Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Aracı ve Çekme Karavan

dostum selamlar yazını okudum .beğendim bende senin gibi gezmek ve hatta mümkün olursa karavan ile ülke dışına çıkmak istiyorum.
sana 2 adet sorum var
1-engelliyim b sınıfı ehliyetim var 750 kg altı herhangi bir karavan çekebiliyormuyum aracımla yani bunda herhangi bir yasal engel varmı.
2.ben aslına bakarsan çekme karavandan çok motokaravan yapmak istiyorum biz b sınıfı ehliyetle hangi araçları kullanabiliyoruz transporter tarzı kullababiliyorsak bunu içinde değişiklik yapıp karavana çevirebiliyormuyuz

ayrıca bunlarada göz atabilirsiniz bence harika çeki demiri prosüdür derdi yok aracın dışında bir değişiklik olmadıgından sorun yok
Moto Karavan - CRAWLER

hercai_ugur

Selamlar,

1- 750 kg altı karavanlarda yazımda belirttiğim gibi herhangi bir sıkıntı yok, çekersiniz.

2- Van yani kasalı araçlar ticari oluyor, ehliyetinizde kısıt kodu varsa o araçları kullanamıyorsunuz. Bu araçlar Doblo, Transporter türü araçlar. Ancak 8+1 otomobil sınıfında araçları kullanabilirsiniz. (Vito, caravelle vb)
Yalnız mevcut aracı moto karavana dönüştürdüğünüzde 5 yaşından genç ve 0 araçlarda bildiğim kadarıyla yüksek miktarda ek ÖTV çıkıyor, onu iyi değerlendirin.

Belirttiğiniz firmayı biliyorum. Pick up sınıf araçlarda uyguluyorlar. Ancak bu araçların ÖTV si bineklere göre düşük, her yıl muayenesi var.

Birde ne kadar karavan gibi gözükmese de yeni kasa eklentileri ile şehir içinde her yere giremezsiniz bana göre. Birde bu araçlarda ÖTV nispeten düşük olduğundan hem aracı almada hem de bu uygulamayı yapmada cebinizden ciddi para çıkar diye düşünüyorum.

Son olarak, bu araçlarda iç tuvalet ve banyo yok... onlar yoksa bana göre karavana gerek yok :)

Selamlar,

Karavan dostlar için güzel bir haber daha geldi. 750 kg altı engelli arkadaşların kullanabileceği ve önceki yazılarımda da açıkladığım gibi ek yükümlülüğü olmayan karavan modellerinde çok başarılı bir firma yeni bir model ekledi. ORTİZ - 3,90.

740 kg ağırlığı ile 750 kg altı olduğu için ek ruhsat ve ehliyet istemiyor. Çeki demirli aracınızla çekip istediğiniz yerde kalabiliyorsunuz.

Güvenlik ve yaşanabilecek ekipmanlar ile liste fiyatı 36.000 TL. Opsiyonel donanım listesinden seçtiğiniz bazı donanımları pazarlıkla bu fiyata yaptırabilirseniz, Çeki demiri maliyeti ile herşey dahil 38.000 TL'ye 4 kişi yaın ve bahar aylarında rahatlıkla bir yerlerde tatilinizi yapabilirsiniz.

murat%20bey%205.jpg

murat%20bey%204.jpg

murat%20bey%203.jpg

murat%20bey%202.jpg

murat%20bey%201.jpg

tugce%204.jpg

tugce%205.jpg

tugce%203.jpg

ORTİZ KARAVAN'dan yeni 4 KİŞİLİK 750 KG altı 3.90,​
ALTYAPI
* AL-KO şasi
* AL-KO torsiyonlu frenli dingil
* AL-KO frenli kaplin
* AL-KO jant lastik
* AL-KO sabitleme ayakları
* AL-KO kriko kolu
* AL-KO amortisör

MOBİLYA
* KOMPLE KAVAK KONTRA mobilya iskeleti
* Abs giydirme
* Polyester giydirme
* Alüminyum kaplama
* Membran kaplamalı kavak kapak

DIŞ CEPHE
* Yan duvarlar ctp (gofrajlı)
* Ön arka ve tavan polyester
* Tavan tek parça olup komple geçmedir(yan duvarlara 5cm basar)
* Tüm kalıplar bize ait olup işlemeleri fabrikamızda yapılmaktadır

YALITIM
* Tüm duvar aralarında,önde arkada ve tavan da xps (mavi sert strafor) kullanılmıştır.

YATAK KAPASİTESİ

* 4 kişilik yatak kapasitesi

* Arka kısımda ikili ranza

* Ön kısımda iki kişilik yatak ''yemek masasına dönüşebilen ''

STANDART DONANIM
* 90 Lt A+ vestel buzdolabı
* İkili ankastre gazlı ocak
* Eviye batarya
* 144 lt su deposu
* Hidrofor
* 60 Amp akü ve şarj cihazı
* Komple elektrik tesisatı
* Komple sıhhi tesisat
* Komple bakır gaz tesisatı
* Wc /duş
* İkili ranza
* 4 kişilik yemek masası (çift kişilik yatağa dönüşüyor)
* Ayakkabılıklı ABSkapı içi
* Önde tüplük bölümü
* 50×50 tavan havalandırması
* Mutfak camı
* Ön (sağ ve sol)elips camlar
* Tüm camlarda perde
* Ranza ve oturma grubu döşemesi

https://www.ortizkaravan.com/OrtizUrunDetay/390

https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-karavan-cekme-karavan-ortiz-karavan-yeni-4-kisilik-750-kg-alti-3%2C90-708943244/detay

Selamlar,

Bu konuda araştırmalarımın sonuna geldim. Ve yukarıda belirttiğim, Uydulu TV'li, Gazlı Fırınlı, Gazlı Şofbenli, 90 litre Buzdolaplı, Karavan içi gazlı Isıtıcılı, 4 kişinin kalmasına uygun 144 lt su depolu, enerji için 165 X 2 kW güneş panelli, 21 lt avrupa standartında kasetli Tuvaleti ve 50 X 2 portatif gri pis su depolu, yaz ve kış tam 4 kişi kullanılacak ve Avrupa'ya gitmeye uygun karavanı tüm güvenlik ve konfor ekipmanları ile ortalama 50-60.000 TL arasına mal ediyorsunuz.

Allah izin verirse, Ben 2 yıl gibi bir takvim belirledim sahip olmak için. Çok araştırma yaptığım için, Karavan düşüncesi olan varsa detaylar ile ilgili de yardımcı olurum.

Bu arada yazılı ve görsel olarak bilgim olsa da uygulama olarak bilgim az olduğu için önümüzdeki zamanlarda bulabilirsem Motokaravan kiralayıp, karavan kültürü ile ilgili deneyimlerimi de yazacağım.

En büyük dileğim, biz engelliler bu hayatta hiçbir şeyden kusur kalmamasıdır.

f79b9c28-4ca0-4f96-b376-4f36d4043a24.jpg

Son düzenleme:
O rakamlara çıktıktan sonra ithal karavan bakmanızı tavsiye ederim.
Şu an 750kg altında en alınası Ortiz fakat aksesuarlara çok para istiyorlar.Kasetli tuvaleti ise önermem.O daracık alanda kokudan duramazsınız.Ayrıca her aksesuar ekstra ağırlık demek.Zaten 2 cam ve güneş paneli eklediğiniz zaman 750kg'ın üzerine çıkılıyor.

https://towcar.info/GB/index.php

Bu siteden aracınızı ve karavanınızı eşleştirip teknik değerlere ulaşabilirsiniz.

Çekme karavanları sağlam insanlar bile kullanmakta çok zorlanıyorlar. Ben bu çekme karavanlara oldum olası hiç sıcak bakmam.

Karavan dediğin MOTOKARAVAN olur.

Ben de emekli olmayı bekliyordum ve oldum. İlk işim otomobilimi satıp Volkswagen T4 VEYA T5 ya da Mitsubishi L300 veya Hundai H100 almak olacak.

Alınca bunu motokaravan yapıp kamp yapmayı düşünüyorum.

(Otomobilim ile 1-2 gecelik deniz ya da göl kenarlarında kamplar yaptım ama boyum uzun olduğu için yatmak çok zor oluyor. Bu nedenle bu minivanlardan alıp, motokaravana çevireceğim.

Böylece yağmurlu havalarda ya da gece uygunsuz kişiler yakınınızda iken hiç dışarı çıkmadan aracın içinde öne arkaya gidip gelebiliyorsunuz. Böylece hiç riske girmeden rahatlıkla aracı çalıştırıp başka yere gidebiliyorsunuz.

(Çekme de ise mutlaka dışarı çıkıp da otomobile binmeniz gerekiyor).

Bu bile, çekme karavanlara göre en büyük avantajdır.

Selamlar,

emrah1986

Yazdıklarınıza tek tek cevap vereyim:

*Çıktığım rakamlar 50-60.000 TL. İthal 750 kg altı karavanlar şuanda 75.000 TL den başlıyor 2 kişilik :)
750 kg altı 4 kişilik distribitörden satılan ithal karavan yok. Anca kendi imkanlarınızla ciddi araştırma yapıp, bulup getirmeniz gerekiyor ki ben 100.000 TL yi bulacağınızı düşünüyorum. (Belirttiğim donanımlar ile)

*Evet aksesuarlar çok para istiyorlar. Buna katılıyorum. Ama farklı bir yol izleyeceğim. Örneğin, gazlı fırın. Gaz bağlantılarını(hazırlıklarını yaptıracağım) ama fırını almayacağım. Sonra dışardan alıp taktıracağım. Tente, dışarıdan alıp, ne kadara takıyorsunuz diyeceğim.

*Dıştan kasetli tuvalet için 5.500 TL istediler. Zaten uygulamada dıştan içten arasında dişe dokunuz bir fark göremiyorum. Önceden dıştan kasetlide sifon suyunu otomatik temiz su deposundan alıyor diye düşünüyordum, meğersem oda ekstra fiyat bağlantı gerekiyormuş.
Tretford'un yuvarlak içten mobil 21 lt kasetli tuvaleti çok tavsiye ediliyor. Onu tercih edeceğim. (Yukarıda da yazmıştım)
Bu arada, mutfak üzerindeki hekiyi tuvalete ücretsiz alıyorlar. Dolayısıyla hava/koku/ışık anlamında dediğiniz gibi sıkıntım olmayacak.

*Bunu Gezenbilirde mevzuat bilen arkadaşlarla da tartıştık. Kanuni olarak O1 belgeki yani fabrika çıkışlı 750 kg altı karavana siz %20 yükleme yaparak kullanabilirsiniz. Hatta arkadaşlar şu bilgiyi de verdiler:
ARAÇLARIN YÜKLENMESİNE İLİŞKİN ÖLÇÜ VE USULLER İLE TARTI VE BOYUT ÖLÇÜM TOLERANSLARI HAKKINDA YÖNETMELİK" de düzenleniyor. Burada belirtilen tartı toleransı; en çok [(aracın azami ağırlığının % 3,75’i) + 500] kilogram olarak kabul edilir.
Yani 740kg azami ağırlığı olan O1 sınıfı bir karavanın töleransı 740 + (740*0,0375) + 500 = 1267,75kg gibi bir töleransı oluyor. Bu kanun daha önceden %5'miş. 2012'de bu hale gelmiş.

Yani sizin karavanınızın alt yapısı ve çeki ucu yüklediğiniz ağırlığa müsaitse, O1 belgeniz varsa, 900-1 tona kadar yapılacak yüklemelerde gerek kanuni gerek tekniksel olarak sıkıntı yaşayabileceğinizi düşünmüyorum.

Alpaslan35

Karavan çekmedir. Yani uluslar arası tanımda çekme karavan yoktur. Motokaravan, Camper ve Karavan vardır :)
Ama biz vurgulamak için çekme deriz.

Çekme karavan ile motokaravanın kendine özgü artıları vardır. Ama ben bir ekonomist olarak, çekme karavanın en büyük artısını maddi anlamda olduğunu düşünüyorum. Çünkü 5 yaşına kadar dediğiniz araçları alıp karavana çevirdiğinizde ÖTV ödersiniz. 5 yaşından büyük düşük km de bu tür araçları bulmanız ise çok zordur. Velev ki buldunuz, eğer alkoven yani yapma kasa işine girmeyecekseniz, Camper yapacaksanız, ne ısı yalıtımını efektif yapabilirsiniz, ne boyu iyi olur ne de tuvalet/banyo yu rahat kullanabilirsiniz. Yüksek tavan işine girerseniz zaten maliyet neredeyse çekme karavanın 2 katına çıkmıştır.

Sonuç olarak ben 60.000 TL ye istediğim özelliklerde bir karavan çekerken, siz 120.000 TL ye 2. el aracın üstünde bir karavan çekersiniz.

İstediğiniz zaman aracı çalıştırıp gitmekten bahsetmişsiniz birde... Güvenlik halledilebilir ama belki daha pratik olmaz Ama Bana da çekme karavanı bırakıp, aracımla gezmek pratik geliyor mesela...

Son olarak çekme karavanı normal insanlar bile kullanmakta zorlanıyorlar demişsiniz, biz normal değil miyiz?

Engelli olmak arkada römork çekemeyeceğimiz anlamına mı geliyor? Evet zorlananları biliyorum, 1 ton frensiz karavanı 1.2 motorla 1 ton araçla çekenler zorlanır evet. Her şeyin bir kuralı vardır. 1 ton bir karavan çekiyorsanız, min 1.2 ton aracınız olacak, karavan frenli olarak, aracınız mutlaka 1-1.2 değilde yüksek hacimli motor olacak ve mümkünse C segmenti yani ön/arka frenler disk olacak. Ek olarak 4x4 de olursa tadından yenmez.

Sizin motokaravan dediğiniz araçlar zaten bu şekilde :)

Bu arada aldığınız araç kasalı yani ticari sınıftaysa kullanamazsınız. Özel kodlu ehliyeti olanlara ticari araç kullanamaz kodu veriliyor. (İstisnalar hariç)

mansion

Bilmiyordum. Harika olmuş. Gönderi için teşekkürler.

Ama ben bu tür yapıları karavan olarak görmüyorum. Çünkü duş/tuvalet kapalı ve bağımsız değil. Oturma grupları olmadığı için özellikle kışın yemek yemek ve uyumak bana göre çok zor olur. Zaten bunlar yaşam römorkü şeklinde tanımlanıyor.

Yinede Karavan olarak değerlendirsek de bize uygun olmayabilir. Çünkü Pick up araçlarda güncel ÖTV oranı şuanda %4. Yani 200.000 TL lik araçta 8.000 TL indirim oluyor. 247.000 TL ye çekerse bile, yaklaşık 11.000 TL (KDV ile birlikte) yani 235.000 TL lere alınabiliyor.

Şuan 140.000 TL ye ÖTV'siz SUV alıp, Crawlerın özelliklerinde 750 kg altı bir çekme karavanı 60.000 TL ye alsanız(ısıtmalı vb.) cebinizden 200.000 TL çıkmış oluyor. Her ikisininde kendisine göre artısı var. Ama 35.000 TL az para değil. Satarken de Çekme karavanınızı ayırıp, aracınızı satabilirsiniz herkese ama bu L200'ü karavan istemeyen bir kişiye satamazsınız...

StratoS

::

Bak güzel kardeşim, ben yıllardır "Gezenbilir" sitesinde karavanlar üzerine yazarım ve her iki tür karavanı da artık ezbere bilirim.

Bu konuda cevap diye yazdıklarını ben zaten ezbere biliyorum.

(Bir de "NORMAL İNSANLAR" yazmadım, "SAĞLAM İNSANLAR" yazdım.

O ayrıma dikkat et.

Alpaslan35

Tecrübeniz sizi ilgilendirir. Benimde araçlar üzerine 17 yıllık tecrübem var, amatör yarış pilotuyum. Hemen görüşüme karşı bir görüş gördüğümde şu kadar tecrübem var, böyleyim demiyorum.

Herkesin kendine göre tecrübesi var...

"Karavan dediğin MOTOKARAVAN olur." gibi keskin çıkarımlarınızı okuyunca, sağlam insanları normal insanlar şeklinde yorumlamışım, uyarın için teşekkürler.

Yıllara sair tecrübenize birkaç bilgide ben eklemek isterim. Nasıl araçlar kişiden kişiye uygunsa, yani bir sürü marka ve model varsa karavanda böyledir. Sizin gibi, çekmekte zorlanacağını düşünenler motokaravana biner paralarına kıyıp. Benim gibi kısıtlı bütçesi olanlar ve ağırlıklı hafta sonu ve en fazla 5-6 günlük kısa tatillerde kullanacaklar ufak karavan alır. (Çekme)

2-3 aylık sabit uzun tatiller yapacaklar büyük karavan alır (Çekme)

Dağa bayıra çıkayıp, benim için özgürlük bu diyenler Araziye uygun camper alır, ya da yukarıdaki gibi L200 alır.

Yani güzel kardeşim, bunları alan kimse "Karavan dediğin böyle olur" demez. Herkes kendine uygun olanı alır...

Madem samimi bir ortam oluştu, bende samimice bir uyarıda bulayım kardeşim size, bu başlığı engelli arkadaşlara yani senin tabirinle sağlam olmayan arkadaşlara çekme karavan ile ilgili yol göstermek ve deneyimlerimizi karşılıklı paylaşmak için açmıştım. Bu kapsamda belirttiğin yıllara sair deneyimlerini bu başlıktan anlatmak istersen, seve sever okurum. Ama aksine hayallerimize sağlam insanların bize yaptığı gibi laf söylersen şimdiden teşekkür ederim, ben o yazıları okumuyorum...

O ayrıma dikkat et olur mu?

Konuyu merak edenler "Gezenbilir" sitesinde yüzlerce konu barındıran "moto ya da çekme Karavan" bölümünde bol bol istediği cevapları bulur zaten.

Ayrıca burada da yazmaya gerek yok.

Komşumuzın var böle römorklu dğl minübüs gibi hepsi içinde wc banyo mutfak yatak herşeyi varmış

Alpaslan35

Burası engellilerin forum platformu. Bütün başlıklar ilgili başka sitelerde olabilir. Hepsini kapatalım, herkes gezenbilire baksın, forum donanıma baksın, araç forum sitelerine baksın, kültür sanat sitelerine baksın, o halde...

Burada ben yukarıda söylediğim gibi engelli arkadaşlar özelinde bir başlık açıp, bilgimi paylaşmaya çalışıyorum ve deneyimli arkadaşların bilgilerini alıyorum. Neden bu sizi bu kadar rahatsız etti?

Pluvia

Evet, camper gibi yapmış ve ruhsat değiştirmiş. Ancak dediğim gibi aracı 5 yaşından genç ise ruhsat değişimi yaptığında ciddi ÖTV çıkıyor.

5 yaşından yüksek araçlar içinde fayda/maliyet analizi yapmak gerekiyor. Ama şu bir gerçek ki yukarıda saydığım özelliklere haiz bu şekilde bir minibüsü çevirdiğinizde (Tüm donanımlar, yalıtım, yüksek asma tavan ve diğer eklentilerle) 100.000 TL den daha az para verebileceğinizi düşünmüyorum.

Ek olarak 2 yatak atıp, bir portatif tuvalet ve bir dış duş ile, piknik tüpü ile elbette 5.000 TL ye de bu işi yapabilirsiniz :)

@Alpaslan35 Gezenbilir sitesini önerdiğiniz bu başlık ile ilgilenen kişilere bilgi verebilir ama üslubunuzu anlayamadım açıkcası
neden burdan yazınca noluyor acaba? Ben burdan yazıp okuyup bilgi almak istiyorum sorun mu var ?

StratoS, beni rahatsız eden bir şey yok arkadaşım. Amma da alınganmışsın yahu...!!

Sadece karavan konusunda en mantıklısı neyse onu yazdım.

Çekme karavanlar öyle bahsedildiği gibi ucuz falan değil.

Onu çekecek aracın da vergisi, vizesi, sigortası, egsoz muayenesi gibi giderleri var.

Nasılsa bu giderler varken ve hem sürüş güvenliği hem de kamp esnasında güvenlik nedeni yüzünden en mantıklı karavan motokaravandır diyorum. Bu sizi niye rahatsız etti ki...!?

Gerisi laf-ı güzaftır.

Motokaravan için 5 yaşından büyük bir minivan bile alsanız illa da süper lüks karavana çevirmenize gerek yok.

Bu şekilde bir yatak, ocak, biraz kapkacak, mini 12 voltluk buzdolabı, portatif tuvalet ile pikniğe gider gibi yıllarca korsan karavan olarak kullanan bir sürü arkadaşımız var.

Yani... öyle 60.000, 100.000 gibi paralar harcamanıza gerek yok.

Sonuçta karavan bir yaşam felsefesidir ve "MİNİMUM YAŞAM TARZINI" benimsemektir.

Yoksa parası olan saray gibi karavan da yaptırabilir zaten ama burası engelliler sitesi ve burada büyük çoğumuz zenginden ziyade, orta-alt sınıfta yer alan insanlarız ve bu nedenle de çok para harcamadan, ucuz bir minibüs ile ve çok pahalı tadilatlar yapmadan, aracınızı lüks bir karavana çevirmeden de karavancılık yapılabilir.

BUNUN ÇOK ÇOK ÖRNEĞİ KARAVANCI ARKADAŞIMIZ VAR.

Yani... ister çekme ister motokaravan olsun, öyle deli paralar harcamaya gerek yok.

Önemli olan o kampçılık-seyyah-minimal yaşam felsefenizin olması kâfidir.

Alpaslan35

Konuyu merak edenler "Gezenbilir" sitesinde yüzlerce konu barındıran "moto ya da çekme Karavan" bölümünde bol bol istediği cevapları bulur zaten.

Ayrıca burada da yazmaya gerek yok.

Bu yazıyı ben mi yazdım? Ne kimi rahatsız etmiş, anlamadım...

=>Ben kendi aracımla çekme karavan çekeceğim. Ayrı bir araç aldığım yok. Çekme karavan olmasa da vergisi maliyeti var, olsa da var.
Ama motokaravan almak için hem normal aracım olacak hem de motokaravanım. Çünkü karavan olduğu için şehir içinde, iş yerimde kısaca sosyal hayatımda mevcut işlerim için kocaman motokaravanı kullanamam.

Bende nasılsa aracımın giderleri varken, çekme karavan çekeyim ek gideri olmasın diyorum...

=>Sürüş güvenliğinde bilmeyen için minibüste/motokaravan da da risk vardır, kurallara uygun olmayan çekme karavanda da risk vardır.

=>Belirttiğiniz donanımlarda korsan işine girip, emsalde çekme karavan bakarsak, Leyli vardı bu başlıkta en son satış fiyatı 10.000 TL idi. Öyle bir şey alabiliriz. Eminim korsan camperdan daha konforlu olur. Benim yukarıda yazdığım gibi, Güneş paneli, ısıtıcılı, sıcak sulu, 4 kişinin rahatça yatabileceği bir karavanı konuşmamıza gerek yok.

Hatta bu bakış açısıyla 10.000 Tl vermeyede gerek yok. Araç üstü fiber çadırlar var 4-5.000 TL her şeyi ile ondan alıp yerleştirelim, alın size mis gibi barınma alanı. Tuvalet ve duş perdeleri bile var.

=>Başlığı okumamışsınız ne kadar belli. Başından beri her bütçeye uygun önerilerimi zaten yazdım. Ama ben burada kimseye gidin bu işi korsan yapın demem sizin gibi. Olası bir çevirmede hiç bir polise derdinizi anlatamazsınız.

Elbette bu bütçe meselesidir. Yoksa 250.000 TL ye Türkiye'de karavan satanda var. Yasal olarak en iyi konforu en ucuz fiyata almaktır benim tercihim.

=>Bu başlıkta deli deli paralar harcayalım demedim ki. Engelli arkadaşların mevcut ehliyetleri ile araçlarında bu işi her bütçeye uygun yapacaklarından bahsettim. (Çadır, karavan vb.) Hatta mevcut ehliyetleri ile çekme karavan çekmenin yollarını anlattım. Ve son geldiğim noktada ben bu işe giriyorum ve bunu tercih edeceğim yazdım, deneyimlerime istinaden.

Dediğim gibi, ister katılın ister katılmayın. Ama şu ana kadar yazdığınız hiç bir öneriye ben katılmadığımı söyleyebilirim...

Hazır yazmışken, ilk defa çekme ya da motokaravan alma heveslisi arkadaşlarımız var ise ya da karavancılığa yeni yeni heves edenler var ise, onlara yılların getirdiği deneyim ile bir öneride bulunayım ki, sonradan büyük zararlara girmesinler.

1 - Öncelikle karavancılıkta kesinlikle "EV KONFORU" aramayacaksınız ve ZORLU ve MİNİMAL YAŞAMI içselleştirmeniz, kabullenmeniz lazım.

2 - Karavancılığa şöyle bir heves edip de, arkadaşlarımız verdiği örneklerdeki gibi büyük paralar harcayıp karavan alanlar birkaç haftada ya da birkaç ayda aradıkları konformist yaşamı bulamadıkları için hemen karavanlarından kurtulmak için satışa çıkarıyorlar. (Bunun o kadar çok örneğini gördük ki yıllardır, siz bu hatayı yapmayın).

3 - Karavancılıkta bu bahsettiğim 2. maddeye uğramamak için karavan satın almaktansa öncelikle birkaç haftalık ya da birkaç aylık karavan kiralayın bir bakın bakalım bu hayat tarzını sürdürebilecek misiniz?

4 - Bunu yapmaya hazır hissederseniz ancak o zaman karavan satın alın.

(Test etmek en iyi yöntemdir. Kendinizdeki kapasiteyi görmüş olursunuz ve boşuna bir dünya para harcamamış olursunuz).

:.

Yani...

- Evinizdeki gibi su her an akmayacak. Temiz su deponuzu gidip bir yerlerden doldurmanız gerekecek. Pis-Atık su deponuzu ise yine uygun yerlerde boşaltmak görevi de sizin.

- Elekriğinizi ya karavan kamplarında ya da güneş enerjisi ile karşılamak zorundasınız.

- Tuvalet klozetinizi yine siz kendiniz uygun şekilde boşaltmak zorundasınız. Yani, evdeki gibi direk kanalizasyona gitmiyor).

- Mutfağınız küçük olacak. O dar yerde yemek yapacak, bulaşık yıkayacak, yemek yiyeceksiniz. (Bazen bir masa ile dışarıda da yiyebilirsiniz elbette).

Daha çok var da, en önemli maddeler bunlar olduğu için bir fikir vermesi açısından kısaca birkaç maddeye değindim.

Bütün bu zorluklara hazırsanız karavan satın alın.

Yoksa, dediğim gibi önce kiralayın ve potansiyelinizi görüp, öyle karar verin arkadaşlar.

Alpaslan35

Verdiğimiz örneklerde büyük paralar yok. 2.3. sayfalarda herkesin bütçesine uygun öneriler verildi. Yalan yanlış şeyler yazmamanızı öneririm.

Ayrıca çevre duyarlılığımız gereği atık pis su deposunu biz çevreye boşaltmayız. Oda portatif olarak kanalizasyona boşaltılır.

Herkes zaten hiçbir şey bilmeden gidip böyle bir araç almaz. Park yeri, neler yapılacağı yasal süreçleri kısaca her türlü konuyu araştırırlar. Zaten konu engelli aracı ile çekme karavanın yasal mevzuat çerçevesinde nasıl çekileceği ile ilgili açıldı.

Nasıl kamp yapılır diye değil...

Arkadaşım... atık-pis su deposunu ortaya dökmüyoruz zaten. Dikkat ettin mi bilmem ama "UYGUN ŞEKİLDE BOŞALTILIR" diye yazdım.

Yani uygunluktan kasıt, kamp yerlerinde ya da kanalizasyon olan yerlerde, benzikliklerde... falan boşaltılır.

AMMA DA polemik konusu yaptın yahu.

Ben sana cevap diye yazmadım ilk yorumumdan itibaren ama illa da olayı polemiğe çekmeye çalışıyorsun.

53 yaşındayım ve bu tür aptalca polemikler ile işim olmaz.

SADECE KARAVANCILIK HAKKINDA BİRKAÇ FİKRİMİ YAZDIM. HEPSİ O KADAR.

İsteyen arkadaşlar fikir edinebilir, istemeyenler fikirleri almaz.

Bu kadar basit.

Olayı alınganlık gösterip cevap yazmak zorunda değilsin.

Sana değil, tüm arkadaşlara fikir olması açısından birkaç öneride bulundum sadece.

Bu kadar sorun etmene gerek yok.

(Evet doğrudur. Konuyu "ENGELLİ ARACI" olarak açmışsın ama sonuçta olayın içinde KARAVAN var. İşin içine karavan girince olay sadece "Engelli aracı" ile bitmiyor. Engelli vatandaş sadece çekme karavan almak zorunda değil. Motokaravan da engellilere göre özel dizayn ediliyor).

Alpaslan35

"Aptalca vb." sözlerinize dikkat edin. Yaşınıza hürmeten bu söze cevap vermeyeceğim. Daha başlığı ve yazıları okumadan, karavan motokarandır dediniz, cevap verdim, burada tartışmaya gerek yok gezenbilir var dediniz, cevap verdim, sonra kendinizce durumu kurtarmak için KAMP ve Karavancılık hakkında bilgiler verdiniz, eksik olanı düzelttim ve başlık bu değil dedim, şimdi "polemik yaratıyorsun", masum bir şekilde "öneride bulundum sadece" diyorsunuz.

Başlığımız engelli aracı ve çekme karavan. Ve engelli arkadaşlara bütçeleri dahilinde karavan ve benzer yatma alanı opsiyonları anlatıp, yasal çerçevede değerlendiriyoruz. Kampçılık ve Karavan kullanımı ile ilgili de bilgi veririz ama dediğim gibi bilgi verirken, emek harcayanları kırmayız ve verdikleri bilgileri kötülemeyiz.

Teşekkürler.

Ek: Kasalı araçlar (Transporter gibi) direk ruhsatta ticari olarak geçtiğinden, engelli özel tertibat kodlu ehliyet sahibi arkadaşlarda standart "Ticari araç kullanamaz" kodu gereği, bu araçları alamazlar. Ancak, 8+1 ve ticari kaydı bulunmayan araçları alabilirler. Ve belirttiğim gibi, aynı donanım özelliklerinde çekme karavanların fiyatları daha makul olduğu için bende bu şekilde yöneldim ve o konuda daha çok bilgi verdim.

Size demedim zaten o sözü.

"BU TÜR POLEMİKLER" için dedim.

Neyse...

Gereksiz yere uzatmaya gerek yok.

Siz bildiğinizi yazın, ben de bildiğimi yazayım.

Arkadaşlara ister çekme karavan isterse de motokaravan olsun, fikir vermesi açısından yararlı bir sayfa.

(Eğer bu sitenin başka bir yerinde karavan-kamp konusu varsa, yazdıklarım oraya da taşınabilir moderatörler tarafın. Bence bir sakıncası yok).

Tartışmayı bıraksanız da bizi bilgilendirmeye devam etseniz :)

*Atık su deposu olmadan pis su direk karavanın altından akıp mı gidiyor? Dışarıdan daha uyguna temin edeceğiz bir yöntemle bu işi çözemez miyiz?

*Biz karavanı sadece yıllık izinlerimizde, diğer ve tatil günlerinde kullanmak için alacağız.Yani karavanda maksimum 6 gün geçireceğiz.Duş ve yatacak yer olsun yeter kafasındayız. Sizce ihtiyaçlarımıza cevap verir mi?

*Çoğunlukla yazın kullanacağız.Kışın kullanmayı düşünmüyorum.Yaz gecelerinde bir nebze rahat uyumak adına klima şart ama 750kg altı karavanda zor sanırım.Hem elektrik hem ağırlık bakımından.Alternatif bir sistem var mıdır?

*Güneş enerjisi panelleri cep telefonunu şarj etmek, 1-2 saat laptop kullanmak, drone için bataryaları doldurmak, iç aydınlatmalar için gerekli enerjiyi sağlayabilir mi? (TV daha sonraki aşamalarda düşünüyoruz)

Henüz araştırma aşamasında ve çaylak olduğumuz için tüm görüşlere açığız.

emrah1986

* Normal fiyat aldığınız standart özellik evet bu şekilde. Karavanın altında bir depo var sabit, altında vanası var. Onu açıp boşaltıyorsunuz. Ama bu sistem Avrupa'ya çıkacaksanız cezası olan ve kabul edilmeyen bir sistem. Bu yüzden genelde ufak hacimde portatif gri depo takılıyor. Dolunca onu tıpkı kasetli tuvalet gibi kanalizasyona boşaltıyorsunuz.

Diyeceksiniz ki direk giderken yol kenarına boşaltsam ne olur? O su içinde bulaşık detarjanı var, temizlik kimyasalları var, doğada çözülmeyen doğal olmayan sabun artıkları var ve şampuan var. Bunların hepsi doğaya zararlı olan kimyasallar.

* Bende izinlerde yani maksimum 5-6 gece ve hafta sonları kullanmak için bakıyorum. Bu fikirler kişiden kişiye değişebilir. Bazı arkadaşlar sadece yatacak yer diyip yaşam römorkü alırlar, bazıları benim gibi kapalı duş/tuvalet olmazsa olmazdır der. Bizde şu var, gördüğümüz ve yaşadığımız kadarıyla kamp alanları yetersiz. Elbette dağa taşa da çıkmayacağız ama örneğin çok güzel bir manzarayada bir yer görünce ben direksiyonu kırabilir, 1 gece kalabilirim. Bu durumda işte karavanın kendi kendine yetebilmesini önemli buluyorum. Sosunuza cevaben, 750 kg altı karavanlar zaten bu kısa dönemli ihtiyaçlar için uygundur.

* Ucuz iş yapıp üzerine ev tipi sprit klima takan var. Ama güneş panelide taksanız onu çalıştırmıyor. Ancak gittiğiniz kamp alanındaki elektikle çalıştırırsınız ancak birçok kamp alanı elektriği de kısıtlı amperde ve limitli veriyor.

Bu konuda karavanlar için uygun karavan klimaları var ama maliyetleri yüksek.

Bu konuda ben bir şey sormak isterim. Yaz döneminde karavanınızla yol çıktınız. Gidip şehir merkezinde mi konaklarsınız? Yoksa doğayla iç içe bir bayırda ağaçların altında hatta denizin karşısında mı konaklarsınız? Yani gideceğiniz yerde emin olun, şehirdeki sıcaklığın min 5 derece düşük bir yerde olacaksınız. Ve belki sabah ayazı ile uyanacaksınız. Üst hekileri açıp, sinekliğinizi çektiğinizde birde gaz sensrünüzü aktif hale getirdiğinizde karavanınızda üfür püfür uyursunuz.

* Her karavana takılan sistemler farklı. Ama 750 kg altı genel olarak 165 kW X 2 panel sistem takılıyor.(Karavan çatısında da bu kadar büyüklükte panel sığabiliyor.) Bu enerjide, ışıklar, elektrikli şofben, 3-4 saat TV ve uydu, telefon/tablet şarjları, A+ buzdolabını çalıştırıyor.

----------------------------

Ortiz ile ilgili önerim:

Mevcut standart donanımları 36.000 TL.
* Buzdolabı üstündeki raflığı söküp, mutlaka kıyafet askı dolabı yapın. (Konuştum ücretsiz yapıyorlar.)
* Sıcak su için Termodinamik Şofben - 2.500 TL civarı taktırın. (Sanırım 3.500 TL istiyorlar mutlaka pazarlık yapın.)
* Dış tarafa LED Lamba taktırın.
* Portatif tuvalet için köşe banyo lavabosundan aç/kapa taharet musluğu taktırın. Biz Türkler tuvalette taharet musluğu olmadan yapamayız. Hemde hijyen içinde önemli.
* Ranza Camları&Sineklik&Perde kombinasyonunu öneririm.
* Yemek Masası Camı&Sineklik&Perde kombinasyonunu öneririm. Dolap yaptırdığınız için açılmayan tavan camını yapamıyorlar. Hiç ona para verip almayın hem gereksiz ağırlık hem de gereksiz para.
* Kapı menteşelerinin sola alıp, mutfak dolabı üstüne TV aparatı takıp, TV'nin hem dışarıda hem de içeride izlenebilmesini sağlayabilirsiniz. (Benim planım :))
* Kilitli bagaj kapağını alın, oraya tüp ve eşya koyarsınız.
* Mutfak üstündeki hekiyi mutlaka banyo ya alın. Banyo hem havasız hemde karanlık. Mutfak camları zaten var. Bu işlemi konuştum ücretsiz yapıyorlar.
* Kapı Basamağı için para istiyorlar ama ücretsiz taktırabilirsiniz.
Bunları toplamda 7.000 TL ye yaptırabileceğinizi düşünüyorum.
Yani 43.000 TL oldu fiyat.

Güneş Panelleri, Portatif Gri Tank, Dış Thule Tente, Portatif Tuvalet i de, ortalama 10.000 TL ye alabileceğinizi düşünürsek, yaklaşık 50.000 TL ye istediğiniz gibi bir karavanınız olur. Sonra TV/Uydu işini değerlendirirsiniz.

Daha ucuz O1 belgesi olmayan May karavanla görüşebilirsiniz. Oda bu donanımlarda 40-45.000 TL ye çıkar. Daha düşük bir fiyat isterseniz yaşam römörklerini öneririm. Pigion Karavan, Caretta Karavan vb. Ama dediğim gibi banyo/tuvalet ve mutfak dışarıda oluyor.

Selamlar,

Bu konuda benim gibi, aracına bağlayıp, herhangi bir ek yükümlülüğü olmadan 750 kg altı karavan çekecek engelli arkadaşlarım için Gezenbilir'de bir liste oluşturdum. Değerlendirmek isterseniz buradan da paylaşmak istedim:

Alfabetik Sıraya Göre - 4 Kişilik ve 2 Kişilik Yerli ve İthal 750 kg altı Karavanlar:

1- Caretta - Uncle 370 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 735 kg) ve Junior (2 Kişilik)

2- Carpento - 360 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 680 kg) ve 310 (2 Kişilik)

3- Eks - 3600 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 710 kg)

4- Erba - 4.10 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 750 kg ) ve 3.40 (2 Kişilik)

5- Güney Karavan - Maxi 4.40 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 750 kg) ve Midi (3 Kişilik) ve Mini (2 Kişilik)

6- May - 360 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 740 kg)

7- Ortiz Karavan - 3.90 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 740 kg)

8- Saly - Carabinata 3.25 (4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 650 kg) ve 3.25 Petite S (2 Kişilik)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

9-Aydos- Niewiadow Nt 126 (O1 Belgeli İthal) (2 Kişilik)

10-Dolly - Weekend (2 Kişilik)

11-Hymer Eriba - Touring (O1 Belgeli İthal) (2 Kişilik)

Bugün ikinci 750kg üzeri karavanları inceledim.Ne kadar güzel karavanlar varmış.Şu listedekilere bakasım gelmiyor onları gördükten sonra.
Ehliyetimizi BE olarak değiştirme gibi bir durumumuz yok sanırım.Diğerleri gibi mis gibi karavanlara sahip olurduk.

emrah1986

Denemek lazım ama, verilir mi bilmiyorum. Çünkü BE ehliyeti almadan önce yine sağlık kuruluna çıkmamız gerekiyor. Ve onlar özel kod koyacaklar(750 kg üstü römork çekebilir şeklinde) ve sonrasında ehliyet sürecine başlayabileceğiz.

Kendim için düşünürsem, sağ koldan engelli birisinin o römorkörü itip araca bağlayabilecek durumda olmasını yorumlamazlar ve vermezler diye düşündüm.

Birde sürücü kursu sıkıntısı var. İzmir'de 1 kurs varmış sadece veren. Hadi bir şekilde ehliyeti aldın, aldığın karavanın ruhsatı, muayenesi çıkıyor. Birde plakası ayrı olduğu için araç kaskosuna girmiyor ve Kasko yapılmıyor.

Bu durumda eğer kafanızda gerçekten karavan varsa, 750 kg altı karavanlar ufak geliyorsa Motokaravan yoluna gidebilirsiniz. B ehliyet ile kullanılabilir. Sadece 5 yaş üstü olması lazım yoksa, örneğin Vw Crafter'ı karavana çevirmek için ruhsat değiştirdiğinizde %160 ÖTV çıkıyor :)

5 yaş üstü buldunuz, masraf ettiniz yaptınız. Sonra ruhsatı da M1 yaptınız. Aracı birde özel tertibatlı yaparsanız, güle güle binin. Ama bunları maliyeti de 150.000 TL nin altında olmaz diye düşünüyorum.

Daha düşük bütçe ile, Camper yani 8+1 kişilik otomobillerle (Transporter, Vito vb.) ruhsat değiştirmeden kaçak karavan yapabilirsiniz. Onları 0 alırken %15 ÖTV muafiyetiniz var ve sadece her araçta olduğu gibi özel tertibat yaptıracaksınız.

Elbette 0 değilde 2. elde alabilirsiniz. Onların maliyeti daha düşük olur. Ortalama sıfır 5 metre çekme karavan fiyatlarına çıkabilirsiniz. Ama onlarında içi dar, tavanı alçak olduğu için duş/tuvalet içeriye yapamıyorsunuz. Ve yatak kapasitenizde 3'ü geçemiyor yer kısıtından dolayı.

Sehribanu

Evet, şuan listedeki tek mantıklı gelen karavan o. Görüştüm ve teklif de aldım ama fiyatı rakiplerine göre yüksek :)

Para biriktiriyorum şimdi. Alabilirsem önümüzdeki yıl belki 2021 de alırım Allah izin verirse.

Bu arada Şubat Sonunda İstanbul'da yapılacak Kamp/Karavancılık Fuarına beni davet ettiler. Orada uygulamalı olarak da anlatacaklarmış karavanı.

Şuanda bu karavanı alan bir abimiz Ege ve Akdenizde dolaşıyor ve bana yazıyor sürekli sende al diye. Bende takip ediyorum :)

img_1481-png.514571

img_1482-png.514572

img_1483-png.514573

img_1484-png.514574

Çok güzel,çok kıskandım:( Ben de emekli olunca artık:)

Üst Alt