Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Aracı ve Çekme Karavan

Merhaba, Stratos; carpento karavan için ne kadar fiyat almıştınız ? Niewiadow mini karavanların iç donanımının ev tipi değilde, gerçek karavan ürünleri olması dikkatimi çekmişti ama fiyatı da ona göre tabi..
Nerdeyse hergün fikrim değişiyor, bir gün çekme, bir gün camper, bir gün motokaravan artılar ve eksiler sürekli kafamı karıştırıyor. Peugeot Türkiyede satıştan sorumlu karavancılıkla ilgilenen bir arkadaş, bu sene sonuna doğru karavana dönüştürülecek araçların mevzuatıyla ilgili bir kolaylık yapılabileceğini söyledi ama söylenti tabi bu. Birde Hotomobil diye doblo üzerine yapılmış bir karavan modeli var, gayet güzel görünüyor.

cksahin

Carpento'da ben 4 mevsimlik donanımlı karavan için fiyat almıştım. İşte truma ısıtıcı, truma 10 lt gazlı boyler, al-ko frenli şase, amortisör ve stabilizatör, 60 lt 3 sistem 12 v buzdolabı, oturma bölümündeki tavan hekisinin 50X70 büyümesi ve fan takılması, güneş panelleri, can 2'li ocak ve evye inverter, jel akü, 220 v priz ve kontrol düğmeleri. CBE kontrol paneli ve araç aküsünden şarj sistemi, perdeler, gri su tankı ve dış aydınlamalı 85.000 TL liste fiyatı çıkıyor. Elbette indirim yapıyorlar ama 70-75.000 TL bütçesi olaran birisi için yüksek rakam. Daha da ben tente, anten ve TV sistemi yaptıracağım. Yani bir ekstra 5.000 TL daha çıkacak...

İthal Hymer ve Nieviadow 2 kişilik :( Kşeke 4 kişilik olsalar... Birde Carpento'daki donanımlar ile yaklaşık 100.000 TL ye geliyor. 85 çok derken 100 ile hiç baş edemem :(

Camperlarda hiç tavana girmeden mevcut koltukları çıkarıp, bir banko ve yatak ile bu işe kaçak karavan olarak çıkacaksanız yine 100.000 TL lere size yeter. Ama ben tuvalet ve duş istiyorum tavan yükselsin derseniz, ruhsat değişimi ile 150.000 TL altına çıkabileceğinizi düşünmüyorum. ÖTV indirimi ile 8+1 araç alabilirsiniz ama onlarla de 200.000 leri bulursunuz.

5 yaş üzeri alkoven yani motokaravan işine girerseniz o biraz çetrefiflli. Hem iyi bir araç bulmanız lazım hem de iyi bir usta. Ama yine ben 200.000 TL altına çıkabileceğinizi düşünmüyorum.

Ama siz, ben emekliyim. Zamanım çok 6 ay karavanda kalacağım derseniz elbette 750 kgaltı karavanlar yerine 5 metre hatta dediğiniz gibi motokaravan bakın derim.

Son olarak hotomobile baktım. Ama otomatik vites araç göremedim. Manuel vitesi siz kullannabiliyorsanız ÖTV durumu ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Sanırım aracı M1 yapıyorlar. Bu da yüksek ÖTV demek. Ama o ÖTV engelliden alınır diye düşünüyorum. Sadece aracın ÖTV'siznden muaf olursunuz. Oda zaten düşük...

Crawler'ın şimdi pick-uplar ile garantili çalışması var. Mesela o bana daha mantıklı geliyor. Ama onunda işte tuvalet &duş dışarıda karavan gibi değilde yaşam römörkü gibi düşünebilirsiniz...

Ama ne olursa olsun kendi özelimde, otomatik vites araç kullanmak zorunda olan birisi için en ekonomik ve 4 kişilik ailemi alacak en optimum çözüm 750 kg altı 4 kişilik çekme karavanlar gibi gözüküyor...

Stratos, bilgilendirme için teşekkür ederim. Umarım kendimize en uygun karavanı bulabiliriz.

cksahin

Teşekkür ederim.

Biraz zor olacak gibi ama :)

Allah herkesin gönlüne göre versin...

Selamlar,

Karavan maceramda tuttuğum listenin son hali aşağıdaki gibi oldu. 750 kg altı çekme karavan düşünenler için paylaşmak istedim:

750 Kg Altı Tam Karavanlar ve Mutfak/Banyo Dışarıda Karavanlar

1-750 kg altı Tam Karavanlar: (4 kişilik modeller bold yapılmıştır. İthal Karavanlar italik yapılmıştır.)

a) Aydos- Niewiadow Nt 126 (O1 Belgeli İthal) (2 Kişilik)

maxresdefault.jpg

b) Caretta - Uncle 370 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 735 kg) ve Junior (2 Kişilik)

x5_68833918977i.jpg

c) Carpento - 360 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 680 kg) ve 310 (2 Kişilik)

7.jpg

ç) Dolly - Weekend (2 Kişilik)

20190226_164030-jpg.511304

d) Eks - 3600 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 710 kg)

a81498d9f40951291747c9d13704ce115b7.png

e) Erba - 4.10 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 720 kg ) ve 3.40 (2 Kişilik)

694526413t8k.jpg

f) Gündoğdu Karavan - Leyli 2.40 (2.40 metre) (2 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 550 kg)

WhatsApp-Image-2018-07-26-at-11.40.26.jpeg

g) Güney Karavan - Maxi 4.40 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 750 kg) ve Midi (3 Kişilik)

20180109_113300.jpg

ğ) Hymer Eriba - Touring (O1 Belgeli İthal) (2 Kişilik)

eriba_e14_touring_430_freisteller_1.png

h) May - 3600/3800 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 650-670 kg)

66009312_899610817069828_7775432668954492928_n.jpg

ı) NK - 3500/3800/4000 (O1 Belgesi teyit edilmedi 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 750 kg altı belirtiliyor.)

a.jpg

i) Ortiz Karavan - 3.90 (Camsız versiyonu O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 740 kg) 2/3 (2/3 kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık 750 kg)

murat%20bey%202.jpg

j) Pino Karavan - 280 Cachalote (3 metre) (O1 Belgeli 3 kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık 700 kg)

x5_677805722ulu.jpg

k) Saly - Carabinata 3.25 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 650 kg) ve 3.25 Petite S (2 Kişilik)

resim430.jpg

l) White Pigeon - Atlantis 3.60(O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 740 kg.)

75294170_3798272530199092_3204678680995430400_o.jpg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2) Mutfak/Banyo Dışarıda Karavanlar: (4 kişilik modeller bold yapılmıştır.)

a) Başoğlu Karavan - Caretta 1500 (O1 Belgeli 2 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 460 kg)

1500-8.jpg

b) Crawler - Izz 428 (O1 Belgeli 4 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 740 kg) ve EN 390 (3.90 metre) (O1 Belgeli 2 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 680 kg)

8e14d-crawler-izz-428-caravan-camper-offroad-trailer-4x4-expedition-expeditionstrailer-camping-adventure-gelaendewagen-jeep-defender-outdoor-aussendusche-camp.jpg

c) Güney Karavan - Mini (O1 Belgeli 2 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 350 kg)

20180118_113836_-_kopya.jpg

d) Pino Karavan - Pİ 2010 (O1 Belgeli 2 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 350 kg) (Mutfak içeride)

187ce6a834049874dbf1283288a69a7d.jpg

e) White Pigeon (O1 Belgeli 2 Kişilik - Standart Aksesuarlı Ağırlık: 500 kg)

Ejkl3K9nFu_3.jpg

Engelli Aracı ve Karavan

Selamlar,

Bilen bilir, arabalar, motorlar ve karavanlar(kamp) konularında ilgim çok fazla olduğundan araştırıyorum ve ilgilerle devamlı görüşüyorum.

Son dönemde, otellerin engellilerin erişebilirlik düzeyine uygun olmaması, fiyatlarının ciddi oranda katlanması, yazlık ev kiralamalarında kiraların aşırı yükselmesi sebebiyle farklı bir akım başladı: Karavan kültürü.

Özellikle engelli arkadaşlarımında bu kültürden yoksun olmadığını göstermek adına, aşağıdaki başlıkları paylamıştım.

https://www.engelliler.biz/forum/oz...-ticari-arac-mi-karavan-mi-otomobil-mi-2.html

https://www.engelliler.biz/forum/oz.../207238-engelli-araci-ve-cekme-karavan-5.html

Şimdi geldiğimiz noktada, çekme karava gibi değil de kendi araçlarımızdan karavan yapabilmemiz konusunda birşeyler paylaşmak istedim.

Kendi aracımızdan karavan yapmanın genel adları: Motokaravan, Alkovenli karavan, korsan karavan vb. şeklinde anlatılır.

Korsan karavan, konusunda yazılacak çok birşey yok. Adı üstünde korsan. SW, Minibüs, SUV bir aracınız varsa, yatak&şişme yatak desteği ile yatılabilir hale getirebilirsiniz. Isınma için çok bir değişiklik yapmadan Dizel ısıtıcı kullanabilir, portatif su deposu&hidrofor ve duş ile ihtiyacçlarını karşılayabilirsiniz. Yine portatif/piknik tüpü üstü ocak ile çay/kahve ve mini yemeklerinizi de pişirebilirisniz.

...

Motokaravan&alkovenli Karavan, aslında aynı tanımlar. Alkoven, sürücü kabinin üstüne uzatan ve yapma karavanlarda gördüğünüz, daha çok yatma alanı olarak kullanılan bölüme verilen addır.

Dolayısıyla bu tanımı Motokaravan olarak düşünüp, konuşabilirsiniz.

Öncelikle sıfır bir aracı karavana dönüştürmeniz için 2 yolunuz var. Ya sadece iskelet şeklinde bir kamyonet&panelvan vb araç alıp üstünü yapma kasa yaptırarak istediğiniz şekilde bir karavan yaptıracaksınız.(Yapma kasa/semi entegre, alkovenli karavan) Ya da aracın dış görünüşünü değiştirmeden, bir minibüs/van minibüs alıp içini değiştireceksiniz. (Motokaravan)

Ancak mevcut ÖTV mevzuatımızın bu konuda bazı kısıtları var. Takdir edersiniz saydığım araçlar ticari araçlar. Bunları yukarıda belirttiğim gibi karavana dönüştürdüğünüzde mevzuatsal olarak M1 otomobil sınıfına almanız ve ruhsat değişikliği yapmanız lazım. Zaten yapılan eklemeler projeli ve onaylı olmak zorunda. Bu eklemeleri yaptıktan sonra gerekli TSE kontrollerinden geçerseniz Trafik Şubeye gidip ruhsat değişikliğini yaptırabilirsiniz. Tıpkı araçlarımıza özel tertibat yaptırmak gibi. Ancak özel tertibatta aracın sınıfı değişmediğinden herhangi bir ÖTV yükümlülüğü doğmuyor. Ancak karavan yapmak için M1 sınıfına geçtiğinizde mevcut ÖTV limitlerine göre %40 dan başlayan ve %160'a kadar çıkan ÖTV ler ile karşılaşıyorsunuz.

Bu noktada, seçilen araçlar ticari olduğundan ve yüksek motor hacimlerinde olduğundan çok ciddi oranlarda ÖTV ile karşılaşıyorsunuz. Engelli olmayan karavan yaptıran kişiler bunu yine yasanın izin verdiği 5 yaşından büyük araçlarla aşıyorlar. Yani 5 yaşından büyük bir araç alıp, onu karavan yapıp M1 sınıfına dönüştürürseniz ÖTV yükümlülüğünüz olmuyor. Bu yüzden ilan sitelerine baktığınızda satılan karavanların neredeyse tamamı yaşlı ve kmleri yüksek araçlardır.

Biz engelliler içinde durum biraz değişkenlik gösterebilir. Yine yukarıda paylaştığım Restar firması, Sıfır Doblo aracına fabrika çıkış alkovenli yapma kasa karavan yaparak, tek seferde ÖTV yükümlülüğü ortaya çıkarıyor. Ve motor hacmi de 1.6 Dizel olduğu için çıkan vergi %50'lerde kalıyor. Bu şekilde 303.200 TL sınırda aşılmadığı için ÖTV'siz olarak engelli arkadaşlar bu karavanı alabiliyorlar.

Bunun dışında bazı Çin&Koreli markalar ucuz pick up araçlar satıyorlar. Motor hacimleri de yüksek olmadığı için çıkan ek ÖTV ile bile 303.200 TL'nin altında kalıyorlar. (Bu şekilde düşünen arkadaşlar varsa bu markaları paylaşırım.)

Peki diyeceksiniz ki, dış değilde yukarıda bahsettiğim gibi içi karavan bir motokaravan yaptırsak ama ruhsat değiştirmeden M1 olarak kullansak...

1- Muayenede tespit edilirse ağır kusur.
2- Trafik denetleme de tespit edilirse araç bağlama.
3- Otomobil sınıfı olmadığı için, bazı yolları kullanamaz/kullanmak zorunda olur, daha fazla otoban ücreti ödersiniz.
4- Daha fazla kasko ve trafik sigortası ödersiniz.
5- Özel kodlu B ehliyetle kullanamazsınız. (Aracın sınıfı neyse onun gerektirdiği ehliyetiniz olacak.)
6- Otomobil sınıfı olmadığı için her yıl muayene zorunluluğu, düşük hız limiti, devamlı yol kenarı istasyon ziyareti gibi uygulamalara takılırsınız.

Yani sonuç olarak kalıcı olarak motokaravan yapıp ruhsat değiştirmemek çok risklidir ve farklı maliyetler yaratır. Ancak yukarıda bahsettiğim gibi portatif eşyalar ile binek/M1/otomobil aracınıza böyle şeyler yapıp dolaşabilirsiniz. Elbette bu araçların özellikle boyları kısa olduğu ve iç hacimleri limitli olduğu için aracın içini sadece 2 kişi yatmak için kulalnabilirsiniz.

Engelli arkadaşlar için sağlanan ÖTV avantajı, 5 yılın sonunda ortadan kalkması ile araçlarını satıp hemen hemen aynı bedel ile araçlarının sıfır modellerini almasını sağlıyor. Bu şekilde ÖTV'siz yapılan bir karavan içinde bu döngü bozulmuyor. Diyelim ki belirttiğim şekilde bir araç alıp karavan yaptırdınız. ÖTV'siz olarak size 200.000 TL ye mal oldu. 5 yıl sonunda onu tıpkı ÖTV'li fiyatında satabilirsiniz. Çünkü yukarıda belirttiğim gibi karavan dünyasında sıfır araçlar 5 yaşından sonra başlıyor...

Selamlar,

Virüs döneminde malum Sosyal mesafe ve yalıtım sebebiyle bu yıl otelde tatile çıkmayı geçtim, halk plajına bile belli kurallar dahilinde girilecek.

Bu noktada Karavan satışları ve talebi patlamış durumda.

Bu konuda çalışmalarımı ilerlettim. Engelli arkadaşlarımdan da güncel bilgileri almak isteyen arkadaşlarımız olursa bir Facebook grubu kurdum ve 2.500 üye sayısını geçtik.

https://www.facebook.com/groups/163565924935623/

Yurt dışından motokaravan getirme imkanı varmı?

Kuzay_66

Var elbette ama vergisi var :) 5 yıldan yaşlı getirirseniz ÖTV yükümlülüğü olmuyor. Ama gümrük vergisi ile ne kadara gelir bimiyorum.

Şuan AB'de birçok üretici ülkemizde karavan yaptırtıyor fason olarak. Malum işçiliklerimiz ucuz. Sadece ithal malzemeler pahalı. 5 yaşında 17 m3 bir Ducato alıp, ortalama 100.000 TL ye içini istediğiniz gibi yaptırtabilirsiniz.

Bilgi için teşekkürler..

Mesajını şimdi gördüm.

Önceden de karavana ilgim vardı ancak korona virüs salgınından sonra karavana ilgim daha da arttı.

Ancak 1-2 soru aklıma takılıyor;

Mercedes Vaneo alıp arkasına çekme karavan mı taksam Yoksa Mercedes Sprinter alıp moto karavan mı yapsam kararsızım..

Arkadaşlar bu hafta 07.04.2021 de ehliyeti yenilemek için komisyona randevum var sormak istediğim çekme karavan için ehliyete yazılması gereken bir kod var mı acaba varsa bilgi sahibi ola bilirsem komisyonda dile getirerek uygun görürlerse ehliyete o kodun yazılmasını talep edeceğim bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı ola bilir mi acaba?

Hayırlı günler

Vasisi olduğum %90 engelli annem adına "mahkeme izniyle aldığım" engelli aracına çeki demiri taktırmak istiyorum. Biliyorsunuz, vasinin engelli üzerine araba alabilmesi için mahkemeden(hakimden) izin kağıdı gerekiyor. Çeki demiri için ruhsatı yenilemek gerekiyormuş, yine mahkemeden izin almak gerekli mi bu ruhsat yenileme için?

Engelli adına araç alabileceğim mahkeme kararıyla, çeki demiri taktırabilir miyim?

engelliler raporla öt muafiyetli çekme veya motorlu fark etmez karavan alabiliyor mu ?

Selamunaleykum kardeşim. Sadece çekme karavanmı kullanabiliyoruz? Yarım otobüsten yapılmış olan 7-8 veya 9 metrelik otomatik vitesli karavan kullanmamıza izin verilmiyormu?

Karavan almayı düşünüyorum yardımcı olabilir misiniz?

Arkadaşlar merhaba,

Bir hayalim var bir karavanim olsun gezeyim istiyorum ama hiçbir bilgim yok.
Karavanlarda ÖTV indirimi var mı?
Marka Model özellik vs bilgi verir misiniz?
Yardımlarınızı bekliyorum :)

kenan91
Türkiye de iki yerde karavan yapıyorlar. Yalnız son zamanlarda karavan fiyatları, ev fiyatlarına yaklaştı. Otobüs alıp, karavan yapmak daha mantıklı diye düşünüyorum. Eski model Mercedes otobüs alıp, Bursa da güzel bir karavan yaptırılabilir.

Değerli dostlar karavan ile ilgili verdiğiniz çok değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyorum.
Aklıma takılan bir konu var, belki bilginiz vardır diye sizelere danışmak istedim;

Çekme karavanlarda bir ÖTV oranı var mı acaba?

Son düzenleme:
Bizimkiler Gelibolu Tayfur Köyünün oradaki Karaağaç koyuna gittiler. Onlar çadırı seviyorlar. Tesis mesis bulunmayan tenha bir yer olması da tercih sebepleri. Balıkçının alaturka tuvaleti var ve kullanmak serbest. Tatlı su problem değil. Yer çadıra uygun olduğu gibi karavana da uygun. Denize 3-5 metre mesafede çakıl üzerine çadırınızı kurabilir veya karavanınızı o mesafeye yaklaştırabilirsiniz. Giderseniz yanınıza mutlaka çöp torbaları alın ve meydanda bırakmayıp çöpleri zira keçiler hemen dalıyorlar.
Bilginize.

Üst Alt