Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@feromon

O zaman benim mesela emekliyim 2 yil önce oldum şimdi kontrol muaynem var bitti hastaneden raporu bekliyorum sgk ya vermek için bu durumda hangi yasaya tabiyim ve ne olacak

@fthzr,
Kanun resmi gazetede yayınlanmadan önce verirsen eski mevzuata göre olacak. Ama resmi gazetede yayınlandıktan sonra verdiğinde, sanırım burada yüzlerce insanın aradığı cevabı bulacağız senin sonuçlanma şekliyle.

@cdj,
Daha önce defalarca sordum bana hep sen emeklinin eski yasaya tabisin dediler bende anlamadım özgür erdursun sureli suresiz raporla emekli olanlar eski yasaya tabi diyir

@fthzr,
İşte dediğim gibi sen burada ki yüzlerce insanın cevabını beklediği bir soruyu çözmüş olucan..

yüzde 60 ve üzeri maluliyet deniyor. ben çalışmışım 20 yıl normal emekli olmak istiyorum ama maluliyetten emekli edecekler ve bana maluliyet maaşı mı bağlanacak? bu biraz saçma değil mi?

Arkadaşlar merhaba,

Hep beraber takip ettiğimiz 7538 sayılı SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 15 Ocak 2025 tarihinde (Bugün) Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

İlgili kanun Resmi Gazete linki ektedir;

Saygılar.

Not:Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik başvurunuz var ise bugün itibari ile mutlaka SGK emeklilik servisi ile yüzyüze görüşerek konuyu öğrenmeniz ve net bilgiler almanız gerekmektedir.Kanun bugün yürürlüğe girmiştir.

Saygılar.

Son düzenleme:
Sgk kurum içi mevzuat uygulama vs ne zaman belli olur yasa ile birlikte hemen yayınlanırmı ? Bir diğer sorum twitirde bir hukukçunun yorumuna denk geldim ilgili yasa konusunda iptal aşamasında danıştay yetkili vs diye yazmış @Bilgi Hazinedir,

@samedo99,

Vergi indirimi kalkmamış mı

Merhaba,

Bugün yayınlanan 7538 sayılı kanunun 1. Maddesi ile"MADDE 1- 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 87 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.":

Engelli vergi indirimi ile emeklilik hakkı kaldırılmıştır.Engelli Vergi İndirimi belgesi varlığını sürdürecek olup sadece gelir vergisi iadesi işlemlerinde vatandaşlar tarafından kullanılacak olup emeklilik işlemlerine konu olamayacaktır.

Yürürlülük tarihi ilgili kanunun 23. Maddesine göre ;
"
MADDE 23- Bu Kanunun;

a) 10 uncu ve 17 nci maddeleri yayımını izleyen ayın başında,

b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer." Şeklinde olup bugün'dür. (15 Ocak 2025-Resmi Gazete yayınlanma tarihi)

Saygılar.

@Konyaereğli,

İlgili kanun resmi gazetede yayınlandığı için artık Anayasa Mahkemesine başvurarak Kanun iptal edilebilir.Konu bir kanun ise muhattap Anayasa Mahkemesidir.

Danıştay mevcut kanunlara göre uygulamalar veya yönetmeliklerde yapılan hatalı uygulama veya değişkliklerin itiraz ve muhttabıdır.

SGK kurum içi genel yazı veya yönetmelik yayınlanması kurumun resmi birimlerine bağlı olmak üzere 1 ay içinde yayınlanabilir.Bu sürenin 2-3 aya çıktığı durumlar mevcuttur.

Konunun hassasiyeti nedeni ile hız bir biçimde kurum içinde genel yazı yayınlanabileceğine inanıyorum.

Saygılar.

@samedo99,

Kanun yapımı şartlarına göre bugün itibari ile yapılabilir ancak ilk yazımın sonunda yazdığım gibi asıl net cevabı SGK Emeklilik servisi ike yüzyüze görüşerek öğrenebilirsiniz.Çünkü kurum içi uygulamanın hazırlığının yapılmış olması lazımdır ve yükümlülük kuruma aittir.

Saygılar.

Bahsettiğim hukukçu uygulana zaten eskiydi sadece zaman açısından düzenleme getirildi. Kaldı ki bu bir yasa değil Tebliğ. Dolayısıyla bu düzenlemenin iptali Danıştay’a ait. Şeklinde birseyler yazmış sizde daha kapsamlı detaylı anlatmışsınız teşekkür ederim @Bilgi Hazinedir,

@Konyaereğli,

Üstad Bugün yayınlanan bir Kanundur ve de ilgili maddesidir.Başlığı;
"SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN" dur.

Hatırlarsanız yazımlarda belirttiğim SGK KURUMU kurum içi genel yazı veya yönetmelik veya sizin bahsettiğiniz tebliği yayınlayınca herkesin merak ettiği kontrol muayenesi mullak konusu netleşecektir demiştim.Tabi süreç daha yeni olduğu için yayınlanmadı.Bu Sgk kurumu genel yazısı veya tebliğ yayınlanınca Danıştay'a başvurulabilir.Tekrar belirtiyorum ortada böyle bir resmi yazı mevcut değildir.

Diğer taraftan 15 Ocak 2025 tarihinde resmi gazetee yayınlanan bir yasadır ve bunun iptali adındanda anlaşılacağı gibi ANAYASA MAHKEMESİ tarafından icra edilen görüşmeler ve incelemer ile yürürlülük durdurma ve iptal kararınını Kanunlar (Yasalar) hakkında verme hakkına sahiptir.

Saygılar.

Not:

Hepimizin takip ettiği Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkı bugün itibati ile kaldırırıldı.Geçmişte bunula ilgili herhangi bir kanun maddesi yoktu.

Aynı mahiyette bir madde var olsa yada buna bağlı SGK kurumu tebliğ,genel yazı veya yönetmelik olsa bugüne kadar vatandaşlarımız Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik işlemlerini nasıl yaptırabilirler nasıl emekli olabilirlerdi ki.SGK her başvuruyu kanun maddesi ve tebliğ maddesine dayandırarak red ederdi.

Üstadım konuştuğumuz Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik işlemlerinin iptali ve buna bağlı SGK Kurumu kurum içi genel yazı,tebliğ veya yönetmelik yazısı bugüne kadar resmi gazetede yayımlanmamış ve mevcut değildi.Bu sebeple varlığı oluşmamış bir işlemin başvurusu ne yazık ki hukuken mümkün olamamaktadır.

Ancak bizlerin bilemediği Engelli Vergi İndirimi ile Emeklikik iptali ile ilgili bir kanun maddesi ve buna bağlı SGK tebliği veya genel yazısı var ise buradan paylaşabilirseniz o zaman doğru noktalara ulaşabiliriz.

Saygılar.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt