cksahin
Carpento'da ben 4 mevsimlik donanımlı karavan için fiyat almıştım. İşte truma ısıtıcı, truma 10 lt gazlı boyler, al-ko frenli şase, amortisör ve stabilizatör, 60 lt 3 sistem 12 v buzdolabı, oturma bölümündeki tavan hekisinin 50X70 büyümesi ve fan takılması, güneş panelleri, can 2'li ocak ve evye inverter, jel akü, 220 v priz ve kontrol düğmeleri. CBE kontrol paneli ve araç aküsünden şarj sistemi, perdeler, gri su tankı ve dış aydınlamalı 85.000 TL liste fiyatı çıkıyor. Elbette indirim yapıyorlar ama 70-75.000 TL bütçesi olaran birisi için yüksek rakam. Daha da ben tente, anten ve TV sistemi yaptıracağım. Yani bir ekstra 5.000 TL daha çıkacak...
İthal Hymer ve Nieviadow 2 kişilik
Kşeke 4 kişilik olsalar... Birde Carpento'daki donanımlar ile yaklaşık 100.000 TL ye geliyor. 85 çok derken 100 ile hiç baş edemem
Camperlarda hiç tavana girmeden mevcut koltukları çıkarıp, bir banko ve yatak ile bu işe kaçak karavan olarak çıkacaksanız yine 100.000 TL lere size yeter. Ama ben tuvalet ve duş istiyorum tavan yükselsin derseniz, ruhsat değişimi ile 150.000 TL altına çıkabileceğinizi düşünmüyorum. ÖTV indirimi ile 8+1 araç alabilirsiniz ama onlarla de 200.000 leri bulursunuz.
5 yaş üzeri alkoven yani motokaravan işine girerseniz o biraz çetrefiflli. Hem iyi bir araç bulmanız lazım hem de iyi bir usta. Ama yine ben 200.000 TL altına çıkabileceğinizi düşünmüyorum.
Ama siz, ben emekliyim. Zamanım çok 6 ay karavanda kalacağım derseniz elbette 750 kgaltı karavanlar yerine 5 metre hatta dediğiniz gibi motokaravan bakın derim.
Son olarak hotomobile baktım. Ama otomatik vites araç göremedim. Manuel vitesi siz kullannabiliyorsanız ÖTV durumu ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Sanırım aracı M1 yapıyorlar. Bu da yüksek ÖTV demek. Ama o ÖTV engelliden alınır diye düşünüyorum. Sadece aracın ÖTV'siznden muaf olursunuz. Oda zaten düşük...
Crawler'ın şimdi pick-uplar ile garantili çalışması var. Mesela o bana daha mantıklı geliyor. Ama onunda işte tuvalet &duş dışarıda karavan gibi değilde yaşam römörkü gibi düşünebilirsiniz...
Ama ne olursa olsun kendi özelimde, otomatik vites araç kullanmak zorunda olan birisi için en ekonomik ve 4 kişilik ailemi alacak en optimum çözüm 750 kg altı 4 kişilik çekme karavanlar gibi gözüküyor...