Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alım süresi 10 yıla çıkartıldı ve menşei kısıtlaması getirildi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu kararda devlette zarar görecek.
5 yıl devam etseydi 5 senede 1 araba alınıp satıldığında devlete ödenecek kdv vb olusacaktı.Ayrıca araç alış satışı ticaret hacmi yaratacaktı.
şimdi ise 10 senede 1 bu işlem olacak
Ayrıca notere , tertibatcıya , bankacıya bu alışverişten nemalanan herkese gelir kaybı .

@hanifeaydin,

SON RAPORUMU 8 SENE ÖNCE ALDIM SÜREKLİ İBARESİ VARDI. BUNLA İLGİLİ DEĞİŞİM VARMI BİLMİYORUM

@anestezi18,

bu karar 27/12/24 tarihinden önce yapılan araç tescillerini kapsamıyor.Bugün itibariyle alınacak araçlar için 10 sene sınırlaması olacak.
Tabiki isteyen ötv ödedikten sonra araç satısı yapabilir ancak yeni bir araç alımı için 10 senenin dolmasını bekleyecek.

@arizona,

bu konu kesinmi , MADDE 12- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yer alan “kayıt ve tescile tâbi” ibaresinden sonra gelmek üzere “yerli katkı oranı en az %20 olan” ibaresi eklenmiş, bentte yer alan “beş” ibaresi “on” şeklinde, ikinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. şeklnde. Cumhurbaşkanıda yerli oranının %40 olarak artırdı. Şimdi burdan kayıt ve tescile tabii diyor. geçmişteki satılan aracın sayacınıda etkiler gibi gözüküyor. Bekleyip göreceğiz. Bugün , Yarın satabilen olursa 5 yılı dolan anlarız...

@karakaya,

değil tabii. ama 20 yıldır oynanan oyunu hala öğrenememiş olmanıza şaşırıyorum. Tabii hemen sonra Hegel'in “Tecrübe ve tarih öğretir ki, insanlar ve devletler asla tarihten ders almazlar ya da ondan çıkan ilkelere göre hareket etmezler.” sözünü anımsayıp, sanki tersi olabilirmiş gibi düşündüğüm için de kendime şaşırıyorum. :)

peki ötv hangisi olacak aracı satmak istersek ? aldığımız zamanki ötv mi yoksa sattığımız zamanki güncel ötv mi? hoş devletimiz bunu da düşünüp güncel demiştir bile.....

@hanifeaydin,

Zamanı dolmadan satmak istersen eğer ; aracı aldığın tarihteki ödemediğin vergileri ödeyip satman gerekiyor. 3 ay öncesine kadar böyleydi. Ama şuan değişiklik vardı bilmiyorum

Bu gün itibariyle Artık Engelli Araç lari 100/40 yerli olacak ve 10 yıl da satılacak Mehmet Şimşek burdanda tasarrufu nu yaptı anlayacaginiz

ENGELLİ ARAÇ ALIMI DEĞİŞTİ
Resmi Gazete'de yayımlandı: Türkiye'de ÖTV'siz satılacak 12 otomobil belli oldu
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile engelliler için satışa sunulan araçlardaki ÖTV muafiyetine yeni kısıtlamalar getirdi. Bu sınıfa dahil olan otomobillerin satış süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılırken, artık araçlarda yüzde 40 yerlilik şartı aranacak. Düzenleme sonrası Türkiye'de yalnızca 12 otomobil modeli ÖTV muafiyeti kapsamına dahil edilecek

Meclis'ten geçen tasarıda ÖTV'siz araçların 5 yıl boyunca satılamayacağına yönelik düzenleme 10 yıla yükseltilmiş ve otomobiller için yüzde 20 yerlilik şartı getirilmişti. Erdoğan, söz konusu yerlilik şartını yüzde 40'a yükselterek tasarıyı onayladı.

TÜRKİYE'DE YALNIZCA 12 OTOMOBİL MODELİ ÖTV OLMADAN SATILABİLECEK

Böylelikle artık ÖTV muafiyeti, limit düzenlemesinin yanı sıra 'yerlilik oranı' nedeniyle de birçok modeli içermeyecek. Çok sayıda parçasının üretimi Türkiye'de yapılan otomobiller için ÖTV'siz satış imkanı tanınırken, bu araçların markaları ve modelleri merak konusu oldu.

İşte Türkiye'de satışa sunulabilecek ÖTV muafiyetli araçların listesi:

Fiat Egea Sedan,
Fiat Egea Cross,
Fiat Egea Cross Wagon
Renault Clio,
Renault Megane,
Dacia Duster
Hyundai i10,
Hyundai i20,
Hyundai Bayon
Toyota Corolla,
Hyundai C-HR
Togg T10X

HANGİ ENGELLİLER ÖTV'DEN MUAF OLACAK?

ÖTV muafiyeti, kapsamı gereği tüm engelliler için aynı şekilde uygulanmayacak. Engel oranı yüzde 40 ila 89 arasında kalanlar için %26.3 oranında ÖTV indirimi ve %15.24 KDV indirimi yapılacak. Yüzde 90 ve üzeri engel oranına sahip olanlar ise bu ödemelerden tamamen muaf tutulacak.

burda amaç ne ekonomik ne yerli desteği, vekil sıfatı tasıyan veya zengin bürokratların, engellilerin lüks araçları almalarının zorlarına gitmesi, 2m lik araca kendisi 2m verirken elin fakir engellisi 1.2m verip kendisi ile eş değer araç sürmesini hazmedememesidir. siz engelli fakirsiniz nasıl olur da onlarla aynı statüde arac kullanabilirsiniz , herkes haddini bilsin kararıdır.

@bilgeadam,

Dacia Duster değil Renault Duster olması gerek , Ancak onun bile %40 yerli kuralına uymadığı söyleniyor

@OturanBoğa, oyunu biliyoruz neticeyi de %99 görüyoruz sadece acaba göl maya tutar mi 😊

Rahip Bronsonu birakmayan,Zurriyetsiz dedigiyle barışan,Zalim Sisi'den kardeşim Sisi'ye evrilen bir denklemde de %1 umit çok mu 😂

Arkadaşlar bu kanunun asıl çıkma sebebi ötv indirimi ile satılan araçların genele oranı %40 lara kadar gelmesiydi, çevremde %90 ile alınan araçların hiçbirinde hastanın arabaya bindiğini görmedim (istisnalar hariç), eminim sizde bunun çok örneğini görmüşsünüzdür. Ben ortopedik engelliyim. Şu an araç alsam bile ötv nin tamamından bile muaf değilim, oysa bu kanunu istismar eden %90 raporlular tamamından muaflar ve o istismarcılar utanmazlar yine bu arabaları alacaklar.

Gerçek anlamda ihtiyaç sahibi biz istisna ile araç alanların sadece % 1 yiz.

Size soruyorum arkadaşlar, neden onlar ile mücadele etmek yerine bizi sildiler, sebep çok bişey demek de istemiyorum.

@afili22,
Neden ötv muaf degildiniz onu anlamadım. Ötv den ya muaf olunur veya olunmaz. Bir kısmından muaf olmak diye bisey yok.

@SU35,
%40-89 arası %26 ötv öder muaf değiliz ama bize de techizatlı araç kullanabilir yazılı rapor vermekten imtina ediyorlar ve sürücü olamaz işaretliyorlar.
%90 ve üstü tüm ötv den muaf oluyor.

@bilgeadam,
kardeşim yalan yanlış yazmayın oturan boğa kardeşimizde yazdı...kanunda yüzde ayrımı yok..resmi gazeteyi açıp okuyun internete yazdınızmı bulursunuz..böyle bir madde yok yüzde ayrımı diye...resmi gazeteyi kaç arkadaş burdan gösterdi...biraz araştırın lütfen..

@Polmiks,

Yok oyle bisey. Insanlari yanlis yonlendirmeyiniz acip resmi gazeteyi okuunuz. %45 engelliyim hiç ötv ödemedim. Ve bu maddede yapılan bir yok.degisiklik ayrica raporumu ıslak imzali olarak 3 ay once tekrar çıkarttim herhangi bir sorun ile de karsilasmadim. Hatta dr. Cok sinirlendi sürekli raporunuz neden millete eziyet ediyorlar diyerek.

Halkın hayrına bi haber verin be yeter artık emekliler öyle. Asgari ücretliler öyle yazıklar olsun. Bu nasıl bi düzen oldu 10 yıl ne demek araç alımı

@SU35, sürekli raporunuzu neden yenilediniz? Islak imzalı raporunuzu e imzalı rapor ile mi değiştirmek durumunda kaldınız?

bu engel oranı yüzde 40-89 arası ortopedik olmayan raporlarda yüzde 26 ötv indirimi oluyor mu gerçekten bunu yeni duydum.

@SU35,
Birader yok öyle bir şey %90 üstü direk muaf %90 altı ÖTV indirimli alabiliyor. Sizi kandırmışlar yada siz bilmiyorsunuz.
ÖTV Muaf olanlar sadece %90 olanlar onlar hiç ödemiyor.

Sizler Muaf ve ÖTV indirimini karıştırıyorsunuz.

@Polmiks, %90 altında olup ortopedik engelli olanlar için herhangi bir %40-89 olması gibi bir oran aranmaz. %40 altında ortopedik engeli olup rapor ve ehliyet ile ilgili yeterli şartlar sağlanırsa ÖTV muafiyeti olur. Yani ÖTV den ya muaf olunur yada olunmaz. %26 ÖTV öder diye bir şey yok.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt