...ama grip için sakıncalı ya da kullanılmaması gerekir diye bişey yazmıyor.
Sema hanım,
Grip için kullanılmaz yazmıyor diye grip için kullanılır sonucu çıkartamazsınız. Yoğurdun üstünde de mangalda pişirilmez yazmıyor ama şişe takıp ızgara yapmıyorsunuz.
Ben sizi ikna edemeyeceğim herhalde... Bakın:
1. Dünya Sağlık Teşkkilatı WHO'nun sitesinde grpi başlığı (ing.):
WHO | Influenza
2. Sağlık Bak. Ank. Hastanesi Grip hastalığı sayfası:
T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi - Grip
3. Wikipedia grip hakkındaki sayfası:
Grip - Vikipedi
4. Sağlık net sitesi Grip ve tedavisi hakkındaki sayfası:
http://www.sağlık.net/grip.html
Daha bunun gibi size binlerce kaynak gösterebilirim. Bakın bunların hepsinde gripde antibiyotik kullanılmaz diyor. Son verdiğim linkde aynen şöyle yazıyor:
Toplumda antibiyotik kullanımının gribi iyileştirdiği düşüncesi vardır. Bu çok yanlıştır çünkü antibiyotikler virüse etki etmezler. Ayrıca sıklıkla antibiyotik kullanmak, bakterilerin direnç kazanmasına neden olur.
Wikipedia'da:
Grip,
virüs enfeksiyonu olduğu için tedavisi yoktur.
Antibiyotikler tedaviye yaramazlar, çünkü antibiyotikler yalnızca bakterilere etki ederler. Yaklaşık bir hafta içinde hastalık kendiliğinden iyileşecektir; ancak doktora gitmek ve 3-5 gün iyice dinlenmek gereklidir. Bol sıvı tüketilmesi de salgıların rahatça dışarı atılmasını sağladığından iyileşmeyi hızlandırır.
İsterseniz size grip hastalığı ve tedavisi hakkında bilimsel makalelerin linklerini de vereyim ama fazla teknik kaçar burada...
Siz bana tek bir tane bile gripde antibiyotik kullanılacağına dair makale gösteremezsiniz. Çünkü yok öyle bir şey.
Şimdi bazı durumlarda grip olan hastaya antibiyotik verilir. Örneğin KOAH hastası grip olursa antibiyotik verilir. Bunun nedeni gribi tedavi etmek değildir. KOAH hastaları vücut direnci düştüğünde ve üst solunum yolu hastalığına yakalandığında çok kolay zatürre olurlar. Bunu önlemek için antibiyotik verilir. Bu "koruyucu amaçlı" tedavidir. Yoksa gribe zerre kadar faydası yoktur.
Söylediğiniz makaleyi de küçümsemedim. Sadece bunun bir kaynak olmadığını belirtiyorum. Bir gazete haberi veya televizyon programı kaynak değildir. Bunlara bakarak doğru bilgiye ulaşamazsınız.
Bakın mesela şurada virüsler hakkında "doğru" bilgiler var. Çeşitli makalelerden derlenmiş:
Virüs - Vikipedi
Okuyacak olursanız daha ilk paragrafında antibiyotiklerin işe yaramayacağı yazıyor. Grip hastalığı da influenza VİRÜSÜ tarafından meydana gelir.
Antibiyotikler neden virüslerde işe yaramaz: Çünkü antibiyotikler bakterilerin çekirdeklerine, bölünme aşamalarına, zarlarına vs. etki ederek bakteriyi öldürür. Virüslerde bunların hiç biri yoktur. Sadece kılıfı ve içinde DNA'sı (bazen RNA'sı) vardır. Virüsler kendi kendine üremez, bölünmez. Bu durumda antibiyotiğin zarar verebileceği bir yapısı da olmaz. Virüsler bir canlı hücresinin içinde o hücrenin kaynaklarını kullanarak çoğalır. Dolayısıyla virüslere etki eden ilacın son derece özel bir yapısı olmalı, sadece virüsü tanıyıp onu parçalayabilecek, öldürebilecek özellikleri olmalıdır.
Siz grip olduğunuzda boşuna antibiyotik içiyorsunuz. İçmeseniz de iyileşirsiniz zaten. Antiviral içmenize bile gerek yok.
bu hastalıklar bakteri tabanlıysa antibiyotik iyi gelir virus tabanlıysa bunun tek ilacı aşıdır,
Değerli arkadaşım. Bu hastalıkların bakteri tabanlısı olmaz. Ya virüsler tarafından oluşur, ya da allerjik, otoimmün vs. olur. Bakteriel üst solunum yolu hastalıkları sadece sinüzit ve tonsilitdir. Tonsilit (boğaz ağrısı) inde dörtte üçü viraldir. Örneğin hapşırık varsa buna neden olacak bir bakteri yoktur.
Virüs tabanlı hastalıkların da son 15-20 yıldır sınırlı sayıda ilacı mevcut. Bunlar içinde en bilineni Tamiflu'dur. Grip virüsüne % 95 oranında etkilidir. Bunun dışında uçuk hastalığı yapan herpes, zona, Hepatit vs. gibi çeşitli virüslere karşı kullanılan antiviral ilaçlar da mevcut. Ancak belirttiğiniz üzere virüslerde en etkin KORUNMA aşıdır. İlaç tedavisi zor ve pahalıdır.