Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bipolar bozukluk tanı şüphesi için doktora gitmeyi düşünüyorum?

mrichmond

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Yaklaşık 10 yıldır pskiyatri ye gidiyorum aralıklı olarak. Trikotilomani, majör depresif, anksiyete, OKB gibi tanılarım var. Daha önce sucid girişimi mevcut 2 gün yoğun bakımda kaldım ama doktorlara öyle olmadı diye söyledim.

Bipolar bozukluk şüphem şu şekilde var, pskiyatriye yakın bir branşım olduğu için son zamanlarda şüphe ettim. Uzun zamandan beri sanrı, yani olmayan şeyleri düşünme, senaryo kurup öyle olmuş gibi yansıtma. Aşırı düşünceler, sanki birşey olacak da sen zarar göreceksin veya çok önemli biri olacaksın gibi. Bazı dönemlerde aşırı uykusuzluk bazen 2 3 gün olabiliyor bu zamanda bile aşırı aktif enerjik oluyorsun. Abartıya kaçtığın şeyler de oluyor. Arada, bir gün uyanıyorsun sanki bulutların üstünde cennette gibisin, gün içi böyle geçiyor, fakat gözlemim ise herşey mükemmel giderken sanki bir tuş var o kapanıyor ve sosyal hayat, iş vs gibi durumlarda bir eylem yapılacağı zaman aniden çöküyor, ölüm moduna veya aşırı düşünce kuruntu sanrı moduna geçiyorsun. Kalbin öyle hızlı atıyor ki 130 civarı. Kitlenip kalıyorsun.

Doktora gitmek için notlar alıyorum ama kararsızım. Çünkü yeteri kadar mesleki ilgi göremedim bu zamana kadar. Bu zamana kadar çoğunlukla üniversite hst. gittim ve en çok da orada ilgi göremedim. Sizce devlet, şehir veya üni. Hst. Hangilerine gitmeliyim ve görüşmede nasıl yol izlemeliyim?

şehir hastanelerini tavsiye edebilirim. anlattıkların bipolara benziyor.

ünivesite hastanesinde özel paralı profesöre muayene olmanı tavsiye ederim. bipolar tehşisi zaman alabilen bir tehşistir.

Bipolar için belli tanı ölçekleri var bildiğiniz gibi. Örneğin benim bir kez (dışarıdan bir etki olmaksızın) manik depresif atağım mevcut. Ondan öncesinde depresyona girmiştim. Tanım sonradan değişti. Var olan tanılarınız belirtisi ile karışabilir. Yaşadığınız şehirde hangisi iyiyse o hastaneye gidin. Şehirden şehire fark ediyor kimisi üniversite hastanesi diyor kimisi şehir hastanesi.

@Elijah öyle mi emin degilim ama veriler onu gösteriyor bunu kabul edemesem de çok üzücü

Hemen şıp diye bipolar teşhisi koyacaklarını zannetmiyorum. Aylarca takip ederler ondan sonra koyarlar koyacaklarsa.

@fizyo üniversite gerçekten bulunduğum bölgede çok sıkıntılı. Fakat dediğiniz üzere süreç nasıl işliyor, durumum ile ilgili ayrıntılı notlar sunmayı düşünüyorum ilgili uzmana. Ne kadar sürede tanıyı koyabilir, ilaç hemen başlar mı? İlaç konusunda 20 ye yakın farklı ilaçlar verdiler eskiden hiçbiri de yaramadı tekrar kullanma kaygısı da var.

@Arche evet tanilar gerçekten birbirine çok benziyor ama bu zamana kadar yaşadığım hiçbir mani veya manik atak donemlerimi anlatmamışım. Bilirsiniz ki bu durumları kabul etmek zormuş, normal gibi gelirmiş. Doktora anlatacağım bunları. Tanı koyma sürecinde her şeyi geçmişe dönük belirtirsem tanıyı koyabilir mi anında? Sizin süreciniz nasıl ilerlemişti tanı koyma aşamasında?

@Pickle şöyle bir durum var ki, daha önceki zamanlarımda mani manik atak donemlerimi doktora anlatmıyordum çünkü bunu normal gibi kabul ediyordum. Son zamanlarda fark ettim. Şimdi ise geçmişe donuk mani ve atak donemlerine belirtileri olan durumlarımı not edip sunacağım. Anında koyabilir mi bilmiyorum çünkü ilaç yazarlar ve kullanmaktan yoruldum

Son düzenleme:
Sizin süreç içinde yaşadıklarınızı anlatmanız ve isteğiniz doğrultusunda size hemen X tanısı konulmaz. Gözlemlenirsiniz. Bu bir süreç. Şüphe içindeyseniz bir doktorla süreç başlatın. İmkanınız varsa özele gidin iyi bir doktor bulup. Bu alanda uzmanlaşmış.

Ben doktor değilim ama bipolar duygu durum bozukluğu tanımdaki süreç kısmen bu yöndeydi. Yani çok ağır depresif atak geçirdim, direkt sen bipolarsın demediler. Aynı hastanede ikinci bir atak ile bu sürece girdik. Bu süreçtede tek doktor yoktu. Yatışım yapıldı ve gözlemlendim. Hala bu süreç devam ediyor ne kadar tanı alsam da….

Kolaylıklar dilerim.

@Arche

Anlıyorum sizi, elbette çok ince detay gerektiren ve ayrıştırması zor oldugu için bu hastalığın tabiki de takibini isteyecekler. Peki yatış olmadan yapabilir miyim bunu? Haftalık günlük polikliniğe gel deseler bile gelirim yani. Normalde misafirlikte veya öğrenim için yurtta bile kalamıyorum başkaları yabancılar olunca sürekli tehlike altında gibi hissediyorum orada da öyle olacak çünkü. Konu nerede kaldığın değil, orada yatış faydalı olur elbette hatta birşey de olmaz onu biliyorum ama aşırı düşünme paranoya önüne geçemiyoruz

İntihar vb gibi durumlarda ya da zorunlu durumlarda yatış gerekiyor. Onun dışındaki süreci doktorunuz iyi bilir.

@samedo99 evet tam olarak değil ama şüphelerim var doktor ne der ne yapar bilmiyorum. Bipolar olabilmesi için belirttiğim şeyler üzerine ne gibi şeylerin seyretmesi veya olması bipoları oluşturur? Bunu sormamın nedeni, eğer söylediğiniz şeyler anlattığım şeylerin üzerinde varsa veya başka şeyler bunlardan var olan varsa bende fark edip doktora iletmem için not almamı kolaylaştıracak.

@mrichmond, bipolar herkeste aynı değil, mesela bir youtuber var o da bipolar ama psikoz olmuyor hatta mani de olmuyor sadece depresif hissediyor kendini sürekli. kimisinde depresyon da vardır geçmişinde mani de vardır psikoz da vardır. yani burada tecrübeli bir doktor ile görüşmeni tavsiye ederim. ama hastanelerdeki doktorların bazısı hastanın yüzüne bile bakmıyor, 10 dk süreleri var diye sürekli soru sorup klavye ile yazıyor falan. o yüzden paraya kıyıp bir özel hastanede teşhisi öğrenmeye çalışman bence daha iyi olur.

@mrichmond Size kimse burada bipolar belirti söylemez siz, sizde olan belirtileri doktora söyleyeceksiniz son kararı o verir

Üst Alt