Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatrik engellilerin istihdamı için düzenleme yapılabilir mi?

bipohakan

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar bildiğiniz üzere psikiyatrik yani ruhsal duygusal engellilerin iş gücü piyasasına kazandırılmaları zor oluyor.
zaten var olan engelin üzerine özel sektörün engelliler arasında yaptığı ayrımcılıkla daha da iş çıkılmaz bir hal alıyor
sizce bunun için devletimizin düzenleme yapması gerekmezmi ? değerli düşünceleriniz için şimdiden tşk ler

bende aynı durumdayım. Ruhsal engelli olduğum için yapabileceğim uygun bir iş bulamıyorum. Böyle giderse sonum intihar olacak gibi. Çünkü hiçbir gelirim yok. Acil iş bulmam lazım. iktisat mezunuyum ama işsizim.

bu konuyu bence cimee yazmakta fayda var. Psikolojik engeli bulunan herkes yazıp cimere göndermeli.

kardeşim bende aynı sorunu yaşıyorum ... artık devletimizin bir el atması gerekli böyle işlere konuyuda bu yüzden açtım hakanyildiz

mesela kamuya yada özel sektöre işe alımlarda %1 bile olsa ruhsal duygusal engelli işe alım şartı koysalar, en azından derdimize ilaç olur diye düşünüyorum.profesörler bas bas bağırıyor asıl engel ruhsal duygusal engeldir diye ama çözüm konusunda yetersiz kalnıyor.

cimere yazmak iyide sonuç alabilmek için toplu olarak bişiler yapmak lazım ...

Devlet sahip çıkmalı ama umursayan kimse yok. Ben tek başıma yaşıyorum. 2022 maaşında bile sorun çıkardılar. Sürekli yasadığım sorunları resmi kurumlara yazıyorum. Ne bir iş veriyorlar ne de bir maddi yardım alabiliyorum. Bu şekilde hayat geçmez. En sonunda gidip kendimi denize atacagım iskeleden.

hakanyildiz

walla ne desen haklısın bende bipolarım intihar hiç düşünmedim değil ama çözümde değil karanlık bi tünel sonu yok gibi geliyor... sende karamsar olma intihar falan yakışmaz bizlere allah büyüktür hakanyildiz

bipohakan

Ama hayatımı devam ettirmem için paraya ihtiyacım var. Para kazanabilmem içinde işe ihtiyacım var. Yapabileceğim bir iş bulamazsam gidip iskeleden kendimi atacağım. Başka çarem yok. Kimse yardımcı olmuyor.

toplu olarak yapmak llazım, bizim gibi iki milyon insan var gözardı edilecek bi durum değil şizofreni bipoları okb lisi vs...

kardeşim inan günlerdir hatta aylardır düşünüyorum aynı şeyleri araştırıp durumuma daha da vakıf olunca daha beter oluyorum.ayakta ölü gibiyim işsizim para yok aynı şekilde hayata tutunabileceğim hiç bir şey yok ailenin desteğiyle yaşıyorum .yaşamak denilirse ...kısacası
sendeki durumun aynısı bende de var bizim gibi ruhsal duygusal engellilerin biliyorum ki %99 aynı sıkıntıları yaşıyor .hele dediğin gibi tek yaşıyorsan o zaman durum daha kötü bi halde demektir anlıyorum seni ama öyle intihar falan sakın düşünme ...elimizden geldiğince çözüm bulmaya çalışmalıyız .artık toplu halde bimere mi yazarız başka bişimi yaparız bilmiyorum net olarak.. hakanyildiz

hakanyildiz

Arkadaşım cimere bimere yazacağınıza madem de iktisat mezunusun ekpss den al 90 puanını istediğin ilde ve kurumda çalışmaya başla.

ben sürekli yazıyorum ama doğru dürüst yanıt alamıyorum.

ekonomist79
Ben 15 yıldır psikolojik tedavi görüyorum. Yaş 29 doktor raporu yeni verdi. 1 ay oldu. O yüzden daha önceki ekpss sınavlarına giremedim. 2020deki sınava gireceğim. onada daha çok var. Alımlar 2021i bulur. Ülkenin ekonomik durumu da kötü 2020 ekpss ile alım olurmu bilmiyorum.

hakanyildiz

15 yıldır psikolojik tedavi görüyorsun yaşın olmuş 29 daha yeni mi engelli raporu aldın, pes doğrusu.

Bipohakan ve hakanyıldız sizler aynı kişiler misiniz kendi kendine mi konuşuyorsunuz acaba ???

ekonomist79

Daha önceden engelli raporu almak için başvuru yapmadım. Sorun olacağını düşündüm. Bilmiyorum daha önceden saglık kuruluna başvursam alabilirmiydim?

Tabiki alırdın sonuçta gerçekten hastasın değil mi ???[/

evet hastayım da. Ben normalde ekpssden ruhsal hastalığı olanların memur olabileceğini bilmiyordum.Hiç bu konuda araştırmada yapmamıştım. En son ben tıp fakültesinde psikiyatri servisinde yatmıştım. Ordan bir hasta dedi bana ekpssyle ruhsal hastalığı olanların memur olabileceğini.

iyide sadece ekpss de 90 almayla bitiyormu bu iş sınavı kazanamayanlar nolacak ? kaldıki matematikten özel ders almadan bir destek olmadan
o sınavdan dediğin gibi bi puanın alınamıyacağı belli değillmi ? ekonomist79

sadece bipolar var toplumda yüzde bir oranında buda 800 bin gibi bi rakama tekabül ediyor ben ömür billah iki senede bir yapıllan bu sınava mı hazırlanacam hiç aile kurmayalımmı ? ekonomist79

ewet @hakanyildiz ekpss gibi bir şans da var ama arkadaşın dediği gibi iyi bir puan almak lazım

ben ul.tic.ve loj 2.snf terk yani lise mezunuyum

bende düşünüyorum kardeşim ekpss ama kazanamassak ne halt edicem onu merak ediyorum...

bipohakan

Lise mezunlari alim az basvuran kisi sayisi fazla. Üniversiteyi bitirseydiniz atanma sansiniz daha Yuksek olurdu.

süngerbob_07

Ben biliyorum. Hasta olmadan önce normaldim, çok güzel bir şey.
Ne hayallerim vardı, mühendis olacaktım, evlenecektim, çocuklarım olacaktı vss.....
Hepsi fos çıktı, şimdi düz memurluktan emekli olup 1200 tl ile nasıl geçinirim onu düşünüyorum.

walla dostum onu bende düşünüyorum birde sıkıntılı olan bir iş daha bu aldığım engelli raporu üzerime araba ev vs.aldığında vasi istiyorlarmış
bende anlamadım .. ekonomist79

bipo8787

Raporda vasi istenip istenmeyecegi yaziyor zaten. Benim raporumda vasi tayini gerekmez diyor.

Arkadaşlar selam,

Belki takip edeniniz vardır, Engellilerin Haklarının kazanımı ve genişletilmesi ile ilgili münferit bir çalışma yapıyorum. Ve bu açık çalışmayı kişiye özel subjektif faydalardan ziyade tüm engelli arkadaşları kapsayacak şekilde ve mantıklı taleplerle şekillendirmeye çalışıyorum.

Başlığı başından beri okudum. Talebiniz genelde, Ruhsal engellilik ile ilgili farklı bir istihdam zorunluluğu olması yönünde.

Ancak biliyorsunuz hatta ben şuanda dava sürecinde uğraşıyorum, engelliler arasın ayrım yapılması Engelliler Kanuna aykırı. Hatta ben ve benim gibi zorda kalan arkadaşlar mahkeme sürecinde bu bahsettiğim ilgili maddeye göre mücadele veriyor.

Böyle bir madde varken, ve ben dahil bir çoğumuzu böyle bir madde birçok şeyden kurtarırken, yeni bir ayrımcılık yaratmak sıkıntı yaratabilir. Yani Ruhsal Engellilere %1 kadro zorunlu dersek, Ağır engelli arkadaşlar çıkıp, bize de diyebilir. Ya da örneğin Ortopedik Engelliler madem öyle bize de %1 verilsin diyebilir. (Onlar mevcut engelli kadrosundan iş buluyor diyebilirsiniz ama öyle değil. Ortopedik de olsa iş veren eğer çalışma riski görürse almıyor ve bu şekilde iş bulamayan bir sürü arkadaşım var.)

Bana göre, engelliler arasında ayrımcılık oluşturabilecek bir talepten ziyade acaba şöyle bir talep uygun olur mu ama Ruhsal Engellilere ortalama ne oranlar veriliyor bilmiyorum.

Kanunda "Ağır Engelli" ve şimdide "Muhtaç Engelli" tanımlarını oluşturdular. Bende yaptığım çalışmada bu tanımların altını doldurmak istiyorum. Mesela eğer Ruhsal Engellilik durumu "Ağır Engellilik" tanımlamasına giriyorsa, belki o tanıma özel ayrı bir kontenjan talep edilebilir?

Ya da ayrı bir tanımlamayı Kanun Maddesine ekletebiliriz. (Ruhsal Engellileri kapsayacak şekilde) Bu tür genel tanımlamalar aramızda ayrımcılık oluşturmaktan ziyade, bir sınıflama olduğu için sıkıntı oluşturmadığını düşünüyorum.

Bu konuda önerileriniz olursa iletirseniz, aşağıdaki linkte yer alan listemize ekleme yapacağım:

https://www.engelliler.biz/forum/diger/202166-gercek-mucadele-ve-kazanimlar-engellilerin-haklari-11.html

StratoS kardeşim burda mesele zaten ayrımcılığın önüne geçmek herkese eşit şartlarda davranılması
yoksa diğer engelli arkadaşlarda isteyebilir katılıyorum.ayrıca konuyu dikkate alıp yorumladığın içinde tşk ederim eline sağlık ...

Bence kamuda engelli kotasi artirilarak %5 e cikarilmali. Engelli ayliklarinda hane geliri yerine engellinin gelirine bakilmali ve engelli ayliklarinda iyilestirilme yapilmali. Engellilerin istihdam ve sosyal haklari artirilmali.

Ekpss her yil yapilmali ve en yuksek alinan puan merkezi atamalarda kullanilmali. Merkezi atama tarihleri daha onceden belirlenmeli.

birde sorun şurdan kaynaklanıyor bence; eğer engelli çalışmak isterse ,yapacağı iş de uygunsa sen ''sen ruhsal engelli''sin biz seninle çalışamayız gibi uygulamaların önüne geçmek ... burada iş devletimize kalıyor .şimdi ben engelli belgesi almasam askerlik muafiyetimden ötürü işe almak istemiiyorlar çünki benim ''bipolar'' rahatsızlığım muafiyet belgesinde açıkça yazıyor .,işe almak istemiyorlar .engelli belgesi alsam
engellilik hali ''pskiyatrik ' olduğu için ayrımcılığa uğruyorum.önümde sadece ekpss sınavı kalıyor.bunun içinde yüksek bir puan aldın aldın alamazsan kaderinle başbaşa kalıyorsun .kısacası anlatmak istediğim bu .bu gerçekten bi sorun ...
StratoS
hakanyildiz katılıyorum ...

bipo8787

Bence siz üniversite okuyun. Liseden ekpss alimi az giren sayisi fazla. Üniversite mezunu atamalari daha fazla ekpssde

Üst Alt