Arkadaşlar tekrar merhaba. Baştan söyliyim çok uzun yazdım durumu olmayan okumasın
Bu forum sayfasında kalça protezi hakkında inanılmaz güzellemeler yapılıyor fakat gerçekler bu kadar tozpembe değil!!
Kalça protezi ameliyatı olalı neredeyse 5 ay oldu. (şunu belirtmekte yarar var ameliyatı en iyi bilinen hocalardan birinde ve en iyilerden bilinen bir hastanede oldum) Ameliyat akabinde bu forum sayfasında bazı bilgiler ve ameliyat sonrası tecrübelerimi paylaşmıştım. Şimdi de son durumum ve ameliyatla ilgili ek bilgiler vermek istiyorum ki yalan yanlış bilgi yayanların önüne geçelim. Önce kendimden bahsedeyim şimdilik istirahat ağrım falan kalmadı ama yürürken az bir ağrım var ve yürüyüşüm tam oturmadı. Çeşitli hareketlerim var fizyoterapi hekimi sonbahara kadar kasların kuvvetlenir yürümen tamamen düzelir dedi. Ameliyat öncesi bacağımda 4 cm kısalık farkı vardı ameliyatla 2 cm e indi, 2 cmlik kısalığın hissedilmeyecek bir kısalık olduğunu ortopedist ve fizyoterapistler bahsediyor. Benim durumum böyle şimdi gelelim burada abartılan şeylere. Bir kere bacağınız yok 8 cm uzar yok 10 cm uzar diye bir şey yok en kral doktora gidin ameliyatla bacağınızı 3 cm e kadar uzatabiliriz der onu bile garanti etmez. Hele bir de motor sinirleriniz de izin vermezse 1 cm bile uzayamayabilir bacağınız.
Ameliyat akabinde ağrılarınız tamamen azalmaz. Diz ağrısı ve kalça ağrısı 6-7 ay belki daha uzun bir süre devam edebilir. Ameliyat sonrası daha önce yapamadığınız hareketleri rahatça yapmaya başlarsınız mesela çorabınızı rahatça giyersiniz artık. Çömelme falan çok rahat yapabilirsiniz. Lakin bazı kompleks hareketler bağdaş kurma gibi halen yapamıyorum mesela. Demem o ki hareket kısıtlılığınız az da olsa olacaktır. (bunu genç yaşta bir hasta olarak söylüyorum yaşım 28) Gene bazı arkadaşlar aksama konusunda biraz fazla ümitvari konuşmuş. Öncelikle ameliyat sonrası fizik tedavi almanız şart. Bence ameliyat olmadan önce de kalça ile ilgili fizik tedavi almada fayda var çünkü ameliyat başarısını artırdığını doktorlar söylüyor. İyi bir fizik tedaviyle yürüyüşünüz düzelir.
Kalça protezi olan hastalara bilhassa tek kalçadan ameliyat olan hastalara yürürken dikkatli bakarsanız kalçalarını fazla sallarlar. (teşbihte hata olmaz
) Fizik tedavi hareketleriyle kalça güçlendiğinden bu kalça sallama azalacaktır. Kas gücü zayıf olan hastalarda trendelenburg yürüyüşü oluşacaktır ki ben bundan biraz muzdaribim.
Ameliyat olan bazı hastalar protezi kemik içinde hissedebilirler bu his zamanla azalıyormuş telaşa gerek yok.
Yani arkadaşlar bu ameliyat kısa sürüyor ama etkisi uzun sürüyor. Doktorların sadece 1 saati alan ameliyat sizin hayatınızı etkiliyor. Burun ameliyatı sonrasında burun neredeyse 1 yılda tam otururken vücudun bütün ağırlığını taşıyan kalçada ameliyat etkisi uzun sürecektir illaki. Burada anlatıldığı gibi yok efendim 10 cm bacağınız uzar yok ameliyattan 2 hafta sonra scuba diving yapıyorum yok ameliyat oldum nirvanaya erdim gibi laflar kesinlikle safsatadır itibar etmeyin.