arkadaşlar konuyla ilgili iş bankasına şule isimli arkadaşımız e-posta attı ve bilgi istedi. bu e-postayu ve gelen cevabı "engelsiz yaşam derneği" e-posta grubumuzda paylaştı. bende sizlere bilgi ve fikir verebilmek açısından yorumsuz burada yayınlıyorum:
From: ŞULE TÜZÜL [mailto:sule.tuzul@isbank.net.tr]
Sent: Saturday, October 16, 2010 2:52 PM
To: İnsan Kaynakları Yardım Masası
Subject: Engelliler konusundaki uygulamalarınızı kınıyorum( MİP:1816117 ile İK Yönetimi Bölümü'ne iletilmiştir)
Sayın Yetkili,
Size Nuh Gönültaş'ın 14 Ekim 2010 tarihli Bugün Gazetesi'ndeki yazısı üzerine yazıyorum. (
http://www.bugun.com.tr/kose-yazisi/122775-engelli-olmak-is-bankasi-nda-calismaya-engel-olabilir-mi-makalesi.aspx)
Engellilere karşı göstermiş olduğunuz tavır ve davranış nedeni ile İş Bankası'nı kınıyorum.
Bugün Gazetesi'ndeki yazıda da belirttiğiniz gibi, haklısınız, sadece İş Bankası değil, 1-2 istisna hariç, Türkiye'nin neredeyse tüm firma ve kuruluşlarında engellilere tıpkı sizin yaptığınız gibi ayrımcı bir uygulama ile yaklaşılıyor. Fakat bu durum davranışlarınıza bir özür olabilir mi? Gerekçe olabilir mi?
Engelliler Mars'tan gelmediler bu dünyaya. Red ettiğiniz, ayrımcılık uyguladığınız bu insanlar bu ülkenin çocukları. Sizin bizim hepimizin çocukları. Tüm çocuklar gibi yarının geleceği. Türkiye, koşullar ve olanaklar sağlandığında başarılı olmuş engellilerin hikayeleri ile dolu. Türkiye maalesef engelliler açısından büyük zorluklarla dolu bir ülke. Eğitim alma şansı bile olmayan engelliler, göreceli olarak çok zor koşullarda üniversite mezunu oluyorlar, bu sefer de karşılarına engel olarak sizin gibi kurumlar çıkıyor. Elbette işsizlik ve istihdam sorunları sadece engellilere özel değil, bu ülkenin önemli sorunlarından biri, ancak sırf engelli olduğu için engellileri istihdam etmeyip devlete bunun karşılığında ceza ödemeyi tercih eden bir zihniyete sahip olmak bence çok utanç verici. Maalesef Türkiye'de pek çok kuruluş sizin gibi bunu yapıyor.
Engellilerin istihdamı konusunda sizi daha çağdaş düşünmeye davet ediyorum. Bu konuda alacağınız kararlarla dilerim Türkiye'nin ilk örnek bankası siz olursunuz.
Saygılarımla.
Şule TÜZÜL
Is Bankasi’ndan gelen CEVAP E-POSTA (mail). Bilginize.
From: Özgür SÜLÜKPINAR (Tuzla Şubesi-Yönetmen Yrd .III) <OSULUKPINAR@anadolubank.com.tr>
Date: Thu, 21 Oct 2010 11:58:59 +0300
To: SULE TUZUL<sule.tuzul@isbank.net.tr>
Subject: FW: Engelliler konusundaki uygulamalarınızı kını yorum
Şule hanım merhaba.mailler bankacılar arasında özellikle çabuk yayılıyor.link i okumamız engelli problemine duyarlı olammız için sagolsun göndermişler ama benim kesinlikle katılmadığım noktalar var.birincisi, bugün gazetesinin zaman gazetesinin hatta taraf gazetesinin iş bankasına karşı neden bu kadar önyargılı olduklarını merak ediyorum.bu acaba bu bankanın yönetim kurulunda bulunanların dünya görüşündenmi kaynaklanıyor. yok hayır diyorsanız bugun gazetesindeki yazıya bende yorum yapayım.
1-) iş bankası hindistandan gelen para ile kurulmadı.3 şube olarak açıldı ve düşük bir sermaye ile kuruldu.hindistandan gelen yardım parası 1.5 milyondur.yarısı zamanın maliye bakanına borçları ödemesi için diger yarısı ise atatürk orman çiftliğine ve modern tarım araçlarına harcanmıştırki atatürk bunların hepsini devlete devretti.
2-) iş bankasının engelliler için ,görüntü kirliliği yaratıyorlar, sözünü kimin uydurduğuna da anlam veremedim.
3-)banka ,biz engelli çalıştıracagımıza ceza öderiz falan da dememiş.zaten bugün gazetesi yazarı açıklamayı tam vermemiş bir bölümü almış kendince böle diyorlar bu anlama geliyor tarzı yorumlar yapmış. Engelli kadromuzda ki boşluktan dolayı ceza aldık ama birçok şirkette olabiliyor bu , şeklinde gayet mantıklı kibirsiz bir açıklama yapmış.
"Türkiye İş Kurumu'nun bankamıza, bünyemizde çalışan engelli personel sayısının bir kısım illerde yetersizliği nedeniyle ceza tahakkuk ettirdiği doğru olmakla birlikte bu durum yalnızca bankamıza özel bir uygulama olmayıp gerek kendi sektörümüzden gerekse reel sektörden birçok kuruluş bu tip uygulamalar muhatap olabilmekteler..."
açıklamadanda görüleceği üzere bazı illerdeki eksikliklerden dolayı deniliyor ama yazarımız kendince evirmiş çevirmiş konuyu.
akp milletvekili lokman ayva nın sormuş olduğu sorularda ;
1- Yazıda ceza tahakkuk ettiği ve özürlülere karşı ayrımcılık yapıldığının ifade edilmesi sizi neden üzmüştür.
(yapmadığınız bir şey yüzünden suçlanmak saygınlığın zedelenmesi her kurumu üzer)
2- Özürlü istihdamındaki başarılı uygulamalarınızdan dolayı mı ceza tahakkuk etmiştir.
(sadece kurumumuza değil genelde tüm kurumlarda mevcut olabilen açıklarda kesilen bir cezadır demiş banka.soru sorarken bile beyefendi suçluyor bankayı,hakettiniz der gibi.)
3- Tahakkuk eden cezaların toplamı nedir?
4- Yazıda ifade edilen 23 bin çalışanın kaç tanesi özürlüdür? bu üç soruda kısaca saç özürlü açığınız var diyeceğine sayı ne ceza ne süre ne
5- Varsa özürlü personel açıkları ne zamandan beri devam etmektedir?
Bende sormak isterim beyefendiye;
-başka hangi kurumları bu şekilde manşet yaptınızda özürlü kadrosunu vs araştırdınız.
-acaba hem özürlü kadrosu boş durup hemde cezasını ödemeyen şirketlerde varmıdır.
-bu şekilde bir soruya iş bankası gibi cevap alabildiğiniz başka kurumlar oldumu yoksa ,size ne, mantığı ile geçiştirdilermi.
-bugün gazetesinde özürlü kadrosu varmı.varsa kaç kişi.
saygılarımla.
Özgür SÜLÜKPINAR
Tuzla Şubesi | Yönetmen Yardımcısı III
Osulukpinar@anadolubank.com.tr
Cevabim…
From: "SULE TUZUL" <sule.tuzul@isbank.net.tr>
Date: Thu, 21 Oct 2010 12:03:22 +0000
To: Özgür SÜLÜKPINAR (Tuzla Şubesi-Yönetmen Yrd.III)<OSULUKPINAR@anadolubank.com.tr>
ReplyTo:
sule.tuzul@isbank.net.tr
Subject: Ynt: FW: Engelliler konusundaki uygulamalarınızı kınıyorum
Ozgur Bey/Hanim merhaba.
Cevabiniz icin tesekkur ederim.
Sozu gecen gazetelerin konu ile ilgili olarak ozellikle Is Bankasi’ni gundeme getirmelerinin altindaki sebepler bence cok acik, bunlarin farkindayim. Bu gazeteleri okumam bile, yazarlarini ciddiye de almam. Ancak bankaniza yazmamin nedeni sizin ya da bu gazetelerin ideolojik gorusleri, bunlarin celiskileri, vs. degil, bu ayri bir konu.
Ilgili haber, bankacilik sektorunde oldugu gibi engelliler camiasinda da hizla yayildi. Bana ulasmasi uzerine sadece ve sadece bir engelli olarak, bugune kadar Turkiye’de hem kendi yasadiklarim hem de engelli arkadaslarimin yasadiklari uzerine, bir gazetede yayinlanan boyle bir haberi kinamak benim sorumlulugum. Mailimde belirttigim gibi Is Bankasi gibi davranan yuzlerce firma var. Merak etmeyin benzer haber ve olaylar uzerine onlara da kinama mailleri gonderiyoruz.
Bunu yaparken amacim bankanizi karalamak degil, benim gibi insalarin durumunu dikkate almanizi, bu konuda bir parca daha hassasiyet duymanizi saglamak.
Yazdiklarimi bu kapsamda degerlendirmeniz dilegi ile.
Saygilarimla.