dantenecati
Durumunuza öncelikle çok üzülerek yazıyorum ve gerçekten geçmiş olsun diyorum. Ama ne yazık ki sadece TIP olarak düşünmeyin her iş koşulunda ne yazık ki işlerin ters gidebileceği bir olasılık mevcuttur.
Ama şundan emin olunuz o size iğneyi yapan sağlık görevlisi sizin bu hale gelmenizi istermiydi sizce? Emin olun oda çok üzülmüştür. Ama TIP da böyle olasılıklar vardır ne yazık ki size denk gelmiş. Kimseye gelmemesi en iyi seçenektir ama bazen ne yazık ki oluyor.
Size bir olay anlatayım belki biraz rahatlamanızı sağlar yada olaylara farklı bir aşamadan bakmanızı:
Bir hasta düşünün tam 27 yaşında, zatüre oluyor ve zatüreye bağlı kendisine çok iyi bakmıyor mikrop kanına karışıp SEPSİS'e dönüşüyor. Sepsis kısa sürede Ağır Sepsis'e düşüp hastaneye geliyor.
Kan değerlerine göre CRP si 168 olan ve Lökosit sayısı 18K ya vuran hastayı hemen yatırıyorlar antibiyotik tedavisine başlıyorlar. Ama hastalık o kadar ilerlemişki 4 saat içerisinde Septik Şoklar başlıyor tansiyon düşüyor ve yoğun bakıma alıyorlar.
Akciğerleri enfeksiyondan 3/2 si çalışmayacak nitelikte kapalı. Solunum için burundan destek veriyorlar.
Solunum sayısı dakikada 150 ve büyük bir rakam. Normalde doktorun hemen entübasyon yapıp uyutması gerek. Ama konuşabilen ve ayakta durabilen bir hastayı kimse entübe etmek istemez çünkü entübasyon işlemi sağlam insana zarar verebilir.
Doktorun insiyatifinde önünde yoğun bakımda duruyor doktor cocugu gibi düşünüp 2 dk yanından ayrılmıyor hayır demiş ben ona zarar vermeyecem. Entübe etmezse ne olabilir? Tansiyon problemi yaşar ve septik şoka bağlı kalbi durabilir. bu arada yoğun antibiyotik vermişler ve noradrenaline başlamışlar ama entübe edilmemiş hala.
Yaşına bağlayıp kalp krizi rizkini 0 lamış doktor o ayakta geldi ve ayakta göndercem onu diye sahiplenmiş ama bilmediği birşey var bu hasta buraya gelmeden önce ağrıları geçer diye 2 adet uyku ilacı içmiş ve bunu doktorların hepsinden gizlemiş.
Hasta 1 saat sonra daha da fenalaşıyor doktor hemen anlıyor kardiak arrest geçeceğni (solunuma bağlı kalp durması - yavaşlaması ve atar damarda namzın olmaması) hemen entübe ediyor ama entübasyondan 30 dk sonra kardiak arrest gerçekleşiyor. 3 dk de geri getiriyorlar ama ne yazık ki beyinde anoksik beyin hasarı oluşuyor hasta şuanda 22 gündür yoğun bakımda komada bilinci yerine gelmiyor. Tüm zatüreyi yeniyor, sepsisi doktorun uğraşıyla atlatıyor ama ne yazık ki bilinç gelmiyor.
Dediğim gibi bazen 1000 insanda dahi olmayacak şeyler o 1000 insana kalp krizi geçirtmezken 1 insana geçirtebiliyor.
Aslında tek amacı gelen hastayı 0 hasarla tekrar o yoğun bakımdan çıkarmak olan doktor yaptığı tercihte yanılıyor ve hastayı zamanında entübe etmediği için kardiak arrest ile sonuçlanıyor.
Ve hasta yakınları gelen gencin 17 gün boyunca zatüreye hiç bir müdahale etmemesini, zatüre iken yüksek alkol kullanımını, onun üstüne ciğerler 3/2 çalışmazken alınan 2 uyku hapını (ki daha beter eder solunum arasına girer) düşünmeyip her olayı doktorun geç entübe etmesine bağlamaya calışıyor.
Gözlerimin önünde oluyor bu olay. Ha bu olayı neden anlattım sizin bu durumla alakanız yok yanlış anlamayın ama.
1000 hastaya aynı yerden iğne yaparsın birşey olmaz sonra birine yaparsın Siyatik Sinir Etkilenmesi geçirir. Yada 1000 hastaneye reçetesiz satılan ilaç verirsin birşey olmaz ama bir hasta gelir dünyada görülmemiş bir alerjisi çıkar sorun yaşar dünyanın en kötü doktoru ilan edilirsin.
Size o iğneyi yapan hemşire belki sizden önce 50 kişiye düzgün iğne yaparak hayat kurtarmış olsada sizin için dünyanın kötü sağlık görevlisidir buda normal.
Ama dediğim gibi bazı şeyler kaderdir ve kaderden ne kadar kaçsanızda sizi bulur. Bazen insanın bu şekilde kendisini bu şekilde morallemesi gerekmekte. Çünkü aksi halde yapacağınız her başvuruda görüldüğü gibi sonuç alamayıp her sonuçsuzluktada piskolojik olarak daha kendinizi ötekileştirecek daha da kötü hissedeceksiniz.
Ben sizin yerinizde olsam demek isterdim ama size saygısızlık olur çünkü sizi anlayabilmem için aynen tüm hayat boyunca en çok kullanacağım bir organımın olmaması lazım ki o yüzden diyemiyorum yoksa size saygısızlık etmiş olacağım. Ama ne önerirsiniz derseniz hayata daha çok tutunmanızı bunun eksiklik değilde bir kader olacağını düşünüp daha çok hayata bağlanmanızı tavsiye ederim.
Çünkü geçmişe takılı kalıp yaşamak ne size birşey kazandırmayacağı gibi boşuna harcadığınız vakti sizden çalacaktır.
Tekrardan geçmiş olsun diyorum.