Burası baya karışmış müdahil olmak durumundayım.
Fidel, yeterli bilgi yok diye bişi yok. 16 Şubat 2012'de bu konuyla ilgili Genelge yayınlandı. Orada sizlerin kafanızı karıştıran her şeye açıklık getirildi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığ Resmi İnternet Sitesi | Mevzuat
Bu aylıklardan faydalanabilmek için şu şartlar aranır:
1. Resmi nikahlı eşinin vefat etmiş olması. Bu anlamda dini nikahlı vs durumlarda eşi ölmüş bir kadın yararlanamaz
2. Muhtaç olması
3. Ssosyal Güvenlik kurumlarına tabi olmaması ve bu kuruluşlardan gelir ve aylık almaması.
Bu şartlara uyan kadının kendisinin ya da yakınlarının çeşitli kanun hükümlerine göre düzenli nakdi yardım almaları bu aylıktan yararlanmalarına engel değildir. Ancak ilgili yardım programlarından alınan yardım tutarları muhtaçlık durumunun belirlenmesinde bir gelir unsuru olarak dikkate alınır.
Yani 2022 aylıkları gibi sosyal yardımlardan yararlananların ( yaşlılık, engelli yakını ve özürlü aylığı, Vakıf aylıgı, evde bakım aylıgı vs) düzenli nakdi yardım almaları bu aylığı almalarına engel değil. Ancak muhtaçlıkları sorgulanırken aldıkları aylıklar da dikkate alınır. İncelemesi yapılır. Aldıkları yardımlarla bile muhtaçlıkları devam ediyorsa ve muhtaç durumdalarsa bu tesbit edilirse bu aylıktan da yararlandırılırlar.
her 2022 aylıgı alan kocası ölmüş kadının bu aylıgı da alacak diye bişi yok. Bunu belirleyecek olan muhtaç durumda olmalarıdır. Diyelim ki bir kadının kocası ölmüş, çocugu ya da kendisi 2022 aylıgı alıyor. Başka gelirleri yok. Bu aylık da onları muhtaçlıktan kurtarmıyor. Yani 2022 aylıgı almalarına ragmen bu gelirle birlikte muhtaçlıkları tesbit ediliyor. İşte bu durumda bu kocası ölmüş kadına bu aylıktan baglanır. Aldıgı 2022 aylıgı buna engel olmaz. Burada belirleyici olan muhtaç oldugunun tesbit edilmesidir kısacası.