
"Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar."
Görüldüğü üzere burada da kanun yapıcılar üç oran belirlemiş:
1- % 40 ilâ % 49 arasında olanlar
2- % 50 ilâ % 59 arasında olanlar
3- Sakatlık oranı %60 ve üzerinde olup malulen emekli olamaayanlar.

Bu veriler ışığında bakınldığında, dahası benim %60 işgücü kaybımın bulunduğu kurum tarafından tespit edilmişken, sakatlık oranı "%50 ilâ %59 arasında olanlar"ın emekliliği için öngörülmüş "16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün prim" şartının tarafıma uygulanmasının mevzuata aykırı olduğu açıktır.

İş bu nedenle, malulen emekli olamadığımdan hareket ve 28. maddenin "en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır" diyen 4. fıkrası gereğince tahsis işlemlerimin yapılarak tarafıma yaşlılık aylığı bağlanmasını arz ve talep ederim

bülent bey, bugün sinir oldum yazıya.bağkurda ilgili memur vardı iyi bi arkadaş aksine bugün izinliymiş.yarın geliyomuş.sabah ilk iş gidicem dilekçeyide yanıma alıcam.biz ankaradan korkarken,bağkurun yaptığı dengesizliğe bakın.inşallah bi sorun çıkarmazlar.gelişmeyi yazarım.tşk ler bülent bey.

slm arkadaşlar,ne yaptıysam bağkurdan 15 yılla emekli olamadık.

6 aylık askerlik borçlanması yaptırdım. 1461 tl yatırıp tahsis talebinde bulundum.
kısmetse ağustosun 3.nde maaşım bağlanacak.

başta bilent bey ve diğer tüm arkadaşlara tşk

Mehmet, kesinlikle bağkur'un işbilmezliği ve ihmali... Ama buı sorunu aşmak için debelenmektense askerlik borçlanması ile emekli olmak çok daha kolay gibi görünüyor. Hayırlısı olsun diyelim...

bugün emekliliğim onaylandı maaşım bağlandı .fakat çok düşük 579 tl maaş bağlanmış.çok düşük geldi yüzde 60 oranımla.yüzde 51 ile 16 yılda emekli olan 640 tl alan arkadaşlar var.bağkura itirazda bulunacağım.nasıl bir yol izlemem lazım...

arkadaşlar bağkurla konuştum maaşım düşük diye.579+43 tl ek ödemeyle 620 tl alacakmışım.ilk maaşı aldıktan sonra iyiraz dilekçesi yazıp yeniden hesaplattırabilirsin dediler.ay sonu itiraz edicem.gelişmeleri yazıcam......

Bak benim konumumu yazıyorum sen kıyasla ona göre itiraz et...Ben 13 basamaktan 23 buçuk yıl prim ödeyerek % 60 ile ilk maaşım 621 ve ek ödmede 23 tl idi...21 nisan 2009da emekli oldum.Şimdiki maaşım 747+23=770 bilgin olsun....karar senin...

miremur kardeş,sencede düşük değilmi?.itiraz edimmi etmimmi:))

Düşük olduğu kesin ama Bağ-kur böyle maaş bağlıyor,güya SGK birleşti,aslı yok yine birçok işlem eskisi gibi yapılıyor.Biz yeni yasaya göre emekli olduk.SSk lı ile kıyaslıyorum benden daha düşük değerleri var aldıkları maaş benden 300 daha fazla....Emekli sandığı daha fazla veriyor.HANİ EŞİT olacaktı?İtiraz edeceksende sen bilirsin,bence oturanboğaya bir danış,,

bülent bey,ne dersiniz itiraz dilekçesi verimmi,değişen bişey olurmu.???

E ver tabii. Taş atacaksın da kolun mu yorulacak. Yeniden hesaplayıversinler bakalım...

Merhaba arkadaşlar ben geçen sene başvuru yaptım sgk na ama o kadar ugraşmama ragmen önceleri beni malülen emkli sınıfına sokmaya kalktılar ,sonra da başka bir hastaneden rapor istediler,
o kadar eziyet ettilerki anlatamam,

ben 1969 dogumluyum, 23,5 yıldır bagkurum var hç borcumda yok bagkura,
%52 özürlü raporum var ama emekli olamıyorum
sakatlıgımda sol ayagımda çocuk felci + diyabet
bir de ben şirket ortagıyım bana birde gelen yazıda diyorki emeklilik işiniz gerçekleşirse şirket ortaklıgından ayrılmanız gerekir diye
iyi de ben malülen emekli olmuyorum ki yaşlılık aylıgına baglı emekli olmak istiyorum neden şirket ortaklıgını bırakmam gerekiyor hiç anlmadım

Şahin bey, sizi hangi gerekçeyle emekli etmiyor Bağkur?

5510/28'e göre 4b'li "sigortalının sigortalılığa esas faaliyete son verip vermeyeceğini beyan ettikten sonra yazılı istekte bulunmaları" gerekiyor.

Üst Alt