Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşyerinde engellilere uygulanan maaş ayrımcılığına örnek dava..? [Hukuk]

KANUN MADDESİ :

Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik

Resmi Gazete: 24 Mart 2004 - 25412

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÜCRET VE SOSYAL YARDIMLAR :
Madde 8 - Özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru olmak daha düşük ücretle çalıştırma sebebi olamaz. Bu işçiler diğer işçilere yapılan sosyal yardımlardan aynen yararlanırlar. İş sözleşmelerine veya toplu iş sözleşmelerine bu işçiler aleyhine hükümler konulamaz.

Kanun yeterince açık... ve bu kanunun geçerliliğini çalışma bakanlığından bir hafta önce onayını aldık... iş veren Özürlü personelle ilgili aleyhinde madde koyamaz. koyarsa oda ayrı bir suç ! Oturanboğa kanunu sizinle paylaşmış ama dikkatinizden kaçmış. SK1973 davanın sonucunu merak ettim ? bizimle paylaşırsan memnun oluruz.

günaydın..bende sizin gibi bi dava açtım..ama işten ayrılmadan işimi seviyorum..eşit işe eşit maaş ayrımcılık ve mobbing davası açarak haklarımı iş yerine ihtar çekmeden direk mahkeme kanalıyla halletmeye çalışıyorum..şirkette tüm çalışanlar bana karşı bi cephe uluşturması bile sorun degil..haklı mücadelemi çalışıken vereceğim şirket hala çıkarmadı beni sürekli üst düzey yöneticilerle görüşmelerim devam etmektedir..mahkeme tarihi henüz belli degil tek sorunumuz diger engelli çalışanların uzak durması aman bana bulaşmada ne yaparsan yap deyip beni yalnız bırakmaları mahkemeye gelip doğruları bile söylemekten çakinmeleri..kaderciliği yanlış yorumlamalarından,rızık allahtan korkmanın bi faydası olmaz..İnsanın kurtarıcısı ancak ve ancak kendisi olabilir. Herkes kendisinin Atatürk’üdür. Başka kurtarıcılar beklemek acizlerin işidir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Kurtuluş Savaşında da yapmış olduğu en önemli olgulardan birisi, Türk halkının kaybetmiş olduğu cesareti ortaya çıkarıp yerel alanlarda olan mücadeleyi birleştirmesi ve bu mücadeleyi tüm satha yayması, yani Türk Halkına mücadele edecek manevi gücü ve cesareti vermesidir. Tarihimizde daha nice onurlu mücadeleler var iken henüz kendi işyerinde haklarını savunmayan insanların, bu haklarını savunmayan kişilerin çocuklarının ve torunlarının da aynı şekilde bu sorunları yaşayacağını, psikolojik baskı ve yalakalık psikolojisi içinde ezilmişliğin babadan-oğula geçeceğini ve bu kötü karakterlerin insanların kişiliğinde kronik bir hal alacağını asla unutmayınız.

Kazanmak veya kaybetmek önemli değildir. Önemli olan onurlu şekilde gururla mücadele ederek savaşmaktır.

merhaba bülent hocam dava açtık geriye dönük ve mobbing uygulamaları için uzun süreçli bir dava gibi görünüyor..işveren ücret serbestisi olduğunu sözleşmede kabul ettiğimi belirtmiş terfi ve zam için uçurum olmadığını söylemiş ...cevap dilekçesindede..DUYGU SÖMÜRÜSÜ YAPTIĞIMI BELİRTMİŞ..işte bu kısım benim için en kötü kelime oldu..engelli olduğumdan şirket hak arayışını dilencilikle suçlamış..ne diyeceğimi bilemiyorum..işte algı bu daha ne yapabilirsin

kardeş dava sonucun ne oldu merak ediyoruz

Bizlerde bu konudan muzdaribiz. Bir bolu da kamu kurumuna "[FONT=sans-serif]Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik" kapsamında 2006 yılında işe alındık.İşe alındığımızda geçerli olan toplu iş sözleşmesine 2005 sonrası işe girenlere uygulanması yönünde 2. bir ücret skalası belirlemişler.(herhangi bir engeli bulunmayanlar için)Bizler işe başladığımızda 2.ücret skalasından çalışan hiç kimse bulunmaması ve yukarıda anılan yönetmeliğin 8. maddesi doğrultusunda "[/FONT][FONT=sans-serif]ÜCRET VE SOSYAL YARDIMLAR :[/FONT]
[FONT=sans-serif]Madde 8 - Özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru olmak daha düşük ücretle çalıştırma sebebi olamaz. Bu işçiler diğer işçilere yapılan sosyal yardımlardan aynen yararlanırlar. İş sözleşmelerine veya toplu iş sözleşmelerine bu işçiler aleyhine hükümler konulamaz." hükmü gereği bizlerde diğer işçilere uygulanan ücret üzerinden çalışmaya başladık.herhangi bir sorun yokken 2014 yılında sayıştay denetçisi bizlere 1.skaladan ücreti ödeyemessiniz diye kuruma tutanak tutarak sayıştay rapor düzenledi.daire kararı temyiz derken aleyhimize sonuç çıktı şimdi bizden 2014 yılı için 1.skala ile 2. skala arasındaki maaş farkını kamu zararı diye tahsil etmek istiyorlar.bizler nekadar hem sayıştay denetçisine hemde temyiz kurulu davasındaki üyelere bu durumun;[/FONT]1- T.C. Anayasası’nın 10. , 49. , 50. ve 61. Maddelerine;
2- 4857 Sayılı İş Kanunun 5. Maddesine;
3- 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesinin 26 / 3 maddesine;
4- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 24.03.2004 tarih ve 25412 sayılı yönetmeliğinin 8. Maddesine;
5- 14.07.2009 tarih ve 27288 sayılı Uluslararası Sözleşmenin 27/1-b Maddesine;
6- Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 18.03.2008 tarih ve 2007/26230 esas ve 2008/5312 Kararı
7- İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Madde: 23 / 2
[FONT=sans-serif]aykırı olduğunu anlatmaya çalıştıksada anlamadılar. şimdi son olarak temyiz karar düzeltmesi talebinde bulunacaz. Bu konuda bizleri aydınlatıcı bir görüşü olan arkadaşımız varsa yardımlarını ve iyi bir iş mahkemesi avukatı tavsiyenizi bekliyorum. bu konuya benzer sorunlar hemen hemen büyükşehir olmayan tüm illerdeki özel idarelerde var.[/FONT]

şu konuyu atlamışım daire kararı ve temyiz kararları sayıştay ın kendi iç bünyesinde kurumların harcamalarını denetleyen kurum tarafından verilen kararlar. İş mahkemelerince verilen kararlar değil.Maaşlarımız şu anda düşürülerek 2. ücret skalasından ödenmektedir.

Merhaba arkadaşlar
Aynı konu hakkında bende dava açmak istiyorum
İşe girerken söylenen vaatler ile bodroya yansıyan arasında dağlar var
Benimle aynı unvana ve aynı iş gücüne sahip diğer çalışanlar ile ilgili farkı sorunca engellisin dediler
Kendilerinden sözleşmemi kaybettiğimiz için özlük dosyamda ki sözleşmenin fotokopisini istedim vermediler
Ayrıca 13 aydır sigorta unvanım departman sorumlusu iken son ay yardımcı hizmetler olarak girişmeye başladı
Konu ile ilgili yorum ve yol gösterecek bilgilerinizi bekliyorum
Teşekürler

Son düzenleme:
Sanırım bütün engelliler halinden memnun
Arkadaşlar aynı iş gucu ve aynı unvanla çalışarak aldığınız asgari ücrete bunada sükür ,allah bereket versin derseniz
eşitlik bekleyemezseniz.

Ben %77 raporla idari işlerde büro memuru olarak girdim en azından sigorta da öyle gözüküyor 1404 TL maaş alıyorum sizce normal mi diğer engeli olmayanlar mesai yapıp daha çok kazanıyor cumartesi pazar tatil mesai yok aylık 1404 TL alıyorum işim rahat fakat büro memuru olarak daha fazla maaş almam gerekmez mi?

Üst Alt