1 kilo tatlının 392 TL ye alınmasından.
Bunların neredeyse hepsi için açıklama yapıldı. Çoğu basına yansıtıldığı gibi değil.
Değerli arkadaşım, israfa, boşa harcanan paraya ben de sonuna kadar karşıyım ama bir de şöyle bakalım. Cumhurbaşkanı sarayda oturuyor, elektrik bu kadar pahalıyken bahçedeki çimler, ağaçlar bile ışıl ışıl aydınlatılıyor değil mi? Peki buna niye göz yumuyoruz? Ülkenin bir itibarı var, bu itibardan tasarruf olmaz demiyor muyuz?
İstanbul'da dünyanın en büyük şehirlerinden biri... Ayrıca ülkenin en büyük ve en zengin şehri. Belli bir itibarı var. Birini ağırladığında taksimde nohut pilav yediremez. Ejder meyveli smoothie yedirmese bile eli yüzü düzgün ağırlama yapması gerekir.
Ama şu konuda haklısın... ister cumhurbaşkanlığı yapsın, ister kuyucak belediyesi, ister İBB yapsın bu tür harcamalarda israfa çok dikkat edilmeli, halkın parası boşa harcanmamalıdır.
Bunlar doğrudur demiyorum basında yazılan örneklerden bilgi ve belgelerden bahsediyorum.
Ben de diyorum ki, basın dediğinin işi sadece algı üretmek. Bu haberlerin hemen hepsinin kaynağı havuz medyası ve çoğu kez verdikleri haberin altından başka bir şey çıkıyor. Belediyede hiç israf olmadığı, her kuruşun doğru harcandığı iddiasında falan değilim. Mutlaka yanlış yapılan işler de vardır. Ama burada amaç belli.
başkanlığa seçilen zat israf yapıldığı gerekçesiyle binlerce aracı Yenikapıya dizmedi mi?
Dizdiği araçların kimlere tahsis edildiğinin listelerini yayınladılar ve bunların ciddi bir kısmının belediyeyle alakası bile yok. Eğer şimdi kendi aynı şeyi yapıyorsa çok büyük yanlış yapıyor demektir. Mesela tutup CHP'nin ankara il başkanına araba tahsis ettiyse falan çok büyük ayıptır.
Enerji fiyatları global çapta artış gösteriyor.Ülkemize özgü bir durum söz konusu değil.Pandeminin yanında Ukrayna Rusya gerilimi dolayısıyla fiyatlar çok yükseldi.Örneğin doğalgaz fiyatları 10 kat petrol 3 kat kömür 5 kat arttı.Türkiye petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarına sahip bir ülke değil.Yine de akaryakıtta alınan ÖTV den vazgeçildi.Elektrik doğalgaz fiyatları sübvanse edildi, edilmeye devam ediliyor.
Yanılıyorsun.
Petrolü ayrı tutarsak bizde enerji fiyatları bu kadar artmadı. Çünkü biz doğalgazı taahhütlü, sabit fiyatlı kullanıyoruz. Serbest piyasadan almıyoruz. Esas artan şey fiyat değil, döviz kuru. Döviz fiyatları çok artınca enerjiye harcadığımız paraya yetişemez olduk.
Peki döviz kuru niye bu kadar arttı esas onu sorgulamak lazım değil mi?
Akaryakıtta sadece kısa bir süre ÖTV alınmadı. Şu an cayır cayır alınıyor.
Evet, elektrik, doğalgaz vs. sübvanse ediliyor. Ama güzel kardeşim bunu kimse babasının parasıyla sübvanse etmiyor. Yine senden benden aldığı vergiyle yapıyor. Yani bu bir lütuf değil, devletin görevi. Sadece bizde değil, bütün gelişmiş ülkelerde sübvanse ediliyor. Enerji maliyetleri 5-10 kat arttıysa onlarda artmadı mı? Onlar niye %20-30 zamlarla yetindiler?
Su ise böyle değil ve doğrudan belediyelerin tasarrufunda.
İyi de belediye suyu bedava imal etmiyor. Bunun da bir maliyeti var. En büyük maliyet de elektrik. Bu maliyetin üstüne kar koymayabilir ancak zararına satamaz. Elektriğe 2 yılda %300 zam geldi. Görüldüğü kadarıyla muhalefet olsun, iktidar olsun tüm belediyeler suyu 3 aşağı 5 yukarı benzer fiyatlardan satıyorlar. Diyebilirsin ki bu fiyat çok, bunun yarısına satsın. O zaman belediyeye bir şekilde bunun finansmanını sağlaman gerekir. Yapsınlar mı? Yapsınlar. Bence hiç sakıncası yok.
Ama dediğim gibi, şu an ben kimsenin su faturasına yaygara kopardığını görmüyorum. Asıl can yakan su parası değil.
Ankara belediyesi 3 yıl önceye göre su fiyatlarını ucuzlattıysa Mansur beyi tebrik ederim ve Bravo derim..Ancak ben bunu teyit edemedim.
Ankara belediyesi şu an sosyal yardıma muhtaç kişiler suyu 30 kuruştan veriyor. Öğrencilere bedava veriyor. Pek çok eve su, doğalgaz, kömür parası yardımı yapıyor. Suya 3 yılda doğru dürüst zam yapılmadı. Eskisinde ucuz değilse bile
Ben işyerime 1000TL elektrik faturası öderken 1200-1300TL su parası ödüyordum, şimdi 1500-1600TL su parası öderken 11 bin TL elektrik ödüyorum. Açık söyleyeyim, belediye suya %20-30 hatta %50 zam yapsa çok umurumda olmaz. 180TL gelen su faturam 270TL olur. Ama elektrik 270'den 770'e çıktı. Sen olsan hangisini önemsersin?
Ayrıca kontrol ettim, Gökçek döneminde su fiyatı 7,70 kuruş iken şu an 7,34 imiş (atık su dahil) Dolar bazında bakarsak o zaman 1,5 dolar civarındayken şimdi 55 cent. Yani reel olarak çok ciddi şekilde ucuzlamış.
Sevgili arkadaşım, ben İBB'nin avukatı değilim. Her şeyini de savunmak zorunda değilim. Sadece rasyonel düşünce tarafındayım. Hiç bir iddiaya, hiç bir söylenene balıklama atlamamak, inanmamak lazım. Örnek olarak; 6000 küsür liralık yemekten bahsediyorsunuz. Mesela o sadece yemek değil, 2 günlük yonaklama, yemekler ve organizasyon bedeli imiş. Ha, bana göre bu paranın harcanması da doğru değil, o da ayrı. Ama kişi başı 6 bin liralık yemek yediler, 1 kilo baklavaya 350TL verdiler derseniz (ki o da taraflarca yalanlandı) bunlar algı yönetimidir.
Mesela ben olsam belediyeyi eleştirecek çok şey bulabilirim ama tutup baklava börekle falan uğraşmam. Yolumu yapmadılar, kanalizasyon taştı, sular kesildi diye eleştiririm. Yoksa biz bugüne kadar ne yolsuzluklar gördük, ne kazıklar yedik ama insanlar "çalıyor ama çalışıyor" diye göz yumdu.