Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emeklilik başvurusu için en hızlı yol nedir?

sümer33

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Mrb arkadaşlar sigorta başlangıcı 2000 yaklaşık 4600 gün prim var 2024 Aralık ayının sonunda yüzde 41 raporumu aldım maliyeye müracaat ederek bu gün itibarı ile vergi indiriminide aldım emeklilik için zaman kaybetmeden hangi evraklar ile nereye müracat etmem gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.

@sümer33,
tam emin olmamakla beraber bağlı olduğunuz ilçenin sgk kurumuna gitmeniz lazım benimde 2 ayım kaldı ik dan böyle bilgi verdiler

@sümer33, Çalışıyorsanız eğer işyerinizden çıkışınızı yaptırdıktan sonra zaman kaybetmeden aldığınız vergi indirimi belgeniz ile SGK'ya başvuru yapabilirsiniz.

@BnymnYldz, Bünyamin bey merhaba. Süreli emeklilik kontrol tarihini e-devlet üzerinden kontrol edebiliyormuyuz. Çok teşekkür ederim

@sümer33,

Evet arkadaşlar SGK ile görüştüm sadece vergi indirimi yazısı ve rapor ile gelmemi istediler rapor ve indirim yazisiyla gittim şartlara baktılar herşey tamam sorun yok dediler ve işten çıkış yaptirmami istediler sonrasında dilekçemi aldılar.

@Blac_sea, E-Devlet üzerinden 4A Emekli Aylık Bilgisi sekmesine girin.

Açılan ekranda evrak listesi bölümü var.

Orada yaşlılık aylığına ait ilk karar evrağı var görüntüle tıklayın.

O evrakta kontrol muayenesi olup olmadığı yazıyor. Varsa kontrol muayenesi tarihi yazıyor.

@BnymnYldz, öncelikle çok teşekkür ederim. Şimdi baktım evrak listesi sekmesi yok sadece barkodlu belge ve aylık bilgisi var. O zaman kontrol yokmu olarak anlamam lazım.

@Blac_sea, Sayfada o bilgilerin olduğu kısmını biraz kaydırınca sağda çıkıyor. Eğer sizde yoksa sisteme yüklenmemiş olabilir. Yeni mi emekli oldunuz vergi indirimi süresiz veya süreli durum nasıldı ?

Şu bölümde 👇

@sümer33, Hayırlı olsun emekliliğiniz

@Blac_sea, Hayırlı olsun emekliliğiniz e devlette tarayıcı üzerinden girip o dediğim yeri bulabilirsiniz inşallah.

SGK açısından rapor değilde vergi indirimi önemli. 2 yıllık ise vergi indirimi büyük ihtimalle kontrol muayenesi vardır.

Mrb

15 ocak tarihinde beklenen yasa yayınlandı maalesef

arkadaşlar 14/01/2025 tarihinde yani dün vergi indirimli emeklilik için evraklarimi tamamlayıp dilekçemi verdim acaba bizimle ilgili bir sıkıntı olma durumu varmı?

@sümer33, Şimdi emekli olursan maasını 01Şubat itibariyle başlamış gibi kabül edecekler. Sen evrakları verdikten sonra bir kayıt numarası gibi bir şey vermeleri lazım. Mantıken kayıt numarası ile eski yönetmelikten faydalanman lazım.Ama burası Türkiye

15 Ocak 2025 tarihinde çıkan yeni 5510 sayılı kanunun düzenlenmesi ile engelli emeklilik süreci 4a şirket çalışanı icin nasıl bir süreç takip edilecektir bilgisi olan tecrübe yaşayanlar buraya yazabilirse bizde istifade edebiliriz

@sümer33,
Kardeş eski yönetmelikle emekli olursan sen o son sanşlı kişi olacaksın inş . Sana evrak tahsis numarası verdiler dimi . Dün yazdığın saatle evrakı vergi dairesine götürene kadar 2 saat sürede iyi halletmişsin allahtan. Emeklilik onaylanıp maaş alırsan buraya yazarsın...

Sigortalılık süresi ve prim gün sayısı tamamsa, SGK Hastalık Listesi'ne göre kişi TEK BİR TEŞHİS NEDENİYLE Hafi-Orta-Ağır tanılarından birisini alabileceğini düşünüyorsa emeklilik talebiyle SGK'ya başvurulacak, SGK kişiyi hastaneye sevk edecek, kişi hastanede rapor sürecini tamamlayacak, hastane raporu sgk'ya gönderecek, sgk tanıyı SGK Hastalık Listesi'ne göre inceleyecek ve tüm şartlar tamamsa emeklilik onaylanacak.

Kişinin son 6 ay içerisinde yetkili hastanelerden kendi başvurusu ile aldığı raporlar da kabul görebiliyor. Ama ben bunu tavsiye etmiyorum: Çünkü raporun SGK Hastalık Listesi'ne göre hazırlanması, orada aranan tanının raporda yer alması çok önemli.

Benimde Temmuz ayında emeklilik doluyordu tek hastalıktan tanı var çalışma gücü kaybı orta yeni düzenlemeye göre şartlar tutuyor SGK hastaneye sevk edecek süreç yeni rapor alma ve rapor sonrası durum bildirir raporunu SGK ya hastane verecek onlar tanı listesine göre emekli edeceklermiş durum böyle eski raporlarımız çöp yeni işlem başlatılması gerekecek

Ayrıntılar netleştikten sonra e-devletten de başvuru yapılabilir diye düşünüyorum.
Zira bu yasa öncesi alınan süresiz raporlar geçerli deniyordu, rapor geçerli ise tekrar hastane sevki neden gerekli olsun ki.
E-devletten yapılan başvuru sonrası sgk ilgili engelli raporuna ulaşabilir ve raporda ki hastalık tanısı hastalık listesine uygunsa işlem sonuçlanamaz mı?
Ben mi yanlış düşünüyorum acaba?

@strazyevsk,
Bende senin gibi düşünüyordum SGK 6 aylık rapor isteyecektir cunku eski düzenlemede aynen vergi indirimi üzerinden emeklilik olduğu icin eski farketmiyordu sistemde kayıtlı idi 2008 öncesi icin söylüyorum simdi burada eşitlenme sozkonusu olunca hooopp sil baştan 2008 sonrası gibi bir yol izleniyor maalesef

@strazyevsk,

SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'ne göre

Malulen emeklilikte son 6 aylık sürede alınan raporlar kabul edilir deniyor

Malûllük aylığı başvurusu ve istenecek belgeler​
MADDE 53 –​
(3) Malûllük durumunu gösteren sağlık kurulu raporu alınmadan doğrudan malûllük aylığı bağlanması talebinde bulunan sigortalılardan, varsa talep tarihinden önceki 6 ay içerisinde Kurumca yetkilendirilmiş hastanelerce düzenlenmiş durum bildirir sağlık kurulu raporu kabul edilir, yoksa Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucusuna sevk edilerek, malûllük durumunun tespitine esas sağlık kurulu raporunun temini yoluna gidilir.​

Yaşlılık aylığında ise bu süre anılmıyor.

(5) Kanunun 28 inci maddesinin; dördüncü fıkrasına göre, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce Kanunun 25 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özrü bulunan, beşinci fıkrasına göre çalışma gücünü %40 ilâ %59 arasında kaybeden veya yedinci fıkrasına göre erken yaşlanan sigortalıların, bu durumlarını gösterir sağlık raporu almadan doğrudan yaşlılık aylığı talebinde bulunmaları hâlinde, öncelikle Kurumca yetkilendirilen sağlık kuruluşuna sevk edilerek, durumlarının tespitine esas sağlık kurulu raporunun temini yoluna gidilir. Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olup, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara Kanunun 28 inci maddesinin üçüncü, dördüncü ve yedinci fıkralarındaki şartları yerine getirmeleri hâlinde yaşlılık aylığı bağlanır.​

Ama dediğim gibi, ben yakın zamanda alınmış NET bir rapor yoksa, sgk sevki ile hastaneye gidilmesini öneriyorum. Eskiden Sakatlık Oranı Cetveli'ne göre rapor verme, tanı konma alışkanlığı vardı. Şimdi ise bu değişti ve SGK Hastalık Listesi'ne göre tanı yazılması gerekiyor. İsterim ki raporda buna uygun tanı olsun...

Bunu hastane yapmaz bence , hastane sağlık kurulu engelli rapor oranını verir. Özürlülük oranı cetveli kalkmadı sonuçta... Sgk nın sağlık kurulu da bu rapora bakarak hastalık listesinde mi değil mi ona bakar . ikisi çok farklı şeyler..

@strazyevsk, @reciss,

Çalışma gücü kayıp tespiti için sevk sonucu alınan raporlar ile ilgili yönetmelikten

e) Kurum sevkine istinaden düzenlenen sağlık kurulu raporları yalnızca durum bildirir nitelikte olduğundan, raporların karar hanesinde çalışma gücü kayıp oranı/engellilik oranı belirtilmeden “Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenecektir.” ibaresi yazılır.

(7) Bu maddede belirtilen hususların eksikliği veya yetersizliği durumunda sağlık kurulu raporunun verilecek karara esas teşkil edip etmeyeceği konusunda Kurum Sağlık Kurulu yetkilidir.

(8) Kurum, sağlık kurulu raporlarını elektronik ortamda istemeye yetkilidir.

(9) Sağlık hizmeti sunucusu tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporunda çalışma gücü kaybı veya engel oranı belirtilmiş ise bu oran, Kurum Sağlık Kurulu ve Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu kararlarında bağlayıcı değildir.

SGK Sağlık Kurulu şöyle diyor, bana gelecek raporda oran olmayacak. Hastane sadece kişideki hastalıkları teşhis tanıları ayrıntılı yazsın yeter kararı ben veririm diyor.

Düzenlenen raporda oran olursa bu beni bağlamaz diyor. Mevcut raporlardaki orana göre emekli olabileceklerini kimse düşünmesin onun kararını SGK Sağlık Kurulu olarak ben veririm diyor.

@OturanBoğa Bülent Abi dediği gibi SGK malulen emeklilik başvurularında son 6 ay içerisinde alınmış durum bildirir raporlarına göre işlem yapabiliyor. Bazen ara karar verip yine sevk edebiliyor.

Çalışma gücü kayıp tespiti ile emeklilik için kişinin başvurudan önce rapor işlerine girişmemesi gerekiyor. SGK'ya başvuru yaptıktan sonra sevk ile durum bildirir raporu alması daha doğru olacaktır.

Çalışma gücü kayıp tespiti ile emeklilikte engelli raporu değil durum bildirir raporu olması gerekiyor.

Hocam vergi indirimi için geçen hafta başvuru yapmıştım şimdi vergi indirimi tamamen kalktı

nasıl yol izleyeceğiz kanser hastalık listesinde yok %74 bir ay önce çıkan engelli raporum la emeklilik hakkım yok mu oldu böyle adelet mi olur %40 üzeri bir insanın raporu varsa emekli olması lazım yada niye %74 engelli raporu veriyorlar ozaman %74 engelli olan nasıl emekli olamaz

Hocam bana SGK ikinci kuruldaki şef tek hastalık oranı 40uzerinde olması lazım demişti toplama baltazar devre dışı oluyor demişti bende sadece onkolojik tek başına %60 engel oranım var dediğimde ozaman olursun demişti hiç bir umut yok mu yani hastalik listesinde yok sa istersen %100engelli raporun olsun emekli olamıyor musun vergi indirimi kalksın iyi de engelli raporu olan da emekli edilsin yada ozaman öyle bir oran vermesinler %74 oranı duyan iş yerleri ise almıyor iki aydır iş arıyorum 2yil sürem dolunca daha kurula da girmem faydası kalmıyor

Üst Alt