Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kaç çeşit emeklilik var?

• Konbuyu başlatan iremsu
  • Başlangıç tarihi
I

iremsu

emekli maaşı alanlar maaş tutarlarını belirttikleri konuda
-malulen
-yaşlılık
-işgörememezlik geliri diye 3 çeşit gelirden bahsetmişler

iş görememezlik ayrı bir haksa emeklilikten ayrı, ozaman niçin yaşlılık veya malulenden de ayrıca maaaş alamıyor

alınan maaşlar ;aynı kıstaslara sahip kişiler arasında maaş anlamında ciddi farklar var bu neden kaynaklanıyor?

tşkler

Yaşlılık Emekliliği: Sıradan emekliliktir. Herkesin olduğundan hani... Burada %40 ve üzeri işgücü kaybı olanlar (bu tespit işgücü kaybı cetveli'ne göre yapılır) için bir erken emekli olma hakkı vardır o kadar. Yoksa babanızın emekliliği ile sakat birinin emekliliği arasından bir fark yoktur. İkisi de Yaşlılık emekliliğidir. Yaşlılık emeklilğindne yararlananlar emekli maaşlarını kestirmeksizin sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edebilirler.

Malulen emeklilik: Maluliyet demek, çalışamayacak derecede işgücü kaybının oluşması demektir (bu tespit maluliyet cetveli'ne göre yapılır). İlk sigortalı olduğu tarihte maluliyet derecesinde sakatlığı bulunmayan ve/fakat sonraki bir zamanda her ne sebeple olursa olsun malul duruma gelen kişi, -prim şartlarını da tamamladığında- erken emekli olur. Malulen emekli olanlar emekli maaşlarını kestirmeden çalışamazlar.

Bu iki emeklilik dışında bir emeklilik YOKTUR.

Sürekli ya da Geçici İŞ Göremezlik Geliri apayrı bir konudur; emeklilik değildir. Her şeyden önce bu geliri elde etmenin ilk şartı, iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu %10 ve üzeri işgücü kaybı oluşmasıdır. Yani çalışma esnasında bir iş kazası veya meslek hastalığı oluşması şarttır. Oluşan işgücü kaybı yaşam boyu devam edecek düzeydeyse Gelir yaşam boyu SGK tarafından ödenir, yok, oluşan işgücü kaybı tedavi sonrasında düzelecek ise, o zaman iyileşene kadar Geçici olarak gelir bağlanır.
Bu geliri almanın emekli aylığı ile ya da çalışırken alınacak maaş ile hiç bir ilgisi bulunmaz. Onlardan tamamen bağımsız bir gelirdir bu. Yani bir kişi çalışırken de emekliyse de bu geliri alabilir. Sadece, emekliyse, emekli maaşı ile sürekli/geçici iş göremezlik gelirinden hangisi fazla ise, onun tamamını, diğerinin yarısını aynı anda almaya devam edilir.
Ve, iş göremezlik geliri alan kişi ve onun bakmakla yükümlü olduğu kişiler bu gelir hak edildiği sürece sağlık güvencesine sahip olurlar. Yani, birisi sürekli iş göremzlik geliri alıyorsa, çalışsın ya da çalışmasın, emekli olsun ya da olmasın kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu bireyler yaşamı boyunca tıpkı çalışan ya da emekli gibi sağlık güvencesindedir. Dahası, bu hak iş göremezlik geliri alan kişi vefat etse dahi hem gelir olarak hem sağlık güvencesi olarak geride kalan dul ve yetimlere aktarılır.

"sürekli sakatlık geliri" ile hiç bir sigorta veya çalışma ile ilgisi olmayan 2022 sayılı yasa çerçevesinde devletin muhtaç kişilere aktardığı gelir aynı değil. Aman ikisi birbirine karışmasın.
Sürekli iş göremezlik geliri iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu bağlanan gelirdir. Yani, çalışan sigorta primi ödemiş ve olası sakatlanmalara karşı kendini güvence altına almış, işgücü kaybı oluşunca da sigortasına binayen gelir hak etmiş.

Erken Emeklilik Ve Malulen Erken Emeklilik Arasındaki Fark

Sayın Arkadaşlar,
Sizlerin aklına takılanı bilgilerim dahilinde şöyle açıklayabilirim : Malulen emekliliğin kelime anlamı işyaşamına adım attığın tarihte sağlam olup daha sonraki dönemde geçirdiğin rahatsızlıklar sonucu eğer vucüt fonksiyonlarının enaz %60 ını kaybettiysen erken emekli olabiliyorsun. Yani görev sırasında bu iş kazası olması gerekmiyor ama engelden önceki tarihte çalışan kimliği sahibi olmuş oluyorsun (bağkur veya ssk numaranı daha önceden almış oluyorsun).
Ancak erken emeklilik yani maluliyete bağlanmayan kısım şöyle: Eğer iş yaşamına başlamadan önce yani herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıt olmadan önce vucüt fonksiyonunu enaz %40 kaybettiğin bir rahatsızlığın engelin varsa o zaman %40 ve üstüyle erken emekli olabiliyorsun. Hatta ne zaman başladığı emin olunamayan engeller için hastahaneye sevkte Çalışma yaşamına başlamadan önce böyle bir engelin olunup olunmadığının tespiti istenebiliyor ve bunu heyet tespit ediyor. Maalesefki çalışmaya başladıktan sonra olursa Maluliyete giriyor yani enaz %60.
Saygılar,

BAĞKURLU,

Siz 506, 2926,1479 ve en son yürürlüğe giren 5510 yasayı hiç okudunuz mu?

arkadaşlar ben 1986 yılında iş kazası geçirdim raporum önce 19du sonra 11 e çekildi ve maaş bağlandı çok düşüktü sonra 2003te vergi indirimi alarak erken emekli oldum prim gün 5100-1980 ssk girişliyim burdan maaş bağlanınca diğer maaşım devam etmekte ama kuşa döndü zaten uçamayan bir kuştu :) neyse bunları neden yazdım diye düşünüyorsanız bilginiz olsun belki faydam dokunmuştur diye yazdım inşl.kötü olmamıştır.

Bağkurlu,
erken emeklilikte,engelin çalışma yaşamından önce olması şeklinde bir şart yok.
Önce ya da sonra,vergi indirimi ile erken emeklilik için farketmez.

jon83

ufukalp lütfen önümüzdeki hafta içi herhangi bir ildeki bagkur il müdürlügünü ararmısın rica etsem öyle bir şart var öyle bir şart yok diyenler sadece yazmakla yetiniyor bagkurlu arkadaşda bende çok araştırdık ve türkiyedeki tüm bagkur il müdürlükleri bagkur kaydından önce engelli olanlar 5510/28 göre erken emekli olur diyor bagkur kaydından önce saglam olanlar sadece malulen emekli olur diyor ankara adana istanbul kırıkkale hepsiyle görüştüm sakatlıgın öncesi sonrası yok diyenler lütfen bir kez bagkur il müdürlükleriyle görüşşsün ondan sonra yazsın rica ediyorum bakın bir taraf yanlış biliyor ya türkiyedeki bagkur il müdürlükleri yada bu sitedeki arkadaşlar peki rapora işlem yapan kontrol eden insanlar nasıl olurda vatandaşa yanlış bilgi verir hadi bana yanlış bilgi verildi peki bagkur rumuzlu arkadaşa benden daha çok araştırmış ve onada aynısını söylemişler lütfen bagkurla görüşmeden sakatlıgın öncesi sonrası yok demeyin açık ve net bagkur olmaz diyor siz olur diyorsanız rica ediyorum bir telefon açın saygılar

jon artık cevap verecem heryere yazıyorsun sana ne yapman gerektigini söylüyoruz ısrarla yine yazıyorsun yani kanun acık ve net

jon83

ilker sen şu kanunu bana söylermisin bir çıktısı alayımda bagkura gideyim bagkur açık ve net şunu diyor resmi dilekce ile başvuru yaptım dileceniz bagkur kaydından önce engelli olmadıgınız için kabul edilmemiştir diyor bagkur rumuzlu arkadaşta benim gibi konuyu araştırmış oda aynı bigiye ulaşmış benim sizden ricam şudur herhangi bagkur il müdürlügünü arayıp konuşmanız ve görüşmeniz lütfen buraya yazdıgınız gibi sakatlıgın öncesi sonrası varmı yokmu bir sorun madem paylaşım yapıyoruz bakalım ondan sonra bize hak vericekmisiniz benim amacım sizinle tartışmak degil teşekür ederim zahmet zaman ayırıp yazı yazıyosunuz bilgi veriyosunuz ama bir taraf yanlış biliyor ya bu sitedeki arkadaşlar yada bagkur adana ankara ismini yazmadıgım bir çok bagkur il müdürlügüyle görüştüm hepsi tek kelime bagkur kaydından önce saglam olanlar sadece malulen emekli olur diyor bakın ben şenol arkadaşın memleketi kırıkkaleyi bile aradım şenolu 28 maddeye göre işlem yapıp hastaneye sevk eden kişiyle bile konuştum adı cengiz diyorki şenol askerlik yapmamış bagkur kaydından önce engelli ben neden inatla aynı şeyleri yazıyım sizde araştırın bulalım bu sorunun cevabını ilker bu kadar net bir cevap veren kurum var nasıl olurda mahkemeye giderim bir mahkemenin ne kadar sürecegi süreçte nelerle karşılacagımız neler lütfen herkezden rica ediyorum herhangi bir bagkur il müdürlügünü arayıp benim size sordugumu soruyu sorsun bagkur kaydından önce saglam olanlar askerligini yapanlar 5510/28 göre erken emekli olurmu olmazmı saygılar

MADDE 28- Yaşlılık sigortasından sigortalıya sağlanan haklar şunlardır: a) Yaşlılık aylığı bağlanması.
b) Toptan ödeme yapılması.
(Değişik ikinci fıkra: 17/4/2008-5754/16 md.) İlk defa bu Kanuna göre sigortalı sayılanlara;
a) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9000 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için prim gün sayısı şartı 7200 gün olarak uygulanır.
b) (a) bendinde belirtilen yaş şartı;
1) 1/1/2036 ilâ 31/12/2037 tarihleri arasında kadın için 59, erkek için 61,
2) 1/1/2038 ilâ 31/12/2039 tarihleri arasında kadın için 60, erkek için 62,
3) 1/1/2040 ilâ 31/12/2041 tarihleri arasında kadın için 61, erkek için 63,
4) 1/1/2042 ilâ 31/12/2043 tarihleri arasında kadın için 62, erkek için 64,
5) 1/1/2044 ilâ 31/12/2045 tarihleri arasında kadın için 63, erkek için 65,
6) 1/1/2046 ilâ 31/12/2047 tarihleri arasında kadın için 64, erkek için 65,
7) 1/1/2048 tarihinden itibaren ise kadın ve erkek için 65,
olarak uygulanır. Ancak yaş hadlerinin uygulanmasında (a) bendinde belirtilen prim gün sayısı şartının doldurulduğu tarihte geçerli olan yaş hadleri esas alınır.
Sigortalılar, ikinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan yaş hadlerine 65 yaşını geçmemek üzere üç yıl eklenmek ve adlarına en az 5400 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla da yaşlılık aylığından yararlanabilirler. (1)
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

–––––––––––––
(1) 17/4/2008 tarihli ve 5754 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle; bu fıkrada yer alan "yaş hadlerine" ibaresinden sonra gelmek üzere "65 yaşını geçmemek üzere" ibaresi eklenmiş ve metne işlenmiştir.
[FONT=&quot]
Sayfa 23

[/FONT]
9804​
[SIZE=2]Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının; [/SIZE]
[SIZE=2] a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,[/SIZE]
[SIZE=2] b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,[/SIZE]
[SIZE=3][SIZE=2] malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar.[/SIZE] [/SIZE]Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.
Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıldan beri çalışan sigortalılar için ikinci fıkrada belirtilen yaş şartı 55 olarak uygulanır.
55 yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalılar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık aylığından yararlanırlar. (1)
(Ek fıkra: 17/4/2008-5754/16 md.) Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir.
(Değişik sekizinci fıkra: 17/4/2008-5754/16 md.) Yukarıdaki fıkralarda belirtilen yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalının çalıştığı işten ayrıldıktan, (b) bendinde belirtilen sigortalının sigortalılığa esas faaliyete son verip vermeyeceğini beyan ettikten sonra yazılı istekte bulunmaları, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen sigortalıların ise istekleri üzerine yetkili makamdan emekliye sevk onayı alındıktan sonra ilişiklerinin kesilmesi şarttır.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ayrıca, yazılı talepte bulunduğu tarih itibarıyla genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması zorunludur. (1)
Bu maddenin uygulamasına ilişkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Şu altını çizdigim yeri iyi oku orda bagkurlu olmadan önce sakat olaman mı gerekir diyor..
kaynak:5510

Ben sana yine söylüyorum burda bülen abinin hazırladıgı dilekçeyi kendinize göre hazırla bagkura gir kabul etmez ise sen o belgeyi kabul etmedigine dair imzalat ver mahkemeye 2 tane kendini bilmez memur bozuntusu kanunu kendi kafasına göre yorumlayamaz....

jon83

ilker bey yazı için teşekür ederim bu yazının neresinde yazıyor bagkur kaydından önce saglam olanlar sonradan rapor alıp erken emekli olabilir diye ben bu yazıyı bagkura gösterdim zaten bu sizin için geçerli degil dediler asliye mahkemesine dava açmak gerekiyormuş adliyede avukat arkadaşım var arkadaş direk mahkeme açamassın diyor 1 yada 2 kere red almak gerekiyor diyor zaten bir kere müracaat ettinmi süreç bir sene işliyor mahkeme ne kadar diye sordum adli tıpı yazmışması sevki en az 3 sene sürer diyor ben bu yazını avukat arkadaşımada inceletiyim birde tekrar bagkura göstereyim bakalım nasıl olucak ama adana ankara bile olmaz derken bakalım nasıl olucak kırıkkalede cengiz şefle görüştüm bagkurdan şenol arkadaş tanır oda aynısı söyledi ilker bu konuyu gören ugraşan herkez bana söylenen şey söylenmiş türkiyede vatandaşa yanlış bilgi verilebilirmi yani eminmiyiz 5510 yasanın bagkur kaydından önce saglam olanlar içinde geçerli oldugunu sabrınız için zaman ayırıp yazı yazdıgınız için teşekür ederim paylaşım için çok teşekür ederim

İlker bey merhaba.
Ben 5510 saylı kanunda,%40 ile %59 arası malüliyette vergi indirimi istenmediğini gördüm.Buna göre bu kanun çıkmadan önce sigortalı olup
daha sonra malüliyeti olanlara bu kanuna göre mi işlem görecek
veya 506 sayılı kanunun hükümleri mi uygulanacak.
Ben kanununların ilgili maddelerini defalaca okudum ve artık vergi indirimine
gitmeye gerek kalmadığnı gördüm,
Fakat forumlarda tam tersi yazıyor ,sizce hangisi doğuru.

"Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır."

Kanundaki madde aynen yukarıdaki gibi. Bakın iyi okuyun ne diyor??? SİGORTALI OLARAK İLK DEFA ÇALIŞMAYA BAŞLADIĞI TARİHTEN ÖNCE MALÜL SAYILMAYI GEREKTİRECEK HASTALIĞI VEYA ÖZRÜ BULUNAN....
Kanun çok açık ve seçik Malülen emeklilikle, erken emeklilik arasındaki farkı açıklamış. Ben yukarıda altını çizdim. Kanundan da anlaşıldığı ve Bağkur'a gittiğinizde de söyledikleri bu. Zaten aynı statüde oluyorsa enaz %60 la emekli olunan malülen emekliliğin kanundan kalkması ve hepsinin aynı kapsama sokulması gerekiyor. Hatam varsa affola ama lütfen herkez bildiğini söylesinki doğru yolu bulalım. Burda herkesin amacı aynı muhalefet yapar gibi senin bundan haberin varmı tarzıyla itham edici tavıra bürünmek hatadır. Hepimiz aynı kulvardayız ve birbirimize yardımcı olmalıyız. Rica ediyorum birbirimize hitap ederken laflarımızı ona göre seçelim....
Saygılar,

BAĞKURLU;

BAĞKURLU
yazın için teşekkür ederim bazı arkadaşlar ısrarla arada fark yok diye yazıyorlar bağkur yetkililerini işbilmez ilan ediyorlar...

Birşey değil Sn. Çelik. Ben bildiklerimi aktarıyorum. Bilgi paylaşa paylaşa büyürmüş...
Saygılar,

jon83

bagkurlu arkadaş benim türkiyede aramadıgım bagkur il müdürlügü kalmadı hepsi aynı şeyi söylüyor bagkur kaydından önce saglam olanlar askerligini yapanlar sadece malulen emekli olur 5510/28 göre imkansız olamaz diyor bagkur il müdürlükleri ilker makri ufukalp bülent bey ise ısrarla sakatlıgın öncesi sonrası yok diyorlar ama bir kere olsun herhangi bir bagkur il müdürlügünü arayıp sormuyorlar mahkemeye gidin diyorlar peki mahkemenin ne kadar sürecegi kimin kazanacagı bellimi bagkurlu arkadaş ben çok araştırdım adanaya gittim ankaraya telefon açtım bana söylenen ya erken yaşlanma yada malulen emekli olursunuz sen diyorsun senin araştırmaların neler

Sn. Jon83 söylediklerinde haklısın, bende bildiklerimi senin hemen iki satır üstüne yazdım. Kanun açık, dava açsanda kanundaki bu yazı kalkmadığı sürece sigortalı olmadan ve olduktan sonraki malüllük (engellilik) farkli değerlendirilecektir. En büyük farkta biri en az %40 diğeri en az %60 engellilik derecesidir...
Saygılar,

Kaç tür emeklilik vardır?
''5 tür emeklilik vardır ama halk arasında 7 olarak bilinir.'' desem '' Makri işi geyiğe çevirdi'' diyeceksiniz. Bende '' eee, ama önce siz başlattınız'' diyesim geliyor.
Oturan Boğa, koskoca öküz gözü kadar harflerle Yaşlılık ve Malülen emeklilik diye yazdığı halde lafı ''önce mi, sonra mı'' dedikodusundan öteye götürmüyorsunuz ne yazık ki... Yorumlarınızdan çıkardığım sonuç; kelime yorumu değil, cümle, pragraf yorumu yapın. Umarım bu yorumları işin uzmanları okumazlar. Çok mesnetsiz şeyler yazıldığı ortada.

Makri'ye cevap;
Makri çok biliyorsan Sgk İl Müdürlüğüne sorsana?

Not; Makri'ye giydireceklere(') ilk cümle olarak kullanılabilir.

merhaba,
Ben konuyu iremsu olayından bildiğimkadarı ile
-emeklilik başvurusu (vergi indirimi alıyor olmasına rağmen) özürü doğuştan olmadığı gerekçesi ile red olmuştur.(ssk)

buda her nekadar sitenizin genel yaklaşımı özürün doğuştan olup olmaması önemli değilde ısrarcı olsada emeklilik için başvuruda bulunanların eğermaluliyete yetmiyorsa
emekli olamayacağı sadece ve sadece normal emekli olabileceği yönündedir.

bu durumda iş hayatına atıldıktansonra ve %60 altında özürlü olanlardan aranızda emekli olan varsa ''BEN VARIM.EMEKLİ TAHSİS NUMARAM ŞU....'' DEMESİ YETERLİ
bence

kurumada ilk defa çalışmaya başlayan kişi %60 ve üstü olaraka başlar ise malulen emekli olmaz diyor devamını neden yazmıyorsun..

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

Ve ben yine diyorum bagkur dan 5510728 kanunu na göre erken emekli olunabilir...
Yargı yolu acık o konumda bulunan arkadaşlar lütfen mahkemeye veriniz bakınız ne olacak iş güzar memurlar herşeyi kafasına göre yorumlayamaz.
Ve bu kanuyu bilgi edinme kapsmında sordum bakalım ne cevap gelecek..

sorun ne :)
kısaca işe başlamadan once rahatsızlığı bulunmamak denıyor neyın muhabetını yapıyorsunuz anlamıyorum
mevzuat gayet net yazdıklarınızı okuyunca bende bişey var sandım

a) işe başlamadan maluluk durumu bulunan (ilgili rahatsızlığı olan) ilgili şartları taşıması halınde yaşlılık
b) işe başlamadan maluluk durumu olmayan iş nedenıyle ortasya çıkan (ilgili rahatsızlığı olan) ilgili şartları taşıması halınde maluluk aylığı bağlanır

bu kadar net hıcbır yere dava acmanıza sormanıza gerek yok:))

//expert//

jon83

herkeze iyi geceler ilker bey ben sgk bimer bagkura bilgi edinme birimlerine başvurumu yaptım sgk bulundunuz ildeki bagkur il müdürlügüne gidiniz diyor bimer ise bu konuyu bagkura sormanız gerekir diyor bizzat dilekce ile bagkur il müdürlügüne başvuru yaptım bülent beyin vermiş oldugu dilekceyi kendimize göre hazırladık bagkur almadı dilekceyi bagkur kaydından önce engelli olmadıgı için dilekceniz kabul edilmemiştir diyor ve arkadamızdan buyrun mahkemeye gidin diyorlar adamlar bu kadar netken ben araştırmadan vazgeçerim nede mahkemeye giderim nede şuan emeklilik için müracaat ederim biz bir sorunun cevabını aylarca bulamadık peki mahkemede nelerle karşılaşacagımız belliimi bizzat adliye gidip avukat arkadaşımla konuyu yerinde araştırdım buraya 1 yada 2 red dilekcesiyle gelmeniz gerekli bilgisine ulaştım ben şuan zaten bagkura emeklilik için başvuru yapsam olumlu yada olumsuz 1 sene sürücek arkadaşlar biz zaten sorumuzun net kesin cevabını bilsek sorun çözülücek HALİLİBRAİM yazından hiçbirşey anladım lütfen daha detaylı açıklayıcı yazarmısın biz bu sorunun cevabını arıyoruz bagkur kaydından önce saglam olan askerlini yapan sonradan yüzde 40 ve üstü rapor alıp 5510/28 göre erken emekli olurmu olmazmı bagkura göre imkansız olmaz ama burda birkaç arkadaşımız sakatlıgın öncesi sonrası yok diyorlar halada ısrarla bizim dedigimiz dogru diyorlar raporların toplandıgı işlem gördügü adana ve ankara bile olmaz diyor eger bu sorunun cevabını bulursak bir çok insana ışık olacagına inanıyorum bu sitede 5510/28 göre 3 kişi emekli onlarda askerligini yapmamış doguştan engelli arkadaşlarımızdan aramızda bizim aradıgımız soruya göre bir emekli bulunmuyor bagkura türkiyede böyle bir emekli yok arkadaşlar darılmaca kızmaca yok saolun yazı yazıyosunuz araştıroyusunuz teşekür ederim ama sonunda bu sorunun cevabını bulursa çok iyi olucak sizler bagkurun dedigine madem yanlış diyosunuz buyrun sizlerde el atın olaya saygılar jon83

sn jon
özür oranınız ve çalışmadan oncemı sonramı malulıyet gerektırecek durmunuzu yazarmısınız

jon83

halilibraim kardeşim arkadaşım bagkurlu işyeri çalıştırıyor bagkur kaydından önce saglam askerligini yapmıştır bizim ögrenmek istedigimiz sadece şu sorunun cevabıdır bagkur kaydından önce saglam olan askerligini yapan sonradan yüzde 40 ve üstü rapor alıp erken emekli olabilirmi olamazmı 5510/28 göre bagkur bize bagkur kaydından önce saglam olanlar ya erken yaşlanma yada malulen emekli olabilir diyor benim arkadaşım şeker hastası astımı var daha önceden rapor yok hastaneye sevk edilip belli tetikler sonrası biz yüzde 40 ve üstü olacagını biliyoruz bu sitedeki arkadaşlar ısrarla sakatlıgın öncesi sonrası yok diyor peki türkiyede bagkur il müdürlükleri agız birligimi etti hangi şubeyi arasam aynı bilgi raporların toplandıgı işlem gördügü adana ve ankarada aynı bilgi veriyor yani ister istemez düşünüyor insan evet halilibraim soru açık ve net şudur bagkur kaydından önce saglam olan raporu olmayan askerligi yapan sonradan rapor alıp 5510/28 göre erken emekli olurmu olmazmı evet sizi dinliyorum

özür oranı %60 altındaysa olmaz ilgili şartları taşısa bile yanı gun prim sayısı

cevabı bu:)

jon83

halilibraim yüzde 60 altındaysa emekli olamaz diyosunuz bu şu demek arkadaşınız sadece malulen emekli olur oda tek hastalıktan ve maluliyet listesindeki hastalıklardan olucak yani sizde bagkur gibi düşünüyor ve söylüyorsunuz ama bu sayfayı baştan sona okursanız makri bülent ilker ufukalp ve raman arkadaşlar ısrarla sakatlıgın öncesi sonrası yok diyorlar halada ısrarlılar benim neden bu konuyu aylarca araştırdıgımı anladınmı biri olmaz diyor biri olur diyor ama kimse işin derinine inmiyor burası forum bilgiler paylaşılıyor benim tek temenim şudur ben birine bilgi veriyorsam onun dogrulugu ve kesinligini araştırrım bakın bagkur bu konuda çok net olmaz diyor siz olur diyosanız bence söylediginiz şeyleri resmiyette bir araştırın bilgi edinme olarak çok yere başvuru yaptım bana herkez bagkuru gösteriyor ama malesef bu konuyla ilgilenen memur haftada 1 egitime gittigi için daha eline alıp 5510 sayılı yasayı bile incelememiş ama adana ve ankaradan edindigim bilgiler bagkur kaydından önce saglam olanlar sadece malulen emekli olur diyorlar bıkmaca usanmaca yok ben arkadaşlarıma teşekür ediyorum yazıları için ve herkezi bu sorunun cevabını bulmasını istiyorum çok önemli bir soru ve kesin cevabı ögrenebilincede çok önemli bilgi olacagına inanıyorum saygılar

buyrun

* Malul Sayılması (İş K. Veya Meslek H. Sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60 ını kaybettiği Kurumca tespit edilmeli)
* En az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1.800 gün UVSK primi ödemiş olmalı (Başkasının bakımına muhtaçsa süre şartı aranmadın 1.800 gün prim ödemiş olmalı)
* İşten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan sonra yazılı istekte bulunması

kısa kısa...

işe girışten sonra malulıyet durumu gerçekleşmelı işe gırışten once bu rahatsızlık varsa ilgili rahatsızlıkla kesınlıkle maluluk sozkonusu olamaz.

sn jon
bunları öylesine yazmıyorum ilgili mevzuatı aktarıyorum burda bır boşluk yada yorum şansıda yok yanı mahkemelık bır durumda yok

iyi geceler diliyorum saygılar:)

jon83

halilibraim arkadaşım malulen emekli olmak istemiyor bunu bilmeni istiyorum arkadaşım 5510/28 göre erken emekli olmak istiyor yani 2.3.4 yani kaç tane sakatlıgı olursa olsun yüzde 40 ve üstü ile erken emekli olmak istiyor yazdıgın yazı malulen emekli olmak için anladıgım kadarıyla arkadaşım amacı erken emekli olmak malulen emekli olmak asla istemiyor olamaz zaten arkadaşım rahatsızlıgı maluliyet kriterlerine uymaz

Jon83 arkadaşım, sen aslında sorunun cevabını biliyorsun. Benim bahsettiğim konu tamamen gerçektir. Bu arada Bağkur'un daha kapısının yerini bilmeyen arkadaşların bu konu hakkında fikir yürütmeleri pekte şık değil ama herkesin fikrine saygımız olmak zorunda. Kanun öyle bir yazmışki hani yorum hakkı bile bırakmamış. Yani ucu açık bir cümle olsa herkes kendine göre yorumlasın ama değil. Konu çok fazla uzuyor. Varsa birkişi sigortalı olduktan sonra geçirdiği rahatsızlık sonucu %40-%59 arası raporla malulen emekli olan ben yaptım desin..... Ama yok....

Üst Alt