Turan bey evet dediklerinizde haklısınız. Ama o kadar değişik marka modelde ayak, diz eklemleri ve sistemleri varki kombine edilse yüzlerce varyasyon oluşur. Örneğin bildiğim birkaç farklı aktif-vakum sistemi var. Elektronik veya mekanik olanları var. Örneğin Ottobock Harmony ve Össur Unity dışında elektronik vakum sistemi Ohio Willow Wood firmasından LimbLogic VS var.
Bir Ottobock deyince tahtadan yapılma S.A.C.H. ayak da var Triton Harmony entegre karbon ayak da. Veya hiç duydunuz mu Endolite Elan mikroişlemcili ayak eklemi, Össur Proprio mikroişlemcili ayak eklemi, Hosmer Raize Foot mikroişlemcili ayak eklemi (doğu bölgesinde gazilere takılan normalde bilinmeyen bir ayak), Össur Cheetah sportif ayağı (bilateral diz altı ampüte ünlü koşucu Oscar Pistorius ayağı), Össur Re-Flex Shock/Rotate tarzı teknoloji harikası karbon ayaklar, kimsenin duymadığı USA menşeli Motion Foot denilen mekanik ve 50 derece eğilebilen ayak bilek eklemli ayaklar (çok eğimli arazilerde mükemmel) var. Ottobock mesela mikroşlemcili ayak üretmezken, dizüstülerde mikroişlemcili eklemlerinden geçilmez (son çıkan X3 Genium diz eklemi ise 50.000 euro ve Türkiye ye daha gelmemiştir. Bu eklem dizüstü hastaların dizaltılar kadar iyi hatta daha da iyi yürüyebilmelerini sağlar. Gözlerimle gördüm. Ben şahsen dizaltı olmama rağmen öyle güzel yürüyebileceğimi sanmıyorum.)
Yani olay sadece Össur veya Ottobock ayrımı değil. Ben Harmony ayak altına saçma da olsa bir ilkel SACH veya ucuz mafsallı ayak taktırırım. Sen gidersin bir havalı Axtion taktırırsın. Fiyatı yarı yarıya değişir. Ama ikisi de Harmony dir. Veya sen Össur Unity ayak taktırırsın ama altına en ucuzlarından düşük profilli K2 Sensation ayak taktırırsın. Ben giderim Ottobock Harmony ve altına da Triton ayak taktırırım. Böylece neredeyse aynı fiyata gelmiş olurlar belki de.
Ayrıca dizüstü değiliz ama dizüstü soketini Össur, eklemini de Ottobock ile kombine eden birçok hasta var. Yani olay sadece Ottobock ucuzdu Össur pahalıydı olayı değil.
Turan abi ben size daha önce sormuştum tamam Harmony sisteminiz var da ayağınız ne marka ne model. Kırıldığından bahsetmiştiniz. Ben olsam mesela Harmony altına C-Walk taktırırdım. Ama çok zorlayınca kırılır mı işte bunu bilmiyorum. Sonuçta yenisi çok pahalı. Duyduğuma göre Harmony altına en çok Trias ve C-Walk ayak takılıyor. Trias pek kırılacak gibi değil sanki C-Walk daha hassas duruyor. Ama siz de hangisi var paylaşırsanız sevinirim.
Ayrıca bilgisi ve deneyimi olan arkadaşlarımızdan da paylaşım bekliyoruz...