Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hareket kısıtlılığım ve yürüme bozukluğum var. Erken emekli olabilir miyim?

Hay ben bu Bağkur'un...Bence şu dilekçeyi verin, ya da işlemlerin 28. maddeye göre yapıldığından emin olun:
... 'na

... tarihinde 5510 sayılı yasanın 28. maddesi gereğince sakatlığım nedeniyle meydana gelen işgücü kaybımdan dolayı emekli edilmem talebiyle kurumunuza başvuru yaptım.
Ne var ki çalışma gücü kaybımın tespit edilmesi için tarafıma verilen hastane sevkinde, "malül olduğunu bildirerek hakkında malüliyet işlemi yapılmasını talep etmiş" ifadesi yer almaktadır.

Her ne kadar sevk evrakının ikinci paragrafında 28. maddeye atıf bulunmakta ve almış olduğum sağlık kurulu raporunda işgücü kaybımı %43 oranında yitirdiğim açık olarak ifade edilse de, herhangi bir hatanın oluşmaması için iş bu dilekçeyle konuyu netleştirmek istedim.

Yapmış olduğum emeklilik başvurumun 5510/28. madde ile bu maddenin uygulamasına dair SGK Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan B.13.2.SGK.0.11.00.02 / 784243 Sayı ve 18.11.2008 tarihli "5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Tahsis Mevzuatına İlişkin Hükümleri" konulu genelgesi ve sevk işlemlerine dair tüm detaylar düzenleyen 30.04.2009 tarihinde yayınlanan B.13.2.SGK.0.00.00.00/ 130 / 374 sayılı genelge'nin EK-2'si gereğince işleme konmasını tekraren arz ve talep ederim

Sevkin 30.04.2009 tarihinde yayınlanan B.13.2.SGK.0.00.00.00/ 130 / 374 sayılı genelge'nin 15. sayfasında yer alan EK-2'ye göre yapılması gerekirdi:

Evrakta yer alan "Çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü en az ne oranda kaybettiğini" kısmı işaretlenecekti.

1515g.jpg

Bülent bey sizin yorumunuzu beklerken konuyla ilgili birşeyler bulabilirmiyim diye arastırdım ve Bir sitede yayınlanan konuyu sizine paylaşmak istedim....

Soru:
_ merhabalar,ben bağkura malulen emeklilik için başvurdum.şu an değerlendirme aşamasında.16 yıl prim ödemem var.ancak ben doğuştan özürlüyüm.malulen emekliliğe değilde özürlü emekliliğine mi başvurmalıydım?bu başvuruyu değiştirirler mi?

Cevap:
_ Siz başvurunuzu 5510 sayılı Kanun 25. madde kapsamında sigortalı olduktan sonraki dönemde oluşan maluliyet kapsamında talep ettiğiniz için, Kurum sizin başvurunuzu yenilemenize veya yeni başvuru yapmanıza gerek kalmadan, maluliyet durumunuzun ilk defa çalışmaya başladığınız tarihten önce olduğu hususuna karar verip, 5510 Sayılı Kanunun 28. maddesi gereğince doğuştan veya ilk defa sigortalı olmadan önce var olan maluliyetinize göre emekliliğinize karar verilmesi için Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire başkanlığına evraklarınızı gönderecektir...
Konuya ilişkin genelge ve açıklamayı içeren genelge henüz yeni yayımlandı. Siz evraklarınızın durumunu takip etmeyi ihmal etmeyin, Kurum kesinlikle size evraklarınızı iade etmeyecek ancak eksik evrak varsa sizden evrak isteyecektir. O nedenle ilgili yere evraklarınızın gönderilip gönderilmediğini takip edin... Tekrar başvuru yapmanıza gerek yok..

Yani kurum Artık bizim durumumuza uygun emeklilik hangisiyse ona gore mi işlem yapıyor..Bu konuyu yorumlayabilirmisiniz ???

Nasıl yani yaaa :D

Bağkura özürlülük yerine yanlışlıkla malüllük için veya malüllük yerine özürlülük için baş vursanız dahi, durumunuz hangine uyuyorsa o yönde karar verip (malülmü/özürlülükmü) evragımızı o yönde sağlık kurulu daire başkanlığına gonderiyormuş... Yukarıdaki metinden benim anladığım bu... Tekrar başvuru yapmamıza gerek yokmuş.. :) Yani yasada boyle bir düzenleme varmı ? :)

Sizin yorumunuz nedir onu sormuştum... :)

Ben olsam işimi sağlama alır ve şahsen gider sorarım. Elime de yukarıdaki dilekçeyi alırım, lazım olursa sunarım...

Haklıymışsınız Bülent bey.Malesef işlemler malüllük olarak yürütülüyormuş.Yukarıdaki örnek gösterdiğiniz dilekçeyi sundum.Beklemedeyim bakalım ne gibi sonuç çıkacak.:(

Tekrar merhabalar,

9/10/2009 da yani geçtiğimiz cuma verdiğim dilekçeme her nasıl olduysa bende sasırdım ama bugun cevap geldi (bu ne hız :p ) gelen cevap aynen şöyle;

" Göndermiş olduğunuz mail dilekçenize istinaden dosyanızın incelenmesinde;kurumumuza vermiş olduğunuz dilekçenizde malüllük aylığı talebinde bulunduğunuz özürlü aylığı talebine ilişkin bir ibare bulunmadığı ve bu nedenle malülliyet aylığı yönünden 16.04.2009 tarihinde hastaneye sevk edildiğiniz anlaşılmıştır.Ancak özürlü aylığı talebinzin incelenebilmesi için ilgili kanun gereğince durumunuzun incelenebilmesi için hastaneye yeniden sevkiniz gerektiğinden kurumumuza müracaat etmeniz gerekmektedir.

Lütfen,Yenigün Sosyal Güvenlik Merkezine şahsen başvurunuz. "

Kısacası bana yine hastane yolları gözüktü arkadaşlar..Bir memurun hatası yada mevzuat bilmezliği yüzünden... :(

Bu konuda kat ettiğim yolu,karşılaştıgım zorlukları ve gelişmeleri ara ara silerle paylaşacağım...Şimdilik kalın sağlıcakla..

Arkadaşlar benim anlamadığım nokta madem müracaat eden kişi veya ordaki memur bi hata yaptı peki kurum neden muracaat eden kişinin faydalanabileceği hakları kişiye sunmuyo bu adamın bi özrü varsa vardır öteki şekilde muracaatla heyete girince özrü düzelcekmi yaniveya artacakmı bu ne dingil hayat ya. Moonsheer ciim arkadaşım sen kurumlar arasında biraz daha gitgel konya 6 saat hesabı mekik doku askerliğine saysınlar ALLAH KOLAYLIK VERSİN ARKADAŞIM

Merhaba Arkadaşlar,

Emeklilik işlemiyle ilgili bir aşamaya daha gelmiş bulunuyorum.Her nekadar bağkur bana "seni malülen sevk etmişiz..bu kez 5510/28. madde kapsamında sevk edecegiz tekrar heyete gireceksin " desede,Mücadeleye devam ediyorum.

Mevzuattan haberi olmayan memur arkadaslara ; 30.04.2009 tarihinde yayınlanan B.13.2.SGK.0.00.00.00/ 130 / 374 sayılı genelge 'deki b)MALULLÜK TESPİTİNE İLİŞKİN BELGELER başlıklı mevzuatın'ın Birinci bendi'nin Dördüncü paragrafını dikkate almalarını ısrarla istedim. Bu paragraf aynen şöyle diyor arkadaşlar.

Bölge sağlık kurulları tarafından sigortalıların durumu 5510 sayılı Kanunun 25 inci maddesine göre değerlendirilecek olup, ilk defa sigortalı olduğu tarihte malul olmaları nedeniyle malullük sigortasından yararlanamayan sigortalıların dosyaları, ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine iade edilecektir. Anılan müdürlük veya merkezce bu defa, 5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesine göre değerlendirme yapılabilmesi için gün koşulunun yerine gelip gelmediği kontrol edilecek, gün koşulunun yerine gelmesi halinde çalışma gücü kaybı oranının tespitinin yapılabilmesi için, dosya bölge sağlık kurulu yerine, Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına gönderilecektir.​

Şimdi bu aşamada gerekli dilekçe faksları ilgili kurum ve kişilere yolladım. Sonucunu bekliyorum. Bakalım nolacak.

SGK'dan gelecek yanıtı beklerken,

Konuya ilişkin mail yolladığım Sosyal Güvenlik Uzmanı geçte olsa bana mail yollamış onu sizinle paylaşmak istedim...

"
İlk defa sigortalı olmadan önce maluliyet durumu olan ama malul sayılmayan sigortalılar için malulen veya engelli emekliliği malumunuz 5510 sayılı Kanun'un 28. maddesi gereğince 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle başladı. Ancak, uygulamaya ilişkin örnek uygulamalar kurum çalışanlarına 30 nisan 2009 tarihli 2009/67 sayılı Maluliyet İşlemlerine ilişkin genelge ile duyurulmuş ve yürürlük şartları 1 mayıs 2009 tarihi itibariyle başlamıştı. Daha önceki başvurular, kurum çalışanları tarafından gerekli bilgilendirme olmadığı için önceki mevzuat şartları doğrultusunda uygulanmış olup engelli sigortalıların reddedilmesine neden olmuştu.

1 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ilgili genelge ile gerekli düzenleme yapılarak, engelli sigortalıların erken emeklilik başvuruları sevk forumlarında açıkça belirtilerek gerekli hastanelere sevkleri yapılmaya başlanmıştır.

Sizin de kuruma başvurmuş olduğunuz tarihte uygulama eski mevzuat doğrultusunda yapılmakta idi, ancak hastaneden rapor aldığınız tarihte ise yeni uygulama yürürlüğe girmiş oldu. Sevk talep yazısında İlk defa sigortalı olmadan önce Engelli ibareli seçenek işaretlenerek sevk yapılması gerekirdi.

Sizin talebiniz, malulen emeklilik şartları doğrultusunda değerlendirilse ve Maluliyet ve Kurum Sağlık Kurulları Daire Başkanlığından red yanıtı gelse bile, tekrar hastaneye sevk edilmeden mevcut raporunuzla tekrar başvurunuzu yapabileceksiniz. Başvuru yapmak durumunda kalırsanız, başvurunuzda ön bir dilekçe ile, 5510 Sayılı Kanun'un 28. maddesi gereğince ilk defa sigortalı olmadan önce engelli olan sigortalılar statüsünde başvurunuzu tekrarlayacaksınız.

İçiniz rahat olsun, Maluliyet ve Kurum Sağlık Kurulları Daire başkanlığı talebinizi reddetsede tekrar rapor için hastaneye sevk edilmenize gerek yok... Ama adı geçen genelgede 28. madde doğrultusunda yapılan emeklilik taleplerinin farkedildiğinde sigortalıya geri dönülmeden düzeltilmesi yönünde bir uyarıda bulunmakta...

saygılarımla.."

Sosyal güvenlik uzmanından gelen yanıy böyle.Yani yanlış sevklerde ya kurum kendi farkederek düzeltmeye gidecek yada itiraz dilekçemiz doğrultusunda düzeltmeye gidecek aldığımız rapor yeni ise geçerli olacak,birkez daha hastaneye sevk gerekmeyecek.

Bu tabiki Sosyal Güvenlik Uzmanı'nın mevzuata yorumudur.Umarım haklı çıkar bekleyip göreceğiz..Elime resmi evrak ulaştığında sizlerle paylaşacağım..Herkeze umutlu günler dilerim.

Merhaba,

Arkadaslar malesef kuruma yaptığım itirazlar olumlu yonde sonuç vermedi. Boşu bosuna zaman kaybı yasamış oldum.
Kurum beni tekrar (bu sefer dogru sevk dilekçesiyle) hastaneye sevk etti. Hastaneye daha onceki raporumun fotokopisini de goturmustum, Onu referans olarak sundum ve bunun ikinci gelişim oldugunu belirttim, muhayene işlemlerinin daha sağlıklı yapılmasında yardımcı oldular işlemlerim 1 gunde tamamlandı.

Heyete gorundukten sonra evraklarımı saglık kuruluna teslim ettim. 1 Hafta sonraya gun verdiler raporunu gel al diye. Aradan 1 hafta gecti ve raporumu gidip aldım daha onceki oran %43 idi. Yeni rapor %51 çıktı.
Neden farklı çıktı onu da anlamış deilim inşallah bi sorun cıkarmazlar yine, neyse Raporu SGK ya teslim ettim. Posta ile bana bilgi gelecegi soylendi. Beklemedeyim....
Yeni bir gelişme olunca sizle tekrar paylaşırım..Gorusmek uzere..

Arkadaslar rahatsızlığım sebebiyle hastanede olduğumdan epeydir size bilgi veremedim..

Ankaradan evraklarımın onaylandıgı bilgisini telefon ile aldım ve kuruma giderek emeklilik için gerekli evrakları imzaladım .Maaaşla ilgili Evragın Posta yoluyla elime ulaşmasını bekliyorum.
Evrak elime ulaşınca "nekadar emekli maaşı alıyorsunuz" ilgili konuya bilgilerimi eklerim..

Şimdilik hoşcakalın hepinize işlerinizde başarılar,bol nasipler..

Üst Alt