Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Biz, neyiz? Tanrı ve engelliler..? [Tartışma]

Din doğmatiktir, eleştirilemez ve sorgulanamaz eğer gerçekten kendi aklını etkin kılmak isteyen, sorgulayan bir kişi çıkarsa çeşitli yaftalar yapıştırılır. Ama doğrusu sorgulamaktır. Aynen Sokrates'in dediği gibi: "Sorgulanmamış yaşam yaşamaya değmez!"

BAKARA SURESİ

6-Şüphesiz, inkâr edenleri uyarsan da, uyarmasan da, onlar için farketmez; inanmazlar.

7-Allah, onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir; gözlerinin üzerinde perdeler vardır. Büyük azab onlar içindir.

Yeterli sanırım.

isa'ya inan, musa'ya inan sonrada senin allah dediğine, onlar tanrı dedi diye ''tanrını allah belasını versin'' de

incil'e inan, tevrat'a inan sonrada onu yollayan tanrımı, allahmı diye sorgula.

acaba saçmalamıyormuyuz. ???

bazarov;

Evet dediğiniz gibi; insan aklının alamayacağı muazzam bir döngüyü idare eden, o sistemin bir idarecisi olmalı.Bunu sorgulayarak kimi cennete, kimide inanmadığı cehenneme gidecektir.Sizin yaşamaya değmez dediğiniz hayata anlamı katan da, iman eden kişiler için dindir.

Din için ne kıyımlar yaşandığını, insanların yakıldığını, recm edildiğini, katledildiğini hepimiz görüyoruz. Bugün sözüm ona dindar! bir başbakan yine müslüman bir halka şavaş çağrısı yapıyor, kan dökün diyerek beyanlar veriyor. Sivas madımak otelinde insanları yakarak öldüren güruh bunu din ve allah adına yaptıklarını söylüyor. Dine inandıklarını söyleyen o zalim caniler belki bilmiyorlar ama ben biliyorum: Allah'ın verdiği canı yine allah alır.

bazarov islamda cihat diye bir kavram var hiç duydun mu cihat ilan etmek için iki şart ya devletine karşı saldırı olacak yada bir yerde yönetimin zulmu olacak galiba ikinci seçenek suriye için uygun ne garip insanlarsınız içkiyi yasakladı diye hükümeti yıkmak için eylem yaparsınız erdoğanı hitlere benzetirsiniz ama 100.000den fazla insan katledilirken gıkınız çıkmaz din içinde katliam yapılmadı din bahanesiyle yapıldı haçlı ordusunun din çokta umrundaydı sanki maksat ganimet toplamak osmanlı için toprakları genişletmek peygamberin ordusundaki okcular dahi yerlerini terk edip ganimet peşine düşmedilermi din tıpkı kemalizim gibi insanların canına okumak fikrini zorla empoze ettirmek için kullanılan bir araç oldu kuranın neresinde yazıyor zina yapanı taşlayarak öldürün diye insanları suçlamaktansa yaradanı suçlamak daha kolay çünkü insanlar cevap verir yaradan ahireti bekler yelpaze tanrı allah meselesine şu yönden bak şapka giymek insanın canından kıymetli değildir laikin o kanun çıktığında şapka hristiyanlığın sembolüydü insanlar bu nedenle onu takmaktansa dar ağacına gitmeyi tercih etti tanrıda şuanda bizde hristiyanlığı akla getiriyor incil tevrata gelince lut peygamberin kızları luttan hamile kaldı nuh peygamber ayyaşın biriydi davut peygamber askerinin karısını almak için adamı öldürttü tevart dedin on emirden ibarettir şimdi bak bakalım kaç sayfa incil ise isanın ölümünden sonra yazılan bir kitaptır ki bunu hristiyanlarda kabul eder dinden çıkmak isteyen buyursun çıksın ama saçmalamadan çıksın bilmediğiniz işler hakkında ahkam kesmeyin lütfen Allah tanrının belasını versin sözü necip fazıla aittir tanrıda ilahın karşılığıdır Allah'ın değil dikkat ederseniz Allah yazarken a harfini küçük yazarsanız altta kırmızı çizgi çıkar Allah özel isimdir özel isimlerinde karşılığı olmaz siz adı roze olan birine gül mü dersiniz

"Mürşit ile harşolmayan dünyasını da ne bilir? Cahilde boş söz çok olur. Kendisini derya bilir."

Bir şey kafama takıldı !

Şimdi bu peygamberlere vahiy gönderliyor . Madem böyle bir iletişim şekli var neden (tanrı veya allah vs.) rahatsızlıkların çözümünü de göndermemiş ??

Ama rahatsızlıkların çözümünü söyleselerdi sen nasıl cennete giderdin.Bildiğin gibi engelliler cennete gidiyor.Cennete gittiğinde iyi ki sakat olmuşum diyeceksin :):)

[FONT=Verdana]"Mürşit ile harşolmayan dünyasını da ne bilir? Cahilde boş söz çok olur. Kendisini derya bilir."[/FONT]

bazarov bu söze de şapka çıkarılır:):)

Teşekkür ederim Sehribanu. Bu arada sözlerine tekrar baktığımda yanlış yazdığımı farkettim. Harşolmayan değil, haşrolmayan olacakmış, düzeltirim. Bunun yanında zamanında Fransız Montaigne de buna benzer bir söz etmişti Denemeler adlı yapıtında: "İnsan en az bildiğini en çok savunur."

Allah'tan aklı çalışanlar özlü sözler etmiş yoksa neylerdi bu cahiller... birtan bende hep merak etmişimdir tarih kitaplarında neden fizik anlatılmaz keşke kuranda dünyanın çapı güneşe olan mesafesi jet motorlarının çizimi akçiğer kanserinin tedavisi vs.. şeyler yazsaydı yaradanın varlığı kesin olarak ıspatlanırdı bizlerinde yaradanı bulmak için çabalamamız gerekmezdi tabi ozamanda dine gerek kalmazdı din olmayınca kuranada gerek kalmaz

Monteigne bizim için söylemiştir kesin,çünkü biz bilip bilmediğimiz her konuda uzmanız,nazar değmesin:)

koskoca osmanlı soyunun bilemediği bir şey olabilir mi yani, sende ne diyorsun :rolleyes:

Herşeyi bilirim ama beni katma ben osmanlı soyundan gelmiyorum:)
Konuyuda güzel dağıttık,biz her konuda uzmanız hakkatten:)

Bildiğin gibi engelliler cennete gidiyor.Cennete gittiğinde iyi ki sakat olmuşum diyeceksin :):)
bizim burada bir arkadaşımız (% 80 ortopedik engelli) uyuşturucu satarken yakalanıp hapse atıldı.
şimdi bu arkadaşımız, insanlara güzel hayaller kurmasına yardım ettiği içinmi cennete gidecek :))

TANRI türkce bir kelimedir, arapca ALLAH'ın karşılığıdır. ingilizce GOD yazılır, latince DEUS yazılır. [FONT=Arial]Fransızcadaki karşılığı DİO, [/FONT][FONT=Arial]İtalyancadaki karşılığı DEİ[/FONT]

hiçbir hiristiyan tanrı lafını kullanmaz, çünkü tanrı türkce bir kelimedir

ALLAH ise arapcada EL-İLAH sözcüğünden üretilmiştir.

Allah sözcüğü İslam ile mi ortaya çıktı?
Elbette hayır. İslam inancına göre sonuçta diğer “ilahi” dinleri de aynı yaratıcı gönderdiğine göre, ki zaten başka yaratıcı da yok, Allah sözcüğünün İslam’dan önce de var olduğunu söylemek gayet makul ve gerçektir. Zaten İslam öncesi putperest Arapları bile Allah’ı biliyor ve yazılarına “Bismillah” diye başlıyorlardı. Hatta İslam peygamberi doğmadan önce bile, Araplar “bizi Allah yarattı biliyoruz, ancak bizi kendi halimize bıraksın” diyecek kadar biliyor ve Allah'ın yaratıcılığını kabul ediyorlardı. Bir başka örnek de, Hz. Peygamberin babasının adının Abdullah oluşudur. Abdullah, abid el-ilah => abd-Allah => Abdullah şeklinde tamlamadan özelleşmiştir. (Abdullah, Allah'ın kulu ve çokça ibadet eden anlamlarına gelir.)

sanırım biraz olsun anlamışınızdır.

bu ne la ?
bence siz bi kuranı kerimi fln okuyun yada bi hacı hocalardan anlatmasını arada hayır işlerine bulaşın kafanızdaki soru işaretlerinize çözüm bulmak daha kolaylaşır umarım yoksa evrendeki o kadar canlılar nedir nerden geldiğini biraz olsun aklınıza bişeyler kalır ki dünyanın herşeyini düşünmeye kalksan kafayı yersin dikkat et..

@ergün32 kardeşimizin yazdıkları diğer insanların yazdıkları değil,Yüce KUR'ÂN'ın tercümesidir...Tercümeyi de ALLAH(CC) mi yapacaktı tek-tek ve her dilde?İlkönce neye inanmak istediğin önemlidir.Yâni fikirlerin sâbit ise zâten değiştirmek zaman ister.Dolayısıyla da kendi fikirlerini sen yazıyorsun,diğer yazıların ise bâzıları şâhsî fikir,bâzıları da Âyet açıklamaları olabilir.Yazan arkadaşlar bunu belirtirlerse şüphe süreniz daha kısa olacaktır bence...Yâlnız şunu bil,bu şüphe bile,KUR'ÂN Âyetlerine göre seni kâfir konumuna sokmuştur...Entel-dântel birileri bu yazıma cevap verecektir mutlaka ama bu KUR'ÂN-I KERÎM'de böyle ve sabittir,eğilip-bükülemez,sündürülüp-daraltılamaz...Yuvarlak bir çıkış yolu da yoktur...Tek çıkış yolunuz tevbe ve kelime-i şehâdet ile açacağınız kapıdan sonradır...Bakın şüpheniz varsa diyorum...Ki soruların bâzıları o yönde...
Cevap veren ve verecek arkadaşlara da ayrıca ben de teşekkür ediyorum...Aydınlanmak için soruyorsanız ki çoğu beni cevaplayacak arkadaş bu yolu seçecek,o zaman sorularınızın girişine baksınlar...Size ve cevaplayacak arkadaşlara,dikkât,sabır ve engin bilgi gerekecek...Kolaygelsin...

bazı yorumları okuyunca o yorumlara ithafen şöyle diyesim geldi; :rolleyes:

Rabbim kalbimi kulların yaralar yine şifasını sen verirsin
öyle bir isyanki beynimden geçenler
kemiklerim kırılır
ciğerlerime girer
sen yine de ''kapım sana hep açık'' dersin

yüreğinizden geçenler olmadı diye sızlanmayın, çünkü hayırlı olsaydı zaten Allah verirdi
ve derdim var diye üzülmeyin, çünkü Allah sevdiği kullarına sıkıntı verir.

takva, isyan ve inanç olgularını birbirine karıştırmayın, bırakın gönlünüzü Ona ki herşey Allahtan

görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler

Sevgilerimle

Ben burada kimsenin dini inançları konusunda bireysel bir saldırıda bulunmadım. Zaten böyle bir tavır takınmak bana yakışmaz. Yazdıklarımla anlatmak istediğim, dini kullanarak insanların en saf duygularını sömürüp bunu din adına yaptıklarını söyleyerek bundan bile nemalanmalarının yanlış olduğunu göstermekti. Din toplumsallığı gerektirmez, bireyseldir. Kimsenin cemaate gereksinimi yoktur dindar olmak için. Allah ile kişi arasındaki manevi bir çizgidir ve insana psikolojik olarak tarif edilemez bir doyum sağlar. Dolayısıyla bu düzeltmemi yaparken öncesinde istemeden kırdığım arkadaşlar olduysa kendilerinden özür dilerim.

god dieu gott tanrı bu kelimelerin karşılığı arapçada mabudtur kuranın arapça olan metninde allah yerine mabut kullanılmamıştır illa türkçemizi savunalım diyorsanız dil bilgisinde basit kurallar vardır mesela özel isimlerin türkçe karşılığı ismin yerine kullanılamaz hadi sizin dediğin olsun Allah özel isimden çıkarıldı yerine tanrı konuldu ozaman da allah korusun yerine tanrı korusun diyemezsiniz çünkü türk dil bilgisinin deyimlerdeki kelimeler eş anlamlılarıyla değiştirilemez kuralı karşınıza çıkar ne güzel değil mi dilimizin kurallarını hiçe sayarak dili kurtarmış olduk ne garip dünyanın her dilinde kuran cevirisi vardır türkçe dahil hiçbirinde Allah yerine o dile ait olan tanrının karşılığı yazılmamıştır bizden başkada bunu tartışan millet yok arap alerjimizden olsa gerek bu işin sonu araptan peygambermi çıkara gelirse hiç şaşırmam

demirc;

Katılıyorum...Ancak ricâm ALLAH(CC)'nin ismini yazarken enazından baş harfi büyük yazmamız...Kolaygelsin...

Uzun süredir yoktum... Geldim baktım ki bu konu hala "tanrı" sözcüğüne takılıp kalmış. :) :)

Şimdi çalın, aldatın, hızsızlık yapın, öldürün, küfredin, yalan söyleyin, takiye yapın, ahlaksızlık yapın vs. vs. vs.... ama "tanrı" demeyin. Mazallah kafir olursunuz. :)

Enteresan ve tartışmaya açık bir konu sadece bir ayrıntıya takılıp kalıyor. Ha! tabii bir de "tebliğciler" kısmı var ki, neden bu tür tartışmalara katılma gereksinimi duyarlar bilmiyorum. Çünkü ortaya konulan bir fikir yok, kalıplaşmış ifadeler, tefsirler veya ayetlerden alıntılardan ibaret.

Soru soran insanlar zeki insanlardır. Burada sorulan sorular da zekice sorulmuş sorular. Bu sorulara verilecek basit yanıtlar ne soranı ne de okuyanı tatmin etmeyecektir. Yanıtların da muhakkak bir derinliği olmalı... "Bu ne la ?" diye başlayan yanıtların böyle bir derinliğe sahip olduğunu sanmıyorum.

İnananlara göre yüce tanrı(Allah(cc) diyeyim yoksa konu çok dağılıyor) evrendeki her şeyin tek yaratıcısıdır ve şu ana kadar gözlemleyebildiğimiz canlıların en gelişmişi de insandır. İnsan keşfettiği diğer canlılar içinde düşünme kabiliyetine sahip olan tek canlıdır. Ki bu da yüce tanrı(Allah (cc))nın insanı yaratırken içine koyduğu akılla mümkün olmuştur. Peki o zaman bir soru daha gelsin Semih kardeşim, evrendeki bunca şeyi tasarlayan ve mükemmel yaratan Tanrı(Allah(cc)) neden yarattığı varlıkların en yücesine bunları anlama, kavrama ve idrak etme yeteneğini vermesin? Mükemmel yaradanın yarattığı varlıkların en kusursuzu neden çevresini anlamaya çalışırken kafayı yesin? Neden insanın çevresini, dünyayı, evreni her yönüyle kavramamızı istemesin? Neden bize bunları anlatarak ve açıklayarak büyüklüğünü göstermek yerine kullarını korkutma yoluna giderek sadece "İnanın!" desin?

Benim Dünyam filminde geçen cümle:"Tanrı'nın kusurlu bıraktığı biri"

Takip edenler varsa film hakkında bilgi sahibidirler. Hindistan yapımı Black filminin aynısı ülkemizde Uğur Yücel, Beren Saat başrolünde çekildi. Filmi izlemedim ama fragmanında geçen bir söz dikkatimi çekti ve şahsen üzüldüm. "Tanrının kusurlu bıraktığı iki insan.." Tanrı kusurlu bırakır mı? Biz engelliler kusurlu insanlar mıyız? Ya da kusurlu bırakılmış insanlar mıyız? Yoksa bu cümleyi fazla abartmamak mı gerek? Siz ne düşünüyorsunuz?

Benim Dünyam Tanıtım Fragmanı | Beren Saat | Star TV - YouTube

haklısın kötü bi kelime seçimi olmuş. kusurlu değiliz. zaten film senaryosu black filminden arak. ne kadar uyarlama derlerse desinler.

"Tanrı'nın kusurlu bıraktığı biri" değilde neyiz peki.? aksini söylersen önce allah-tanrı tartışmasına girerler, sonrada ''allahın dediği olur'' deyip kesip atarlar, daha sonrada sakatların hepsi cennete gidecek deyip avuntu bulurlar. bilmezlerki alkollü araç kullanırken sakat kalmışın

bunu buraya taşıman bile vebaldir. yanlış iş yapmışsın
,

TANRI isminin İncil de geçtiğini biliyorum, Kuran da geçtiğini duymadım buzamana kadar. Yaradan,Allah olarak geçtiğini biliyorum. baştan zaten o filmin emeksiz yapıldığı buradan belli. ikinciside Müslümanlıkta yaradanı eleştirmek,isyan etmenin, Allah'a karşı gelmekten başka bir açıklamasının olmadığı bilinmektedir. Fiyasko bir derlemeyle cemşit pilavı gibi milletin önüne sürülen birşey gibi geliyo bana.bu benim fikrim.

Her insan kusurludur kusursuz insan gören varsa beri gelsin .

slymn;

Kesinlikle katılıyorum, dünyada var olan ne varsa hepsinin bir kusuru vardır.

slymn;

Evet hepimiz kusurluyuz, yaratlışımız gereği birbirimize ve Allah'a muhtaç olarak yaratılmışız. "Engelli olmak bir kusur değil farklılıktır." Sadece farklıyız kusurlu değil. Bazı sorular cevabı barındırır, bazı sorular da eleştirinin ta kendisidir. Kusurlu mu yaratıldık diye sormakta amacım bu kullanılan kelimenin yanlış ve saçma olduğunu anlatmaktı. Bazı inançsız kesimler tarafından bu tür terimlerin bilinçli kullanıldığını düşünüyor. Allah yerine tanrı kullanılması, Allah'ın engellileri kusurlu eksik yarattığı gibi..

Üst Alt