Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
İş kazası sonucu açılan maddi-manevi tazminat davası sonuçlananlar yazabilir mi?
Benim bir akrabam iş kazası geçirdi. Uzun süre hastanede yattı. Kolundan 3 defa ameliyat geçirdi. Tazminat davası açmak istiyor. Ne yapması uygun olur?
Geçmiş olsun yapacagı ilk iş mahkemeden önce SGK na müracaat edip iş kazası bildiriminde bulunması,eger bulunmuş ise SGK müracaat ile sevk alıp iş kaybı oranı ve kusur oranlarını belirterek iş kazalarında tecrübeli bir avukat ile yola devam etmesi.Sgk sevk almadan iş kaybı oranı ve kusur oranları netleşmeden dava açmak mantıklı degil ve bir ilerleme kaydetmek imkansız
Avukatın icra sürecini başlatmış davayı kaybeden taraf ise icrayı durdurmak ve istinaf yoluna başvurmak için icra dairesinden süre talebinde bulunmak için büyük itimalle banka teminat gösterip dosyaya itiraz edip istinaf gideceklerdir.Böyle yaparlar iseler o zaman paranız garantiye binmiş olur diger bir yol teminat göstermeyip icraya parayı yatırıp istinaf gitmek diger bir yol ise bunu ödemeyecek durumda olanlar yapıyor.Üzerinden hiç bir mal varlığı bulundırmayıp hiç birseye itiraz etmeyen ve sizde icra ile almaya gayret edip sabır ile beklemek gerekir
Selam
2014 yılında babam iş kazası geçirmişti 2015te %11 üzerinden sürekli iş göremezlik ödeneği alıordu bugüne kadar %11 üzerinden 180 tl bağlanmıştı biz buna o zamanlar mahkeme kararı ile itiraz etmiştik şuan rapor %49 karşşı taraf 3 kez itiraz etti ama 3ündede 49 geldi dosya şuan karara çıktı karşı taraf istinafa başvurmuş avukat 49 üzerinden toplu alacaz demişti karar duruşmasından önce şimdi biz istinaf veya yargıtay sürecini beklemelimiyz sigortadan paramızı almak için icrayıda bsşlattık ama istinafa başvurmşlar yerel mahkemeyi biz kazandık
Paranızı almak için icraya basvuru yapmasınız karsı tarafta icrayı durudurmak için büyük ihtimalle teminat vermiştir icra dairesine ve kararı bozmak için istinaf yoluna gitmiştir.Evet büyük itimalle istinaf sonucunu bekleyeceksiniz.Ayrıca babanız %11 üzerinden iş kaybı maaşı aldıgını ve itirazlar sonucu oranının %49 oldugunu mahkemenin de tazminat hesabını %49 üzerinden yaptıgını tahmin ediyorum ve avukatınız demiş % 49 üzerinden toplu paranızı alacagınızı söylüyorsunuz bu toplu para iş kazasına baglı tazminat ise evet tüm paranızı kaza tarihinden itibaren yasal faizi ile alacaksınız ama SGK tarafından bağlanan %11 üzerinden aldığınız sürekli iş görememezlik maaşı alıyor, eger SGK tespit davası açmamış ve SGK taraf etmemiş iseniz o zaman SGK tarafından bir toplu para veya babanızın oranın %11 den %49 olacagını ve buna bağlı bir maaş düzeltmesi veya buna bağlı bir toplu para alma durumunuz mümkün değil .Çünkü SGK babanıza iş kaybı oranı %11 vermiş ve bu oran üzerinden maaş baglayıp PSD degerş cıkartıp ona göre maaş baglayıp mahkemeye yollamıştır.Sizin İş kazasına baglı açmış oldugunuz tazminat davası bu durum da SGK baglayıcı niteliği taşımadıgı için SGK babınızın mahkeme tarafından belirlenmiş %49 iş kaybı oranı kabul etmeyecektir.Bu durum da SGK ayrı bir tespit davası açmanız gerekir.
Bu yazdıklarım dava acarken SGK davaya taraf etmemiş ve tespit davası açmamış iseniz olacak durumları yazdım insallah faydalı olmuştur.
Cumali bey o davayı mahkeme kararı ile açtık zaten 2 oranda %49 şuan avukat söyledi ayrıca bunu bize sgk davada taraf diyor gerekçeli karar yazılmasını beklıoruz dediklerinize göre istinaf ve yargıtay sürecini bekleyecez
Siz avukatın dedigine göre taraf diyorsunuz lakin yazdıklarınız ile SGK anladıgım kadarı ile SGK taraf değildir çünkü
Siz 2014 yılında iş kazasına bağlı maddi ve manevi tazminat davası açtık diyorsunuz ve dava bitti karar çıktı karşı taraf istinaf gitti diyorsunuz bende bu demeniz ile avukatınızın Size yanlış bilgi verdigini beyan ediyorum çünkü SGK iş kazasına bağlı açılan maddi ve manevi tazminatlara taraf olmaz sgk baglayacı niteliği taşımaz bu sebepten kaybaklı ki büyük ihtimalle SGK sizin davaya taraf degil evet mahkeme boyunca sgk adı geçer çesitli belgeler iştenir ve PSD çıkartır bunuda mahkeme rücü eder çıkan tazminat miktarından ama bunlar oldugu için SGK davanıza taraf degil babanızın %11 iş kaybı oranı mahkemenin adli tıp üzerinden almış oldugu % 49 iş kaybı SGK baglamaz siz tazminatınıza belki %49 üzerinden alacaksınız ama PSD değeriniz %11 oldugundan Tazminat PSD değeri %%11 üzerinden rücu edilecek.
Anlatmak iştedigim ilerde istinaf ve yargıtay süreci bittikten sonra tazminat miktarını kazanıp aldıgınızda tamam hersey bitti babam SGK mundan %11 iş kaybı maaşı alıyordu ama biz mahkeme tarafından iş kaybı oranımız %49 olup bunun üzerinden tazminat aldık SGK da artık oranımızı ve maaşımızı da %11 degil %49 yapacak ve tüm toplu paramızı SGK alacagız diye umutlanmayın diye söylüyorum.Bu konuda en iyi tecrübeyi edinmiş biri olarak.Cünkü tekrar diyorum İş kazalarına baglı maddi ve manevi tazminat davalarında SGK taraf değildir ve taraf olmadığı bir mahkemeninde çıkan kararı SGK baglayacı niteliği taşımaz ancak SGK davaya müdahil etmek için SGK tespit davası acarak müdahil etmeniz gerekir.
Bu konuda eminim ki ya siz avukatınız tarafından yanlış bilgi almısınız yada yanlış anlamısız.
Esinti38
Terslemenize gerek yok zaten o kadar saglıklı bilgi alıyorsanız avukatınız dan neden soruları avukatınıza sorup almıyorsunuz demek ki sizinde aklınıza takılmış sorular var bizlerde elimizden geldikçe yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Ayrıca sizin yazmış oldugunuz konu üzerinden cvp verdim sizin tespit davası açıp açmadıgınızı bilmemem mümkün degil.Lakin yazdıklarınıza göre tespit davası ile tazminat davasını karıştırıyorsunuz diye bende fikrimi söyledim ama anladım ki kabahat işlemişim.Tespit davası açılmış ve kazanmış iseniz SGK mu kararı uygulayıp artık %11 den söz etmemeniz gerekir çünkü psd %49 üzerinden tekrardan hesaplanır ve maaş %49 üzerinden veririrdi diye düşünüyordum ama siz daha bilgilisiniz bu konuda kusur bakmayın bir daha da anlamadığım konulara burnumu sokmam
Est tersleme değil yanlış anlamayın bende sizler gibi bilmediğim için soruyorum mahkeme kararı olduğu için mahkemenin bitmesini beklıormuşuz yerel mahkemeyi kazandık karşı taraf istinafa gitti benim size sorum şu istinaf ve yargıtay sürecini beklıormyuz die sordum siz başa aldınız konuyu
Esinti38
Davayı kazanıp icra takibi yapmıştır avukatınız karşı tarafta icra durdurmak ve istinaf gitmek için icra dairesine tazminat miktarı kadar bankaya teminat gösterir bu durumda icra dairesi işverene istinaf kararını beklemek için süre verir ve paranız garantiye binmiş olur.İstinaf süresi biter karar onaylanır ise bankada teminat miktarını çekersiniz artık istinaf kararına göre işveren yargıtay gidebilir veya istinaf kararını kabul eder.İşveren istinaf veya yargıtay gittigi sürece kendi zararına sonucta her itirazıın bir tazminat miktarı kadar harc ödemek zorunda ve itiraz kabul olmadıgında hepsini ödemek zorunda
67m
Evet maalesef davayı kazanmanız gerekçeli kararın çıkması maaşının baglanagı umudu taşımadığı SGK tarafından yargılamanın bitmedigi tüm itiraz merciini elindeki tüm imkanları kullanıp en ufak itiraz hakkını kullanıp çıkan kararı kesinlik kazanmadığını beyan edip istinaf gitmeyi gerekirse yargıtay süreçlerini gitmeyi tercih ediyor .Sana benzer durum bende aynı bende davayı kazandım gerekçeli karar ile dilekçe ile müracaat ettim SGK hukuk dairesi bölümüne ve orada ki avukat ile ayak üstü sohbet ettim neden mahkeme kararını uygulamıyorsunuz diye veriren cvp bizim için mahkeme bitmemiştir.Karar istinaf ve yargıtay da kesinleşmediği sürece uygulanmaz dedi bizim de görevimiz bu diye cvp aldım.Türkiye de en zor kurum bence SgK dur.İşine gelen kararları mahkeme kararı olmadan yasadaki kanun maddesini gösterip uygular lakin kendi lehine olan kararlarıda kabul etmeyip tüm itiraz merciilerni kullanan ve Türkiye deki mahkemelerin uzamasına ve tıkanmasına sebep olan bir kurumdur.Çalısan memurlarında çoğu yaptıgı görevin mevzuatlarının görev alanlarının çogunu bilmeden vatandaşı yolan bir yapı içinde bir memur olur diyip diğer memurun olmaz dedigi garip bir kurum
@cumaliman
teşekkür ederim
2014/30 sayılı genelgede belirtilmiş, malesef uygulama yok anlaşılan. Ben genelgeyi dilekçeme ekledim ama cevap gelmedi henüz. Bu durumda icra davası açılabiliyor mu?
bilginiz var mı?
yargı süreci 3 yıl sürdü , istinaf süreci hakkında bilginiz var mı ?
Karşı tarafın istinaf dilekçesi beni biraz şaşırttı gerekçeli kararın yazılmasını beklıoruz şuan 1. Sorum teminat mektubunu yatırmadan istlnafa gidebilirmi karşı taraf
2. Soru 6 yıldır süren davamızda karşı tarafın şirket ismi davada ve verilen ifadelerde geçmesine ragmen istinaf dilekçesinde davacı hayali şirkete dava açmıştır yazıor komik bir durum ama bana çok saçma geldi böyle bi dilekçe sunmuşlar istinafa yani demek istediğim kendi şahitlerinin ifadesinde bile bizim dava ettiğimiz şirkette çalıştığına dair beyanları var şuan farklı bir şirket üzerinden işlerini yürütüorlar bi nevi kapatmışlar tahminimce sizce istinaf kabul edermi böyle birşeyi birde adli yardım adı altında talepte bulunmuşlar umarım detaylıca anlatmışımdır
Esinti38
Evet gitme durumu olabilir teminat yatırmadan sizde gerekçeli karar çıkar çıkmaz icra verebilir.İcra yolu ile istinaf sonucu beklenmeden alabilirsiniz.Lakin anladıgım kadarı ile işveren dava sürecinde işyerini kapatmış ifras göstermiştir gözüküyor.Keşke dava sürecinde ihtiyacı haciz kararı aldırıp davaya devam etseydiniz.Suan sizin gerekçeli karar dan hemen sonra icra yapıp var ise şirketin mal varlığına haciz başlatmak,ayrıca şirketin farklı bir isim üzerinden faaliyet gösterdigini söylüyorsunuz yapacagınız iş bu şirketin bağlantılarının eski şirket oldugunu ıspatlamanız olacak eger dava sürecinde iflas kapatma veya devir isim değişikliği olmuş ise bunun ıspatlanıp devrin iptali ve yeni şirkete eski şirketin devamı olduğunu beyan edip haciz işlemlerinide bu yeni şirkete yapmak mümkün olabilir,şirketin iş kazasına bağlı tazminat ödememek için farklı isim üzerinden faaliyet gösterdigini elinize ıspat delilleri topladıgınızda yine haciz yapma durum olabilir bu yeni şirkete
Selamın aleyküm benim davam 2014 yakalandım meslek hastalığı davasını 2016 da açtım 2020 agustosta mahkeme 399 TL artı 60 tlde manevi kusur oranını işverene yüzde yüz yüzde 46 adli tıp sonucu mahkememi bitirdi şuan istinafta yaklaşık 6 ay oldu sizce ne gibi yol izlemem lazım icra içinde e devlette alacaklı görünüyorum saygılar sunarım
Bilirkişinin yaptıgı hesap 399 artı 2014 den buyana mahkeme yasal faiziyle verilmesine hükmetti istinaf ta şuan saygılar sunarım
Karşı taraf ödeme yapmak isterse senin avukatına teklif verir. Verdiği rakam sana uyarsa kabul eder tazminatı alırsın. Karşı taraf Yargıtay giderse süre uzar ve bozma olursa dava uzar ama onama olursa paranı alırsın.
Davacı taraf isterse teminat mektubunu yatırıp Yargıtay'a gidebilir. Yada senin avukatına ödeme teklifi eder. Avukatın ve sen teklifi kabul edersen tazminatı alırsın. Davacı taraf ödeme yapmak istemez ve süreç uzasın derse anlaşma yapmaz ve Yargıtay a giderse istinaf Yargıtay yolu açık derse davan uzar. Yargıtay kararını beklersin.
Mahkeme gerekçeli karar çıktığı an itibari ile avukatınız icra dosyası açar ve tazminat miktarlari ile kaza tarihinde itibaren ki tüm yasal faizlerini hesaplayıp icra yapma yoluna gider.İşveren de bu icrayı durmak için icra dairesinde teciri icra süresi işter ve icra dairesine teminat gösterip işverene dosyanın istanafdan gelene kadar süre verir.Bu durum da teminat verildiği için paran garantide olmuş ve istinaf süresi devam ettigi süre boyunca yasal faiz günlük işler daha sonra istinaf süreci bittiğinde karar onaylandıgında işveren Yargıtay gitse dahi sen ödeyi alırsın artık dert etme.Çünkü teminat mektubunun icra dairesi tarafından süresi biter.İşveren parayı öder ama genelde Yargıtay yolu açık olursa işveren Yargıtay yoluna gitmeyi göze alırsa onun da tazminat miktarın bir harc ödemesi var onu yatırmak zorunda ayrıca yasal faizden kurtulmak için istinaf sonrası paranı alırsın karar senin lehine istinaf onaylandığı takdirde
İstinaf anlaşma olmuyor zaten mahkeme karar vermiş tazminat miktarın cıkmış işveren teminat mektubunu sunmuş ve icrayı geçici olarak durdurmuş bir anlaşma durumu yok lakin işveren kaybedecegini anlayıp bu işten daha az zarar ile çıkayım düşünçesi içinde olursa elbette sana veya avukatına bir teklif ile gelir eger teklif hoşunuza giden bir teklif ise ödemeni alır dosyayı kapatırsın yoook ben davayı kazandım artık dosya istinaf da karar ne çıkar ise çıksın mahkemenin vermiş oldugu tazminat miktarını yasal faizleri ile istinaf sonrası alırsın dert etme güzel kardeşim yolun sonuna gelmişsin az bir zaman kalmış.İstinaf onaylanan karar kolay kolay Yargıtay bozulmaz ve emin ol ki manevi 60 bin tl kısım onaylanırsa zaten işveren Yargıtay yoluna gidemez gider ise yalnızca 369 bin tl lik maddi kısmı için gider ama gitmesi için göze alacağı güzel bir ödeme yapması gerekir cebinden daha fazla miktarda para çıkmış olacak.Karamsal olma hersey senin lehine
Cumali abi teşekkür ederim beni bilgilendirdigin için abi istinafa giden dosyaların faizi demişinizki günlük işler avukatım da yıllık işler diyor sizce sadece istinafa giden dosyalar içinmi günlük faiz işler teşekkür ederim benim sizden bir bilgi almam gerekiyor bana çagrı atarsanız sevinirim 05324407497 çagrı atmasanda canın sagolsun abi
Arkadaslar bızım dava devam edıyor
Yuzde 18 raporum cıktı ve maas baglandı üniversıte hastanesınden rapor almıstım ama karsı taraf ıtıraz edıp adlı kurumdan rapor ıstedı maasım kesılır mı ve oranın dusme gıbı bısey olur mu
Sürekli iş göremezlik maaşı %18 orandan bağlandı. Bu maaş kontrol muayenesi yoksa kesilmez. Eğer kontrol muayenesi varsa tekrar hastaneye sevk edilir ve maaş durdurulur muayene sonucunda oran değişmezse tekrar almaya devam edersiniz. Adli tıp rapor oranın ne?
SGK sana sürekli iş göremezlik geliri bağlamış eğer kontrol muayenesi istemezse ölene kadar bu maaşı alacaksın ve sağlıktan yararlanacaksınız. Sizi adli tıpa sevk edecekler ve burada aldığınız oran üzerinden tazminatın bilirkişi hesaplamasına gidecek. SGK rapor oranı %18 adli tıp bakalım size ne oran verecek?