Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Mahkeme kararı ile kısıtlı olmanın getirdiği dezavantajlar nelerdir?

busrakaya

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhabalar,
%90 engelli raporlu kardeşimin raporu ile ötvsiz araç alımı için başvuruda bulunduk. mahkeme kararı ile babamın vasi atanması gerekiyordu. Mahkeme hastaneden hafif zeka geriliği ile TMK 405. maddeye göre kısıtlı olmasına karar verdi.
Sonuç olarak kısıtlanan kardeşim açısından ilerde sorun teşkil eder mi? oy kullanma evlilik imza yetkisi açısından.
Yardımcı olur musunuz?

busrakaya

Medeni, siyasi ve ekonomik hakların kullanımı kısıtlanmış demektir. Oy kullanamaz, banka hesabı tek başına açamaz vs...

İleride bunun bir sorun oluşturup oluşturmaması konusunu siz takdir edin lütfen. Şahsi kanaatimce kısıtlılık kararı aldırmamak gerekir. Çok önemli resmi bir iş için gerekli değilse almamak ama mecburiyet varsa da seçme şansımız olamıyor. Gelişmiş hukuk düzeninde tam kısıtlama yerine kişinin karar vermesini kolaylaştırmak gibi bir yöntem uygulanıyor. Bu da BM Engelli Kişilerin Haklarına İlişkin Sözleşmesi ile uyumludur. Ancak Türkiye bu konuda çok geri ve ilkel bir normatif tutuma sahip.

hozgul

Hakan bey, bu yardımsever tavrınızı çok takdir ediyorum :) Sıradan bir üye olarak teşekkürler...

perseküsyon

Çok naziksiniz teşekkür ederim ama bu yardımseverlikten ziyade haklar ekseninde deneyim/bilgi paylaşımı olarak tanımlasak daha iyi olur sanki...

Teşekkür ederim cevabınız için. Bu mahkeme kararını iptal ettirmemiz mümkün müdür? Nasıl bir yol izlememiz gerekir?

Maalesef vasi degisikligi oluyorda tamamen kisitlanmis kisinin kisitliligi kalkmiyor.boyle bir ornege sahit oldum cunku

Vesayet kaldırmak mümkündür, yeter ki haklı bir gerekçe olsun. Yargıtay 18.Hukuk Dairesi'nin 2014/325 E., 2014/5148 K. ve 20.03.2014 tarihli kararında: "Türk Medeni Kanunu'nun 472. maddesi uyarınca kısıtlı üzerindeki vesayet, yetkili vesayet makamının kararıyla sona erer. Vesayeti gerektiren sebebin ortadan kalkması üzerine vesayet makamı vesayetin sona ermesine karar verir. Kısıtlı ve ilgililerden her biri, vesayetin kaldırılması isteminde bulunabilir" denilmektedir.

Demek ki vesayeti veren makam aynı zamanda kaldırmaya da yetkilidir.

peki bu kararı kaldırmak için ne yapmamız gerekiyor?
yardımcı olursanız çok sevirinim.

Sadece kısıtlamaya yer olmadığına dair rapor alınması halinde kaldırılır. Aksi halde hakim keyfi olarak kaldıramaz. Yani aslında yetki hakimden çok doktorda.
busrakaya
Vesayet makamına kısıtlamaya sebep rahatsızlığın ortadan kalktığına ve kısıtlamanın kaldırılması yönünde başvuru yaparsınız. Hakim sizi hastaneye sevk eder. Sonuca göre işlem yapılır.

busrakaya

2009 yılında vasi ataması olmuştu bana.
Şimdi o atamanın akıbeti ne durumdadır.
BİLGİSİ OLAN PAYLAŞIRSA SEVİNİRİM...

BU VASİ ATAMASININ BELLİ BİR SÜRESİ VARMIDIR?
@hozgul bu konularda sen bilgilisin sanırım.

Akraba engelli yeni vasisi vefat etti.
2016 Yılında vasi Değişikliği oldu.
Vefat eden vasiden,eski Vasiye dönermi? Eski vaside kaçtı gitti bakmıyor,
hozgul
Lütfen bilgi veriniz teşekkür ederim

Pekala durumumuzu öğrenme şansımız varmıdır?
BU KONUDA DURUMUMUZU NEREDEN SORUŞTURABİLİRİZ?

Telefon numarası neyn varmıdır?

Sorgulama yapabileceğimiz internet sitesi yokmu?

ayDÜNYAvazo

İlgili sulh hukuk mahkeme kaleminden öğrenebilirsiniz durumunuzu.
Vasi atama süresinden kasıt vasilik süresi ise , bu 2 yıl dır , bu süre uzatılabilir veya başka vasi atanabilir.

MAHKEME(adliye) Kısıtlama Süresi konusunda bilgi verilmemişti bize.
O zaman ne anlama geliyor bu?

MADDE 480.- Vasilik görevi uzatılmadığı takdirde, sürenin dolmasıyla sona erer.

Sürenin uzatılması için başvurulmadıysa , başka vasi atanmıştır

Zeka geriliği veya uyşturucu alkol dolayısı ile kısıtlanan bireyler oy zaten kullanamazlar , kullandırılmamaldıırlar.
Evliliktede sıkïntı çıkar ki , bir şekilde bir birliktelikten söz etsek bile bence aile büyüklerinin kontrolünde olması gerekir.

2009 yılında DEVLET HASTANESİnin (şizofreni %80 ) raporuyla mahkeme beni kısıtladı. Bilmediğim konuda tamda burası.
NE KADAR SÜRE KISITLANDIM ONU BİLMİYORUM.

Başka vasi atanmıştır demişsin

Yarın o zaman ben bi SULH HUKUK MAHKEMESİNE gideyim.
ARAŞTIRAYIM BAKIYIM.

O zaman herhangibir adliyede SULH HUKUK MAHKEMESİNE gideyim.

Kısıtlanmanızda süre yok , taki müracatınız dolayısı ile heyet raporunda hastalığınızın iyileştiği ıspatlanırsa o zaman kısıtlılık kaldırılabilir

Herhangi bir yerden müracaat edebilirsiniz tabiy , onlar sistemden görüyorlar zaten 😁

ayDÜNYAvazo

Ben bu arada süresiz demiştim ama velayetle vesayet birbirine girmiş...

Kısıtlılık kararını veren mahkemenin kalemine sormalısınız. Eski kararın bir örneği yok mu sizde?
Mahkemelerin re'sen karar verebilmesine yönelik TMK'da hüküm var ama nasıl kullanılır örneğine rastlamadım.

Zorro ölen birinin vasilik görevi de bitmiş olup daha önce vasi atanmış birine görev otomatik dönmez. Bunun için ya kısıtlı hakkında biri mahkemeye dava açacak ya da re'sen birinin atanması istenecek...

Taraf Rolü:
Kısıtlı Adayı

Mahkeme Adı
....ilçe.......Sulh Hukuk Mahkemesi

Esas No:
2011/523

Dosya Açılış Tarihi
25.07.2011
11:46:43

Dosya Durumu
Kapalı(16.02.2012
10:48:35)

Galiba kapalı kısıtlılık durumu.

Tekrar nasıl canlandırabiliriz.

ayDÜNYAvazo

Dosya kararı çıkmış ve kapanmış. Siz yeniden kısıtlılık kararı verilsin mi istiyorsunuz?

EVET yenilemek istiyorum.
Yeniden vasi altına alınmak için ne yapabiliriz?

ENGELLİ RAPORU YENİLEMEK GEREKECEKMİ?

Bu yukarıdaki yazıda bir yanlışlık var , şöyleki , dava sürerken "" kısıtlı adayı"" yazar. , dava sonuçlanıp bana vasi atanmıştı diyorsunuz ,,, !! O zaman sadece""kısıtlı "" yazması gerekirdi ,!!!
405/1 den kısıtlanmışsınız , rapor olmadan kısıtlılık nasıl kaldırılmış ve sizin bundan nasıl haberiniz yok şaşırtıcı !!!...

Son düzenleme:
Haberim hiç olmadı.
450/1 nedemek?

Nerden bildiniz 450.1 olduğunu.

Yani bana vasi atanmamışmı oluyor?
UYAP tan baktım buna.

Özür , 405/1 olacaktı yanlış yazmışım , akıl zayıflığı ve hastalığını durmlarında uygulanan madde.

Üst Alt