Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol bacaktaki 4 cm kısalıkla özel tertibatlı araç ifadeli rapor alabilir miyim?

hdoa işin zor kısmını halletmişsin hayırlı olsun diyelim şimdi sıra ehliyet için devlet hastanesine git ortopediğe gittiğinde hocam otomatik vitesli arac kullanabiliyorum sadece dersin o zaten seni il sağlık komisyonuna sevk eder sonrasında oradaki komisyona girip komisyondayken elindeki engelli raporunuda göster hayırlısıyla oradanda sadece oto. vites kodları alınca ehliyeti çıkart..
Araç alma poziyonuna gelincede direk vergi dairesinden hemen özelge talebinde bulunma ve yakın il lerdeki araç bayileri iletişime geç onlar raporla ehliyetin resmi ister vergi dairesine sorarlar olur diyen çıkarsa aracı o il den alırsın olmaz özelge lazım derlerseler diğer illerden o zaman kendi ilindeki vergi dairesine özelge talebinde bulun..

SAĞLIK RAPORLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
5.1.2.3.- ÖTV indirimli araç alımına yönelik Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında şu hususlara dikkat edilecektir.
a) Ortopedik engellilerde sadece “özel tertibatlı araç kullanması gereklidir.” veya “özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur” ibarelerinden biri ve engellilik oranı yazılacaktır. Kişinin sürücü belge sınıfı veya özel tertibat kodu kesinlikle yazılmayacaktır.
b) Engelli raporlarına sürücü olunup olunamayacağına dair bir hüküm yazılmayacaktır.

@uNiQuE_54 hocam ben rizeliyim rizedeki vergi dairesine sorduttuğumda raporu bana gelir idaresine gidip sormami soyledi oradaki memurda bana sen bu raporla araç alirsin ha dedi ne olur 1 sene sonra falan eğer raporun kabul edilmez ise senden ötv yi geri isterler ama dedi senin elinde hastanenin vermiş olduğu rappr var verirsin mahkemeye otv cezasini iptal ettirirsin dedi sonuçta raporun var dedi ve vergi dairesi bu konuda tamam o zaman dedi aracini al bende izmirde bir bayi ile anlaştim parasini sigortasini kaskosunu yaptirdim aracin ama izmir vergi dairesi ozelgede ozelge diye tutturdu diyecen rizedeki vergi dairesinden hallet ama bayi izmirde buranin vergi mukellefi rizedeki vergi dairesinden işlem yapabilirmi

Selam arkadaşlar ,bu gün hastane,aile hekimi,il sağlık müdürlüğü arasında mekik dokudum .hiç kimse doğru bilgi sahibi değil,bilgi kirliliği hat safhada Pazartesi başlayacağız tekrardan . Eşim sağ ayak felçli kısalığı var 6yil önce engelli raporu ile ehliyet almak istedik başaramadık B sınıfı ehliyet aldı .Ama aracı rahat kullanamıyor , dolayısıyla hem ehliyet değiştirelim hem ÖTV indirimli bir araç alalım diye tekrar harekete geçmiş durumdayız. Ben kendim iki taraflı kalça çıkığı nedeniyle protez takıldı benimde E sınıfı ehliyetim var bende eşimle birlikte şansımı denemek istiyorum. Pazartesi günü başlayacağız hayırlısıyla tüm detayları burada paylaşacağım herkese selam.....

Selam arkadaşlar ,bu gün hastane,aile hekimi,il sağlık müdürlüğü arasında mekik dokudum .hiç kimse doğru bilgi sahibi değil,bilgi kirliliği hat safhada Pazartesi başlayacağız tekrardan . Eşim sağ ayak felçli kısalığı var 6yil önce engelli raporu ile ehliyet almak istedik başaramadık B sınıfı ehliyet aldı .Ama aracı rahat kullanamıyor , dolayısıyla hem ehliyet değiştirelim hem ÖTV indirimli bir araç alalım diye tekrar harekete geçmiş durumdayız. Ben kendim iki taraflı kalça çıkığı nedeniyle protez takıldı benimde E sınıfı ehliyetim var bende eşimle birlikte şansımı denemek istiyorum. Pazartesi günü başlayacağız hayırlısıyla tüm detayları burada paylaşacağım herkese selam.....

uNiQuE_54

Sayenizde hocam Allah razı olsun. Önümüzdeki hafta hastaneye gideceğim o zaman haletiricem o ibareyi sonra geriye bir ehliyet kalıyor. Ehliyeti de bir iki ay sonra almayı düşünüyorum 2 aylığına fizik tedavi görmeye gidicem istanbula döndüğümde başlarım ehliyet değiştirme işine. Hocam ben psikiyatriye gidip antidepresan yazdırdım ve kullnaıyorum 1 yıla yakındır bu ehliyet değişiminde karşıma çıkar mı? ben söylemeden onlar sistemden görür mü? karşıma çıktığını varsayarsak ne olur sürelimi verirler ehliyeti.

ÖTV İndirimi konusunda rapor ile ilgili deneyim ve bilgilerimi paylaşmak istiyorum.

Daha önce ötv için engelli sağlık kurulu raporu ve H sınıf ehliyet şartı vardı. Anladığım kadarıyla 2016 sonrası ehliyet konusunda farklı uygulamalar var. Bazı yerlerde ehliyet raporu istenmiyor.

Teknik olarak yorumum da şu şekilde:

Engelli sağlık kurulu raporu tanı, ayrıntılar ve oranı belirliyor. Ehliyet raporu da sürücü için mevcut durumda araç kullanıp kullanamayacağı, kullanacaksa hangi sınırlamalar ile bunu yapabileceğini belirliyor.

Bu konuda yanlış olduğunu düşünen ya da düzeltilmesi gereken durum varsa tabii ki yoruma açık.

Yaşanan sorunlara gelirsek maalesef anladığım kadarıyla ülke çapında bir bütünlük yok. Bu maliye için de geçerli hastaneler için de.

2013 yılında polio sekeli sol alt ekstremite %12 özel tertibatlı araç kullanabilir H Sınıf ehliyet alabilir sürekli raporum var. Yeni ehliyet için de 10.02 ve 78 kodları içeren raporu da aldım. Buna rağmen ötv indirimi alıp alamayacağım belli değil.

Engelli raporunda tanı ve hangi ayak olduğu belli. Ehliyet raporunda da sınırlama verilmiş. Dolayısıyla ben şu anda normal manuel vitesli bir araç kullanamıyorum. Neden ? Engelim nedeniyle.

Tüm özelgeleri okudum yorumum raporda ilgili kişinin normal araç kullanamayacağının net olarak anlaşılması gerektiği ifade edilmiş. Bu durum iller tarafından risk almayıp her şeyi Ankara ya sormaya dönüşünce maalesef olan engelliye oluyor.

Sol ayak polio sekeli debriyaj kullanamıyor. Hareket ettiremiyorsa otomatik vites yeterli.

Tüm özelgeleri okudum yorumum raporda ilgili kişinin normal araç kullanamayacağının net olarak anlaşılması gerektiği ifade edilmiş. Bu durum iller tarafından risk almayıp her şeyi Ankara ya sormaya dönüşünce maalesef olan engelliye oluyor.

yani bundan da anlaşılıyor ki uNiQuE_54 in şu tespiti çok doğru (raporda özel tertibatlı araç ''kullanabilir'' değil ''kullanması gereklidir'') yazmalı, net olarak yani kesin bir ibare olmalı. fakat anlamadığım bunu bile sorun yapan vergi dairesi otomatik vitesin yazılmamasını neden sorun yapmıyor anlamış değilim. uNiQuE_54 senin düşüncen nedir hocam

@hdoa Çünkü nasıl bir araç kullanmamız gerektiğinin kararını önceden hastane sağlık kurulu veriyordu, şimdi artık il sağlık komisyonu verdiği için artık hastanenin sağlık kurulu ''sadece özel tertibatlı araç kullanması gereklidir'' veya ''özel tertibatlı araç kullanmasına gerek yoktur'' diyebiliyor.

uNiQuE_54
Anladım hocam sağolun yarın o ibareyi kullanabilirden kullanması gereklidire çevirtmek için hastaneye gidicem bakalım inşAllah sorun çıkartmazlar. ehliyet işinide 2 ay sonra başlıycam haftaya fizik tedavi için istanbula gidicem 1 2 aylığına. piskiyatriye gittiğim ve antidepresan kulandığımı ben söylemezsem sistemden görünmez değil mi hocam birde bunun yüzünden sürelli ehliyet verirlermi diye çekiniyorum açıkçası

hdoa Yok hayır zannetmiyorum çünkü doktorları geziyorsun bir sıkıntın var mı diye soruyor doktorlar sen var demedikçe sorun olacağını sanmıyorum.

Bugün bayiden aradılar vergi dairesi ile görüşmüşler otomatik vites alabilir demiş vergi dairesi. sorun çıkartmayacaklar herhalde özelgeyle.

hdoa Rica ederim sende sağolda Seninin rapora bakıp olur demişler bildiğim kadarıyla sen ehliyet çıkartmadın ehliyet çıkartırken de İl Sağlık Komisyonundan mutlaka Sadece Otomatik vites araç Kullanır'' kodunun olması gerekiyor ona da dikkat edersin hadi hayırlı olsun.

78 kodu olmazsa sorun yaşarsın mutlaka 78 kodu olmalı bazıları 10,0,2 ile de almış ama 78 net bir ifade

uNiQuE_54

Evet hocam bayiye de söyledim zaten ehliyeti daha değiştirmedim bu rapora vergi dairesi ne diyecek bir sorun dedim onlar sordu vergi dairesi bu rapor olur demiş şimdi ehliyeti değiştiricem. bu arada bugun hastaneye gittim senin dediğin gibi o ibareyi kullanabilirden kullanması gerklidire çevirin dedim memurlar çıldırdı :) neyse sonunda kabul ettirip tamam dediler cuma gidip alıcam. şimdi gelelim ehiliyet işine : ilk olarak aile hekimine gideceğim sonra o beni uzman bir ortapedi doktoruna sevk edecek ortapedi doktoru muheyenemi edecek ve sonra ne olacak il sağlıkta ne yapıyorlar tam olarak bu ''otomatik vites kullanır'' kodunu verin diye ben özeliklemi belirticem il sağlığa @alonemisin

Aile hekimi devlet Hastanesi'ne sevk edecek. Orada ehliyet için geldim dersiniz 50 TL sanırım ücret tam hatirlamadim neyse sonra ilgili branşa gidiceksiniz ortopedi Dr da il sağlığa sevki uygundur diyecek ve size aile hekimliğinin verdiği belgeye il sağlık uygundur tertibatlı arac ? Gibi ifadeler yazacak sonra il sağlığa kendiniz müracaat ediyorsunuz. Onlar gün veriyor şu zaman gelin kurul var diye orada size şikayeti sorarlar birde raporunuza bakarlar gerekli kodları yazıp verirler. İl sağlığa engel raporunuzu da götürün gerisi ehliyet değişimi
hdoa

hdoa alonemisin 'nin anlattığı gibi işlemler olacak + olarak engelli raporunu götür komisyona göster ve manuel araç kullanamadığını otomatik vites kullanabildiğini söylersin.

arkadaşlar merhaba. Sol kalça Perthes engellisi bir avukatım. İzmir'de yaşıyorum. ÖTV muafiyeti ve istisnaları ile ilgili genel bilgiler vermeyi gerekli gördüm. Zira İzmir bu konuda beni de çok uğraştırdı.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Kimse Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen "Özelge" nin herşeyin sonu olduğunu düşünmesin.
Özellikle İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı bu konuda çok ama çok az olumlu görüş bildiriyor.
Prosedürler şöyle işliyor:

1- B Engelli Ehliyeti (Eski adıyla H sınıfı)
Önceden Ehliyetiniz varsa; Doğrudan aile hekimine gidin, ehliyet için sağlık kurulu raporu almak istediğinizi, ancak ortopedik probleminiz bulunduğunu(Örneğin bende Sol kalça Perthes Sekeli) belirtin. Aile hekiminiz sizi, "başka engel hali yoktur" diyerek ortopedi uzmanına sevkedecek. Herhangi bir devlet hastanesinde ortopedi uzmanına elinizdeki formla gideceksiniz ve (yine benim örneğimden gidelim, "debriyaja basmakta zorlanıyorum, ya da bastıktan sonra çekmekte, yarım debriyaj yapmakta zorlanıyorum" diyeceksiniz. Ortopedi uzmanı da tanısını koyacak ve sizi "hangi tertibatlarla araç kullanabileceğinizi belirlemek üzere" İl-İlçe Sağlık Komisyonuna sevk edecek. Raporu doldururken sadece Komisyona sevk kutucuğunu işaretleyecek. kesinlikle "sürücü olur ya da olmaz" gibi kutucukları işaretlemeyecek. Daha sonra komisyonu arayıp konuşun ve gününü öğrenin bilgi alın. Komisyon günü sizi ilgilendiren kişiler makine mühendisi ve ortopedi uzmanıdır. komisyonda seni dinleyecekler ve onları debriyaja basamadığınıza, yarım debriyaj yapamadığınıza, ya da manuel vitesin kullanımında(örneğin sağ omuz engelli) sorun yaşadığınıza ikna edeceksiniz ve onlar da ilgili kodları komisyon raporuna yazacaklar. Daha sonra o komisyon raporuyla ehliyetinizi yenilemeye gideceksiniz. bu sürece kadar kimse size ehliyetiniz zaten var mıydı vs. diye sormayacak. yeni komisyon raporuyla da gidip ehliyetinize o yeni kodları işleteceksiniz.

Daha sonra ise, engelli sağlık kurulu raporu almamış olanlar için söylüyorum, listesi bakanlık sitesinde yayınlanmış devlet hastanelerinden birine gitmeden randevu alıp engelli sağlık kurulu raporu alacaksınız. heyete girdiğinizde onlara komisyondan aldığınız raporu ve kodlarını da gösterirseniz Engelli Sağlık Kurulu Raporuna "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir diye yazmak zorunda kalacaklar. Engelli Sağlık Kurulu Raporunda engelinizin türü derecesi, ötv muafiyeti, ve özel tertibatlı araç kullanması gereklidir ibareleri bulunsun, bunu orada söyleyin. Engelli Sağlık kurulu raporunu ne için almak istediğiniz kutucuklarına ÖTV Muafiyeti yazacaksınız ya da işaretleyeceksiniz.
Burda genel anlamda sıkıntı yaşanılan husus otomatik vitesli araçtaki istisnadadır. Otomatik viteste istisnadan yararlanmanız için ehliyetinizin B Engelli ehliyeti olması, (otomatik viteste yararlanabilmeniz için, 78(manuel vitesli araç kullanamaz) ve 10.02(otomatik vites uygulama kodu) kodlarını birlikte içermesi gerekmektedir. Otomatik vitesli bir araçta başkaca bir tertibata gerek olmaksızın istisnadan yararlanabilmeniz için engelinizin ortopedik ve sadece sol alt ekstremitede bulunması gerekmektedir. Örneğin engeliniz sağ alt ekstremitedeyse otomatik vitesli bir araçta gaz pedalının sol tarafa alınması bir tertibat sayılmaktadır.

Biliyorum ki herkesin engel durumu ve raporları çok farklı olduğu için bu yazı da yeterli olmayacak ve her olaya göre kodlar ve durumlar değişecektir. elimden geldiğince hepinize yardımcı olmaya çalışacağım. henüz yeni üyeyim.
son olarak özelge kısmında özellikle İzmirde olumlu sonuç almak çok zor. ama özelge olumlu veya olumsuz elinize geçtikten sonra eğer olumsuz ise işin sadece dava kısmı kalıyor. o konuda da sizlere yardımcı olacağım. mümkün oldukça buraya bakacağım. Özelgenin tarafınıza tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde dava açma hakkınız var. iyi günler dilerim.

Sayın avkt Nadir Arıkan

Konuyu çok güzel özetlemişsiniz.
Benim engelli raporum 2013 yılına ait ve sürekli açıklamada H sınıfı ehliyet alır, özel tertibatlı araç kullanabilir oran %12 tanı sol alt ekstremite polio sekeli.
Ehliyet raporum da yeni 10.02 ve 78 kodları var
Sürekli rapor olduğu için itirazla değiştirmek gerekiyor. Açıklamayı şu an istenilen gibi yazsalar bile oran değişmesi halinde rapor hakem hastaneye gidiyor. Bu süreci yaşayanlar zorluğu da çok iyi biliyor.
Size sormak istediğim benim gibi mevcut raporu olanlar ne yapmalı?

Corpus , raporun sürekli olduğu için yenilemene gerek yok. Özel tertibatlı araç ibaresi zaten mevcu ve rahatsızlığının sol alt ekstremite olduğu yeterince açık. H sınıfı ibaresinin olması bir sorun yaratmaz. Ehliyetin de ilgili kodları içerdiği için özelge talebinde bulunabilirsin doğrudan. H sınıfının kalkmış olması, ehliyetinin engelli ehliyeti olduğu gerçeğini değiştirmez. Ama ehliyetin eskiyse onu yenilemelisin. Sonrasında özelge talebi ve olumsuz gelirse otuz gün içerisinde dava açılacak.

avkt Engelli sağlık raporlarında sadece sol alt ekstremitede engeli olanlar değilde, Sol alt ekstremitede aracı kullanmaya engel bir durum var ise ÖTV'den muaf olunmakta diye biliyorum. ve ayrıca Corpus 'ın engelli sağlık raporunda sadece sol alt ekstremite polio sekeli bulgusu haricinde kısalık, hareket kısıtlılığının rapora açıkça yazılması ve rapor kararı kısmında ise "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir" ibaresinin yazılması daha anlaşılır ve sorunsuz olacağını düşünüyorum.

Yani sonuçta sol alt ekstremitede manuel araç kullanmayı gerektirmeyen engel durumlarıda mevcut nebilim mesela ayak parmaklarından 1 i nin olmaması manuel kullanmayı engelliyecek bir durum olmadığı için muafiyet söz konusu olmaz sanırım. ÖTV Sirkülerinde, Tebliğ'lerde ve çoğu özelgelerde bahsedilen önemli husus şudur;
[FONT=&quot]
Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporunun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olması gerektiği[/FONT]
[FONT=&quot]belirtilmiştir.[/FONT][FONT=&quot]Bu kapsamda, engellilik oranı %90'ın altında olan engellilerden yalnızca, engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı,gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek (zorunlu kılacak) nitelikte olanlar."[/FONT]

Engelli sağlık kurulu raporunda tanı oran özel tertibatlı araç kullanabilir ya da kullanmalıdır yazmalı.

Ehliyet raporunda da ilgili kodlar yer almalı.

Otomatik vites araç alacaklar için ise tanı ya da engelin sadece sol alt ekstremite de olduğu net yer almalı. Benim tecrübelerim bu yönde.

dostum ben öne aile hekimine gittim kendisi il saglık kurumuna gönderdi.ve ehliyet için heyete girdim en son bir daha il sağlık krumuna gönderip kodları yazdılar önce aile hekimine gitsen daha iyi yani il sağlık kuruluda aile hekimine yönlendirecek seni

avkt benim raporumda ötv işaretli ÖZELTERTİBATA GEREK YOKTUR. OTOMATİK VİTES ARAÇ KULLANABİLİR yazan sol dizimde osteonekroza bağlı eklem hareket kısıtlılığı olduğunu belirtem %22 oranlı sürekli raporum var ve ehliyetimi değiştirerek 78 ve 102 kodları mevcut raporu tertibatlımı değiştirmem gerek bu durumda. Ama 5,5 yıl öncede bana tertibat yazarlarsa tertibat atktırman gerek o nedenle tertibata gerek yok yazdır sol dizindeki sorun net şekilde yazılırsa alırsın demişlerdi ve sorunsuz almıştım 5.5yıl önce aracımı. İzmir gerçekten çok zorluyor.

Herkese selam, dün mevcut ''B'' ehliyetimi engelli ehliyetine çevirmek için Aile hekimine başvurdum. Beni Ortapedi, göz ve piskiyatriye sevk etti. Toplam 125 tl yatırıp bu bölümlere muhayene oldum, piskiyatri doktoru rapora 1. sınıf sürücü olur yazdı ve 102 kodunu ekledi. göz doktoru gözlük ile sürücü olur yazdı ve o da bir kod ekledi fakat ne kodu bilmiyorum bu arada normalde gözlük kullanmıyorum onu neden yazdı anlamış değilim görme bozukluğum da yok gayet iyi görüyorum. Ortapedi doktoru da bacağımdaki bulguları ve komisyona sevki uygundur yazdı o kadar sonra bu raporu ilçe sağlığa teslim ettim oradaki bu işlere bakan memur bu ayın sonuna kadar izinliymiş bekliyceksiniz biraz dediler ve raporumu aldılar şuan bekliyorum bakalım nasıl olacak. raporu aşağıda paylaşıyorum.

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.ne...=490bfd44358a34cc1eb0e58de75dbcab&oe=5BE9BC92

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.ne...=4867894744ff86bb05169a7a3d4e1b73&oe=5BDC12AF

uNiQuE_54 bu arada hocam heyet raporumda sizin dediğiniz gibi ''özel tertibatlı araç kullanması gereklidir'' ibaresinide düzeltmişler sağolun :) 1 hekimin imzası eksik diye alamdım ama hala

avkt
merhaba nadir bey;
eski H sınıfı ehliyeti yeni kodlu ehliyet ile değiştirmeden araba alamıyormuyuz, hukuk bu konuda nasıl, ehliyet konusunda özelge talebimize olumsuz yanıt gelirse ne yapmamız gerekiyor, biliyorsunuz ehliyetlerin değiştirilme tarihi 2022 yılı sonuna kadar uzatıldı,yani eski H sınıfı ehliyetimizi değiştirmeden yeni araba alabiliyormuyuz,
teşekkürler

engelli aracın varsa H sınıfı ehliyetinle 2022 sonuna kadar aracını sürmeye devam edersin. ama yeni araç alacaksan B sınıfı ehliyet şart

Selamlar,

Daha önce 2018 senesinde engelli B ehliyeti ve Engelli raporum ile Ötv muafiyetli sadece otomatik olan aracımı aldım. 5 Senelik sürenin dolmasıyla birlikte yeni araç almak istiyorum ve 2019 yasası sebebi ve eklenen başka organlarımdaki rahatsızlıklar sebebiyle raporumu yeniledim. (Vergi indirimi aldım.)

Şu an ortopedi:
HER İKİ KALÇA AVASKÜLER NEKROZ TANISI ALMIŞ, SAĞ TARAFTAN CERRAHİ GEÇİRMİŞ. SOL AYAK BİLEĞİNDEN KIRIK NEDENİ İLE OPERASYON GEÇİRMİŞ, ŞU AN SOL TARAF ALT EXTREMİTEDE KISALIK VE SOL AYAK BİLEĞİ PLANTAR VE DORSAL FLEKSİYONDA KISITLILIK MEVCUT. TABLO 3.4 SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANMASI GEREKİR. Oran: 18 ama ortopedi olduğu için oran önemsiz.

Açıklama Kısmında: SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANMASI GEREKİR ibaresi bulunuyor.

Ehliyetimde ise il sağlığın verdiği;

01.06 = Gözlük veya Kontak lensler
102 = Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz.
10.02 = Otomatik Vites
78 = Sadece Otomatik Vitesli araç kullanabilir.

Bayi trafik müşaviri demiş ki ekstra tertibat gerekebilir.

Kanun derki:
Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, (Ek ibare:RG-10/8/2019-30858) fren ve gaz pedallarında özel tertibat yaptırılmasını gerektirir başkaca engelinin olmaması kaydıyla, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

Haliyle il sağlık kurulunun benim durumumda ekstra bir aparat yazması mümkün değil. Çünkü sol ayak bileğimi tam açamadığım için debriyaja tam basamıyorum ve başka bir rahatsızlığım bulunmamakta.

Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim.

Sizce rapor ve ehliyetimde eksik bir durum var mı?

@alonemisin

Raporunuzun açıklama kısmında ÖTV indirimi ve tertibatlı araç için gerekli olan yazı var o yönden sıkıntı yok. Ehliyetinizde de tertibat kodları belirtilmiş. Sol ayaktan engel durumu olanlar için Otomatik Vites tertibat olarak kabul edildiği hakkında birkaç konu okumuştum.

Toyota Resmi Sitesi Açıklama,
Sol bacak fonksiyonunu yerine getiremeyen sürücüler için hiçbir değişiklik yapılmaksızın otomatik vitesli araçlar kullanıma uygundur. Engelli sağlık raporu ve engelli araç kullanımına uygun sürücü belgesi olması halinde sürücüler Özel Tüketim Vergisinden muaf olacaktır.

Fiat Resmi Sitesi Açıklama,
Sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) engeli olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının, başka özel tertibat yapılmasına gerek kalmadan, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) istisna olur.

Bayi trafik müşaviri demiş ki ekstra tertibat gerekebilir. Bunu söylemesinin bir mantığı yok. Ehliyetinizde yazmayan bir tertibatı ekstra nasıl yaptıracaklar biraz saçma olmuş. Otomatik vites sizin için tertibat sayılır.

Mevcut durumunuz ile ÖTV indirimli araç almak için herhangi bir sıkıntı olmaması gerekiyor. İyi Akşamlar

Son düzenleme:
Üst Alt