Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

[Gündem] Emeklilikte yeni düzenlemeler/olumsuzluklar...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
MERHABA

MERHABA ARKADAŞLAR. VERİLEN 13 ADRESEDE DÜN MAİL ATTIM. YALNIZ ŞU ADRESTE SORUN VAR SANIRIM GERİ DÖNDÜ. ankara@chp.org.tr BU ADRES HATALI YADA DOLU. HEPİMİZE HAYIRLI OLSUN. İNŞALLAH ETKİLİ OLUR..

GÖREVİMİZ

DEĞİŞEN ADRESEDE HEMEN GÖNDERDİM.

Valla, bizler böyle sessiz kalırsak, bu günleri mumla ararız.
Fuzuli bir konuda açılan saçma sapan polemik mesajları 2-3 bin kez görüntülenip, onlarca cevap alırken, böylesi hayati bir konunun gördüğü/görmediği ilgi, bence hak ettiklerimizin/etmediklerimizin -insanı utandıran bir- aynasıdır!

arkadaşlar bende gönderdim bütün adreslere hayırlı olur inşallah

EVET

MAALESEF DUYARSIZLIK TOPLUM OLARAK KANIMIZA İŞLEMİZ DURUMDA. BEN BURADAN BİR ÇAĞRIDA BULUNUYORUM.
EYY FORUMU GEZEN ARKADAŞLAR DUYARSIZ KALMAYIN GÖRDÜĞÜNÜZE TEPKİNİZİ BELİRTİN LÜTFEN.

Bülent Bey;
Birde "BİLGİ EDİNME KANUNU nun ilgili maddeleri gereğince Devlet Personel Başkanlığı ile Özürlüler İdaresi Başkanlığından görüş talep etsek...
Bunu yapabilir misiniz ?
saygılarımla

mustafa7636883, ne tür bir bilgi? Ne diyelim?

Bilindiği üzere göreve girmeden önce özürlü olanlar ile, göreve başladıktan sonra (çalışırken) özürlü olanlar arasında özürlülerin emekliliği açısından ciddi haksızlık bulunmaktadır.
5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunun 39/j maddesi Özürlü olarak sakatlık kontenjanından göreve girenler ile, İşi girmeden önce en % 40 oranında özürlü olduğunu belgelendirin ancak sağlam statüde göreve başlayan Kamu Görevlilerine erken emeklilik hakkı tanımaktadır.
Söz konusu maddenin göreve sağlam olarak girip, daha sonra özürlü olan Kamu Görevlilerini kapsamadığı bilinmektedir.
Sağlam olarak işe giren ve daha sonra özürlü olan Kamu Görevlilerinin aynı şartlarda % lik oranına sahip olan ve 5434-39/j maddesinden yararlanan diğer özürlü Kamu Görevlisine nazaran enaz 10 fiili hizmet yılı daha fazla çalışması demektir.
Bu nedenle Eşitlik ilkesine aykırı olan söz konusu maddenin düzeltilmesi veya değiştirilmesi hakkında herhangi bir çalışmanızın bulunup, bulunmadığının Bilgi Edinme Kanununun ilgili maddeleri gereğince cevaplandırılmasını

Merhaba arkadaşlar, metninizi gazetemizde bu konu hakkında yazı dizisi hazırlayan Ali Tezel'e gösterdim. Verdiği cevaplar şöyle;
1. metin açıklaması; Sakat statüsünde emekli olmak için vergi indirimi için başvurmak gerekiyor. Vergi indirimi ise çok zor kabul ediliyor. Zaten vergi indirimi için %45 ve üstü kabul ediliyormuş.
2. metin açıklaması; Bu madde yeni çıkan 5383 sayılı kanunun aynısı. Sadece o yasayı olduğu gibi buraya eklemişler
3. metin açıklaması; Burada haksızlığa uğrayan yer burası. Malul emeklilik eskiden SSK lı ve Bağ-Kurlu olanda 5yıl - 1800 gün prim iken emekli sandığında 10 yıl -3600 gündür. Bu kurumlar birleşince bu 10 yıl - 3600 güne çıkarırdı. Tabii bu bir tasarı. Değiştirebilinir..
4.metin açıklaması;bu tamamen yanlış.. Zaten sakatlık diye bir kadro yok. Emekli olmadan önce vergi indirimini yaparsa ne zaman girerse girsin emeklilik hakkını kazanır. Ama mutlaka vergi indirimi yapın..

Ali beyin açıklamaları böyle..

bilgiedinme@ozida.gov.tr ve bilgiedinme@basbakanlik-dpb.gov.tr adreslerine gönderdim. cevap gelince buraya aktarırım.
Ama bu konuda olumlu bir çalışma yaptıklarına hiç ihtimal vermiyorum. Keza yapılsa bile, burada tartışılan tasarı aynen yasalaşırsa, kimin ne yaptığının da hiç bir önemi kalmayacak.
Tabii yine de baskı baskıdır...

ETKİMİZDE TEPKİMİZDE OLMALI

DEĞERLİ BÜLENT KARDEŞİM NAMI DEĞER OTURANBOĞA; ENGELLİ SORUNLARI ARASINDA İLK SIRAYI İŞ KONUSU ALIYOR, YANLIZ İŞE GİRMEKLEDE SORUN BİTMİYOR. ÇALIŞMA ŞARTLARI , EMEKLİLİK, VERGİLER, ÜNVAN KONULARINNDA NE DERECE EŞİT ŞARTLARDA V.S. BAŞLICA SORUNLAR.. BÜTÜN ARKADAŞLARA ETKİLİ VE TEPKİLİ OLMA YÖNÜNDE,<BİRİMİZ HEPİMİZ HEPİMİZ BİRİMİZ< İLKESİ İLE HAREKET EDELİM DİYE DÜŞÜNÜYORUM ( adreslere ileti yolladım ) :?

Serkan, sanırım Ali bey konuyu tam okumamış.
1- "Zaten %45" demiş, bu kesinlikle yanlış.
% 80'ini kaybetmiş bulunan kişiler birinci derece,
% 60'ını kaybetmiş bulunan kişiler ikinci derece,
% 40'ını kaybetmiş bulunan kişiler üçüncü derece sakat sayılmaktadır.

2- 5383 sayılı kanun Gümrüklerle ilgili kanundur, değişeli yıllar olmuştur ve emeklilik konusuyla uzaktan yakından alakalı değildir. Engellilerin emekliliğini düzenleyen kanun, 506 sayılı SSK kanununda değişiklik yapan 4958 sayılı kanundur: www.engelliler.biz/haklarimiz/eemekliolmavkmabsartlari.htm

4- "Sakatlık diye bir kadro yok" ne demek? Bahsettiğimiz kadro değil, statü.
O halde kamudaki %4'lük kontenjanlar ne oluyor? Ya da senede 4 defa açılan sakat statüsünde memur alımları? Ya da KPSS'nin açtığı sınav?

Bence Ali bey zamanı olmadığı bir anda sana cevap vermek zorunda kalmış...

Bu tasarı kabul edilirse bir çok insan mağdur olacak, böyle eli kolu bağlı oturmak canımı sıkıyor.

Sayın Oturanboğa;
Sayın Ali TEZEL'in cevaplarını okudum ve şaşırdım.
Yani şu anda sonradan (Çalışırken) özürlü olsa dahi Vergi İndirim Belgesi olan bir kişi Sakatlık statüsünden yararlanarak 5434 - 39/j maddeden yararlanarak emekli olabiliyor diyorlarsa , işte ben buradayım. Buyursun beni emekli ediversin.
1- % 40 oranında Vergi İndirim Belgem var
2- 22 yılımı tamamladım.
İzah ettiğiniz gibi sakatlık kadrosu yok. sadece Devletimizin özürlüler için vermiş olduğu bir kontenjan vardır. Yanılmıyorsam bunun oranı da % 4 tür.

5434 sayılı kanunun 39/j maddesi şöyleydi:

• "Sakatlıkları sebebiyle ilgili mevzuat uyarınca göreve alınanlardan en az 15 yıl fiili hizmeti bulunanların istekleri üzerine;"
5335 sayılı kanunla şöyle değiştirilmiştir ve halen yürürlüktedir:
  • "Göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az % 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine;"
Şimdi burada tarşıştığımız taslakta yer alan Geçici Madde 5 ile bu konu (madde değil) şu hale getirilmek isteniyor:
  • "Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce sakatlık kontenjanından göreve başlayan ve T.C. Emekli Sandığına tabi bir göreve devam edip bu Kanunun malûlen emeklilik şartlarını taşımayanlardan onbeş yıl hizmeti bulunanlara istekleri halinde yaşlılık aylığı bağlanır."
Burada, "sakatlık kontenjanından göreve başlayan" ibaresi çok önemlidir. Zira bu tasarı, yasalaştığı tarihten önce çalışmaya başlayan, ama 'sakat statüsünde işe başlamayan'ları, -15 yılda- yaşlılık aylığı alma hakkından muaf tutmuş oluyor.
Yanılıyor muyum?

Helal olsun Bülent Bey;
iyi araştırıyorsunuz valla ve kesinlikle yanılmıyorsunuz.
Ben Emekli sandığı ile yapmış olduğum görüşme sonucunda, ya Sakatlık mevzuatından yararlanarak işe girmem veya Göreve girmeden evvel enaz % 40 oranında işgörememezlik raporum olması halinde 5434 sayılı Yasanın 39/j maddesinden yararlanabileceğim belirtilerek, aksi halde, ( yani çalışırken özürlü olmam durumunda) bu maddeden yararlanmamın söz konusu olamayacağı tarafıma bildirilmiştir.
Şimdi sormak lazım. şayet Sayın Ali TEZEL'in dediği doğru ise Emekli Sandığına Vergi İndirim Belgemi göndererek emeklilik talep etmeme rağmen neden yukarıda belirttiğim yazıyı bana yazdılar. Sayın Ali TEZEL sanırım Emekli Sandığı Kanunu ile SSK Kanununu aynı kefeye koymuş.
Saygılarımla

Bu arada kampanyadaki 4. maddeyi daha iyi anlaşılması için şu şekilde değiştirdim:

• 4- Eskiden ve halen, kamuda, "Göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az % 40 olanlardan (5434 Md. 39/j)" derken, yani işe girişte sakat statüsünde başlamak değil de sakat olmak ve bunu belgelemek yeterliyken, yeni düzenlemeyle bu, tasarının yasalaştığı tarihten önce işe girenler için iptal ediliyor. Bu tasarı yasalaştıktan önce işe girenlerin, -eski yasaya göre 15 yılda- emeklilik hakkından yararlanabilmeleri için sakat statüsünde işe başlamış olmaları şart koşuluyor. Yani tasarı yasalaştığı tarihten önce, normal statüde işe başlayanlar, ilerleyen yıllarda -15 yılda- emeklilik hakkından yararlanamayacaklar! (Tasarı Geçici Madde 5)
    Bizler, ne zaman olursa olsun, işe hangi şartlarda başlanırsa başlansın, bir yurttaşın sağlığının bozulup, çalışma gücünden belli oranda kaybetmesi halinde, o kişinin, sakatlık statüsüne dahil edilmesinin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Sakat statüsüne dahil olmak için sakatlığın ne zaman olduğuna bakılmamalıdır. Bir kişi sakatsa sakattır, değilse değildir.
    Ayrıca bu mantık/madde, sakatları sadece sakat statüsünde açılan kadrolara mahkum etmektedir. Ve sakat olan kişilerin sadece ve sadece sakat statüsünde açılan kadrolara başvurmasını şart koşmak, başta Anayasa'ya olmak üzere, Özürlüler Kanunu'nunda "Devlet, insan onur ve haysiyetinin dokunulmazlığı temelinde, özürlülerin ve özürlülüğün her tür istismarına karşı sosyal politikalar geliştirir. Özürlüler aleyhine ayrımcılık yapılamaz; ayrımcılıkla mücadele özürlülere yönelik politikaların temel esasıdır." diyen 4. maddesinin a bendine aykırıdır. Ve özürlüler aleyhine ayrmcılığı düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 122. maddesinin 1/c bendine göre de suçtur.

Arkadaşlar geç oldu ama yolladım bende umarım yetkililere ulaşır ve dikkate alırlar.

BENDE BUGÜN HABERDAR OLDUM VE GEREĞİNİ YAPIP MAİLLERİ YOLLADIM
BENİM KATKIMIN BİR FAYDASI OLURSA ÇOK MUTLU OLURUM... :!:

slm

bende gönderdim ama oturanboğa'dan kopyaladım umarım bi faydası olur.
bundan en çok ben etkilendim diyebilirim. devlette çalışıyoruz ben hayal kuruyordum emekliliğime şu kadar kaldı diye ama onuda kursağımızda koydular ya helal olssun. umarım bu yanlışlığı anlarlar geri dönerler.. zati hayatta hep sorun sorun neyse...

mrb

bende ilgili mail adreslerine gönderdim. Ancak bu şekilde fazla bir şey kazanabileceğimizi zannetmiyorum.
Bu durumu basın aracılığı ile gündeme taşıyıp. toplumsal tepki yaratılması gerektiği kanaatindeyim. Ancak basının şu anki durumda ne kadar ses vereceği de şüpheli? Ancak genede basın için çalışmalar yapılması mantıklı olacaktır.
Saygılarımla,
aozce

mail

bu konuda bulabildiğim tv, gazete ve yazarlara mail olarak gönderdim. Belki birinin dikkatini çekerde ilgilenirler.
Saygılar

Bir süredir bu konu da ne yapabiliriz diye düşünüyorum. Ciddi anlamda yaptırımımız olmalı yarın geç olmadan. İki gündür bakıyorum neredeyiz diye ama ne acıdır ki gereksiz onca şey için sayfalar dolarken biz yine böylesi hayati bir konu için duyarsız kalmışız. Sonra da ah vahlarlar zaman. Uyumayın arkadaşlar verilmiş haklarınız alınıyor. Bugün sesinizi çıkarmazsanız yarın her şey çok geç olacak. Bir an önce parmaklar çalışmalı.

Gelelim ne yapabilirize.Evet basını mutlaka yanımıza almalıyız. Ama sadece email yollamak yetmiyor. Yasal anlamda ne yapabiliriz? Kitlesel bu olaya sahip çıkmak için ne yapabiliriz. Ben derim ki yurt genelinde ortak bir hareket yapalım. Bu konuda İzmir'de gerekli alt yapı için görüşmeler yapacağım ama tüm yurda yayılan bir şey olmalı. Ve bunu kazanana kadar da devam eden etkili eylemler olmalı. Sözde bizi temsil eden kurumlar neredeler? Yine sessiz mi kalacaklar ben bunu merak ediyorum? Şu an tam zamanıdır kenetlenmenin yapacağımız her ne ise ortak basın bildirileri ile bunu duyurmalı ve eğlemlerimiz de basının desteğiyle ses getirmeliyiz. Ayrıca Bülent ben email adreslerine AB'nin Engellileri Entegrasyon Biriminin Grup Başkanının email adresini Engelliler için Hizmetler Arası Grubun, Üye Devletler Engellilik için Yüksek Düzey Temsilciler Grubunun, Avrupa Parlementosu Engellilik İnter Grubunun da email adreslerinin eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir ingilizce metin hazırlayabiliriz. Ayrıca avrupa engelliler sayfalarında da bu sorunumuzu gündeme getirmemiz mümkün. Gerekli Türkçe metin hazırlanırsa ben ingilizce tam çevirisini yaptırırım. Bu grupların email adresleride ulaşabildiğim kadarı ile şöyle;

Birim başkanı; wallis.goelen@cec.eu.int, ydruart@awiph.be, paul.kempeneers@vlafo.be, empl-pwd-info@cec.eu.int , empl-info@cec.eu.int

Ve sanırım en etkili seside AB'ye yolladığımız emaillerle alabiliriz. Ama önce parmakların iyi çalışması lazım. Uyanın millet öyle üç beş emaille bu iş olmaz çok yüksek rakamlarda sesimizi duyurmalıyız hakkımızı da almalıyız.

Özürlülük Oranı

Bu konuyu gündeme getirenleri esefle kınıyorum.Bizler için yapılacak işler bunlarmı bizler daha güzel işlere layık değilmiyiz.Özürlü kardeşlerimiz için istihdam yolları aranacağına düştüğümüz durumlara bakın Allah aşkına

Saygı değer Özürlü milletvekillerimiz neden haklarımızı savunmuyorlar bu konu hakkında bu kadar aciz olmasınlar lütfen

WALLA HİÇ KİMSEYİ E-MAİL GÖNDERMELERİMİZİ FAZLA BİR KAALE ALDIKLARINI ZANNETMİYORUM ÇÜNKİ ÇOGU SİYASET LE UGRAŞAN ARTI BU TASARILARI HAZIRLAYAN SAYIN VEKİLLER VS ALAYI LÜMPEN

BEN DERİMKİ ÜLKEYİ TERKEDELİM.!!!
VE CİDDİYİM AMA BU ÜLKEYİ DEGİL
BU ÜLKEYİ BU HALE VE GARİBANLARI HEP EZENLERİ TERKEDELİM BEN BU ÜLKEYE %60 LA GUNEYDOGUDA GÖREV YAPTIM ŞEREFİMLE HEMDE

Sayın Koselim.
Neyi kınıyorsunuz. kınadığınız nedir.
Eğer özürlü insanların işe girişleri, çalışma hayatındaki zorlukları, özürlülerin emekliliği gibi konular gündeme gelmeyecekte, başka olaylar mı gündeme gelecek bu sitede.
Çalışan bir özürlü emekli olamadığı müddetce ve söz konusu kadrolar da dolu olduğu sürece neyin istihdamını yapacaksınız.
Asıl kınanması gerekenler KINIYORUM diyenlerdir.

mustafa7636883' Alıntı:
Sayın Oturanboğa;
Sayın Ali TEZEL'in cevaplarını okudum ve şaşırdım.
Yani şu anda sonradan (Çalışırken) özürlü olsa dahi Vergi İndirim Belgesi olan bir kişi Sakatlık statüsünden yararlanarak 5434 - 39/j maddeden yararlanarak emekli olabiliyor diyorlarsa , işte ben buradayım. Buyursun beni emekli ediversin.
1- % 40 oranında Vergi İndirim Belgem var
2- 22 yılımı tamamladım.
İzah ettiğiniz gibi sakatlık kadrosu yok. sadece Devletimizin özürlüler için vermiş olduğu bir kontenjan vardır. Yanılmıyorsam bunun oranı da % 4 tür.
bende mustafa abinin durumundayım 20 yıllık memurum ve %40 özürlüyüm vergi indirimim de var emekli sandığına bizzat gittim ve bir uzmanla görüştüm kesinlikle emekli olamıyoruz sadece malülen emekli şansımız var oda sağlık kurulu raporuyla mümkün yani sağlık kurulu malülen emekli olur çalışamaz raporu vermesi lazım ali bey gelsin benide emekli etsin edebiliyorsa mailleri gereken yere gönderdim inşallah bu haksızlıklar giderilirç
çalışmalarında başarılar diliyorum sayın bülent bey

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt